Hoe vaak het luchtfilter in een auto te vervangen

Een vuil filter laat vervuilende en allergene deeltjes, stof, zand en ander vuil in de motor en auto. Na verloop van tijd kunnen ze leiden tot motorische schade en gezondheidscomplicaties. Daarom moet u luchtfilters vervangen wanneer dat nodig is.

Hoe vaak u uw luchtfilters in uw auto moet vervangen (of wassen), hangt af van meerdere factoren.

De afgelegde afstand, de specificaties van uw voertuig en de omgevingsomstandigheden waarin u rijdt, spelen allemaal een rol in de duurzaamheid van uw filters. Naast kilometerstand delen we verschillende tips om aan te geven wanneer het tijd is om het filter te vervangen.

Inhoudsopgave
  • Waar zijn autoluchtfilters voor?
  • Hoe vaak het luchtfilter van de motor te vervangen
  • Hoe vaak het cabineluchtfilter te vervangen
  • Hoe een luchtfilter te vervangen
  • Veelgestelde vragen
  • Filteren naar beneden

Waar zijn autoluchtfilters voor?

Een auto wordt meestal geleverd met twee luchtfilters – een voor de motor en een voor de cabine.

De schermen zijn gemaakt van ademend materiaal, zoals papier, katoen of schuim. Hun primaire rol is om zand, vervuiling, stof, pollen en zelfs schimmel op te vangen voordat ze u of de motor bereiken.

Motor filters

De luchtkwaliteit die de motor binnenkomt, speelt een cruciale rol in de prestaties van uw motor. Zonder schermen zouden deze deeltjes hun weg naar binnen vinden en de cilinderwanden en zuigers van de motor beschadigen (1).

Interieur filters

Of het nu in uw huis is of in uw auto, luchtvervuiling kan leiden tot hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen (2). Om het botweg te zeggen, het doodt jaarlijks miljoenen mensen.

Hoogrenderende cabineluchtfilters – zoals HEPA-filters – zijn nuttig op dit gebied. Ze kunnen 99,97 procent of meer van alle deeltjes van 0,3 micron of groter opvangen, waardoor de gezondheid van bestuurders aanzienlijk wordt beschermd (3).

Hoe vaak het luchtfilter van de motor te vervangen

Hoewel er geen vast en universeel schema is, zijn hier enkele nuttige richtlijnen.

Rijfrequentie

Hoe vaak u het luchtfilter van uw auto vervangt, hangt af van hoe vaak u rijdt. Over het algemeen moet u het elke 30.000 mijl vervangen.

Het broze materiaal kan na verloop van tijd scheuren en puin binnenlaten. Ongeacht de mijlen, moet u het scherm echter om de drie jaar veranderen.

Het model van uw voertuig

Elke fabrikant kan een andere aanbeveling hebben als het gaat om filteronderhoud. Raadpleeg de handleiding van uw voertuig.

Chevrolet beveelt bijvoorbeeld filteronderhoud aan om de 45.000 mijl. Aan de andere kant adviseert Ford om er elke 30.000 mijl een te veranderen (4).

Rijomstandigheden

Bepaalde factoren zullen de frequentie van filterwisselingen verhogen. Hyundai stelt voor om het elke 15.000 mijl te veranderen bij het rijden op onverharde wegen, bij warm weer of bij veel verkeer. Ook autorijden in een sterk vervuilde omgeving valt in deze categorie.

Aanwijzingen om op te letten

Als u uw rijafstand niet hebt bijgehouden, volgen hier enkele andere nuttige tips.

1. Gebrek aan kracht

Een verstopt filter kan ontstekingsproblemen veroorzaken en het kan enige tijd duren voordat uw voertuig is gestart.

Je verbrandt niet meer gas, maar een vuil filter kan het acceleratievermogen beïnvloeden. Een schoon filter kan de acceleratietijd met zes tot 11 procent verbeteren (5). Dus als u denkt dat uw auto traag is om momentum te krijgen, kan dit een teken zijn dat uw scherm moet veranderen.

Vergeet niet dat verminderde kracht geleidelijk gebeurt; je may niet meteen merken.

2. Visuele inspectie

Als u een andere kleur dan wit of grijs op het scherm ziet, is dit een duidelijk teken dat het moet worden vervangen.

