Hoe jeans te wassen zodat ze voor altijd meegaan

Je hebt waarschijnlijk een favoriete blauwe jeans. Misschien heb je ze altijd al gehad, of misschien zijn ze gloednieuw. Hoe dan ook, het is nooit te laat om te leren hoe je goed voor ze kunt zorgen.

Vandaag brengen we je onze ultieme gids over het wassen van jeans! We beantwoorden veelgestelde vragen en delen onze beste tips om je jeans er schoon en nieuw uit te laten zien.

Inhoudsopgave
 • Moet je jeans wassen?
 • Jeans wassen in de wasmachine
 • Hoe jeans met de hand te wassen
 • Hoe droog je je jeans
 • Jean Washing Veelgestelde vragen
 • Meer tips voor het wassen van jeans
 • Maak je jeans lang mee

Moet je jeans wassen?

Je moet je jeans wassen, maar je moet ze niet zo vaak wassen. Hoe minder vaak je je jeans wast, hoe langer ze meegaan.

Hoe vaak moet je je jeans wassen?

Een goede vuistregel is om y te wassenonze jeans draagt om de drie tot 10, afhankelijk van hoe vies ze worden. Als je je jeans naar je buitenbaan draagt, is elke drie keer dragen een goed idee. Als je de hele dag aan een bureau zit, kun je je jeans om de 10 keer wassen.

Als de jeans echter vies of stinkend wordt, is het ook een goed moment om ze te wassen.

Jeans wassen in de wasmachine

Voordat u onze tips leest, controleert u altijd het zorgetiket, omdat er mogelijk iets anders op staat.

 1. Maak de zakken leeg en verwijder eventuele riemen. Draai de jeans binnenstebuiten om de kleur en textuur te beschermen.
 2. Leg de jeans in de wasmachine. Als het de eerste keer is dat je ze wast, was ze dan apart voor het geval ze bloeden. Zo niet, was ze dan met donkere kleding of een andere vergelijkbaar gekleurde jeans.
 3. Voeg een mild wasmiddel toe. Gebruik nooit bleekmiddel.
 4. Draai de machine in een zachte of delicate cyclus met koud water, tenzij op het onderhoudsetiket anders staat.
 5. Haal de jeans direct uit de wasmachine.

Hoe jeans met de hand te wassen

 1. Vul een bad of bassin met lauw water en een paar druppels wasmiddel. Meng goed.
 2. Draai je jeans binnenstebuiten en dompel ze volledig onder water.
 3. Gebruik je handen om de jeans te roeren en beweeg ze in het water. Als er echt vuile plekken zijn, schrob dan goed met een zachte borstel. Laat de jeans vervolgens 30 minuten weken.
 4. Haal de jeans uit het bad of bassin.
 5. Giet het water af en vul het vervolgens bij met koud water. Voeg de jeans terug aan het water.
 6. Laat de jeans 10 minuten weken.
 7. Giet het water af en druppel de jeans eruit. Druk zachtjes tegen de zijkant van het bad om overtollig water af te voeren.

Hoe droog je je jeans

Het aan de lucht drogen van jeans is de beste manier om ze te drogen. Hang ze op een warme winderige dag buiten aan de waslijn. Of zet ze op een droogrek in een warme ruimte.

Kun je jeans in de droger doen?

Controleer het verzorgingslabel, want elke jeans is anders gemaakt. Nieuwe, rekbare jeans zijn meestal geschikt voor drogen op laag vuur in de droger.

Kun je jeans chemisch reinigen?

We raden het niet aan. Stomerijen gebruiken agressieve chemicaliën waardoor je jeans krassend en gekreukt aanvoelt. Lees altijd het onderhoudsetiket van het kledingstuk om dit te controleren.

Jean Washing Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn jeans opfrissen zonder ze te wassen?

Als je jeans niet te wassen is, maar een beetje aan de stinkende kant is, kun je ze opfrissen zonder het lange wasproces te doorlopen.

We houden ervan om lavendelwater in ons huis te gebruiken als een volledig natuurlijke stoffenspray. Destilleer gewoon wat water, voeg een paar druppels lavendelolie toe en doe het in een spuitfles. Gebruik het op alle stoffen, of als een kamerspray.

Je kunt je jeans ook stomen! Investeren in een goede stoomreiniger is nooit een slecht idee. De stoom doodt ziektekiemen op de jeans en zapt slechte geuren weg.

Krimpt jeans na de eerste wasbeurt?

Raw denim jeans kan krimpen bij de eerste wasbeurt, dus houd daar rekening mee bij het winkelen voor jeans. Veel merken verkleinen hun jeans echter voordat ze verkopen, zodat je de meest ware pasvorm krijgt bij het passen van jeans.

Hoe was je een donkere jeans voor de eerste keer?

Donkere kleding kan gemakkelijk vervagen. De eerste keer dat je ze wast, zorg er dan voor dat je ze apart wast voor het geval er een kleurbloeding is.

