Hoe een overhemd te strijken

Je hebt één kans om een eerste indruk te maken. Je kunt een goed kapsel krijgen, een mooie aftershave hebben en de meest trendy outfit hebben. Maar als je niet weet hoe je een overhemd moet strijken, staat er dat je niet weet hoe je jezelf moet presenteren.

Met deze fool-proof strijktips kom je verfijnd en in elkaar gezet over. Of je nu op een eerste date gaat, een sollicitatiegesprek bijwoont of gewoon met vrienden rondhangt, neem een paar minuten de tijd om je shirt correct te strijken.

Inhoudsopgave
 • De voordelen van het strijken van je shirt
 • Wat je nodig hebt
 • Hoe een overhemd te strijken
 • Waarom kreuken shirts na het strijken?
 • Hoe een shirt te strijken zonder warmte?
 • Is stomen beter dan strijken?
 • Pro Tips voor het strijken van je shirt
 • Veelgestelde vragen
 • Kleed je om indruk te maken

De voordelen van het strijken van je shirt

Het beste deel van strijken is tv kijken op de achtergrond. Maar er zijn ook andere voordelen.

 • Je shirt ziet er beter uit: Het gladstrijken van rimpels geeft je shirt een frisse, schone en ongedragen uitstraling.
 • Je doodt ziektekiemen: Strijken is een belangrijke stap in het doen van de was, omdat het ziektekiemen doodt. De warmte van het ijzer kan bacteriën doden, met name schimmels en thermofiele bacteriën.
 • Strijd krimp: Heb je ooit je shirt uit de droger gehaald om te ontdekken dat het half zo groot is als vroeger? Strijken zal het niet terugbrengen naar hoe het was, maar het zal helpen. Zelfs als je niet denkt dat een shirt is gekrompen, kan het strijken de krimp bestrijden die je niet kunt zien.
 • U bespaart geld: Uiteindelijk bespaart strijken je geld. Eén, omdat je je kleding minder vaak hoeft te vervangen. Twee, omdat je het niet naar een professional hoeft te brengen.

Wat je nodig hebt

Om je overhemden goed te strijken, heb je dit nodig:

Een IJzer

Het beste strijkijzer om te kopen is een stoomstrijkijzer. Ze zijn gemakkelijker te gebruiken en effectiever. Doe je onderzoek voordat je een strijkijzer koopt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor het type overhemd dat je meestal draagt.

Zodra je je strijkijzer hebt, zorg er dan voor dat het schoon is. Het laatste wat je nodig hebt is om vuil in je mooie witte shirt te stomen.

Als het niet schoon is, meng dan 3/4 kopje gedestilleerd water en 1/4 kopje gedistilleerde witte azijn. Doe het in het reservoir en strijk een schone doek om je strijkijzer uit te wassen.

Een strijkplank

Het is belangrijk om te investeren in een strijkplank. Dit zal resulteren in een gladder strijkijzer en u zult geen willekeurige oppervlakken beschadigen die u als vervanging gebruikt.

Zorg ervoor dat je een strijkplank met veel vulling krijgt, zodat deze lang meegaat.

Een schoon overhemd

Als je een vies overhemd strijkt, kun je de vlekken zetten, dus zorg ervoor dat je een schoon shirt hebt.

Water

Je moet het strijkijzer vullen met water. Als u toegang hebt tot gedestilleerd water, maak dan een oplossing van een deel water en een deel gedestilleerd water. Controleer wat uw specifieke strijkijzer zegt voordat u het water toevoegt.

Hoe een overhemd te strijken

We nemen je mee door de stappen, zodat je een expert wordt in het strijken van overhemden. Als je het eenmaal onder de knie hebt, duurt het slechts een paar minuten om dit te doen.

Het strijkijzer gebruiken

Voordat u het strijkijzer aanzet, moet u de instructies van het onderhoudslabel van uw shirt controleren. Elk shirt heeft verschillende vereisten voor wassen, drogen en strijken.

