Hoe tapijt te ontgeuren en uw huis op te frissen

Merk je wel eens een muffe geur uit je tapijt? Misschien is het niet weggegaan, ook al heb je dagelijks gestofzuigd.

We hebben slecht nieuws: je stofzuiger kan de boosdoener zijn.

Terwijl je vuil en stofkonijnen stofzuigt, kunnen deze een penetrante geur in de bus veroorzaken. Andere factoren zoals vochtigheid, vlekken en morsen kunnen er ook voor zorgen dat er een geur ontstaat.

Maar alle hoop is niet verloren. Als je hebt geprobeerd uit te vinden hoe je tapijt kunt ontgeuren, ben je hier aan het juiste adres.

Inhoudsopgave
  • Hoe tapijt te ontgeuren
  • Hoe een stinkend tapijt te voorkomen
  • Veelgestelde vragen
  • Sloot de Stank

Hoe tapijt te ontgeuren

Er zijn verschillende methoden om uw tapijt te ontgeuren. We hebben acht van onze favorieten samengesteld. Sommige zijn effectiever en andere richten zich op milieuvriendelijke producten. Als de ene niet voor u werkt, probeer dan een andere.

1. Enzymreiniger

Als u huisdieren in uw huis heeft, kunnen er een paar ongelukken op het tapijt zijn. Dit kan resulteren in een zure, penetrante geur die bijna onmogelijk te krijgen is. Om nog maar te zwijgen, honden- en kattenurine kan een tapijt voorgoed verpesten (1).

De beste manier om van huisdiergeuren af te komen, is door een enzymreiniger te gebruiken. Deze zijn direct verkrijgbaar bij elke winkel voor thuisverbetering en -benodigdheden. Je kunt ook een goede selectie vinden op Amazon- en Home Depot-sites.

Met deze reinigingsmiddelen versnellen enzymen het proces van bacteriën die zich voeden met organisch materiaal zoals bloed, braaksel, urine en uitwerpselen. Je kunt concentraten kopen of voorverwijden zoals Bubbas Super Strength. Breng het product aan zoals aangegeven op het etiket.

2. Zuiveringszout

Zuiveringszout is voor de meeste mensen een voorraadkast nietje. Het is zeer effectief in het absorberen van vloeistoffen en geuren. Dus als je een subtiele geur van je tapijt opmerkt, pak dan de baking soda.

Strooi een royale hoeveelheid zuiveringszout over het hele tapijt. Laat het poeder daar een paar uur liggen als de geur maar subtiel is. Maar als de geur krachtiger is, moet je hem misschien een nacht laten staan.

Wanneer de tijd om is, stofzuigt u het tapijt grondig om het poeder te verwijderen. Misschien wilt u de zak of container daarna legen.

Wees voorzichtig, want de kleine deeltjes kunnen uw vacuümfilter vernietigen, dus lees eerst uw gebruikershandleiding.

Wat dat betreft werkt dit een traktatie. We gebruikten het de andere avond in de kinderkamer van onze zoon, en mijn ochtend, de vieze geuren waren weg!

3. Azijn

Als er een muffe tapijtgeur is, kan meeldauw in de vezels groeien. Om van de geur af te komen, moet je de meeldauw verwijderen. Gelukkig heb je hier geen agressieve chemicaliën voor nodig. Azijn is een effectieve en kostenefficiënte manier om geuren op uw tapijt kwijt te raken.

Combineer een kopje gedistilleerde witte azijn met een kopje warm water in een spuitfles en geef het een goede shake. Spritz het hele tapijt en laat het aan de lucht drogen. De sterke azijngeur zal neutraliseren als het mengsel droogt.

Je kunt ook twee theelepels zuiveringszout aan de mix toevoegen. Dit maakt het effectiever als de geur bijzonder sterk is.

Houd het licht

Week het tapijt niet in de oplossing, omdat het toegevoegde vocht meeldauw en schimmel kan aanmoedigen om terug te keren (2).

4. Zuiveringszout en etherische olie

Als je de baking soda only-methode hebt geprobeerd, maar een frisse geur wilt toevoegen, kun je er wat in mengen essentiële olie. Etherische oliën zijn een geconcentreerde vloeistof die uit bepaalde planten wordt gewonnen. De geur van deze oliën is krachtig en daarom uitstekend in het ontgeuren.

