Hoe curryvlekken te verwijderen

Er is niets beter dan jezelf te trakteren op een afhaalmaaltijd of zelfgemaakte curry op een vrijdagavond na een lange week op het werk. Al die smaken, de kokosmelk, naan als je geluk hebt. Yum.

Maar het kan allemaal snel zuur worden als je curry op je kleding, oppervlakken, tapijt of elders morst. Hoewel curry een taaie vlek is om te verwijderen, is het niet onmogelijk. We leren je hoe je curryvlekken kunt verwijderen, zodat je nooit weet dat ze er in het begin waren.

Inhoudsopgave
 • Waarom maakt Curry vlek?
 • Zijn curryvlekken permanent?
 • Producten die curryvlekken kunnen verwijderen
 • Hoe curryvlekken uit kleding te verwijderen
 • Hoe curryvlekken van tapijt te verwijderen
 • Hoe curryvlekken van het aanrecht te verwijderen
 • Hoe curryvlekken van plastic te verwijderen
 • Hoe curryvlekken uit kookgerei te verwijderen
 • Hoe curryvlekken van vingernagels te verwijderen
 • Veelgestelde Vragen over Removing Curry Vlekken
 • Haast je met de curryvlekken

Waarom maakt Curry vlek?

Dezelfde lekkere kruiden die een curry zo lekker maken, maken de vlekken ook zo hardnekkig. Denk aan saffraan, kurkuma, garam masala… al deze dingen kunnen vlekken op je kleding maken.

Kurkuma is vooral een moeilijke. Het bevat een geel molecuul genaamd curcumine dat vaak wordt gebruikt om kleding te verven. Dus als je curry met kurkuma op je kleding morst – nou, handel snel.

Zijn curryvlekken permanent?

Als je de curryvlek niet snel verwijdert, kan deze permanent worden. We hebben aan beide uiteinden van het curryvlekkenspectrum gezeten, in staat om de vlekken snel voorgoed te verwijderen, maar ook geleefd met de herinnering dat we enige tijd geleden curry op onze favoriete kleding hebben gemorst.

Producten die curryvlekken kunnen verwijderen

We zullen enkele van onze favoriete en meest effectieve manieren delen om curryvlekken te verwijderen.

1. Vlekkenverwijderaar

Kiezen voor een in de winkel gekochte vlekkenverwijderaar kan uw beste optie zijn. We hebben het meeste geluk gehad met de Vanish Stain Remover. Het is ontworpen om allerlei hardnekkige vlekken te verwijderen, inclusief maar niet beperkt tot bietensap, cola en sojasaus.

Er zijn veel vlekkenverwijderaars op de markt, dus voel je vrij om rond te winkelen. We zijn er zeker van dat je er een zult vinden die is ontworpen voor voedselvlekken.

Voorzichtigheid

Gebruik Vanish Stain Remover alleen voor kleding. Niet gebruiken op tapijten, oppervlakken of andere bevlekte gebieden. Als u niet zeker weet of de door u gekozen vlekverwijderaar kan worden gebruikt voor tapijten en bekleding, raadpleegt u de instructies van de fabrikant.

2. Citroen

Citroenen zijn een natuurlijke reiniger en kunnen curryvlekken verwijderen van kleding, tapijten, bekleding, oppervlakken en meer. Het is zelfs een goede manier om kruidenvlekken van je snijplanken te verwijderen.

Het citroenzuur in citroensap is een natuurlijk bleekmiddel, dus dit is vooral effectief op witte stoffen (1).

3. Tandpasta

Als je vastzit in een sleur, ren dan naar de badkamer en pak je tandpasta. Tandpasta is licht schurend, dus het is goed in het opheffen van vlekken. Bovendien bevat het meestal zuiveringszout, wat een geweldige vlekkenverwijderaar is (2).

Dit is een goede tip voor kleding, stoffering en tapijten.

4. Baby olie

Als je curryvlekken op je handen hebt en zeep en water doen het niet, probeer dan babyolie. Het is een zachte reiniger, dus je kunt het op je huid gebruiken. We raden echter niet aan om dit op andere oppervlakken of stoffen te gebruiken – je zou zomaar een nieuwe vlek kunnen creëren.

5. Wasmiddel

Soms is je wasmiddel voldoende om vlekken te verwijderen. Dit is vooral handig als het wasmiddel een meegeleverd ingrediënt voor vlekkenverwijderaar heeft. Misschien zit er zuurstofbleekmiddel in, wat handig is op vlekken!

U kunt wasmiddel gebruiken voor curryvlekken op kleding, maar controleer altijd of het wasmiddel compatibel is met de gebeitste stof. We raden het gebruik van wasmiddel op tapijten, bekleding of oppervlakken niet aan, tenzij het wasmiddel specifiek aanbeveelt dat het goed is.

6. Glycerine

Glycerine is een in water oplosbaar oplosmiddel, dus het is geweldig voor het verzachten en verwijderen van vlekken. Het werkt zelfs als je niet meteen bij de curryvlek komt (3).

Het is veilig om glycerine op stoffen te gebruiken, maar controleer eerst een onopvallend gebied.

7. Waterstofperoxide

Het is een goed idee om een fles waterstofperoxide in de kast te hebben om alle soorten vlekken aan te pakken. Het goede nieuws is dat het veilig is om waterstofperoxide te gebruiken op kleding, bekleding en tapijten!

Waterstofperoxide breekt de chemische bindingen in een vlek en verwijdert de kleur (4). Dus het verwijdert technisch gezien de vlek niet – het maakt het alleen onzichtbaar.

8. Witte azijn en handzeep

Meng een theelepel handzeep, een eetlepel witte azijn en twee kopjes koud water. Je hebt een oplossing die curryvlekken van tapijt en bekleding kan verwijderen! Het azijnzuur in azijn maakt het een topkeuze voor het reinigen en verwijderen van vlekken (5).

9. Ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol werkt als oplosmiddel voor vlekken (6). Het kan de chemicaliën oplossen en de satijnen optillen. Ontsmettingsalcohol is vooral goed op vette vlekken, en omdat curry meestal olijf- of kokosolie bevat, is het perfect. Bovendien werkt het goed op kleding, bekleding en tapijten.

10. Antibacteriële Spray

Hoe zit het met die bevlekte werkbladen? Antibacterial spray zou de truc moeten doen.

Als dat niet werkt, meng dan water en zuiveringszout tot een pasta. Breng het aan op het bevlekte gebied. Laat het ongeveer 10 minuten zitten en veeg het vervolgens weg met een natte doek. Deze tip werkt ook bij kleding, stoffering en tapijten.

Hoe curryvlekken uit kleding te verwijderen

Het verwijderen van curryvlekken uit kleding is om twee redenen moeilijk:

 • De curry nestelt zich in de vezels.
 • Als de curry kurkuma bevat, kan het de kleding gaan verven.

Maar we delen onze meest effectieve tips voor het verwijderen van curryvlekken. Houd er rekening mee dat deze het beste werken wanneer ze onmiddellijk na het morsen van de curry worden uitgevoerd.

 1. Schraap zoveel mogelijk van de overtollige curry af met een botermes of de achterkant van een lepel.
 2. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en laat koud water over de achterkant van de vlek lopen, waardoor de vlek uit de stof wordt geduwd.
 3. Kies de gewenste methode. Of dat nu citroen, zuiveringszout, wasmiddel of iets anders uit onze bovenstaande lijst is. Gebruik voor elke methode gewoon een klein beetje van het product, maar genoeg om het bevlekte gebied te verzadigen.
 4. Laat de vlekbehandeling 30 minuten op het tapijt, kledingstuk of bekleding zitten. Als u een in de winkel gekocht product gebruikt, volg dan het advies van de fabrikant, omdat sommige formules een kortere vertrektijd vereisen.
 5. Week een witte doek – om kleuroverdracht te voorkomen – in koud water. Dep de vlek, til de reinigingsoplossing en de kerrieresten op.
 6. Wassen in koud water met afwasmiddel.
 7. Herhaal indien nodig.
 8. Als de vlek weg is, kun je het kledingstuk drogen in de wasdroger. Als het niet weg is, doe dit dan niet, anders zou je de vlek permanent kunnen zetten.

Witte Kleding

Curryvlekken op witte kleding zijn verreweg het meest frustrerend. Maar als al het andere faalt, kun je ze altijd met bleekmiddel aanpakken. We raden echter waterstofperoxide aan als uitgangspunt, omdat het minder hard is voor kleding.

