Hoe jaloezieën schoon te maken zonder ze neer te halen

Stof verzamelt zich op jaloezieën en kan gemakkelijk worden vergeten tijdens uw schoonmaakroutine. Met te veel stof dat zich in uw huis verbergt, loopt u risico op verschillende gezondheidsproblemen. Dit omvat astma, allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en meer (1).

Als je naar je stoffige jaloezieën kijkt, weet je misschien niet eens waar je moet beginnen met het schoonmaken ervan. Je bent niet de enige.

We zijn hier om u te laten zien hoe u jaloezieën kunt reinigen zodat ze stofvrij zijn. Onze methoden omvatten het reinigen van jaloezieën zonder ze te verwijderen, evenals een methode om ze in bad te wassen. Haal je jaloezieën vandaag nog sprankelend schoon!

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je jaloezieën schoonmaken?
 • Hoe jaloezieën schoon te maken zonder ze neer te halen
 • Hoe jaloezieën in het bad schoon te maken
 • Hoe stoffen jaloezieën te reinigen
 • Wanneer jaloezieën vervangen
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je jaloezieën schoonmaken?

Jaloezieën zijn handig om te voorkomen dat stof uw huis binnendringt. Ze fungeren als een barrière tussen je binnen- en buitenwereld. Dus als je je afvraagt waarom ze zo stoffig worden – nu weet je het.

We raden aan om uw jaloezieën één keer per maand schoon te maken om stof, vettige resten, vuil, haar van huisdieren en andere vervelende dingen te verwijderen.

Hoe jaloezieën schoon te maken zonder ze neer te halen

Is er een eenvoudige manier om je jaloezieën schoon te maken terwijl ze nog hangen? Ja! Houd ze verticaal. We laten je zien hoe je je plastic of metalen jaloezieën snel kunt reinigen met een duster, stofzuiger of doek. Je kunt dit één keer per maand uitvoeren (of vaker als je dat wilt).

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Met een duster of stofzuiger

Deze methode vereist geen water, dus het is iets minder rommelig en een beetje sneller. Als je een stofzuiger boven een duster gebruikt, zorg er dan voor dat deze een afstofborstelbevestiging heeft.

Wat je nodig hebt

 • Duster of vacuüm

Deze methode is eenvoudig en snel. Het werkt als een charme voor het verwijderen van stof van uw jaloezieën.

 1. Sluit de jaloezieën: Begin met de jaloezieën naar beneden gesloten. Je kunt ze halverwege naar boven sluiten om ervoor te zorgen dat beide zijden worden schoongemaakt. Dit is het beste voor jaloezieën.
 2. Vacuüm of stof: Begin bovenaan de jaloezieën en werk je een weg naar beneden. Dit zorgt ervoor dat je gevallen stof opvangt tegen de tijd dat je klaar bent. Als je stofzuigt, bevestig dan je stofborstel en werk je een weg van links naar rechts, van rechts naar links en ga dan naar beneden. Doe hetzelfde met een afstofborstel en oefen waar nodig iets meer druk uit.
 3. Spiegelen en herhalen: Sluit de jaloezieën naar boven en herhaal stap twee.

Met een vochtige microvezeldoek

Deze methode maakt gebruik van de kracht van afwasmiddel en een microvezeldoekje. Dit is geweldig voor hardnekkig stof en puin. Dus als je je jaloezieën al maanden niet hebt schoongemaakt, is dit een geweldige optie.

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken
 • Kom met water
 • Afwasmiddel
 • Rubberen handschoenen (optioneel)

Top Tip

Als je jaloezieën erg vies zijn, kun je ze eerst stofzuigen om stof te verwijderen en vervolgens afwerken met een vochtige microvezeldoek voor de meest grondige reiniging.

 1. Open de jaloezieën: Open de jaloezieën zodat de lamellen horizontaal en vlak zijn.
 2. Maak oplossing: Meng in een kom warm water met een paar druppels afwasmiddel om een bruisende reinigingsoplossing te creëren.
 3. Vochtige doek: Bevochtig je microvezeldoek in de cleaning oplossing en wring het goed uit, zodat het niet druipt. Als je geen microvezeldoeken in handen kunt krijgen, kies dan voor een pluisvrije doek. Als je reservemosselen of zelfs een oud t-shirt hebt, werkt dat geweldig.
 4. Schone jaloezieën: Reinig met de vochtige doek de jaloezieën van links naar rechts en weer terug, werkend van boven naar beneden. Zorg ervoor dat u de doek om de latten wikkelt om de boven- en onderkant van elke lamel tegelijkertijd schoon te maken. Dit bespaart u tijd en zorgt ervoor dat u geen enkele plek mist.
 5. Houd de doek schoon: Wanneer je merkt dat stof zich ophoopt op je microvezeldoek, neem het dan mee naar buiten en geef het een goede shake om stof af te geven. Dompel het in de reinigingsoplossing en herhaal. Verwissel het voor een nieuwe doek en vers zeepsop indien nodig.
 6. Droog: Droog met een aparte droge microvezeldoek de lamellen.

