Hoe douchegordijnen schoon te maken

De douche is waar je naartoe gaat om schoon te worden. Maar dat lukt alleen als de douche zelf schoon is. Dit omvat het bad, de muren, de kranen, de douchekop en natuurlijk het douchegordijn.

Wanneer heb je voor het laatst je douchegordijn schoongemaakt? Als je moeite hebt om te onthouden, of weet dat het antwoord “nooit” is, laten we je zien hoe je douchegordijnen kunt reinigen. Vanaf nu zijn ze sprankelend schoon, vrij van schimmel, vuil en slechte geuren.

Inhoudsopgave
 • Waarom worden douchegordijnen beschimmeld?
 • Hoe douchegordijnen in de wasmachine schoon te maken
 • Hoe douchegordijnen met de hand schoon te maken
 • Hoe douchegordijnringen schoon te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Geen schimmel

Waarom worden douchegordijnen beschimmeld?

De meeste schimmel wordt veroorzaakt door vocht en condensatie. Na het douchen, als je je douchegordijn niet lucht of grondig droogt, blijft het vrijwel de hele dag nat.y. Dit zal onvermijdelijk leiden tot schimmel.

Als het gaat om het voorkomen van schimmel op douchegordijnen, is onze nummer één tip om uw gordijn na elk gebruik te drogen. In plaats van het na je douche dichtgeknepen te laten, open je het douchegordijn volledig – zoals je zou doen terwijl je onder de douche staat – en laat je het aan de lucht drogen.

Probeer deze

Heb je een douchevoering? Houd het in het bad terwijl het buitenste gordijn buiten blijft. Ook als je een afzuigkap hebt, zet die dan aan. Zo niet, open dan het venster.

Hoe douchegordijnen in de wasmachine schoon te maken

Als het gaat om het wassen van je douchegordijn, zijn er een paar verschillende methoden. Ten eerste – hoe kun je de gordijnen in de machine wassen?

Laten we eens kijken naar de schoonmaakmethode!

1. Verwijderen en plaatsen

Begin met het verwijderen van het douchegordijn van de rail. Verwijder alle metalen haken. Plaats het vervolgens in de wasmachine. Dit werkt voor een boven- of voorladersmachine.

2. Handdoeken toevoegen

Doe met het gordijn twee badhanddoeken in de machine. Deze beschermen het douchegordijn tegen klitten of scheuren. Ze roeren het materiaal om vuil, vuil en andere gebieden van opbouw te verwijderen.

Handdoeken klampen zich ook beter vast aan wasmiddel dan plastic, dus de handdoeken zorgen voor een diepere reiniging. Zorg er wel voor dat je schone handdoeken gebruikt.

3. Wasmiddel toevoegen

Nu is het tijd voor wasmiddel. We raden aan om te kiezen voor een mild wasmiddel of gedistilleerde witte azijn. Als u azijn gebruikt, voegt u ongeveer één kopje gedestilleerde witte azijn toe aan de wasmiddellade of rechtstreeks in de trommel.

Als u wasmiddel gebruikt, moet u er 1/2 kopje zuiveringszout aan toevoegen. Dit zal helpen bij het verwijderen van vuil, vuil en het doden van slechte geuren.

4. Start de cyclus

Selecteer voor kunststoffen de koudste watertemperatuur, maximaal 90 °F. Controleer voor andere materialen het onderhoudsetiket, maar ongeveer 100 ° F zou prima moeten zijn bij twijfel.

Gebruik een zachte cyclus om het gordijn te beschermen. Als je geen zachte cyclus hebt, gebruik dan de handwas-, wol- of babyverzorgingscyclus. Zorg ervoor dat u de specifieke temperatuur kunt selecteren.

5. Hang te drogen

Wanneer de cyclus is voltooid, hangt u het gordijn weer op om te drogen. Zorg ervoor dat het volledig open is, zodat het een goede luchtstroom krijgt. Droog de handdoeken in de droger zoals normaal of was ze opnieuw.

Is het veilig om een plastic douchegordijn in de wasmachine te wassen?

Als de zorglabels het toelaten, zeker. Je hoeft alleen maar een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik ten eerste geen wasverzachter, omdat dit het plastic kan beschadigen.

Gebruik altijd een lage temperatuur en droog niet in de droger. Voeg ten slotte wat handdoeken toe aan de was voor extra wrijving. Anders kan het wasmiddel niet op het plastic gordijn worden vastgehouden.

Op welke temperatuur moet ik mijn douchegordijn wassen?

We raden aan om het op een lagere wastemperatuur te wassen. Hoge hitte kan plastic ruïneren of smelten, dus we raden maximaal 90 ° F aan. Als uw gordijn van een ander materiaal is gemaakt, raadpleegt u de instructies op het onderhoudsetiket.

Hoe douchegordijnen met de hand schoon te maken

Als u geen machine kunt gebruiken, of als het onderhoudslabel alleen met de hand was zegt, is dat ook geweldig!

