Hoe douchevloeren schoon te maken (10 minuten methode)

Je douchevloer kan vies worden van alle bacteriën, zepen en shampoos waaraan je hem dagelijks blootstelt.

Hoe vaak moet je je douchevloer schoonmaken? En hoe doe je dat?

Dit gebied vereist veel meer aandacht dan de meesten van ons geven. Maar het is tijd om een verandering aan te brengen. We laten je de beste methode zien om douchevloeren schoon te maken, zodat deze badkamerhoek meer als een luxe dan als een ellende aanvoelt.

Inhoudsopgave
 • De douchevloer reinigen
 • Hoe taaie vlekken te verwijderen
 • Onderhoudstips
 • Veelgestelde vragen
 • De douche fris houden

Voordat we aan de slag gaan, moeten we bespreken welke reinigingsmiddelen en gereedschappen effectief zijn en welke schadelijk kunnen zijn. De meeste douchevloeren zijn van glasvezel, vergelijkbaar met een bad. Dit oppervlak vereist een niet-schurende zeep en gereedschap.

 • Milde reiniger: Kies altijd voor een niet-schurende reiniger voor de douchevloer. Iets als Dawn Dishwashing Soap of Lysol is uitstekend in het snijden door vet en vuil.
 • Vermijd ammoniak: Ammoniak is alkalisch en kan glasvezeloppervlakken beschadigen.
 • Gebruik niet-schurende hulpmiddelen: Hulpmiddelen zoals een tweezijdige spons, zachte borstel of doek zijn de beste opties voor het schoonmaken van de douche.
 • Vermijd staalwol: Staalwol of schrapers zullen krassen en de afwerking van de douchevloer beschadigen.

De douchevloer reinigen

Laten we beginnen met de beste methode voor het reinigen van de douchevloer. Dit is het deel van de douche dat de meeste narigheid verzamelt. Je moet ernaar streven om dit wekelijks te doen, maar het zal nog voordeliger zijn als je het dagelijks doet.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Schrobben

Begin met het aanbrengen van uw niet-schurende reiniger op de douchevloer met behulp van een spons of doek. Schrob de reiniger voorzichtig in de hoeken en rond het midden. Vergeet het gebied rond de afvoer niet – veel zeepresten en vuil zullen zich hier vestigen.

Als uw douchevloer getextureerd is, moet u mogelijk iets meer schrobben om al het vuil weg te krijgen.

2. Spoelen en drogen

Na het schrobben van de hele vloer, afspoelen met schoon water. Gebruik de douchekop en leid het water in de hoeken om alle reinigingsoplossing eruit te krijgen. Als je klaar bent, veeg je de vloer af met een doek.

Hoe taaie vlekken te verwijderen

Soms snijdt de snelle reinigingsmethode niet door alle vlekken heen. Voor het aanpakken van hardnekkige plekken in je douche zijn er een paar hacks die je kunt proberen.

Azijn

Het verwijderen van zeepresten en watermerken is vaak lastig en kan ervoor zorgen dat je douche er smerig uitziet. Als je wat witte azijn in de voorraadkast hebt, kun je deze gemakkelijk gebruiken om door het vuil te snijden. Vanwege het zuur in azijn is het uitstekend in het verwijderen van vet en oliën.

Giet een royale hoeveelheid azijn over de vlekken en laat het een paar minuten zitten. Gebruik vervolgens een spons of borstel om de vlekken af te schrobben. Spoel af zodra je tevreden bent met het resultaat.

Waterstofperoxide

U kunt waterstofperoxide gebruiken, een mild bleekmiddel, om het witte oppervlak te herstellen en donkere vlekken te elimineren. Het is echter geen oplossing van één minuut, dus zorg ervoor dat niemand de douche nodig heeft tot de volgende dag.

Leg een witte doek over de vlek en week deze royaal in waterstofperoxide. Laat de doek een nacht op de markering blijven en spoel vervolgens af en droog af met een handdoek (1).

Zuiveringszout

Als je niet te maken hebt met harde watermerken, maar toch vlekken ziet, is een baking soda pasta could werk. Zuiveringszout reinigt effectief vlekken zoals zeepresten.

Maak een pasta met gelijke hoeveelheden zuiveringszout en water. Bedek de vlekken en laat het een uur of twee werken. Schrob met een spons of borstel totdat de vlekken toegeven. Spoel vervolgens af met water en droog het gebied (2).

Als je een extra krachtige pasta wilt maken, gebruik dan witte azijn in plaats van water. Meng gelijke delen om een pasta te maken en breng deze aan op de vlekken. Laat het een paar minuten zitten, schrob en spoel het af.

Verwijder meeldauw met bleekmiddel

Meeldauw wordt helaas vaak aangetroffen in en rond de douche vanwege de vochtige omgeving. Meeldauw en schimmel kunnen frustrerende vlekken veroorzaken waardoor uw douchevloer er oud en vies uitziet. Het kan ook een aanzienlijk gezondheidsprobleem zijn voor u en uw gezin (3).

