Hoe diy luchtreinigers te maken

De meeste Amerikanen brengen 90 procent van hun dag binnen door (1). Luchtvervuiling binnenshuis kan op korte termijn jeukende ogen en neus, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Na verloop van tijd kunnen astma en chronische ademhalingsaandoeningen zich ontwikkelen (2).

Luchtreinigers zijn efficiënte apparaten die de meeste onzuiverheden uit binnenomgevingen verwijderen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, maar hebben een prijs die veel budgetten overschrijdt. Wanneer u een luchtreiniger nader bekijkt, is het concept eenvoudig en kunt u deze gemakkelijk thuis namaken.

Het resultaat ziet er misschien niet zo strak en professioneel uit als een van de plank. De efficiëntie kan echter indruk op u maken. We hebben onze drie favoriete doe-het-zelf luchtreinigers geselecteerd die je kunt proberen.

Inhoudsopgave
 • 1. Plastic Container Luchtfilter
 • 2. De houten luchtreiniger
 • 3. HEPA DIY luchtreiniger
 • Zijn doe-het-zelf luchtreinigers efficiënt?
 • Veelgestelde vragen
 • Luchten

1. Plastic container luchtfilter

De plastic emmer luchtreiniger is een budgetvriendelijke optie. De gereedschappen die u nodig hebt, zijn goedkoop en direct verkrijgbaar in elke doe-het-zelfwinkel.

U kunt basisstof- of high-end rook- en fijnstoffilters gebruiken. Kies het soort dat het beste aan uw behoeften voldoet, afhankelijk van welk puin of moleculen u van plan bent te blokkeren.

Wat je nodig hebt

 • Ronde plastic container van twee gallon met zijn deksel.
 • Kleine draagbare ventilator.
 • Schuurpapier.
 • Boor.
 • Een filter.

Stapsgewijs

 1. Meten: Controleer de diameter van de ventilatorkop of trek rond de kop op het deksel van de emmer.
 2. Snijd de plastic hoes: Maak een rond gat in het deksel met behulp van een snijder. De kop van de ventilator moet perfect in het gat passen.
 3. Perforate: Boor gaten met een diameter van één tot twee inch over de hele emmer. Maak verticale rijen van elk vier openingen.
 4. Zand: Ruim de vers gemaakte openingen op door rond de gaten te schuren.
 5. Snijd het filter: Knip het filterdoek op de hoogte van de emmer. De lengte moet gelijk zijn aan de omtrek van de container.
 6. Installeer het filter: Plaats het in de emmer en volg de omtrek.
 7. Maak een opening: Maak een kleine opening aan de bovenkant van de container om de draad van de ventilator door te laten.
 8. Bedekken: Zet het deksel vast met de ventilator en sluit de emmer.
 9. Voed uw luchtreiniger: Sluit de ventilator aan op een energiestroom zoals een kleine batterij, stekker of zelfs zonnepanelen.

2. De houten luchtreiniger

Als je probeert weg te blijven van plastic, gebruik dan in plaats daarvan hout. Vergeet niet dat om deze doe-het-zelf houten luchtreiniger te maken, je enigszins handig moet zijn.

Wat je nodig hebt

 • Oude houten meubels, zoals een nachtkastje.
 • Filters.
 • Schroeven.
 • Boor.
 • Mes of zaag.
 • Ventilatieopening.
 • Gemotoriseerde ventilator.

Stapsgewijs

 1. Zijpanelen verwijderen: Neem een stuk oud houten meubilair, vergelijkbaar met een nachtkastje. Verwijder drie van de vier zijpanelen. De onderste en alle hoekpalen blijven staan.
 2. De filters plaatsen: Vervang drie houten panelen door schermen van dezelfde grootte. Schroef de filters op het hout.
 3. Installeer de ventilatieopening: Snijd een kleine opening op het resterende houten paneel en installeer een kleine ventilatieopening. Dit zal het luchtuitgangspunt zijn.
 4. Boor een klein gaatje: Creëer in het houten paneel of in de stof van het filter een kleine opening waar de draad van de ventilator doorheen kan lopen.
 5. De gemotoriseerde ventilator instellen: De ventilator kan in de doos worden geplaatst die u hebt gemaakt. U kunt ook een gat in de houten afdekking snijden en de ventilator op de opening schroeven.

Deze doe-het-zelf luchtreiniger kan net zo eenvoudig of fancy zijn als je handig bent. Sommigen maken enclaves om de filters te verschuiven, waardoor ze gemakkelijker te vervangen zijn wanneer dat nodig is.

3. HEPA DIY luchtreiniger

Als u last heeft van allergieën of astma, zou het maken van dit type luchtreiniger aanzienlijk moeten helpen. HEPA-filters vangen tot 99,9 procent van de luchtdeeltjes groter dan 0,01 micron op (3).