De meeste autobezitters verversen de motorolie elke 3.000 tot 15.000 mijl, afhankelijk van het merk van het voertuig. Of het nu professioneel of alleen wordt gedaan, het is meestal een goed idee om alle filters tegelijkertijd te controleren.

3. Zwarte rook

Om soepel te werken, heeft een motor ongeveer 14,7 pond lucht nodig om een pond gas van brandstof te voorzien (6). Als het voertuig niet genoeg lucht heeft, zal de brandstof een donker residu creëren, waardoor uw uitlaat een dikke zwarte rook afgeeft (7).

Dit is een teken dat uw motor een onjuiste hoeveelheid lucht en zuurstof ontvangt en u moet het luchtfilter controleren.

Hoe vaak het cabineluchtfilter te vervangen

U moet cabineluchtfilters jaarlijks of elke 12.000 tot 30.000 mijl vervangen. Dit hangt ook af van het gebruik en de omstandigheden die we eerder hebben beschreven. Hier zijn enkele indicaties die u mogelijk nodig hebt om uw interieurfilter te vervangen:

  • Slechte geuren in de cabine.
  • Verminderde luchtstroom door het koel- of ventilatiesysteem.
  • Luidruchtige luchtcirculatie.
  • Lijden aan allergieën of andere ademhalingsaandoeningen tijdens het rijden.

Hoe een luchtfilter te vervangen

Een autodealer kan de filters voor u vervangen. De motor- en cabinefilters zijn echter eenvoudig te controleren en te vervangen wanneer dat nodig is.

Luchtfilter van de motor

Dit filter bevindt zich over het algemeen onder de motorkap, in een filterbox. Hoewel u toegang hebt tot sommige door eenvoudig de doos te ontgrendelen, hebben andere modellen een schroevendraaier nodig. Wanneer u een nieuw scherm koopt, moet u ervoor zorgen dat het past bij de afmetingen van de doos.

Cabine luchtfilter

In de meeste auto’s wordt het interieurluchtfilter vaak achter het handschoenenkastje of onder het dashboard geplaatst. Het kan wat langer duren om de eerste keer te veranderen, maar over het algemeen is het een eenvoudig proces.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn autoluchtfilter zo snel vies?

Er zijn verschillende redenen waarom je luchtfilters snel vies worden. Misschien koopt u goedkope luchtfilters van lagere kwaliteit, heeft u de airconditioning permanent op “Aan” ingesteld of zijn het de rijomstandigheden.

Wat gebeurt er als u een luchtfilter in een auto niet vervangt?

Als u een luchtfilter in een auto niet vervangt, beperkt dit de luchtstroom en vermindert het de prestaties. Het zorgt er ook voor dat u het risico loopt dat er hogere verontreinigingen in de cabine komen, omdat er maar zoveel vuil is dat een filter kan bevatten.

Is het veilig om uw ac zonder filter te laten werken?

Het is niet veilig om uw airco zonder filter te laten werken, omdat u de cabine van de auto vult met verontreinigingen. Het verstopt ook uw aircosysteem, waardoor het uitvalt.

Wordt het luchtfilter vervangen met een olieverversing?

Het luchtfilter wordt wel vervangen met een olieverversing omdat het de soepele werking van de motor handhaaft en op topprestaties houdt.

Is het merk autoluchtfilter belangrijk?

Het merk luchtfilter is alleen van belang als het compatibel is met uw voertuig en de extra kosten vertalen zich in verbeterde prestaties. U merkt misschien een betere brandstofefficiëntie en prestaties, maar het zal slechts marginaal zijn.


Filteren naar beneden

Zowel de motor als de cabineluchtfilters zijn essentieel om uw voertuig en longen goed te laten presteren. Hoe vaak u het luchtfilter van uw auto moet vervangen, hangt af van de gereden afstand. Sommige visuele indicatoren kunnen u echter hints geven of het scherm moet worden gewijzigd.

Houd er rekening mee dat niet alle filters hoeven te worden vervangen; sommige modellen kunnen wasbaar zijn en daarom milieuvriendelijker. Als u voor een filter voor eenmalig gebruik gaat, gooi het dan niet weg – veel dealers kunnen ze recyclen. Welk scherm u ook selecteert, zorg ervoor dat het past bij de speciale plaatsing.

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het vervangen van filters of als u geen tijd hebt, breng uw auto dan naar uw monteur. Zij zal in staat zijn om ze voor u te veranderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste paneelklare vaatwassers van 2022