 1. Vul een spuitfles met een deel 20 procent sterkte waterstofperoxide en negen delen water.
 2. Verzadig de curryvlek met de spray.
 3. Laat maximaal vier uur intrekken.
 4. Was het kledingstuk in koud water met gewoon wasmiddel.
 5. Aan de lucht drogen in de zon, omdat de zon van nature witte kleding kan bleken.

Als de vlek blijft zitten, kun je bleekmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant opvolgt, beschermende handschoenen draagt en in een goed geventileerde ruimte werkt.

Droog alleen kleding

Als op het onderhoudsetiket staat dat het alleen een chemisch schone stof is, volgt u deze instructies:

 1. Verwijder overtollige curry met de achterkant van een lepel of een botermes.
 2. Meng een eetlepel Borax met twee kopjes lauw water.
 3. Dompel een spons in de oplossing.
 4. Dep de curry. Wrijf of schrob niet, omdat dit de stoffen kan beschadigen en de vlek verder in het kledingstuk kan duwen.
 5. Dep de vlek met een witte papieren handdoek terwijl deze loskomt.
 6. Herhaal het deppen met de Borax en het keukenpapier totdat de vlek weg is.
 7. Spons het bevlekte gebied met koel schoon water en dep zachtjes.
 8. Droog aan de lucht uit de buurt van directe hitte.

Bij twijfel

Als de vlek blijft zitten, of als je nerveus bent over het kledingstuk, breng het dan naar een professionele stomerij.

Hoe curryvlekken van tapijt te verwijderen

Het morsen van curry kan je date night verpesten, maar het hoeft je tapijten niet te verpesten.

 1. Schraap zoveel mogelijk overtollige curry af.
 2. Gebruik een van de bovenstaande oplossingen, zolang het wordt aanbevolen voor tapijten. Wij raden met name de White Vinegar and Hand Soap methode aan.
 3. Breng de oplossing aan op de vlek met een schone doek.
 4. Laat het een paar minuten staan.
 5. Dep droog met een andere schone doek en draai de doek zodat u altijd een schoon gedeelte gebruikt.
 6. Herhaal de bovenstaande stappen totdat de vlek verdwenen is.
 7. Week een aparte schone doek in heet water om elke reinigingsoplossing uit het tapijt te tillen.
 8. Droog het tapijt met handdoeken.
 9. Laat het aan de lucht drogen.

Hoe curryvlekken van het aanrecht te verwijderen

Begin met het spritzen van de werkbladen met een antibacteriële spray. Laat het een paar minuten staan en veeg het vervolgens af met een schone natte doek. Als dit niet werkt, probeert u in plaats daarvan deze methode:

 1. Meng een baking soda pasta met zuiveringszout en water.
 2. Breng de pasta aan op de vlekken.
 3. Wrijf het voorzichtig in met een zachte doek.
 4. Afspoelen met een koude natte doek.
 5. Herhaal indien nodig.

Hoe curryvlekken van plastic te verwijderen

Wat als je curryvlekken krijgt op een plastic item, zoals een speeltje of tupperware of op plastic gebruiksvoorwerpen? Je kunt dezelfde tips gebruiken als voor het schoonmaken van het aanrecht met zuiveringszout.

Je kunt ook citroensap over het plastic item wrijven, het een paar minuten laten zitten voordat je het afspoelt met koud water.

Ten slotte kunt u ook gedistilleerde witte azijn proberen.

 1. Maak een oplossing van een eetlepel azijn per kopje water.
 2. Week het plastic item twee uur in de oplossing.
 3. Was het plastic voorwerp met een sopje.
 4. Afspoelen en drogen.

Hoe curryvlekken uit kookgerei te verwijderen

Curryvlekken die je mooie kookgerei verkrampen? Geen paniek. De vlek zou na verloop van tijd moeten vervagen als je hem wast met warm zeepsop. Maar het gebruik van de baking soda pasta methode is ook een heel goede manier om curry vlekken uit je kookgerei te halen. Volg dezelfde stappen als hierboven, maar laat de pasta 30 minuten op de potten of pannen zitten voordat je ze afspoelt.