IJzeren symbolen

U ziet symbolen op het label. Dit is wat ze betekenen:

 • Eén punt: Stoomstrijken kan een risico zijn. Strijk in plaats daarvan op een koele instelling.
 • Twee puntjes: Gebruik ijzer op een warme stand.
 • Drie puntjes: Gebruik strijkijzer op een hete stand.
 • Kruis door ijzeren symbool: Niet strijken.

Een katoenen overhemd strijken

Strijk een katoenen shirt terwijl het shirt nog licht vochtig is. Als het al droog is, besprenkel het dan eerst met wat water. Gebruik hoge hitte om de rimpels glad te strijken.

Zorg ervoor dat je in de lengte strijkt en niet in cirkelvormige bewegingen.

Voor dunne shirts hoef je misschien maar één kant van het shirt te strijken. Als de stof dikker is, strijk dan beide zijden.

Strijken van een katoenen mix shirt

Gebruik laag vuur en stoom voor een katoenen mix shirt. Draai het shirt binnenstebuiten en plaats een persdoek tussen het strijkijzer en de stof om ijzeren vlekken en glans te voorkomen.

Polyester overhemden strijken

Polyester is hittegevoelig, dus het is essentieel om lage temperaturen te gebruiken. Om een polyester overhemd veilig te strijken, gebruik je een persdoek of zakdoek om direct contact tussen het strijkijzer en het shirt te voorkomen.

Begin aan de bovenkant van het shirt en werk je een weg naar beneden. Als je het shirt iets dempt, is het gemakkelijker om eventuele rimpels glad te strijken.

Strijken Linnen Overhemden

IJzeren linnen overhemden binnenstebuiten. Koop je handige persdoek of zakdoek om ijzeren vlekken en glans te voorkomen. IJzeren linnen overhemden terwijl ze nog vochtig zijn, of spritz vooraf met water.

Nu je de technieken voor verschillende stoffen begrijpt, is het tijd om ze stap voor stap af te breken.

1. Spray het shirt

We hebben de importa al genoemdnce van het strijken van kleding terwijl ze nog vochtig zijn, maar zorg ervoor dat je ze eerst spuit. Als ze al vochtig zijn van hun wasbeurt, sla dan deze stap over. Het is gemakkelijker om vouwen glad te strijken als de stof vochtig is.

2. Alle knoppen ongedaan maken

Maak alle knopen op het shirt los, inclusief de manchetten.

3. Strijk de achterkant van de kraag

De eerste plaats om te strijken is de achterkant van de kraag. Open het plat en begin aan de randen.

Werk je een weg naar het midden. Strijk beide kanten. Als je klaar bent, draai je de kraag en laat je het strijkijzer er nogmaals overheen lopen om nog meer rimpels glad te strijken.

4. Strijk de manchetten

Open de manchetten plat en werk van buiten naar binnen zoals je deed met de kraag. Herhaal dit aan de andere kant.

Wees voorzichtig rond de knoppen. Ze hoeven natuurlijk niet gestreken te worden.

5. Strijk de mouwen

Leg de mouwen uit en strijk met je hand voor het strijken. Begin met de punt van het strijkijzer bij de manchetten en werk naar achteren tot aan de schouders. Herhaal dit aan beide zijden van beide mouwen.

6. Strijk de rug

Als je shirt plooien heeft, moet je extra voorzichtig zijn met deze stap. Werk je een weg onder de plooien voordat je eroverheen strijkt. Strijk de rest van de rug van het shirt.

Je moet het shirt rond de strijkplank bewegen om elke centimeter te bedekken. Als je hardnekkige vouwen hebt, spritz dan met water. Sommige strijkijzers hebben een spritz-instelling ingebouwd.

7. IJzer het juk

Het juk is het rug- en schoudergedeelte van je shirts. Begin vanaf één schouder en strijk naar het midden. Draai het shirt om en herhaal dit op de andere schouder.

