Hoe knuffeldieren te wassen

Het is geen mysterie dat knuffels van knuffels worden blootgesteld aan veel elementen. Ze worden in het vuil gebracht, vaak bedekt met eten en drinken, en misschien zelfs verf en kleurpotloden.

Je kunt echter bang zijn om ze te wassen voor het geval je ze verpest – en dan zal je kind je misschien nooit vergeven! Maar we kunnen u helpen te weten hoe u knuffels moet wassen, zodat uw kind het nooit zal merken.

Inhoudsopgave
 • Hoe knuffeldieren met de hand te wassen
 • Hoe knuffeldieren aan de oppervlakte te wassen
 • Hoe knuffeldieren in de machine te wassen
 • Wanneer niet om knuffels in de machine te wassen
 • Veelgestelde vragen
 • Was verstandig, verminder tranen

Hoe knuffeldieren met de hand te wassen

De eerste optie is om het knuffelspeelgoed met de hand te wassen. Handen wassen lijkt misschien een ouderwets karwei, maar het kan eigenlijk de beste optie zijn voor knuffels.

Stap voor stap instructies

 1. Kies uw locatie: U kunt gebruik maken van een keuken of bathroom wastafel, een wastafel of bad. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het speelgoed in het water onder te dompelen. Zorg er ten slotte voor dat de gootsteen of het bassin schoon is!
 2. Vul de gootsteen: Vul je gootsteen, bad of bassin met lauw water en een theelepel mild wasmiddel. U kunt indien nodig meer toevoegen. Meng goed, totdat het wasmiddel is opgelost.
 3. Voeg nog een reinigingsmiddel toe: Indien nodig kunt u een ander reinigingsmiddel toevoegen. Dit is vooral handig als het knuffeltje erg vies is. Wij raden OxiClean, borax of baking soda aan.
 4. Wassen: Gebruik een pompbeweging om het knuffeldier onder te dompelen in het water. Zorg ervoor dat het wordt bedekt door de reinigingsmiddeloplossing. Laat het vervolgens maximaal een uur in het water staan, afhankelijk van hoe vies het is. