Hoe een bakplaat schoon te maken (zes eenvoudige methoden)

Bakplaten – ook bekend als bakplaten of koekjesvellen – kunnen vies, roestig en gekleurd worden. Als u de uwe er weer gloednieuw uit wilt laten zien, zijn wij er om u te helpen.

We laten je zien hoe je een bakplaat schoonmaakt met behulp van zes beproefde methoden. De meeste van deze items heb je al in huis, dus het is niet nodig om naar de winkel te rennen.

Laten we je bakplaten herstellen en ze weer sprankelend en glanzend krijgen!

Inhoudsopgave
  • Kun je een bakplaat er weer nieuw uit laten zien?
  • Hoe maak je een bakplaat schoon
  • Hoe cookie sheets schoon te maken met gebakken vet
  • Hoe roestige bakplaten schoon te maken
  • Tips voor het schoonhouden van een bakplaat
  • Veelgestelde vragen

Kun je een bakplaat er weer nieuw uit laten zien?

Ja, afhankelijk van waar de bakplaat van gemaakt is en erop vertrouwen dat je hem alleen gebruikt om te bakken. Je zou het er weer bijna net zo goed als nieuw uit moeten kunnen laten zien.

Vergeet echter niet dat sommige materialen – zoals gietijzer – niet glanzend kunnen worden geschrobd. Deze accumuleren een kruidenlaag die in wezen lagen olie zijn die zich in de loop van de tijd opbouwen.

We willen deze smaakmaker eigenlijk niet verwijderen. Kruiden kunnen een natuurlijke antiaanbaklaag creëren, waardoor het schoonmaken van het vel en het verwijderen van voedsel ervan gemakkelijker wordt.

Dit gebeurt meestal met olieachtig voedsel zoals aardappelen, groenten en vlees. We raden aan om bepaalde vellen te bewaren voor gebakken goederen en een aparte voor hartige items.

Hoe maak je een bakplaat schoon

Bij het schoonmaken van een bakplaat hebben we veel opties voor u om te proberen. Laten we eens kijken naar zes methoden, afhankelijk van je favoriete schoonmaakproducten en wat je al in de kast hebt staan.

Met Baking Soda

De eerste beproefde methode is zuiveringszout. We houden ervan in ons huis – het is geweldig in het gemakkelijk en natuurlijk verwijderen van vlekken. Dit werkt op aluminium, gealuminiseerd staal en antiaanbaklaag.

  1. Maak een pasta: Meng gelijke delen zuiveringszout en water in een kom. Mogelijk moet u de hoeveelheden enigszins aanpassen om ervoor te zorgen dat de pasta dik maar gemakkelijk te verspreiden is. Meng het goed.
  2. Toepassen: Breng de pasta met een lepel aan op de bakplaat.
  3. Weken: Laat de baking soda pasta 30 minuten op het vel weken.
  4. Schrobben: Gebruik een nylon schrobborstel om de bakplaat te schrobben, voornamelijk gericht op gekleurde en verkleurde vlekken.
  5. Afspoelen en drogen: Spoel de bakplaat af onder warm water om de baking soda-resten te verwijderen en droog aan de lucht op een droogrek.

Met zuiveringszout en azijn

Zuiveringszout is op zichzelf uitstekend, maar verhoogt de kracht wanneer het wordt gecombineerd met azijn. Azijn kan schimmel, vlekken en geuren verwijderen.

  1. Voeg zuiveringszout toe: Strooi 1/4 kopje zuiveringszout gelijkmatig over de schaal. Misschien heb je wat meer nodig voor grotere bakplaten.
  2. Voeg azijn toe: Voeg dezelfde hoeveelheid gedistilleerde witte azijn toe. Raak niet in paniek als het begint te borrelen en bruisen! Dit is normaal.
  3. Vul een gootsteen: Vul een gootsteen met heet water en voeg het vel een uur lang toe aan het water. Draai het halverwege om als het hele vel niet in één keer in de gootsteen past.
  4. Schrobben: Haal de bakplaat uit het water en schrob deze goed met een microvezeldoek of niet-schurende spons. Dit verwijdert losgemaakt vuil, puin en vlekken.
  5. Maak het laken schoon: Reinig het laken met gewone afwasmiddel en warm water.
  6. Afspoelen en drogen: Spoel het goed af en droog het aan de lucht op een droogrek.