Voor deze methode heb je chloorbleekmiddel en een niet-schurende borstel nodig. Begin met het aanbrengen van een kleine hoeveelheid bleekmiddel op de vlek – pas op dat je niet spettert terwijl je giet. Laat het een paar minuten weken en schrob het gebied vervolgens met een borstel – spoel de vloer grondig af als je klaar bent.

Blijf veilig

Chloorbleekmiddel kan een overweldigende geur hebben, dus houd de kamer geventileerd. Draag beschermende handschoenen en oude kleding voor het geval u morst (4).
Misschien vind je dit ook interessant
mal reinigen met schimmelverwijderaaroplossingDe beste schimmelverwijderaars (weg met gevaarlijke schimmel)

Citroensap

Als je onlangs een lek in je douche hebt gehad, kunnen er wat roestvlekken op de vloer zitten. Dit kan een uitdaging lijken, maar het is relatief eenvoudig te verwijderen.

Voor roestvlekken gebruiken we graag vers citroensap. Giet het sap direct op de vlek en gebruik voldoende om het te bedekken. Laat het zuur een paar uur zijn magie werken.

Spoel het gebied af zodra de tijd om is en schrob met een spons. Laat het water een tijdje lopen om het zuur in het sap te neutraliseren. Als je geen citroensap hebt, kun je ook witte azijn gebruiken.

Voor extra taaie vlekken maak je een pasta van citroensap en zuiveringszout. Verdeel het royaal over de vlekken en laat het maximaal drie uur staan. Schrob krachtig met een spons om de roest los te maken.

Onderhoudstips

Om ervoor te zorgen dat je te allen tijde een schone douche klaar hebt staan, volg je deze tips:

 • Spoel de vloer: Spoel na het douchen de vloer af met de douchekop. Als u dit doet, verwijdert u zeep en ander vuil voordat het de kans krijgt om te vlekken.
 • Maak de douche wekelijks schoon: Het eenmaal per week schoonmaken van de douche helpt vlekken en zeepresten te voorkomen. Regelmatige reiniging zal ook de behoefte aan sterke reinigingsproducten verminderen.
 • Verwijder vlekken: Wanneer u een vlek of meeldauw ziet, verwijder deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat deze bezinkt.
 • Herstel het oppervlak: Als je douchevloer tegen een stootje is gegaan en er groezelig uitziet, kun je hem herstellen. Door een autopoets te gebruiken, kunt u krassen en doffe vlekken elimineren.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik zwarte vlekken van mijn douchevloer?

Om zwarte vlekken van je douchevloer te krijgen, moet je wat afwasmiddel op de vloer spuiten en het een nacht laten staan. Strooi de volgende dag zuiveringszout op de vloer en veeg het schoon met een in azijn gedrenkte doek. Als dat de zwarte vlek niet verschuift, probeer dan ammoniak te gebruiken.

Als chemicaliën niet jouw ding zijn, probeer dan citroensap te mengen met zuiveringszout om een dikke pasta te maken om op de zwarte vlekken te verspreiden. Laat het een nacht staan en spoel het de volgende dag weg.

Hoe maak je een inloopdouchevloer schoon?

De beste manier om een inloopdouchevloer schoon te maken is door één emmer te vullen met afwasmiddel en warm water en een tweede emmer met alleen water. Dompel een schone doek in het zeepsop en veeg de vloer af, zodat je de doek elke keer afspoelt.

Zodra de vloer is schoongemaakt, spoelt u deze af met een emmer water zonder afwasmiddel en droogt u deze af met een schone doek of handdoek.

Hoe maak je een antislip douchevloer schoon?

De beste manier om een antislip douchevloer schoon te maken is door er wat waspoeder op te strooien en te schrobben met een kleine borstel of spons. Werk in kleine cirkelvormige bewegingen totdat de hele vloer schoon is. Spoel het waspoeder af met schoon water.

Moet je je douche na elk gebruik afvegen?

U moet uw douche na elk gebruik afvegen om te voorkomen dat water, watermerken en schimmelgroei worden samengevoegd. Gebruik een schone handdoek, doek of wisser zoals deze HIWARE All-Purpose Squeegee.

Is een douchewisser de moeite waard?

Er wordt een douchewisser gedragenomdat het de gemakkelijkste manier is om glazen deuren en betegelde muren af te vegen om overtollig vocht te verwijderen. Het werkt ook op vloeren.


De douche fris houden

Een schone douche om de stress van de dag weg te spoelen is essentieel. Het kan erg onaangenaam zijn om op een vuile vloer te douchen en je voelt je vaak viezer dan voorheen.

Het schoonmaken van de douchevloer is niet moeilijk als je het regelmatig doet. Als je de vlekken en het zeepresten laat ophopen, heb je echter meer elleboogvet nodig.

Met onze favoriete reinigingsmethoden voelt je douche oh zo brandschoon aan!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wanneer vijver schoonmaken