Hoe porseleinen tegelvloeren schoon te maken

Porseleinen tegels zijn duurzaam en mooi, maar je moet weten hoe je ze schoon kunt houden.

Er zijn drie hoofdporseleinsoorten: geglazuurd, ongeglazuurd en getextureerd.

U kunt uw porseleinen tegels tientallen jaren gepolijst en aantrekkelijk houden met de juiste reinigingstechnieken. We zijn hier om je te laten zien hoe. Goed nieuws, het is heel gemakkelijk!

Inhoudsopgave
 • Porseleinen tegels Types
 • Geglazuurde porseleinen tegels reinigen
 • Porseleinen tegels Unglazed reinigen
 • Getextureerde porseleinen tegels reinigen
 • Porseleinen tegels Onderhouden
 • Veelgestelde vragen
 • Ongerept porselein

Porseleinen tegels Types

Het schoonmaken van porseleinen tegels is redelijk eenvoudig. Er zijn echter een paar valkuilen om te vermijden als u wilt dat uw vloeren glanzen. Voordat we beginnen met schoonmaken, laten we de verschillende soorten tegels eens nader bekijken:

 • Ongeglazuurd: Porseleinen tegels worden gemaakt door silica, klei en andere materialen stevig te persen en ze vervolgens op hoge temperaturen te bakken. Hierdoor ontstaat een dichte tegel die bestand is tegen waterpenetratie. Ongeglazuurde tegels zijn dus minder glad en spaanders of gashes vallen minder op.
 • Geglazuurde: Geglazuurde tegels worden op dezelfde manier gemaakt als ongeglazuurd, maar een dunne laag vloeibaar glas wordt aan de buitenkant toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat geglazuurde tegels glanzender zijn en het maakt ook de toevoeging van verschillende kleuren en zelfs afdrukken mogelijk.
 • Structuur: Deze zijn gemaakt om te lijken op andere soorten vloeren, zoals natuursteen en hardhout.

Geglazuurde porseleinen tegels reinigen

Eerst zullen we kijken naar de beste reinigingsmethode voor geglazuurde porseleinen tegels. Deze vierstappenmethode is effectief en zacht voor uw vloeren.

 • Tijd: 45-60 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

1. Stof en vuil verwijderen

Begin je reinigingsregime altijd met een goede bezem, stofmop of stofzuiger. Dit zal stof, vuil en puin elimineren en u helpen een beter resultaat te krijgen.

Voor porseleinen tegels gebruiken we liever een zachte bezem of stofmop. Een stofmop heeft een microvezelpad dat fijnstof, vuil en haar aantrekt en verzamelt. Het is gemakkelijk te gebruiken en zacht voor geglazuurde tegels.

Als je wat hardnekkig vuil tegenkomt, kun je een kleine nylon borstel gebruiken om het vuil voorzichtig weg te schrobben. Giet eerst wat heet water op het vuil en wrijf dan. U kunt de afwerking van de tegel beschadigen als deze droog is.

2. Verwijder vlekken

Het kan frustrerend zijn om vlekken op uw geglazuurde porseleinen tegels te ontdekken. Ze zijn echter eenvoudig te verwijderen met de juiste tools en oplossing. U kunt een commercieel product gebruiken dat veilig is voor geglazuurde tegels of witte azijn gebruiken.

Combineer een kwart kopje witte azijn en twee liter water (bij voorkeur warm). Dweil het gebied en laat het 10 minuten zitten en spoel het vervolgens af met schoon water. Als u een commercieel product kiest, gebruik het dan zoals aangegeven.

Hardnekkige vlekken zoals koffie of rode wijn kunnen worden verwijderd met behulp van een zuiveringszout en waterpasta. Meng gelijke delen van de twee, breng aan op de vlek en schrob lichtjes met een klein borsteltje totdat het weg is. Spoel het gebied vervolgens af met schoon water en herhaal dit indien nodig.

3. De hele vloer dweilen

Zodra je eventuele vlekken of vlekken hebt verwijderd, is het tijd om de hele vloer te dweilen. U kunt de azijn- en wateroplossing die u eerder hebt gemengd gebruiken om uw tegels effectief schoon te maken. Azijn is uitstekend op geglazuurd porselein omdat het zijn glanzende buitenkant zonder loofolie naar voren brengtg een zeepachtige film of residu.

