Hoe schoenen in de wasmachine te wassen

Wanneer je schoenen vies en smerig zijn, kan het verleidelijk zijn om ze niet te dragen. Het schoonmaken ervan lijkt een ontmoedigende taak, toch?

Nou, wat als we je vertellen dat er een gemakkelijke manier is om je schoenen te wassen. We laten je zien hoe je schoenen in een wasmachine kunt wassen zonder ze te beschadigen.

Blijf lezen voor onze vijfstappenmethode. Het zal je kicks er in een mum van tijd cool uit laten zien!

Inhoudsopgave
 • Kun je schoenen in de wasmachine doen?
 • Op welke wasmachinemodus was je schoenen?
 • Hoe schoenen te wassen in de wasmachine
 • Hoe droog je sneakers na het wassen?
 • Kun je sneakers wassen in een vaatwasser?
 • Hoe schoenen met de hand te wassen
 • Veelgestelde vragen
 • Machine of geen machine?

Kun je schoenen in de wasmachine doen?

Je hebt misschien gemengde adviezen gehoord over het schoonmaken van schoenen in de wasmachine. Maar we zijn hier om de waarheid te verduidelijken en enkele mythes te ontkrachten.

Het komt erop neer: sommige schoenen kunnen in de machine worden schoongemaakt en andere niet.

Hier zijn enkele schoenen die u in de machine kunt reinigen:

 • Canvas schoenen
 • Pleather schoenen
 • Nylon schoenen
 • Polyester schoenen
 • Plastic schoenen (op een zachte cyclus)
 • Sneakers, hardloop- of tennisschoenen
 • Katoenen schoenen

Hier zijn enkele schoenen die u niet door de machine moet doen, omdat ze beschadigd raken:

 • Suède schoenen
 • Leren schoenen
 • Schoenen met versieringen, zoals pailletten
 • Vinyl schoenen
 • Kleed schoenen
 • Schoenpoetser
 • Schoenen met gespen

Voorzichtigheid

De beste manier om te weten of een schoen wasmachinebestendig is, is door contact op te nemen met het merk. Er kan een verzorgingslabel in de schoen zitten, of er kan advies staan op de website van het merk.

Op welke wasmachinemodus was je schoenen?

Je moet de schoenen op een zachte cyclus wassen. Sommige machines hebben een specifieke schoencyclus!

Over het algemeen kan een zachte cyclus “handwas”, “delicates” of “wol” worden genoemd. LG-machines hebben bijvoorbeeld een “zachte verzorging” -cyclus.

De cyclus zal prima zijn zolang het een lage spinsnelheid onder de 800 heeft.

U moet ook koud water gebruiken, dus zorg ervoor dat u de temperatuur handmatig kunt instellen voor de cyclus die u kiest.

Hoe schoenen te wassen in de wasmachine

Laten we eens kijken naar onze voorkeursmethode voor het wassen van schoenen in een wasmachine. Zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig opvolgt om schade te voorkomen.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Mild wasmiddel
 • Kom
 • Groot bassin
 • Water
 • Borstel met zachte borstel
 • Mesh waszak (of kussensloop)
 • Doek
 • Drie handdoeken

Stapsgewijze instructies

1. Borstel overtollig vuil

Gebruik je borstel met zachte borstel om overtollig vuil te verwijderen. Beweeg in zachte halen over de schoenen om het vuil los te maken. Klap ze samen om het vuil van zich af te schudden.

2. Zolen en veters verwijderen

Verwijder de zolen en veters van de schoen. Plaats ze in een grote bak en vul ze met een 5:1 oplossing van water en wasmiddel. Laat ze 20 minuten weken voordat je ze voorzichtig schrobt met je borstel met zachte borstel.

Werk extra hard aan de bevlekte gebieden. Spoel goed af voordat u aan de lucht droogt op een platte handdoek.

3. Pre-Treat Schoenen

Voordat je ze in de machi gooitne, het is een goed idee om ze schoon te maken. Dit verwijdert vlekken en vuil zodat uw machine de schoenen effectiever kan reinigen.

Meng water en een paar druppels van je wasmiddel in een kom. Dompel je borstel met zachte haren in de oplossing en breng aan op de schoenen, waarbij je in cirkelvormige bewegingen reinigt. Je kunt dit gebruiken voor elk onderdeel van de schoen, inclusief de zolen.

Week een doek in gewoon water, wring het uit en veeg de schoen af om overtollig sop te verwijderen.

4. Was schoenen in de machine

Doe je schoenen in een gaas waszak. Als je geen mesh tas hebt, kun je een kussensloop gebruiken. We geven de voorkeur aan mesh waszakken omdat ze dichtritsen, zodat je schoenen niet uitvallen.

Zet de schoenen in de machine en stel vervolgens uw cyclus in. Vergeet niet om een zachte cyclus te gebruiken met een lage draaisnelheid en koud water.

Voeg 1/4 van de hoeveelheid wasmiddel toe die je normaal gebruikt. Voor front load machines, voeg dit toe aan de wasmiddellade. Voor een top load machine, voeg deze direct toe aan de trommel.

Gooi er twee oude handdoeken in, om extra vulling toe te voegen tijdens de cyclus. Dit voorkomt dat de schoenen beschadigd raken in de cyclus.

Begin de cyclus.

Top Tip

Als je een wasmachine met een bovenlader hebt, laat de machine dan ongeveer 3/4 vol met water vullen voordat je de schoenen toevoegt.

5. Verwijderen en drogen

Zodra de cyclus is voltooid, verwijdert u de schoenen en laat u ze aan de lucht drogen. Als je geïnteresseerd bent in het in de droger drogen van de schoenen, hebben we daar later enkele tips voor.

Zodra de schoenen droog zijn, plaatst u de zolen en veters opnieuw.

Hoe droog je sneakers na het wassen?

De veiligste manier om schoenen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Zet ze op een warme luchtige plek, buiten in de schaduw of bij een open raam.

Het duurt meestal ongeveer 24 uur voordat schoenen volledig zijn uitgedroogd. Als het echter langer duurt, kunnen de schoenen vochtig en vies ruiken.

Hoe voorkom je dat? Je kunt het droogproces versnellen door de schoenen te vullen met krantenpapier, kleding of een paar sokken. Dit absorbeert overtollig vocht en geuren.

Kun je sneakers wassen in een vaatwasser?

We raden het niet aan.

Vaatwassers worden erg heet en zullen waarschijnlijk je schoenen beschadigen. De wasmiddelen zijn ook sterk geconcentreerd en vrij hard, zodat ze de stof op je schoenen kunnen verpesten.

De enige omstandigheden waarin je je sneakers misschien veilig in de vaatwasser kunt wassen, is als je vaatwasser een optie heeft om geen warmte te gebruiken voor de was- en droogcyclus. Uw vaatwasser moet ook een gemakkelijk te reinigen filter hebben. Last but not least, zorg ervoor dat het je niet te veel kan schelen als de schoenen uiteindelijk worden verpest.

Hoe schoenen met de hand te wassen

Je weet hoe je sneakers in de wasmachine moet wassen, maar wat als je dat niet wilt? Ze met de hand wassen is niet zo moeilijk! Bovendien zal het zachter zijn voor de schoenen.

 1. Verwijder zolen en veters: Haal deze uit de schoenen. Laat ze 20 minuten weken in een kom met koud zeepsop voordat je ze schrobt met een borstel met zachte borstel. Laat ze aan de lucht drogen op een handdoek.
 2. Verwijder overtollig vuil: Gebruik een borstel met zachte borstel om overtollig vuil aan de buitenkant van de schoenen te verwijderen.
 3. Behandel vlekken: Dep een kleine druppel mild wasmiddel op de bevlekte gebieden. Wrijf het in de schoen voordat je het 30 minuten laat zitten. Als je witte schoenen vergeeld zijn, is deze stap van cruciaal belang.
 4. Reinigen in sopje: Vul een grote wastafel of gootsteen met koud water en een eetlepel mild wasmiddel. Dompel een borstel met zachte borstel in de oplossing en breng deze in zachte lineaire richtingen aan op je schoenen.
 5. Spoelen: Zodra je schoenen schoon zijn, gebruik je een vochtige doek om de buitenkant van de schoenen af te vegen om de resterende wasmiddelresten te verwijderen.
 6. Droog: Wacht 24 uur tot alle onderdelen van de schoen goed aan de lucht zijn gedroogd. Om dit proces te versnellen, vergeet niet om de schoenen te vullen met wat krantenpapier, vodden of sokken. Zodra de schoenen droog zijn, plaatst u de veters en zolen. Je kunt nu je schoenen weer dragen!