Met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is geweldig in het reinigen van hardnekkige vlekken en verkleuring. Als u een grondige reiniging van uw bakplaten nodig heeft, is dit het product voor u.

  1. Giet waterstofperoxide: Giet waterstofperoxide direct op de bakplaat en laat het maximaal twee uur staan.
  2. Voeg zuiveringszout toe (optioneel): Voeg voor extra reinigingskracht een laag zuiveringszout toe aan de waterstofperoxide.
  3. Schrob schoon: Gebruik na twee uur een spons of doek om het vel schoon te schrobben en het losgekomen vuil af te vegen. Herhaal indien nodig.
  4. Wassen: Was de bakplaat met warm water en afwasmiddel.
  5. Afspoelen en drogen: Spoel de bakplaat goed af en droog op een droogrek.

Waterstofperoxide testen

Test de waterstofperoxide op een opvallende plek op je bakplaat om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt. Houd er rekening mee dat waterstofperoxide niet altijd food-grade is, hoewel je food-grade waterstofperoxide kunt kopen. We raden dat aan voor deze methode – maar als het je niet lukt om het te vinden, zorg er dan voor dat je de bakplaat extreem goed wast en afspoelt.

Met ammoniak

Vraagt u zich af hoe u een koekjesvel met taaie vlekken en restresten kunt reinigen? Ammoniak kan de truc doen, maar het is een agressieve chemische stof, dus zorg ervoor dat je beschermende handschoenen, een bril en een masker draagt.

Zorg ervoor dat je deze methode niet gebruikt voor antiaanbakplaten of aluminium. Gebruik het alleen voor gealuminiseerd staal.

  1. Zak je lakens in: Doe de bakplaten in een plastic of vuilniszak.
  2. Voeg ammoniak toe: Voeg 1/2 kopje ammoniak toe aan de zak en sluit deze af.
  3. Laat de tas achter: Laat de zak op een zonnige dag 12 uur buiten staan. Dit geeft de ammoniak de tijd om het vet en de voedselresten af te werken.
  4. Verwijder vellen: Terwijl je buiten bent en je masker, handschoenen en bril draagt, verwijder je de lakens van de bag. Gooi de ammoniak en vuilniszakken weg.
  5. Schrobben: Gebruik staalwol om de bakplaat te schrobben om losgekomen vlekken te verwijderen.
  6. Wassen: Was de bakplaten in warm zeepsop.
  7. Afspoelen en drogen: Spoel en droog de bakplaten goed af. Laat ze op een droogrek liggen tot ze aan de lucht zijn gedroogd.

Met ovenreiniger

Een ovenreiniger kan handig zijn om lagen vet en vuil te verwijderen. Deze methode is zwaar, maar werkt in zeer korte tijd. Vergeet niet om je bakplaten daarna grondig schoon te maken, omdat ovenreiniger niet veilig is om in te nemen.

  1. Spray: Spuit ovenreiniger over je bakplaten en laat het 30 minuten staan.
  2. Vegen: Gebruik een spons om het losgekomen vet en vuil af te vegen. Een Brillo Pad zal nog effectiever zijn.
  3. Herhalen: Als niet alle smurrie is verwijderd, herhaalt u stap één en twee.
  4. Wassen: Was de bakplaten goed met heet zeepsop en schrob met je Brillo Pad of spons.
  5. Afspoelen en drogen: Spoel de bakplaten goed af en droog aan de lucht op een droogrek.

Met aluminiumfolie

Om verbrande vlekken van gealuminiseerde stalen bakplaten te schrobben, gebruikt u een stuk aluminiumfolie.

  1. Week bakplaat: Week de bakplaat 30 minuten in heet water.
  2. Droog: Verwijder de bakplaat en droog deze af met een theedoek. Gooi de theedoek in de wasmachine.
  3. Schrobben: Krijs een stuk aluminiumfolie en schrob voorzichtig waar verbrande resten en vlekken zitten. Ga door totdat ze opheffen.
  4. Wassen: Als je tevreden bent dat je lelijke vlekken hebt verwijderd, was je je bakplaat met warm zeepsop.
  5. Afspoelen en drogen: Spoel de bakplaat goed af en droog aan de lucht op een droogrek.

