Hoe de top load wasmachine schoon te maken (houd uw wasmachine aan het werk)

Niets is erger dan het deksel van je wasmachine te openen om vervolgens een vieze geur te krijgen. Hoe kun je je kleding schoonmaken in een smerige wasmachine? Gelukkig kan dit probleem worden voorkomen en opgelost door simpelweg het schoonmaken van uw wasmachine met de bovenste lading onderdeel te maken van uw normale schoonmaakroutine.

Dus laten we vandaag bespreken hoe we een topbelastingwasser kunnen reinigen.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet ik mijn bovenlader wasmachine schoonmaken?
 • Hoe de wasmachine met bovenlader schoon te maken
 • Tips om je wasmachine schoon te houden
 • Hoe verwijder ik grijs slib in mijn wasmachine?
 • Hoe kom je van schimmel af in een wasmachine met bovenlader?
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe de wasmachine bovenlader schoon te maken

Hoe vaak moet ik mijn bovenlader wasmachine schoonmaken?

Een wasmachine met bovenlader moet minstens twee keer per jaar worden schoongemaakt. U moet overwegen om uw machine om de drie maanden te reinigen als u hard water heeft, omdat hard water minerale afzettingen achterlaat en mogelijk uw waterslangen verstopt.

Een andere reden om uw machine vaker te reinigen is als u een hoog rendement of HE-machine heeft. Deze machines gebruiken niet zoveel water als gewone top load machines, waardoor het waarschijnlijk is dat je smurrie opbouwt. Reinig elke drie maanden een HE-machine.

Als u in een vochtig klimaat woont waar schimmel en meeldauw gemakkelijk groeien, reinig dan elke maand uw topbelastingwasser om te voorkomen dat de schimmel en meeldauw uw machine overnemen.

Hoe de wasmachine met bovenlader schoon te maken

Man die het deksel van de bovenste wasmachine vasthoudt en deze opent voor de was

Eerst reinig je je topwasser met bleekmiddel om de bacteriën te doden. Vervolgens ga je verder door je machine schoon te maken met azijn om het zeepresten en minerale afzettingen te verwijderen.

Meng nooit de azijn en bleekmiddel in een poging om tijd te besparen. Het creëert giftig chloorgas.

 • Tijd: 2-4 uur
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoek
 • Bleken
 • Azijn
 • Afwasmiddel
 • Oude tandenborstel
 • Kom
 • Maatbeker
 • Spoelbak of emmer
 • Kleine steelpan
 • Fornuis of magnetron
 • Spuitfles

Met Bleach

Het bleekmiddel doodt de bacteriën die ervoor zorgen dat je wasmachine ruikt.

1. Lege wasmachine

Controleer je wasmachine om er zeker van te zijn dat deze volledig is geleegd. Je wilt niet dat er een vreemde sok verstopt aan de onderkant van de trommel voordat je begint met het wassen van je machine. Controleer ook of er geen wasmiddel of wasverzachter in de dispenser zit.

2. Cyclus starten

Als uw wasmachine met de bovenste lading een zelfreinigende cyclus heeft, selecteert u die cyclus. Stel anders uw wasmachine in voor het heetst mogelijke water, de grootste belasting en de langste cyclus. Start de cyclus en wacht tot de machine is gevuld.

3. Bleach toevoegen

Wanneer de machine vol is maar nog niet is begonnen met roeren, voeg je 4 kopjes bleekmiddel toe aan het water. Sluit het deksel zodat de machine 1 minuut roert met het bleekmiddel in het water. Open vervolgens het deksel of pauzeer uw apparaat.

Wacht 1 uur om uw machine de tijd te geven om te weken met het bleekwater. Als uw wasmachine u niet toestaat om de machine een uur te pauzeren, hoeft u zich geen zorgen te maken. Laat uw machine de cyclus gewoon normaal voltooien.

Waarschuwing

Meng nooit bleekmiddel en azijn, omdat dit dodelijk chloorgas creëert.

4. Volledige cyclus

Nadat het uur is voltooid, sluit u het deksel en laat u de cyclus voltooien.

Met Azijn

Nu ga je je wasmachine grondig reinigen met azijn. De azijn helpt om het zeepresten en minerale afzettingen in uw wasmachine te verwijderen.

Maak je geen zorgen over het mengen van de azijn en het bleekmiddel zolang de cyclus is voltooid. Onderdeel van de wascyclus is het spoelwater dat uw wasmachine heeft gespoeld. Als u zich zorgen maakt, kunt u uw machine altijd nog een keer spoelen om ervoor te zorgen dat het bleekmiddel weg is.

1. Reinig de dispensers

Verwarm 1 kopje azijn op het fornuis of in de magnetron. Je moet azijn heet zijn, maar niet koken.

Als uw dispensers niet kunnen worden verwijderd, giet dan de verwarmde azijn over de dispensers en wacht vervolgens 15 minuten.

Verwijder anders uw dispensers en plaats ze in een gootsteen of emmer. Vul de container met heet water en giet 1 kopje hete azijn in het water. Laat de dispensers 15 minuten weken.

Nadat het weken is voltooid, neemt u een oude tandenborstel en schrobt u uw dispensers schoon.

Als u uw dispensers hebt verwijderd, plaatst u ze terug in uw wasmachine voordat u verder gaat.

2. Start de cyclus

Start een nieuwe cyclus met behulp van de zelfreinigende of een wascyclus die is ingesteld op de heetst mogelijke waterinstelling, de grootste belasting en de langste cyclus. Laat je wasmachine vullen.