Als dat niet werkt, probeer dan deze citroenmethode:

 1. Meng twee kopjes heet water en een kopje citroensap.
 2. Giet het in het bevlekte kookgerei en laat het een nacht weken.
 3. Spoel ’s ochtends de pan af. De vlekken moeten weg.
 4. Normaal wassen en drogen.

Hoe curryvlekken van vingernagels te verwijderen

Babyolie is een goed hulpmiddel voor het reinigen van curryvlekken van je handen en vingernagels. Maar hoe zit het met acryl- en schellaknagels?

Shellac Nagels

 1. Leg je hand op een handdoek.
 2. Gebruik een watje om de overtollige curry eraf te halen.
 3. Spray de aangetaste nagels met haarlak. De alcohol zal helpen om de vlek op te heffen.
 4. Gebruik een watje om de curryvlek af te vegen.
 5. Was je handen met water en zeep.

Acryl Nagels

 1. Was je handen en nagels met een sopje zodra je de vlek opmerkt.
 2. Als de vlekken aanhouden, week dan een wattenschijfje met ontsmettingsalcohol of nagellakremover.
 3. Veeg de nagels af met het wattenschijfje.
 4. Als dit niet werkt, leg dan tandpasta op een oude tandenborstel.
 5. Begin met het poetsen van de nagels met de tandenborstel om de vlekken te verwijderen.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van curryvlekken

Kan baking soda curryvlekken verwijderen?

Ja – het maken van een zuiveringszoutpasta kan helpen om verse curryvlekken te absorberen. De schurende textuur is ook goed in het opheffen van de overtollige vlek. We vinden dat zuiveringszout vooral goed werkt op oppervlakken en tapijten. Maar probeer het zeker ook uit op stoffen en bekleding. Houd er rekening mee dat het het meest effectief is als je het meteen op een verse curryvlek gebruikt.

Verwijdert Vanish Curry Stains?

We gebruiken Vanish in ons huis voor curryvlekken en het werkt een traktatie! Zorg ervoor dat u de richtlijnen van de fabrikant volgt en gebruik het altijd met koud water, omdat warm water de vlekken kan zetten.

Controleer altijd of het product dat u gebruikt werkt met uw stoftype. Vanish kan vaak niet worden gebruikt met wol, suède en leer.

Kun je curryvlekken van papier verwijderen?

Als je curryvlekken morst op belangrijk papierwerk of je favoriete boek, kun je niet veel doen om het te verwijderen zonder het papier te beschadigen. Maar hier is een methode die u kunt proberen:

 1. Gebruik een papieren handdoek om zoveel mogelijk van de overtollige vlek op te vegen.
 2. Leg het bevlekte stuk papier tussen een paar lagen papieren handdoeken, waarbij de vlek in het midden wordt gecentreerd.
 3. Leg een zwaar boek op de stapel papieren handdoek om de papieren samen te drukken. De papieren handdoeken moeten de vlek beginnen te absorberen.
 4. Bekijk na een paar dagen het bevlekte papier. Als de vlek blijft hangen, ga dan verder met de volgende stap.
 5. Strooi zuiveringszout over de vlek en bedek het hele gebied.
 6. Laat het een nacht staan.
 7. Borstel het zuiveringszout eraf en controleer de vlek.

Als de vlek achterblijft en u deze moet verwijderen, raden we u aan contact op te nemen met een professionele papierrestaurateur.

Waarom worden kurkumavlekken rood?

Als u kurkumavlekken met zeep wast, wordt deze rood (7). Dit komt omdat kurkuma al geel is vanwege de curcumine. Wanneer dit in contact komt met zeep, wat een basis is, reageert het met het geel en wordt het rood. Als je citroensap toevoegt, neutraliseert het dit en keert de vlek terug naar geel.


Haast je met de curryvlekken

De beste manier om curryvlekken te verwijderen is door snel te handelen. Na de initiaal, “Oh nee!” is het tijd om aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er veel producten die je kunt gebruiken om curryvlekken te verwijderen. Zelfs als je in een restaurant bent, kun je om wat citroenen vragen om de vlek onmiddellijk aan te pakken.

Vergeet niet om altijd koud water te gebruiken en het kledingstuk nooit in de droger te drogen, tenzij de vlek 100 procent weg is. Als je snel handelt en onze tips opvolgt, zijn je curryvlekken helemaal verdwenen en weet je nooit dat dit ongeluk is gebeurd.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?