Hoe cookie sheets schoon te maken met gebakken vet

Veel van onze voorgestelde methoden werken om oud gebakken vet te verwijderen. Maar als je iets krachtigers nodig hebt, probeer dan de lakens een nacht te weken met deze methode.

  • Tijd: 30 minuten (plus wachttijd).
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

  • Zuiveringszout.
  • Kokend water.
  • Lepel.
  • Microvezeldoeken.
  • Afwasmiddel.
  • Staalwol of Brillo Pad.

1. Reinigingsoplossing toevoegen

Begin met kokend water. Giet het vervolgens over de bakplaat. Voeg een paar eetlepels zuiveringszout toe en draai het rond met een lepel, zodat het gelijkmatig wordt verdeeld.

2. Wachten

Laat de oplossing een uur zitten.

3. Wassen met zeep

Was de bakplaat in de gootsteen met een warm zeepsop. Deze drie stappen verwijderen de oppervlaktelaag van gebakken vet.

4. Opnieuw weken

Het is tijd om het laken opnieuw te weken – deze keer, ’s nachts. Giet kokend water, een eetlepel zuiveringszout en een paar spuitjes afwasmiddel in de bakplaat. Laat het een nacht weken.

5. Schrobben

Leeg ’s ochtends de oplossing in de gootsteen en schrob de bakplaat goed met een microvezeldoek. Je kunt staalwol of een Brillo Pad proberen als je iets zwaarders nodig hebt.

6. Wassen en drogen

Zodra je al het gebakken vet hebt verwijderd, was en droog je de bakplaten zoals gewoonlijk.

Hoe roestige bakplaten schoon te maken

Het laatste wat je nodig hebt op je bakplaten is roest. Maar maak je geen zorgen – we kunnen het verwijderen – je hoeft je bakplaten niet in de prullenbak te gooien.

Probeer eerst deze methode.

  • Tijd: 15 minuten (plus wachttijd).
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

  • Zuiveringszout.
  • Spons of fijne staalwol.
  • Olijfolie.
  • Keukenpapier.
  • Afwasmiddel.

1. Spoel de bakplaat af

Begin met het spoelen van de bakplaat onder water. Droog ze niet.

2. Strooi zuiveringszout

Strooi een lichte laag zuiveringszout over de bakplaat, zodat deze aan het water blijft plakken. Zorg ervoor dat alle roestige gebieden bedekt zijn met zuiveringszout. Laat het 30 minuten zitten.

3. Schrobben

Gebruik een spons of fijne staalwol om het vel te schrobben en werk het zuiveringszout in de roestige plekken. Gaandeweg verdwijnt de roest van het vel. Ga door totdat het cookieblad schoon is.

4. Wassen en drogen

Was de bakplaten zoals gewoonlijk met warme zeepy water. Goed afspoelen en aan de lucht drogen.

Tips voor het schoonhouden van een bakplaat

Het grondig reinigen van bakplaten elke keer dat je ze gebruikt, kan veel moeite kosten. Onderhoud is de sleutel als u op de hoogte wilt blijven van uw bakplaatroutine. Hier zijn onze beste tips om er een schoon te houden:

  • Lijn uw blad: De beste methode om bakplaten schoon te houden, is om ze te bekleden met aluminiumfolie of bakpapier. Dit voorkomt dat voedsel aan het vel zelf kleeft, waardoor het veel gemakkelijker schoon te maken is.
  • Olie je vel: Breng voor het koken een lichte laag olie of plantaardige olie aan. Dit voorkomt dat voedsel blijft plakken, maar het voorkomt ook roestvorming.
  • Droge koekjesvellen: Laat je koekjesvellen goed aan de lucht drogen op een goed geventileerde plek, of droog ze met de hand af met een theedoek. Dit voorkomt roestvorming en bacterievorming.
  • Direct wassen: Laat de bakplaten niet lang zitten voordat je ze wast. Hoe sneller je ze wast, hoe gemakkelijker ze schoon te maken zijn.
  • Vermijd drastische temperatuurveranderingen: Je kunt je bakplaten gemakkelijk verpesten door ze in koud water te leggen terwijl ze nog warm zijn. Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze wast, zodat ze niet kromtrekken.
  • Gebruik het juiste keukengerei: We raden nylon, hout of siliconen gebruiksvoorwerpen aan, vooral op antiaanbakpannen. Dit voorkomt krassen en slijtage, wat schadelijk kan zijn en tot meer vlekken kan leiden.
  • Vermijd de vaatwasser: We raden aan om uw bakplaten met de hand te wassen om kromtrekken, geoxideerd raken en slijtage te voorkomen. De vaatwasser en schoonmaaktabletten zijn te hard voor bakplaten, vooral antiaanbaklaag.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een bakvorm in 5 minuten schoon?