Hoe jaloezieën in het bad schoon te maken

Voor het grondig reinigen van jaloezieën kunt u ze verwijderen en in het bad wassen. Dit is niet de gemakkelijkste manier om jaloezieën schoon te maken, maar als je dit aspect van je schoonmaakroutine hebt verwaarloosd, kan het nodig zijn.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Niet voor hout

Gebruik deze methode nooit voor houten jaloezieën. Te veel vocht kan ze beschadigen. Bewaar dit in plaats daarvan voor materialen zoals plastic, vinyl en metaal. Wees voorzichtig om metalen jaloezieën niet te lang te laten weken, omdat dit tot roest kan leiden. Controleer altijd de instructies van de fabrikant voordat u begint.

Wat je nodig hebt

 • Een paar handdoeken
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout (optioneel)
 • Microvezeldoeken of vodden
 • Rubberen handschoenen (optioneel)

1. Bekleed het bad met handdoeken

Je wilt je bad niet krabben, dus het is belangrijk om het bad te bekleden met een paar handdoeken.

2. Vul bad met reinigingsoplossing

Vul de badkuip ongeveer halverwege met warm water. Voeg ongeveer 1/4 kopje afwasmiddel toe. Voor extra vlekbestrijdende kracht, voeg je een kopje zuiveringszout toe. Draai het water rond om de zeep en baking soda op te lossen.

3. Dompel de Jaloezieën onder

Verleng de jaloezieën volledig en open de lamel. Plaats één rolluik tegelijk in de badkuip. Doe niet meer in bad, want ze kunnen in de knoop raken en beschadigd raken. Houd de bovenste rail indien mogelijk over de zijkant van de kuip bungelend. Dit is het gemakkelijkst voor mini-jaloezieën. Laat ze ongeveer 20 minuten weken of zo lang als de fabrikant voorstelt.

4. Scrub Schoon

Geef de jaloezieën met je doek of doek een goede schrobbeurt om losgeraakt stof, vuil en puin te verwijderen. Zorg ervoor dat je zowel de boven- als onderkant van elke lamel krijgt.

5. Spoel de jaloezieën af

Giet het water af en spoel de jaloezieën af met warm water. Als je een douchekop hebt, is het beter beheersbaar om de jaloezieën daarmee naar beneden te spuiten. Gebruik je doek opnieuw om achtergebleven vuil en zeep af te vegen.

6. Droog de jaloezieën

Veeg de jaloezieën af met een pluisvrije handdoek. Leg vervolgens de jaloezieën plat te drogen. Dit kun je doen op een handdoek buiten of binnen. Hang ze weer op als de jaloezieën helemaal droog zijn.

Hoe stoffen jaloezieën te reinigen

Als u zich afvraagt wat de beste manier is om stoffen jaloezieën schoon te maken, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze andere methoden werken niet voor stoffen jaloezieën, dus we hebben een gespecialiseerde techniek voor u.

 1. Vacuüm met borstelbevestiging: Dit is de meest cruciale stap om stoffen jaloezieën schoon te houden. We raden aan om dit wekelijks te doen wanneer je de rest van de kamer stofzuigt. Bevestig de dusterborstel aan je stofzuiger en hoover de jaloezieën van links naar rechts, van rechts naar links. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden. Zorg ervoor dat u uw stofzuiger op een lage zuigstand hebt staan om te voorkomen dat de jaloezieën scheuren.
 2. Verwijder vlekken: Maak een oplossing van warm water en afwasmiddel. Dep eventuele vlekken met een microvezeldoek die is bevochtigd met uw reinigingsoplossing. Blijf deppen totdat de vlek optrekt. Niet schrobben. Je kunt de stof pellen.
 3. Stoomreiniging: Na je wekelijkse stofzuiger is het stoomcleanen van je stoffen jaloezieën ook een goede stap. Het ontsmet de jaloezieën en maakt vuil en puin los. Het houdt de jaloezieën fris en verwijdert ook eventuele rimpels. Als je een draagbare stoomboot hebt, verplaats deze dan over de jaloezieën van links naar rechts, van rechts naar links en van boven naar beneden. Vloeiende bewegingen.
 4. Jaloezieën afvegen: Zodra u klaar bent met stofzuigen, vlekken verwijderen en stomen, veegt u de jaloezieën af met een schone doek of handdoek om eventuele resten te verwijderen.
 5. Herhalen: Herhaal de bovenstaande stappen aan de andere kant van de blinds indien nodig.

