Hoe schimmel uit kleding te verwijderen

Schimmel is een schimmel die op elk oppervlak groeit. Sporen worden zowel binnen als buiten gevonden en gedijen wanneer er vocht aanwezig is. Het kan niet alleen gezondheidscomplicaties veroorzaken, maar het geeft ook een sterke en onaangename geur af.

Ben je je kleren vergeten in je wasmachine? Heb je misschien een natte handdoek in een gesloten tas laten liggen of een nat T-shirt in je kast gevouwen? Schimmel breidt zich bij de minste gelegenheid uit en het wegwerken van de geur en het groeiende organisme vereist een paar trucs.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke en commerciële oplossingen beschikbaar. U kunt ook een wasmachine, handwas gebruiken of uw kleding chemisch reinigen. Voor beide opties geven we je verschillende tips over hoe je schimmel uit kleding kunt krijgen.

Inhoudsopgave
 • De tekenen van schimmel herkennen
 • Waarom schimmel op kleding verwijderen?
 • Hoe schimmel uit kleding te krijgen
 • Hoe schimmel op kleding te voorkomen
 • Veelgestelde vragen

De tekenen van schimmel herkennen

De sterke, vieze geur is de duidelijkste indicator dat kleine inwoners je kleding hebben overgenomen. Er zijn echter nog een paar aanwijzingen om de aanwezigheid van sporen te identificeren:

 • Vlekken: Hoewel schimmel vaak groen of zwart is, kunnen sommige sporen een rode of oranje kleur vertonen. De schaduw hangt voornamelijk af van de voedingsbron, regio of leeftijd van de schimmel (1).
 • Allergieën: Niezen, loopneus en jeukende ogen bij het aantrekken van kleding kunnen ook betekenen dat er vreemde indringers aanwezig zijn (2).
 • Huiduitslag: Een reactie op je huid kan optreden bij direct contact met beschimmelde kleding.

Waarom schimmel op kleding verwijderen?

De beschimmelde geur zelf is over het algemeen motiverend genoeg om actie te ondernemen. De geur is misschien niet zo sterk wanneer sporen slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. In dit geval kan het verleidelijk zijn om zijn bedrijf te negeren of de verwijdering ervan uit te stellen.

1. Vermijd gezondheidscomplicaties

Individuen worden anders beïnvloed door schimmel. Hoewel sommige mensen mogelijk geen symptomen vertonen, kunnen anderen last hebben van ernstige allergische reacties, astma en andere ademhalingsaandoeningen (3).

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor schimmel. Studies hebben aangetoond dat jonge kinderen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van astma op de leeftijd van zeven jaar wanneer ze worden blootgesteld aan de schimmels (4).

2. Voorkom meer schimmelgroei

Je zou kunnen denken dat schimmel die op je kleding groeit een gelokaliseerd probleem is. In werkelijkheid reizen sporen door de lucht en kunnen zich daarom sneller en verder verspreiden dan je misschien denkt. Je kleding is misschien alleen de ingang naar je huis. Het verwijderen van de bacterie is dus van cruciaal belang zodra u vermoedt dat het voorkomt.

Houd er rekening mee dat sporen kunnen overleven en overwinteren onder onherbergzame omstandigheden, zoals zonnig en droog weer. Wanneer de winter of vochtigheid aanbreekt, zullen ze gedijen en zich binnen 24 tot 48 uur uitbreiden (5).

3. Houd uw kleding in goede conditie

Niet alleen ruiken en zien deze bacteriën er vreselijk uit, maar ze degraderen ook kleding gemaakt van natuurlijke vezels. Als gevolg hiervan vervagen kleuren na verloop van tijd en verzwakt de stof.

Hoe schimmel uit kleding te krijgen

Welke wastechniek je ook kiest, je hebt verschillende opties om schimmel uit je kleding te verwijderen.

1. Wastechnieken

Gebruik je regelmatig een machine om kleding te wassen? Was je liever met de hand? Misschien bezoek je de stomerij. Voor elke techniek is hijre is hoe schimmel het beste te verwijderen.

Machinewas

Als de besmetting niet uit de hand loopt, kan het wassen en drogen van de kleding voldoende zijn. De meeste schimmelsoorten kunnen worden gedood bij blootstelling aan water van meer dan 140 graden Fahrenheit (6).

 1. Scheid de geïnfecteerde kleding: Als sporen zich verspreiden, meng beschimmelde kledingstukken dan niet met schone.
 2. Selecteer de heetste modus: Koud of warm water heeft geen invloed op schimmel (7). Zorg ervoor dat de temperatuur de stof niet beschadigt.
 3. Gietmiddel: U kunt uw gewone wasmiddel gebruiken.
 4. Facultatief: Zodra de machine is gevuld met water, opent u deze en voegt u bleekmiddel, azijn, Borax of andere onderstaande ingrediënten toe. Gebruik voor front-loading machines de aparte houder naast die voor het wasmiddel.
 5. Wassen: Laat uw machine twee volledige cycli draaien.
 6. Droog je kleding: De zon is een natuurlijke schimmelmoordenaar (8). Hang je natte kleding buiten onder direct zonlicht.
 7. Droger alternatief: Breng de kleding onmiddellijk na afloop van de tweede cyclus over naar uw droger.

Waarschuwing

Als de geur na het wassen achterblijft, droog dan niet omdat er nog sporen aanwezig zijn. Probeer je kleding 20 minuten in azijn of zuiveringszout te weken en opnieuw te wassen.

Handwas

Als je maar één kledingstuk of handdoek hebt om te wassen, kan een grote emmer heet water voldoende zijn.

 1. Vullen: Giet heet water in een grote kom of emmer.
 2. Voeg wasmiddel toe: Een kopje wasmiddel.
 3. Meng een natuurlijke of commerciële schimmelverwijderaar: Een of een combinatie van de hieronder beschreven ingrediënten kan worden gebruikt.
 4. Weken: Plaats de stof erin en laat deze minstens 20 minuten staan.
 5. Afspoelen en drogen: Volg dezelfde instructies als per machinewas.

Voor sterke schimmelinfecties

Gebruik handen wassen naast de wasmachine. Laat het mengsel 20 minuten tot een uur door de stof weken voordat u uw machinebelasting start.

Droogkuis

Als je kleding alleen chemisch gereinigd kan worden, gebruik dan een zachte borstel om zoveel mogelijk schimmel te verwijderen. Doe de kleding in een plastic zak en laat een professional ermee omgaan. Zorg ervoor dat u uw stomerij op de hoogte stelt van het probleem. Het kan ook helpen om te wijzen op specifieke schimmelvlekken die u van uw stof wilt verwijderen.

2. Natuurlijke Helpers

Als het belangrijk voor u is om uw huis vrij van chemicaliën te houden, kunt u verschillende natuurlijke reinigingsmiddelen proberen.

Borax

In contact met heet water zet Borax watermoleculen om in waterstofperoxide, een natuurlijke schimmelverwijderaar. (9).

Borax is niet alleen een efficiënt fungicide, het verwijdert zelfs slechte geuren.

Borax mengt zich echter niet gemakkelijk met water en vereist een beetje voorbereiding.

 1. Mengen: Meng in een grote kom heet water met een half kopje Borax.
 2. Oplossen: Roer langzaam tot het volledig is opgelost. Je kunt gewoon Borax gebruiken of een wasmiddel dat het bevat.
 3. Wassen: Laat je kleding minstens 20 minuten weken. Als u een wasmachine gebruikt, giet u de vloeistof in de machine en laat u deze twee cycli draaien.

Voorzichtigheid

Borax kan de ogen irriteren en is giftig bij inname.

Zuiveringszout en azijn

Azijn is schimmelwerend en antimicrobieel (10). Het is niet verwonderlijk dat het een efficiënte en natuurlijke remedie is voor de meeste schimmels.

Aan de andere kant, door het PH-niveau van de stof aan te passen, helpt zuiveringszout vocht te absorberen en geuren te verwijderen. Als gevolg hiervan werken beide ingrediënten als een team bij het verwijderen van schimmel uit uw kleding.

 • Eerste wascyclus: Voeg een kopje witte azijn toe aan je wasmachine. Voeg geen wasmiddel toe.
 • Tweede wascyclus: Voeg een half kopje zuiveringszout toe.

Voorzichtigheid

Combineer geen azijn en bleekmiddel. Deze combinatie kan giftige dampen veroorzaken.

Tea Tree Olie

Tea tree olie kan een van de meest efficiënte remedies zijn om schimmel en schimmel te verwijderen (11). De olie lijkt in eerste instantie misschien een dure investering in vergelijking met andere schoonmaakmiddelen. Een kleine geconcentreerde fles gaat echter veel schimmelverwijderingssessies mee.

De kwaliteit van deze essentiële olie kan van merk tot merk verschillen. Zorg er dus voor dat u pure olie koopt, niet synthetisch en zonder additieven. Anders zou je kunnen eindigen met andere soorten olieachtige vlekken op je kleding.

 1. Mengen: Combineer een theelepel tea tree olie met een kopje heet water. Plaats het mengsel in een spuitfles.
 2. Spray: Spuit grondig over de doek, binnenstebuiten en aan beide zijden.
 3. Weken: Laat het mengsel minstens 10 minuten zijn magie doen voor het wassen.
 4. Wassen: De rest van de fles kan in uw handwasemmer of wasmachine worden gegoten.

Als je niet dol bent op de tea-tree geur, vervang het dan door kruidnagelolie die net zo effectief is (12).

Waarschuwing

De geur kan in het begin overweldigend zijn, maar zal binnen een paar uur na het wassen verdwijnen. Houd de fles uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Waterstofperoxide

Het gebruik van waterstofperoxide heeft uitstekende resultaten laten zien bij het bestrijden van schimmels (13). Het is antimicrobieel en een ontsmettingsmiddel. Over het algemeen wordt het gebruikt in lage verdunning – ongeveer drie procent – om schimmel uit kleding te verwijderen. Gebruik gewoon dezelfde applicatiemethode als beschreven voor de essentiële oliën.

3. Commerciële Helpers

Als u geen van de bovenstaande ingrediënten thuis heeft, kunnen de volgende methoden net zo efficiënt zijn.

Borstel en wasmiddel

Om deze methode te gebruiken, richt u uw werkplaats buiten of in een goed geventileerde ruimte in. Vergeet niet dat sporen zich snel kunnen verplaatsen naar andere oppervlakken of zelfs in je longen.

 1. Borstel: Kies er een met zachte borstelharen om beschadiging van de stof te voorkomen. Als je een klein gebied schoonmaakt, gebruik dan in plaats daarvan een tandenborstel. Probeer zoveel mogelijk schimmel te verwijderen.
 2. Spray: Breng een commercieel wasmiddel of vlekkenverwijderaar royaal aan op de kleding.
 3. Weken: Wacht 30 minuten totdat de vloeistof volledig doordringt.
 4. Wassen: Machine of hand wassen met heet water.

Bleach gebruiken

Bleekmiddel is erkend als een efficiënte oplossing om schimmels en zijn allergenen te doden (14). Omdat bleekmiddel alleen schimmel van niet-poreuze oppervlakken verwijdert, wordt het vaak gemengd met Borax voor extra efficiëntie.

 • Machinewas: Voeg een kopje bleekmiddel toe. U kunt ook commerciële producten gebruiken die bleekmiddel bevatten.
 • Handwas: Meng het kopje bleekmiddel in een grote kom heet water. Laat de oplossing een paar uur weken voordat u spoelt met gewoon wasmiddel.

Waarschuwing

Dit is alleen geschikt bij het wassen van witte kleding. Gekleurde kleding kan verkleuren of vervagen. Controleer het onderhoudsetiket en vermijd als u leest “niet bleken.