Voor regelmatige reiniging, wanneer je niet veel tijd hebt, kun je je bakplaat wassen in warm zeepsop. Een licht schurende spons of fijne staalwol zal je beste vriend zijn voor het snel en effectief verwijderen van voedselresten. Als je tijd hebt, breng dan wat elleboogvet aan om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Wat ruïneert anti-aanbakpannen?

Antiaanbakpannen en ovenpannen gaan niet eeuwig mee, maar ze moeten minstens een paar jaar meegaan met de juiste zorg. Hier zijn een paar dingen die je antiaanbakpannen al veel eerder zullen verpesten. Vermijd ten koste van alles.

  • Kookspray: In plaats van kookspray, die zich in de loop van de tijd opbouwt en moeilijk te verwijderen is, gebruik je oliën of boter.
  • Krassend kookgerei: Gebruik geen metalen kookgerei of bestek op pannen met antiaanbaklaag. Blijf bij houten, siliconen en nylon gebruiksvoorwerpen.
  • Hoge hitte: Houd het vuur laag en vermijd kokend heet water tijdens het schoonmaken. Dit kan de pannen kromtrekken en de antiaanbaklaag verslijten.
  • De vaatwasser: We weten hoe handig het is om alles in de vaatwasser te stoppen en handen wassen te vermijden. Maar je moet de tijd nemen om bakplaten met antiaanbaklaag met de hand te wassen. De vaatwasser zal die antiaanbaklaag in slechts één cyclus slijten.
  • Onjuiste opslag: Het opbergen van uw kookgerei met antiaanbaklaag naast andere items kan het gemakkelijk krassen. Je moet het kookgerei met antiaanbaklaag eerst bedekken.
  • Te lang weken: Hoe hardnekkig de voedselresten op je antiaanbakpannen ook zijn, laat de pan niet een nacht weken. Een paar uur maximum is het beste.
  • Schurende materialen: Gebruik geen staalwol of schurende sponzen om antiaanbaksels schoon te maken. Blijf bij microvezeldoeken of nylon borstels.

Wat is het bruine spul op pannen?

Bruine vlekken op je kookgerei zijn meestal natuurlijke carbonisatie die ontstaat door de pan te oververhitten en niet het juiste type olie of vet te gebruiken. Als je merkt dat je eten aan de pan kleeft, vooral op de bruine delen, kan dit een probleem worden.

Het kan ook verbrand vet en voedselresten of zelfs roest zijn.

Hoe reinig je cookie sheets met cola?

Als je wilt proberen je koekjesvellen schoon te maken met cola, kun je het eens proberen. Maar we raden het niet aan omdat het geen gecertificeerd reinigingsproduct is en mogelijk te sterk is voor uw bakplaten.

Het enige wat je echter hoeft te doen is cola op de bakplaat gieten en het een nacht laten staan. Schrob het ’s ochtends goed met een spons en kijk naar het toiletgeseneerde residu lift. Wassen, spoelen en goed drogen.

Hoe reinig je een koekjesvel met drogervellen?

Schoonmaken met een drogervel is een andere wilde hack die je kunt proberen om je koekjesvel schoon te maken. Vergeet niet om het koekjesvel daarna grondig te wassen om resten van het drogervel te verwijderen. Ze bevatten veel chemicaliën die schadelijk zouden zijn om in te nemen.

  1. Leg een drogere plaat op je bakplaat.
  2. Giet warm water over het vel.
  3. Laat het een nacht staan.
  4. Veeg het laken ’s ochtends schoon met een spons.
  5. Goed wassen.
  6. Spoelen.
  7. Droog af met een theedoek.

Als je je bakplaat eerder nodig hebt, laat hem dan 15 minuten weken. Het zal niet zo effectief losgemaakt vet en vuil hebben, maar het zal nog steeds wat residu hebben verwijderd.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?