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn schoenen in de droger doen?

Ja, maar het kan schade veroorzaken. Nike raadt bijvoorbeeld niet aan om een wasdroger te gebruiken. Blijf in plaats daarvan bij het drogen van je schoenen aan de lucht terwijl ze gevuld zijn met krantenpapier. Schakel een ventilator in de buurt in om het proces te versnellen.

Sommige wasdrogers zijn echter speciaal ontworpen om schoenen te drogen met een unieke setting. Onze Samsung-droger wordt bijvoorbeeld geleverd met een plastic bakje dat in de trommel balanceert.

Je kunt de schoenen erop zetten zodat ze de hele cyclus stabiel en plat blijven. Dan kun je gebruik maken van de cold of warme lucht instelling, zodat het niet te warm wordt voor de schoenen.

Voila! Schone, droge schoenen, zonder schade.

Controleer of uw machine deze mogelijkheid heeft. Zorg ervoor dat je alleen bepaalde schoenen in de droger doet, zoals tennisschoenen of hardloopschoenen. Doe geen leren of suède schoenen in de droger.

Kan ik sneakers in de wasmachine doen met kleding?

We raden aan om de schoenen in te doen met wat oude handdoeken. Dit voegt extra vulling toe, maar het maakt ook niet uit of de schoenen de handdoeken beschadigen.

Omdat schoenen veel vuiler zijn dan kleding, raden we je niet aan om je kleding schoon te maken met schoenen in de cyclus. Dit kan nieuwe vlekken of vuil aan de kleding toevoegen. Bovendien kan het zware gewicht van de schoenen sommige kledingstukken beschadigen, vooral meer delicate kledingstukken.

Hoe voorkom je dat schoenen ruiken?

Stinkende schoenen? Hier zijn onze beste tips:

 • Draag altijd sokken: Als je schoenen zonder sokken draagt, gaan ze snel stinken.
 • Maak een DIY deodorizer: Meng een kopje maïzena, 1/2 kopje zuiveringszout en 1/2 kopje bakpoeder. Voeg een paar druppels etherische olie toe, zoals tea tree. Strooi deze deodorizer in je schoenen en laat hem acht uur staan. Dump het mengsel in het afval voordat je de schoenen stofzuigt. Dit mengsel zal je schoenen ontgeuren en opfrissen.
 • Vul ze tijdens het drogen: Hoewel je schoenen snel kunnen drogen zonder ze te vullen, kunnen de toegevoegde krant of vodden geuren absorberen en het droogproces versnellen.
 • Lucht je schoenen uit: Als je thuiskomt, lucht je je schoenen uit. Prop ze niet in een kast of kast. Laat ze achter in een bijkeuken of bij de voordeur. Je kunt er zelfs kranten in proppen tussen de kleding door. Dit is een goede tip voor gymschoenen die stinken en zweten terwijl je aan het sporten bent.
 • Gebruik speciale inlegzolen: Tussen het dragen door kun je speciale inlegzolen in je schoenen steken. Sommige inlegzolen gebruiken bijvoorbeeld speciale materialen om nare geurtjes te elimineren, zodat je schoenen altijd fris ruiken.

Machine of geen machine?

Nu je weet hoe je je schoenen in een wasmachine moet wassen, ga je het proberen? Het is gemakkelijk, bespaart je veel gedoe en zolang je voorzichtig bent, zal het je schoenen niet beschadigen.

Natuurlijk, als je niet zeker bent over het wassen van schoenen in een wasmachine, kun je ze met de hand schoonmaken. Het is ook eenvoudig.

Vergeet niet om bij het merk te controleren of hun schoenen veilig zijn voor de wasmachine. Vergeet niet om je schoenen te beschermen met een kussensloop of een waszak.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste stofzuigers voor huisdierhaar van 2023