Begin aan de achterkant van de kamer en werk je een weg naar de in- of uitgang. Maak na het dweilen de vloer nogmaals schoon met vers water om af te spoelen. Dit elimineert eventuele resten en helpt uw vloeren er onberispelijk uit te zien.

Misschien vind je dit ook interessant
Vader en zoon dweilen hun zitkamerHoe te Dweilen (11 eenvoudige stappen om de klus te klaren)

4. Afvegen om te drogen

Als je klaar bent met dweilen, is het tijd om de vloeren te drogen. Het is essentieel om geglazuurde tegels te drogen, omdat stilstaand water watermerken kan veroorzaken.

Gebruik een doek of schone handdoek om de vloeren af te vegen. Je kunt ook een ventilator bewerken of wat ramen openen om de frisse lucht je tegels te laten drogen.

Poets de vloeren met behulp van een porseleinen tegelpolijstpad en wrijf in cirkelvormige bewegingen. Dit zal helpen om de tegels te doen herleven en hun glans te herstellen.

Porseleinen tegels Unglazed reinigen

Ongeglazuurde porseleinen tegels vereisen een iets andere aanpak omdat ze geen beschermende laag hebben.

 • Tijd: 20-30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Gebruik een StofMop

Ongeglazuurde porseleinen tegels hebben geen beschermende glaslaag zoals glazen vloeren. Het is daarom belangrijk dat u zich onthoudt van het gebruik van schuurmiddelen. Kies bij het vegen voor een microvezelstofmop om stof en vuil te verwijderen voordat je gaat dweilen.

2. Gebruik een milde oplossing

Ongeglazuurde porseleinen tegels mogen alleen worden gereinigd met een milde reiniger om schade te voorkomen. U kunt dezelfde azijnoplossing maken die hierboven is vermeld of een commercieel product gebruiken dat veilig is voor ongeglazuurde tegels.

Maak de vloer lichtjes nat met een dweil en schrob vervolgens vlekken of vlekken met een klein borsteltje. Als je klaar bent, spoel je af met schoon water.

3. Droog de vloer

Het wegwerken van water is essentieel om te voorkomen dat water uw ongeglazuurde tegels binnendringt. Gebruik een microvezeldoek of handdoek om de vloer te drogen.

Getextureerde porseleinen tegels reinigen

Last but not least, hier leest u hoe u vlekken en vuil op getextureerde tegels kunt aanpakken. Deze tweestapsmethode is de minst gecompliceerde tot nu toe, maar het is nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Vegen met een bezem

Getextureerde tegels worden vaak gemaakt om eruit te zien als natuursteen en zullen daarom meer plaatsen hebben waar stof zich kan verbergen. Gebruik een uitlopende bezem om de vloer in één richting te vegen – als je klaar bent, veeg je de andere kant op. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat u al het vuil en stof uit de tegels haalt.

2. Dweil met een milde reiniger

Wanneer je het meeste stof en vuil hebt verwijderd, is het tijd om te dweilen. Gebruik een microvezel dweil en een milde oplossing die veilig is voor het oppervlak.

Laat de reiniger maximaal 10 minuten op de grond zitten. Schrob vervolgens vlekken of donkere vlekken met een kleine, zachte borstel. Als je veel plekken hebt die moeten worden geschrobd, kun je een zachte bezem gebruiken of op een bezem duwen om een groot gebied effectief schoon te maken.

Altijd spoelen

Zorg ervoor dat u de vloer grondig spoelt om eventuele reinigingsoplossingen te elimineren. Het achterlaten van een reiniger op getextureerde tegels kan het oppervlak beschadigen.

Droog ten slotte de vloer af met een zachte handdoek of doek.

Porseleinen tegels Onderhouden

Porseleinen tegels, geglazuurd of ongeglazuurd, vereisen wat onderhoud als u wilt dat ze er als nieuw uitzien. Gebruik deze tips om je tegels er fris uit te laten zien:

Regelmatig vegen of stofzuigen

Stof en los vuil kunnen er snel voor zorgen dat porseleinen tegels er dof uitzien. Probeer dus minstens twee keer per week de vloeren te vegen met een bezem of stofzuig. Als uw huis veel verkeer heeft met huisdieren, kinderen of gasten, moet u mogelijk dagelijks vegen.