Hoe schimmel op kleding te voorkomen

De eenvoudigste methode om schimmel op kleding te verwijderen, blijft om ze in de eerste plaats te vermijden. Hier zijn een paar tips:

1. Snel drogen

Houd je kleding niet nat na het wassen. Haal ze direct uit je wasmachine en droog ze buiten of in een droger. Hoe langer ze nat blijven – of zelfs vochtig – hoe groter de kans dat schimmel zal groeien.

Houd er rekening mee dat schimmel uitzet waar vocht is, niet alleen in uw wasmachine. Het kan ook worden gevonden op zweterige kleding, schoenen of een nat zwempak achtergelaten in een plastic zak. Zodra je thuiskomt, haal je ze eruit en als je ze niet meteen kunt wassen, hang ze dan te drogen.

2. Preventie Spray

Spuit elke twee dagen kleding met een mengsel van tea tree olie en water, zoals hierboven beschreven. Het laat een frisse geur achter, bijvoorbeeld. En als schimmelsporen hun weg naar binnen in je kast zouden vinden, zouden ze worden gedood voordat ze zich verspreiden.

3. Houd het vochtgehalte laag

Zijn beschimmelde kleding een terugkerend probleem in uw huis? Twijfel je over de oorzaak? Schimmel gedijt wanneer de luchtvochtigheid de 60 procent overschrijdt (15). Daarom is het behoud van vocht op zijn minimum de sleutel als het gaat om preventie.

Goede ventilatie

Houd je huis en kasten goed geventileerd. Zet plafondventilatoren aan en open ramen om frisse lucht te laten circuleren. We raden ook aan om uw meubels op een paar centimeter afstand van de muur te plaatsen om een betere luchtstroom mogelijk te maken.

Vergeet niet dat schimmelsporen niet statisch zijn. Zorg er dus voor dat je je tapijten schoon en droog houdt, zodat ze geen bron van de invasie worden.

Sluit op regenachtige dagen alle ramen om de luchtvochtigheid op afstand te houden.

Gebruik een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een eenvoudige en efficiënte manier om de luchtvochtigheid in uw huis te regelen. Plaats de luchtontvochtiger in de buurt van je kledingstukken. U kunt dit doen, of u uw kleding nu in uw kelder of in de kast van uw kamer opbergt. Als u uw kleding binnenshuis moet drogen, plaatst u deze bij uw droogrek.

Filters controleren

Controleer ten slotte uw HVAC-filters. Schermen zijn meestal te vinden in elk ventilatie-, verwarmings- of koelsysteem. Vervang het filter elke één tot drie maanden om te voorkomen dat schimmels en allergenen zich ophopen en groeien.

Veelgestelde vragen

Zijn beschimmelde kleren verpest?

Beschimmelde kleding wordt verpest als het niveau van schimmelgroei de stof vergaat. Schimmel zal op elk oppervlak groeien als de omstandigheden goed zijn, vooral je kleding.

Hoe ziet meeldauw eruit op kleding?

Weten hoe meeldauw eruit ziet op kleding is cruciaal als je het probleem frontaal aanpakt. Zoek naar wit stof op de stof of donkere of grijze vlekken die opvallen. In extreme gevallen kan meeldauw het hele kledingstuk bedekken en de stof vergaan.

Zal het plaatsen van kleding in de droger schimmel doden?

Je kleding in de droger stoppen om schimmel te doden, zal waarschijnlijk niet werken. Het zal veel sporen extraheren, maar de hoge hitte zal alleen op de vlekken bakken, waardoor ze onmogelijk te verwijderen zijn.

Haalt Oxiclean schimmel uit kleding?

Oxiclean krijgt wel schimmel uit kleding. Het doodt de sporen en zorgt ervoor dat de kleding fris ruikt na het wassen. Deze OxiClean Versatile werkt met gewoon wasmiddel en maakt gebruik van een formule op basis van zuurstof om de taaiste vlekken op te heffen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   huis schoonmaken waar beginnen