Voor deze methode kunt u een van uw favoriete oliën kiezen. Het is echter essentieel om te overwegen hoe de geur uw huis en familieleden zal beïnvloeden. Sterke geuren zoals kaneel en pepermunt kunnen bijvoorbeeld onaangenaam zijn voor honden. Aan de andere kant zijn citrusgeuren giftig voor katten (3).

Citroen, grapefruit en lavendel zijn enkele van onze favoriete oliën om een frisse geur naar het tapijt en huis te brengen. Combineer twee kopjes zuiveringszout met 15 druppels etherische olie in een container. Geef het een goede shake om alles grondig te mengen.

Strooi vervolgens een royale hoeveelheid om het hele tapijt te bedekken. Nogmaals, als de geur slechts mild is, laat het poeder dan een uur staan. Als de geur sterk is, kun je hem een nacht laten staan.

Als je een lege poedersuikerzuiger hebt, zou het geweldig zijn. Je kunt ook een mason jar gebruiken en een paar gaten in het deksel prikken, zodat je het mengsel kunt strooien.

Stofzuig het tapijt grondig om de klus te klaren.

5. Wodka

Wodka is niet alleen in staat om heerlijke, kosmopolitische cocktails te maken, maar het is ook een uitstekende vlekkenverwijderaar. Na het behandelen van een plek, kun je er wat wodka op spuiten om kleur en geur verder te verwijderen.

Laat de wodka maximaal 15 minuten werken. Dep het uit met papieren handdoeken – je kunt ook wat zuiveringszout aanbrengen om het vocht eruit te krijgen. Stofzuig het tapijt als je klaar bent.

6. Borax, baking soda en etherische olie

We zijn er weer bij – zuiveringszout is absoluut ons go-to-product voor het ontgeuren van tapijten. Deze methode is echter niet alleen effectief in het verwijderen van geuren; het is ook erg handig bij het verwijderen van bacteriën, schimmels of meeldauw.

De toevoeging van borax is wat dit mengsel zo effectief maakt. Borax is een zuur dat vaak wordt gebruikt om pesticiden te reinigen en schimmels te doden. Schimmel kan een muffe geur in een tapijt veroorzaken, dus als je dit opmerkt, is het tijd om actie te ondernemen (4).

Combineer een half kopje borax met een kopje zuiveringszout in een bakje. Voeg 15 tot 20 druppels etherische olie toe – citroen is uitstekend voor deze klus. Strooi het mengsel op het tapijt en laat het een uur staan – stofzuig grondig om het poeder te verwijderen.

7. Zuiveringszout en gedroogde kruiden

Deze methode is iets nuchterder, maar het werkt effectief en voegt een heerlijke geur naar keuze toe. Het enige wat je nodig hebt is een half kopje zuiveringszout en een theelepel van je favoriete gedroogde kruiden. Rozemarijn of kaneel is erg populair voor dit recept, maar je kunt ook gaan met een gedroogde bloem zoals lavendel.

Je hoeft geen bepaald kruid te kopen; als je er een hebt die je leuk vindt in de voorraadkast, gebruik die dan. Je kunt ook een meer geraffineerde korrel maken door het kruid in een keukenmachine te pletten. Dit kan helpen de geur beter te verspreiden, omdat veel kruiden en specerijen hun geur afgeven wanneer ze worden gesneden.

Meng het mengsel in een kleine container zoals een shaker. Strooi het over het tapijt, maar vermijd het maken van stapels. Het opstapelen van het poeder op het tapijt zal het niet effectiever maken. Je verspilt de goederen gewoon.

Laat het mengsel een uur op het tapijt zitten en stofzuig vervolgens grondig.

8. Tapijt Shampoo

Als uw tapijt een aanhoudend slechte geur heeft, moet u het mogelijk grondig reinigen. Dit kan een tijdrovende klus in je eentje zijn. Daarom raden we je aan om een tapijtreiniger zoals de Hoover PowerDash te gebruiken.

U kunt een tapijtreiniger kopen bij elke bouwmarkt of bouwmarkt. Online winkels zullen ook een goede selectie hebben. Als u er echter geen hebt, kunt u een machine huren bij uw lokale hardware- of bevoorradingswinkel.

Er zijn veel verschillende tapijtshampoos verkrijgbaar. Probeer er een te kiezen die aangeeft dat het geuren zal verwijderen, zoals het Tapijtwonder. Voordat u het hele tapijt behandelt, test u het op een onopvallende plaats.