8. Strijk de Voorkant en Placket

Je leert vandaag waarschijnlijk veel nieuwe woorden. Juk, en nu sluiting? De sluiting is het deel waar de knopen en knoopsgaten zitten.

Nogmaals, wees voorzichtig rond die knoppen. We willen niet dat ze eraf knallen.

Strijk eerst de sluiting, knijp en trek aan de onderkant van het shirt om je werk gemakkelijker te maken.

Strijk de rest van de voorkant zoals je bent geweest, in de lengte en niet in cirkelvormige bewegingen.

Pro Tip

Als je een voorzak hebt, strijk dan van buitenaf en ga naar het midden.

9. Strijk de voorkant van de kraag

Gebruik dezelfde techniek als voor de achterkant van de kraag, werkend van de randen naar het midden.

Waarom kreuken shirts na het strijken?

Je merkt misschien dat je een overhemd strijkt, maar het rimpelt nog steeds. De belangrijkste tip om dit vervelende probleem te voorkomen is om je overhemden direct na het strijken op te hangen.

Als je shirt licht vochtig was voordat je begon met strijken, heeft het nog tijd nodig om te drogen. Hang het op, zodat het kreukvrij blijft terwijl het klaar is met drogen.

Hoe een shirt te strijken zonder warmte?

Als het label van je shirt één stip heeft, kun je de koele instelling gebruiken om je kleding te strijken.

Als er echter staat dat je helemaal niet moet strijken, zijn er veel manieren om een shirt glad te strijken zonder strijkijzer.

 • Droogtrommel: Als het shirt in de droger kan worden gedroogd, spuit het dan iets en gooi het 15 of 20 minuten in de droger op laag of middelhoog vuur. Dit moet hardnekkige rimpels verwijderen.
 • Gedistilleerde witte azijn: Meng een deel azijn en drie delen water. Spray lichtjes op het gerimpelde shirt en laat het aan de lucht drogen.
 • Gebruik de douche: Hang je shirt op in de badkamer, zet de douche warm aan en sluit de deur gedurende 10 minuten. De stoom zal de rimpels gladstrijken. Deze methode werkt niet zo goed als een strijkijzer, maar het is een uitstekende manier om rimpels te verwijderen zonder directe warmte.
 • Föhnen: Gebruik een haardroger om een overhemd te strijken. Houd het een paar centimeter van je shirt af en blaas hete lucht op de stof.
 • Druk je kleding aan met je matras: Leg eerst je shirt op een plat oppervlak en strijk rimpels met de hand glad. Rol het shirt strak op als een burrito. Leg het vervolgens een half uur onder je matras om op het shirt te drukken en rimpels te verwijderen.

Is stomen beter dan strijken?

Stomen is gemakkelijker dan strijken, maar het werkt niet in de hoeken en gaten zoals strijken. Als je haast hebt, kun je kiezen voor stomen, maar als je je kleedt om indruk te maken, strijk dan je shirt.

Stomen is echter een goede optie als je het shirt niet kunt strijken. Het is onwaarschijnlijk dat het je shirt beschadigt, dus het is een goede keuze als het label van je shirt zegt dat je niet moet strijken. Stomen werkt ook op items die je niet kunt strijken, zoals gordijnen, matrassen, kussens, tapijten en meer.

Zowel een strijkijzer als een stoomboot zijn goede aankopen, maar ze kunnen het beste voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Pro Tips fof strijken van je shirt