Om kleurvervaging in de toekomst te voorkomen, wast u ze altijd in koud water op een zachte cyclus. Voeg ten slotte een half kopje witte azijn toe aan de wascyclus tijdens de eerste wasbeurt. Dit helpt voorkomen dat de kleuren dof worden en vervagen.

Hoe te voorkomen dat jeans vervaagt?

Hier zijn onze beproefde tips om te voorkomen dat jeans vervagen:

 • Was je jeans niet te vaak.
 • Was je jeans met de hand in plaats van in de machine te wassen.
 • Gebruik een mild wasmiddel.
 • Was je jeans altijd binnenstebuiten om wrijving en agitatie te verminderen.
 • Gebruik witte azijn om de jeans zachter schoon te maken en de kleuren op te fleuren.
 • Gebruik altijd koud water.
 • Droog je jeans aan de lucht.

Kun je jeans wassen in warm water?

Koud of lauw water is het beste. Jeans kan krimpen of vervagen in warm of heet water. Check het kledingverzorgingslabel voor specifiek temperatuuradvies.

Hoe was je zwaar vervuilde jeans?

Behandel waar mogelijk eventuele vlekken. Gebruik een wasvlekkenverwijderaar die veilig is voor denim. Of maak een zelfgemaakte vlekkenverwijderaar door een liter warm water, 3 eetlepels witte azijn en 2 eetlepels vloeibaar wasmiddel te mengen. Gebruik een doek om het mengsel in de vlekken te wrijven. Laat het 10 minuten zitten en dep het gebied vervolgens droog.

Wat het wassen betreft, kunt u kiezen voor een zachte cyclus in combinatie met een zware vuile instelling. Sommige wasmachines hebben bijvoorbeeld extra weekcycli die werken met verschillende hoofdcycli.

Als dat niet mogelijk is, was ze dan met de hand, maar besteed meer tijd aan het roeren van de jeans om de vlekken en het vuil eruit te krijgen.

Hoe lang kan jeans zonder wassen?

Geloof het of niet, sommige mensen wassen hun jeans nooit! In feite zegt de CEO van Levi’s dat je je jeans nooit moet wassen (1).

Raw denim kan eigenlijk zes maanden tussen de wasbeurten gaan. Je merkt misschien dat de jeans er beter uitziet naarmate ze langer tussen de wasbeurten gaan. Als schoonmaakfanaten zit dit echter een beetje ongemakkelijk bij ons, dus we raden nog steeds aan om minstens elke 10 keer te wassen.

Werkt Jeans in de vriezer zetten?

Er is een populaire mythe dat het invriezen van je jeans bacteriën kan doden, waardoor je ze niet hoeft te wassen. Maar bacteriën kunnen lage temperaturen overleven (2). Om je jeans grondig schoon te maken, was je ze gewoon.

Meer tips voor het wassen van jeans

Nog op zoek naar nog een paar tips over het wassen van jeans? We laten je achter met nog een paar.

 • Ritsen, knoopknoopjes en bindbanden voor het wassen, anders kunnen deze details beschadigd raken.
 • Als je jeans stinkt, voeg dan 1/2 kopje azijn toe aan je wasroutine om geuren te neutraliseren.
 • Gebruik een wasmiddel voor donkere kleding als je een donkere spijkerbroek wast. Dit voorkomt vervaging.
 • Minder wasmiddel is meer. Als u te veel wasmiddel gebruikt, kan dit uw jeans bedekken en een krassend, stinkend uiterlijk veroorzaken.
 • Als je jeans stijlvolle scheuren, gaten of gerafelde zomen heeft, knip dan de openingen of randen aan elkaar. Dit voorkomt dat de scheuren zich uitbreiden. Handen wassen is echter het beste voor dit soort jeans.
 • Als je geen tijd hebt om jeans volledig aan de lucht te drogen, doe dan half en half. Haal jeans uit de droger als ze licht vochtig zijn en droog ze de rest van de weg aan de lucht. Dit voorkomt krimp.
 • Overdrijf de wasmachine of droger niet, want dit kan leiden tot haken aan jeans.
 • Scheid lichte en donkere jeans anders kunnen de donkere kleuren overlopen op de lichtere jeans.

Maak je jeans lang mee

Jeans kan duur zijn, dus je wilt dat ze lang meegaan. Het volgen van al onze tips, trucs en methoden zorgt ervoor dat je jeans zo lang mogelijk meegaat. Je gooit alle schade weg die gepaard gaat met vervagen, rafelen of bloedende kleur.

Zorg er altijd voor dat u het onderhoudsetiket leest, want daar bevindt zich de meest waardevolle informatie voor uw jeansmerk.

Over het algemeen, draai jeans altijd binnenstebuiten, was in koud water met een mild reinigingsmiddel en droog aan de lucht indien mogelijk.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?