Kies je er echter voor om te stofzuigen, gebruik er dan een met een harde vloerinstelling en bij voorkeur een zachte vloerkop. Stofzuigers bedoeld voor tapijten kunnen diepe krassen veroorzaken en porseleinen tegels beschadigen.

Schoon morsen als ze gebeuren

Om een opeenhoping van vuil en bezonken morsen te voorkomen, ruimt u alles op dat op de vloer valt meteen op. Porseleinen tegels zijn niet poreus, zodat ze de vlek niet absorberen, maar morsen kan sporen veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik een microvezeldoek of zachte borstel om de vlekken weg te schrobben.

Vermijd schuurmiddelen

Je moet gereedschap zoals staalwol ver weg van je porseleinen tegels houden. Deze zullen krassen en het oppervlak beschadigen en kunnen zelfs roestvlekken in de voeg veroorzaken.

Vermijd bleekmiddel en ammoniak

Bleekmiddel en ammoniak kunnen vlekken maken op uw voeglijnen en de kleur van uw tegels beschadigen. Reinigers met toegevoegde kleurstof of kleurstof moeten ook eengeleegde, evenals wasmiddelen op oliebasis en wasreinigers.

Kies in plaats daarvan voor azijn, omdat dit een natuurlijk product is dat de glans herstelt, desinfecteert en de tegels ontgeurt.

Reinig de voeg

Vuile of verkleurde voeg kan ervoor zorgen dat uw tegels er ook onrein uitzien. Je kunt deze gebieden schoonmaken met een pasta van water en zuiveringszout. Breng de pasta eenvoudig aan op de voeg en schrob met een kleine borstel en spoel vervolgens af wanneer u klaar bent (1).

U kunt ook een commercieel product gebruiken. Zorg ervoor dat degene die u kiest veilig is voor uw tegels. Als uw voeg niet is verzegeld, overweeg dan om deze af te dichten om vlekken en verkleuring te voorkomen.

Vergelijkbare artikelen
Tegelvoeg reinigen met tandenborstelHoe vloervoeg te reinigen (9 methoden die werken)

Veelgestelde vragen

Waarom zijn mijn porseleinen tegels Dull?

Uw porseleinen tegelvloeren zijn dof vanwege overtollige reinigingsmiddelresten en watervlekken van gedroogd gepoold water. Het veroorzaakt verneveling, waardoor de porseleinen tegels dof worden.

Wat moet je niet gebruiken op porseleinen tegels?

Vermijd corrosieve reinigingsmiddelen die ammoniak, bleekmiddel of zuren bevatten die het glazuur op het tegeloppervlak verwijderen. Porseleinen tegels hebben dezelfde waterbestendigheid als glas en frequent gebruik van schurende chemicaliën verwijdert de coating om de waterabsorptie te verhogen.

Hoe reinig je porseleinen tegels zonder strepen?

De beste manier om porseleinen tegels zonder strepen schoon te maken, is door een verdund mengsel van water en witte azijn te gebruiken en de tegels altijd droog te vegen met een schone doek. Dry buffing verwijdert waterpooling en polijst de tegels.

Kan een Swiffer worden gebruikt op porseleinen tegels?

U kunt een Swiffer op porseleinen tegels gebruiken. Swiffers zijn ontworpen om de meeste vloeroppervlakken te reinigen en zijn uitstekend in het reinigen van keramische en porseleinen tegels.

Kunt u Windex op porselein gebruiken?

U kunt Windex op porseleinen tegels gebruiken zolang u de voeringen van de tegel vermijdt. De voeringen zijn waar twee kleilagen tegen elkaar worden gedrukt om de tegel te vormen. Als Windex in de voering komt, kan het de tegel beschadigen.


Ongerept porselein

Hoe je porseleinen tegelvloeren reinigt, hangt af van het type dat je hebt. Geglazuurde tegels zijn niet zo gevoelig voor water en schoonmaakmiddelen als getextureerde en ongeglazuurde tegels. U moet echter altijd een mild product gebruiken of natuurlijk gaan en azijn gebruiken.

Kies bij het schoonmaken voor zachte reinigingsmiddelen zoals een stofmop en een microvezel dweil. Gebruik nooit staalwol, zelfs niet als je te maken hebt met taaie vlekken. Houd uw vloeren er nieuw uit door regelmatig te vegen om stof en vuil op afstand te houden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe snoeischaar schoon te maken en te slijpen