Hoewel HEPA-filters duurder zijn dan gewone schermen, moet het maken van een thuis lichter aanvoelen in uw portemonnee. Bovendien is dit type luchtreiniger een van de gemakkelijkste om te maken, die slechts een paar minuten duurt.

Wat je nodig hebt

 • Ventilator met een egale rug.
 • Vier ritssluitingen.
 • HEPA-filter dat overeenkomt met de afmetingen van de ventilator.
 • Schroevendraaier.
 • Tape (optioneel).

Stapsgewijs

 1. Prik het filter door: Maak met behulp van een schroevendraaier of ander gereedschap vier gaten in de stof – niet het frame – naar elke hoek.
 2. Het scherm plaatsen: Plaats het filter op de achterkant van uw ventilator. U ziet een pijl aan de zijkant van het filterframe. Het geeft de richting aan waarin de lucht moet stromen. Installeer het scherm met het symbool naar de ventilator gericht.
 3. Bevestig de ritssluitingen: Steek de vier stropdassen door de gaten die je hebt gemaakt. Bevestig ze aan de ventilator om het filter vast te zetten. Gebruik indien nodig ook tape.

Als u een standaard ronde ventilator gebruikt, blokkeert het filter mogelijk de knoppen. Stel de gewenste snelheid in voordat u het filter vastzet. Je moet dan de ventilator voor en na elk gebruik aansluiten en loskoppelen.

Waarom het filter erachter plaatsen?

Hoewel we mensen hebben gezien die het filter voor de ventilator plaatsen, is dit niet de beste manier. Achter de ventilator kan het scherm de deeltjes opvangen voordat ze de bladen van de ventilator bereiken. Hierdoor blijft het vuil uitsluitend aan de buitenkant van het filter achter, waardoor uw luchtreiniger makkelijker schoon te maken is.

Wanneer het vooraan wordt geplaatst, kan stof tussen de bladen en het filter blijven reizen. Als het dan tijd is voor een diepe reiniging, zal het blad van de ventilator veel puin en vuil hebben verzameld.

We raden alleen aan om het scherm aan de voorkant vast te zetten als je ventilator geen platte achterkant heeft.

Zijn doe-het-zelf luchtreinigers efficiënt?

Tests gedaan op doe-het-zelf luchtreinigers zijn vrij beperkt. Een paar proeven hebben echter veelbelovende resultaten opgeleverd. Ze kunnen niet alleen het aantal schadelijke luchtdeeltjes beperken, maar ze kunnen dit ook binnen minder dan 30 minuten doen.

Veelgestelde vragen

Wat kun je koken om lucht te zuiveren?

Je kunt kruiden en kruidnagels koken om de lucht te zuiveren. Deze methoden worden al eeuwenlang gebruikt om lucht in huizen te reinigen. Als u kruiden kookt, moet u weten welke u veilig kunt gebruiken.

Zuiveren kaarsen lucht?

Sommige kaarsen zuiveren de lucht en zijn vooral effectief tegen rook omdat ze onzuiverheden neutraliseren. Je zou bijenwaskaarsen nodig hebben omdat kaarsen op basis van paraffine de verontreinigende stoffen in de atmosfeer verhogen.

Zuiveren zoutlampen lucht?

Zoutlampen zuiveren lucht omdat de zoutkristallen hun hygroscopische eigenschappen gebruiken om vocht in de atmosfeer aan te trekken en in de lamp op te vangen.

Zuivert bijenwas eigenlijk de lucht?

Bijenwas is een van de weinige natuurlijke wassen om de lucht te zuiveren. Kaarsen op basis van paraffine geven verontreinigende stoffen af in de atmosfeer wanneer ze verbranden, waardoor allergenen en ziekteverwekkers toenemen.

Wat is de beste kamerplant om de lucht te reinigen?

De beste kamerplant om lucht te reinigen is de Chinese Evergreen. Het houdt van vochtigheid en donkere ruimtes om te gedijen. en wordt verondersteld formaldehyde en benzeen uit de atmosfeer te verwijderen.


Luchten

Doe-het-zelf luchtreinigers kunnen eens eenvoudig of zo ingewikkeld als je aankunt. Houten modellen vereisen meestal meer handwerkvaardigheden, maar onderscheiden zich, wanneer ze zijn voltooid, van andere typen.

Een HEPA-filter dat aan een ventilator is bevestigd, mag niet langer dan vijf minuten duren om te maken. En een luchtreiniger gemaakt van een plastic container kan wat boren vereisen, maar zou voor de meesten toegankelijk moeten zijn.

Om branden te voorkomen, moet u uw luchtreiniger niet ’s nachts of onbeheerd laten werken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe je oren schoonmaken