Als je extra reinigingskracht wilt, voeg dan 1/2 kopje zuiveringszout toe aan je vat voordat je aan de cyclus begint. Het gebruik van azijn met zuiveringszout creëert een schuimige reiniger die je machine zal schrobben.

3. Azijn toevoegen

Wanneer de wasmachine vol water is, opent u het deksel en voegt u 4 kopjes azijn toe aan het water. Sluit het deksel en laat de machine 1 minuut roeren.

Open het deksel om de machine te pauzeren en laat hem 1 uur weken. Als je wasmachine je niet toestaat om een uur te pauzeren, maak je er dan geen zorgen over. Maak de cyclus gewoon normaal af.

4. Voltooi de cyclus

Sluit na 1 uur het deksel om de wascyclus te beëindigen.

Trommel en buitenkant

Nu je je wasmachine grondig hebt schoongemaakt, is het tijd om de trommel en de buitenkant schoon te maken.

1. Maak een reinigingsoplossing

Vul een kleine emmer of een kom met water en voeg een spuitje afwasmiddel toe. Roer het water tot je sop hebt.

2. Reinig de buitenkant

Dompel een microvezeldoek in de cleanser en veeg de buitenkant van je wasmachine af. Verwijder alle resten van het wasproduct en de smurrie. Zorg ervoor dat u de knoppen en het elektrische paneel afveegt.

Je doel is een glimmende wasmachine.

3. Maak het deksel schoon

Open het deksel van je wasmachine. Dompel een tandenborstel in het zeepsop om de spleten op het deksel en aan de bovenkant van je wasmachine schoon te maken.

4. Schoon roerwerk

Als je een wasmachine hebt zonder roerwerk, ga dan verder met de volgende stap. Verwijder anders de bovenkant van het roerwerk en plaats het in de emmer of kom met zeepsop. Gebruik een oude tandenborstel om het schoon te maken.

Gebruik vervolgens de tandenborstel om de binnenkant van het roerwerk te schrobben met een sopje. Je doel is om zoveel mogelijk van de smurrie uit het roerwerk te verwijderen. Vervang de bovenkant van het roerwerk wanneer u klaar bent.

5. Veeg de drum schoon

Gebruik een schone en droge microvezeldoek om de trommel af te vegen en te drogen. Je moet een schone trommel hebben na de twee reinigingscycli met bleekmiddel en azijn.

Tips om je wasmachine schoon te houden

Hier zijn een paar tips die u kunt volgen om uw wasmachine schoon te houden.

 • Laat het deksel van je wasmachine open om te voorkomen dat het vocht schimmel en meeldauw groeit.
 • Als u uw wasgoed meestal met koud water wast, spoelt u uw machine regelmatig door een cyclus van warm water te laten lopen. Dit zal helpen om eventuele resten die zich in uw machine kunnen ophopen te verwijderen.
 • Was niet te klein van een lading wasgoed, omdat dit wasmiddel achter kan laten. Was ook niet te veel wasgoed, omdat dit ertoe kan leiden dat er overtollig vocht in de machine achterblijft.
 • Veeg het bovenste gedeelte van je trommel af waar het water spat om het gebied schoon en droog te houden.
 • Reinig het pluisfilter van je wasmachine regelmatig.

Hoe verwijder ik grijs slib in mijn wasmachine?

Het grijze slib wordt veroorzaakt door een combinatie van reinigingsmiddelen en vuil in uw machine, samen met het gebruik van koud water om te wassen je kleding. De oplossing is om je wasmachine schoon te maken.

Hoe kom je van schimmel af in een wasmachine met bovenlader?

Reinig je wasmachine met bleekmiddel om de stinkende schimmel in je machine te doden. Volg dit op door uw wasmachine schoon te maken met bleekmiddel. Dit verwijdert het residu dat achterblijft door wasmiddelen, wasverzachter en pluis dat bacteriën graag gebruiken bij het fokken.

Zorg er wel voor dat je geen azijn en bleekmiddel combineert waardoor een giftig gas ontstaat.

Veelgestelde vragen

Waarom stinkt mijn topbelastingwasser?

Uw topbelastingwasser ontwikkelt meestal een muffe geur vanwege een opeenhoping van residu achtergelaten door wasmiddelen, wasverzachter en pluis. Bacteriën houden van dit mengsel en zullen zich voortplanten waardoor je wasmachine stinkt. Gebruik azijn of zuiveringszout als een zelfgemaakte reiniger om je wasmachine te ontgeuren.

Kan azijn je wasmachine beschadigen?

Ja, azijn kan uiteindelijk je wasmachine beschadigen. Het zuur vreet aan de synthetische rubberen slangen wat tot lekkages kan leiden.

Kan bleekmiddel je wasmachine beschadigen?

Raadpleeg uw gebruikershandleiding om er zeker van te zijn dat u bleekmiddel in uw wasmachine kunt gebruiken. Bleekmiddel is corrosief en moet worden verdund in een verhouding van niet meer dan 1 kopje bleekmiddel per liter water.


Hoe de wasmachine bovenlader schoon te maken

Reinig uw topbelastingwasser door eerst een wascyclus van bleekmiddel en heet water uit te voeren. Voer vervolgens een tweede wascyclus uit met azijn en heet water. Na deze twee cycli is uw trommel schoon, worden de bacteriën gedood en wordt het zeepresten verwijderd. Je wasmachine zal geen vieze stank meer hebben.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   filters afzuigkap schoonmaken hoe vaak