Wanneer jaloezieën vervangen

Jaloezieën zijn niet zoals diamanten – ze gaan niet eeuwig mee. Binnen ongeveer 10 jaar zul je merken dat het tijd is voor nieuwe jaloezieën.

Je weet wanneer het zover is als je jaloezieën:

 • Gebogen, gebroken of kromgetrokken zijn
 • Zijn geruïneerd door hitte en vochtigheid
 • Het is moeilijk om de jaloezieën te openen en te sluiten
 • De koorden zitten los of gebroken
 • De jaloezieën zijn verkleurd of rafelend
 • De jaloezieën kantelen of sluiten niet strak
 • Je hebt nu kinderen en de blootgestelde koorden worden beschouwd als een wurggevaar
 • Je hebt nieuwe ramen die niet werken met je huidige jaloezieën

Als u een van de bovenstaande dingen opmerkt, raden we u aan te investeren in nieuwe jaloezieën.

Veelgestelde vragen

Hoe maken professionals jaloezieën schoon?

Veel professionals zullen een stofzuiger en doek gebruiken. Sommigen gebruiken echter iets dat Ultrasonic Blind Cleaning wordt genoemd, waarbij ze de jaloezieën onderdompelen in een reinigingstank gevuld met water en groene reinigingsoplossingen.

Een andere methode is Extraction Blind Cleaning, waarbij de reinigingsoplossing eerst op de stoffen jaloezieën wordt geplaatst en vervolgens in een tank wordt geëxtraheerd. Dit is geweldig voor stoffen jaloezieën.

Hoewel een professional kan helpen bij het verjongen van vuile jaloezieën, kunt u vergelijkbare resultaten behalen door uw jaloezieën in bad te wassen.

Hoe houd je jaloezieën stofvrij?

Stof zal altijd deel uitmaken van uw huis, dus u kunt uw jaloezieën nooit 100 procent stofvrij hebben. Maar je kunt op de hoogte blijven van het stof door je jaloezieën zo vaak te stofzuigen als je wilt. We raden aan om dit elke week of in ieder geval elke maand te doen.

Kunnen houten jaloezieën worden gewassen?

U kunt uw houten jaloezieën reinigen met een stofzuiger, duster of droge microvezeldoek. Als je extra reinigingskracht nodig hebt, gebruik dan een gespecialiseerde houtreiniger. Dompel geen houten jaloezieën onder in het bad.

Hoe voorkom je schimmel op jaloezieën?

Als je condensatie door je ramen hebt, kunnen de vensterbank, jaloezieën en ramen snel beschimmeld raken. Hier zijn enkele toppreventietips:

 • Minimaliseer vocht: Houd het venster droog. Repareer eventuele lekken. Voor badkamers en keukens installeert u een afzuigventilator. In andere kamers kunt u een draagbare ventilator aansluiten of de plafondventilator inschakelen. Als u condensatie rond uw ramen opmerkt, veegt u het onmiddellijk droog met een doek.
 • Houd jaloezieën in zonlicht: Als u van plan bent om jaloezieën in huis te installeren, overweeg dan om de jaloezieën in direct zonlicht te houden. Dit kan vocht afdrogen en schimmelgroei voorkomen.
 • Houd jaloezieën schoon: Gebruik onze methoden elke maand – of vaker indien nodig – om op de hoogte te blijven van vuil, schimmel en meeldauw.
 • Desinfecteer de jaloezieën: Misschien wilt u uw jaloezieën met stoom reinigen of een desinfecterende reiniger gebruiken om schimmelsporen te doden. Reinigen met gedestilleerde witte azijn of tea tree olie is een geweldig natuurlijk ontsmettingsmiddel.
 • Planten verwijderen: Als u schimmel opmerkt, verwijder dan alle planten uit de vensterbank. Sommige planten verhogen de luchtvochtigheid in een kamer, wat kan leiden tot schimmel. Verplaats de planten naar elders.
 • Open je jaloezieën: Houd overdag de jaloezieën open. Door ze gesloten te houden, kunnen koude luchtzakken ontstaan, die vervolgens condensatie kunnen vormen. Door de jaloezieën open te houden, laat ook meer zonlicht binnen, wat schimmels kan doden.

Hoe maak je gele jaloezieën weer wit?

Als je witte jaloezieën verkleurd zijn, is een van de gemakkelijkste opties om ze te gooien en nieuwe jaloezieën te krijgen. Als dat nu echter niet binnen een budget valt, kunt u proberen ze schoon te maken.

De beste manier om dit te doen is om bleekmiddel te gebruiken. Volg onze “How to Clean Blinds In the Bath” -methode, maar vervang de afwasmiddel en zuiveringszout voor twee kopjes bleekmiddel. Laat de jaloezieën slechts 10 minuten weken. Zorg ervoor dat u rubberen handschoenen en een masker draagt voor uw bescherming.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe vaak ketting racefiets schoonmaken