Volg de instructies op het etiket en voeg de aanbevolen hoeveelheid shampoo toe aan de volle tank. Sluit vervolgens het apparaat aan en druk op de trigger om de oplossing toe te passen. Ga een paar keer over het gebied en laat de trekker los om het water te onttrekken terwijl je je terugtrekt.

Een tapijtreiniger is zeer effectief omdat het water diep in de vezels spuit en het opnieuw extraheert. Bovendien zal het uw tapijt bijna droog laten, waardoor het risico op schimmel of meeldauw wordt verminderd.

Hoe een stinkend tapijt te voorkomen

Als u wilt voorkomen dat uw tapijt om de paar weken wordt ontgeurd, moet u voorkomen dat geuren bezinken. Het ding is dat een tapijt werkt als een soort spons, die zowel vloeistoffen als geuren absorbeert. Alles wat could invloed hebben op je pluche vloerkleed, van roken tot hoge luchtvochtigheid.

Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om een stinkend tapijt te voorkomen:

1. Zorg voor goede ventilatie

Het goed geventileerd houden van een kamer met vloerbedekking kan helpen om geuren kwijt te raken voordat ze zich in uw tapijtvezels nestelen. Dit kun je eenvoudig doen door een raam open te zetten en wat frisse lucht binnen te laten.

Als je twee openingen tegenover elkaar hebt, kun je een zijwind creëren die effectiever zal zijn. Open een van de twee iets en de andere helemaal. De wind zal worden doorgedrukt en je zult zeker een frisse bries voelen.

Dit zal ook helpen om de luchtvochtigheid binnenshuis laag te houden. Een lage luchtvochtigheid houdt schimmel en meeldauw op afstand.

2. Regelmatig reinigen

Het regelmatig schoonmaken van uw tapijt en uw hele huis kan geuren tot een minimum beperken. Probeer ten eerste het tapijt wekelijks te stofzuigen om bacteriën en vuil kwijt te raken. Je kunt ook werken aan het ontgeuren van je stofzuiger door wat waskristallen aan de zak toe te voegen. Dit verspreidt een frisse geur terwijl je stofzuigt.

3. Schoon morsen als ze gebeuren

Een van de grootste boosdoeners van tapijtgeuren is morsen. Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, heb je misschien je deel van de ongelukken en mysterieuze vlekken gezien.

Verwijder eventuele morsen zodra u ze opmerkt. Sommige zullen een moeilijke vlek achterlaten, terwijl anderen in de vulling kunnen sijpelen. Om een echte mors ninja te worden, raden we aan om een spotreiniger in een spuitfles te hebben die op elk moment klaar is voor gebruik.

Veelgestelde vragen

Hoe ontgeur je een tapijt snel?

De beste manier om een tapijt snel te ontgeuren is door regelmatig te stofzuigen met behulp van geurende kralen zoals deze Fresh Wave Deodorizer Vacuum Beads. De andere manier om een tapijt snel te ontgeuren, is door zuiveringszout te gebruiken om geuren te elimineren. Voer ten slotte elke zes tot twaalf maanden een diepe reiniging uit.

Waarom ruikt mijn tapijt slechter na het schoonmaken?

De reden waarom uw tapijt slechter ruikt na het schoonmaken kan te wijten zijn aan overbevochtiging. Overbevochtiging treedt op wanneer de tapijtreiniger de kracht mist om overtollig vocht op te zuigen, waardoor uw tapijt drijfnat wordt.

Kan ik Oxiclean op tapijt strooien?

Je kunt Oxiclean op tapijten strooien, mits ze geen wol bevatten. Controleer het tapijtetiket om te zien of het compatibel is en lees altijd de richtlijnen op het Oxiclean-pakket. Vermijd ook zijden, lederen of droog-schone tapijten.

Kan babypoeder worden gebruikt als tapijtverfrisser?

Je kunt babypoeder gebruiken als tapijtverfrisser, maar vermijd stofzuigen omdat het fijne poeder in de motor komt en je stofzuiger doodt.


Sloot de Stank

Vieze tapijtgeuren kunnen frustrerend zijn. Maar gelukkig zijn er veel eenvoudige manieren om van de onaangename stank af te komen.

Hoe een tapijt te ontgeuren hangt af van wat de geur heeft veroorzaakt en welke methode u wilt gebruiken. Zuiveringszout is een van de beste producten om te gebruiken voor het ontgeuren van een tapijt – het is wat we altijd pakken.

Wil je een frisse, rustgevende geur? Meng wat essentiële oliën om het aroma te creëren waar je thuis van wilt genieten.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe de afwas goed te doen