 • Maak je strijkplank recht: Er is niets erger dan het strijken van vouwen in je shirt omdat je strijkplank ongelijk is. Zet het bord recht en je shirt plat voor het strijken.
 • IJzeren overhemden terwijl ze vochtig zijn: Je kunt het drogen van je kleding helemaal overslaan. Neem ze rechtstreeks van de wasmachine naar de strijkplank. Je krijgt een frisse look met deze tip als je hem ophangt terwijl hij klaar is met drogen om verdere kreukels te voorkomen.
 • Bespaar tijd met tinfoil: Leg een stukje tinfoil onder je shirt om tijd te besparen. De warmte weerkaatst op de tinfoil en strijkt in wezen beide zijden tegelijkertijd.
 • Controleer op vlekken: Controleer voordat u gaat strijken op vlekken. De warmte van je strijkijzer kan permanent een vlek veroorzaken, waardoor je shirt verpest.
 • Lint rol kleding: Voor het strijken rolt u uw shirt, zodat u geen stof of pluisjes in de stof drukt met het strijkijzer.
 • IJzer binnenstebuiten: Strijk indien mogelijk altijd een overhemd binnenstebuiten. Als je eindigt met een schroeistreep, is het beter aan de binnenkant van het shirt dan aan de buitenkant, waar iedereen het kan zien. Dit is vooral belangrijk voor donkergekleurde kleding omdat het ijzeren glansplekken op de voorkant van je shirt voorkomt.
 • Spuitzetmeel: Gebruik kleine hoeveelheden zetmeelspray voor de meest professionele afwerking. Doe dit af en toe en alleen op de kragen en manchetten. Zetmeel verstijft vezels, waardoor het shirt minder flexibel wordt, wat het shirt na verloop van tijd kan beschadigen (1).
 • Zorg goed voor je strijkijzer: Leeg altijd overgebleven water uit het reservoir om kalkaanslag te voorkomen.
 • Houd uw strijkijzer schoon: Laat een vochtige doek over het strijkijzer lopen om eventuele resten te verwijderen voordat u het gebruikt. Wrijf een bijenwaskaars over het bord en wrijf het eraf om het strijkijzer grondig schoon te maken.
 • IJzer in partijen: Het is verleidelijk om te strijken op basis van wanneer je het shirt draagt, maar je bespaart tijd door in batches te strijken. Bovendien kom je in de swing ervan, zodat al je shirts er uniform uitzien. Zorg ervoor dat je ze direct na het strijken ophangt om meer rimpels te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Verpest strijken kleding?

Strijken verpest kleding niet, mits je het goed doet. Strijken op de juiste temperatuur helpt om de vorm en het uiterlijk van je kledingstukken te behouden en langer te bewaren.

Zal een shirt loswrikken als je het draagt?

Een shirt zal niet loskomen door slijtage, ondanks onze wens dat dit waar is. Sommige van de grotere rimpels kunnen gladstrijken, maar de enige manier om je shirt te dauwen is door het te strijken.

Doe je koud water in een strijkijzer?

Je doet wel koud water in een strijkijzer, mits je het doet voordat je het strijkijzer verhit. Als u koud water toevoegt aan een verwarmd strijkijzer, loopt u het risico de pan te beschadigen door deze snel af te koelen. Het beïnvloedt ook de manier waarop het strijkijzer kleding perst

Hoe stop je schroeiplekken?

De beste manier om schroeiplekken op kleding te stoppen, is door het strijkijzer te verwijderen, het kledingstuk in warm water te spoelen en de gezongen vlekken met een spons te deppen. Je kunt ook bleekmiddel voor wit gebruiken om brandplekken te verwijderen.

Wat doe je als je een hekel hebt aan strijken?

De beste manier om met je haat tegen strijken om te gaan, is door helemaal te stoppen met strijken. Schud rimpels na het wassen uit en hang ze te drogen aan hangers. Zwaartekracht verwijdert de rimpels als de kleding droogt.


Kleed je om indruk te maken

Nu je weet hoe je een overhemd moet strijken, kun je je altijd kleden om indruk te maken. Zodra je het strijken van overhemden onder de knie hebt, kun je de meest hardnekkige rimpels in slechts een paar minuten gladstrijken.

Totdat je gewend bent aan het proces, wil je misschien deze tips afdrukken en bij je strijkplank bewaren, zodat je elke keer ongerepte shirts hebt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?