 1. Bevochtig een doek: Bevochtig een schone doek in water.
 2. Voeg zuiveringszout toe: Strooi vervolgens wat zuiveringszout over de doek. Zuiveringszout is een goede natuurlijke reiniger. Het is ook schurend, dus het kan vuil en vuil verwijderen.
 3. Schrobben: Gebruik de doek om het hele douchegordijn af te schrobben. Focus je nu niet op set in vlekken; pak gewoon het vuil op oppervlakteniveau aan.
 4. Spoelen: Bevochtig het met een aparte doek met warm water. Spoel het douchegordijn af om de zuiveringszoutoplossing te verwijderen. Voeg waar nodig meer water toe om alle zuiveringszout te verwijderen.
 5. Herhalen: Herhaal de eerste drie stappen opnieuw, dit keer gericht op set-in vlekken. Met het verwijderen van vuil op het oppervlak, zal het deze keer gemakkelijker zijn om taaiere vlekken te verwijderen.
 6. Spoelen: Herhaal stap vier en spoel het douchegordijn af om de baking soda-resten te verwijderen.
 7. Aan de lucht drogen: Zet het douchegordijn volledig open en laat het aan de lucht drogen. Zet de afzuigkap aan of open een raam om dit proces te ondersteunen.

Hoe douchegordijnringen schoon te maken

Laten we nu de douchegordijnringen niet vergeten – ze kunnen ook vies worden! Deze methode werkt voor plastic of metalen ringen, zelfs als de ringen bedekt zijn met roest.

 1. Vul een bassin of gootsteen met warm water en een kopje gedistilleerde witte azijn.
 2. Week de ringen een paar uur in de oplossing.
 3. Giet het water af en spoelse de ringen.
 4. Gebruik een borstel om los vuil en roest weg te schrobben.
 5. Spoel opnieuw af.
 6. Hang ze weer op.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn douchegordijn vervangen?

Als u op de hoogte blijft van het schoonmaken en er geen tekenen zijn van ziektekiemen, schimmels en meeldauw, kunt u wegkomen met het zelden vervangen van het douchegordijn. Maar als u het niet op de hoogte houdt van het schoonmaken en tekenen van schimmel en meeldauw of algemene slijtage opmerkt, moet u het vervangen.

Over het algemeen moet u uw douchegordijn elk jaar of zo vervangen, afhankelijk van hoe smerig het is.

Doodt bleekmiddel schimmel op douchegordijn?

Tuurlijk! Bleekmiddel kan schimmel doden, maar het kan ook stoffen vervagen (1). Controleer het onderhoudsetiket van het douchegordijn om te zien of het bleekmiddel kan verdragen. En houd er rekening mee dat als het niet wit is, bleekmiddel de stof kan vervagen.

Als u bleekmiddel gebruikt, volgt u de verpakkingsinstructies voor het wassen ervan. We raden aan om een hete zachte cyclus te gebruiken. Mogelijk moet u twee wasrondes doen om resultaten te zien.

Hoe maak je een douchegordijn schoon zonder het naar beneden te halen?

U kunt onze tips volgen voor het met de hand wassen van uw douchegordijn, zoals hierboven vermeld. Dit is een supereenvoudige manier om je douchegordijn schoon te maken zonder het naar beneden te halen!

Kan schimmel op douchegordijnen je ziek maken?

Als u allergieën of astma heeft, bestaat de kans dat de schimmel op uw douchegordijn aan deze reacties toeschrijft (2). Maar de kans, vooral bij een gezond persoon, is laag (3). Je zou de schimmel en meeldauw diep moeten inademen om een ziekte op te merken.

Hoe voorkom je dat een douchegordijn beschimmeld raakt?

We denken altijd dat het voorkomen van het probleem beter, gemakkelijker en effectiever is dan het oplossen van het probleem. Hier zijn onze beste tips om te voorkomen dat uw douchegordijn yucky schimmel verzamelt:

 • Houd het droog: Open na elke douche het douchegordijn volledig om aan de lucht te drogen. Zet de afzuigkap aan of open een raam om dit proces te helpen. Zorg ervoor dat iedereen in huis aan boord is met dit plan.
 • Maak het regelmatig schoon: Je moet ernaar streven om je douchegordijn om de twee weken schoon te maken, of je het nu in de machine wast of met de hand wast.
 • Spuit het: Maak een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water. Voeg wat essentiële oliën toe als je wilt. Spuit het douchegordijn in en veeg het af. Dit kan schimmel helpen voorkomen en doden. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt – maar één keer per week is een goede schreeuw!
 • Hang het goed op: Open na het douchen het douchegordijn en zorg ervoor dat het buiten het bad of de douche hangt. Zo niet, dan zal het natte materiaal zich aan het bad hechten en niet volledig aan de lucht drogen. Daarom merk je misschien dat de onderkant van het douchegordijn vuiler is dan de rest.
 • Waterafstotend: Zorg ervoor dat je een waterbestendig douchegordijn koopt. Plastic is het beste, maar als je voor doek gaat, zorg er dan voor dat het wordt geleverd met een douchelijn. We raden aan om zijden of satijnen douchegordijnen te vermijden. Ze zijn fancy, maar ze zijn niet waterbestendig.

Geen schimmel

Met onze tips voor het reinigen van je douchegordijn heb je niet meer te maken met vervelende schimmel! Was je douchegordijn gewoon één keer per maand, of dat nu in de machine is of met de hand.

Voorkom schimmelgroei door het douchegordijn te besproeien met een gedestilleerde witte azijnoplossing. En last but not least, zorg ervoor dat je een waterbestendig materiaal koopt, zoals plastic.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?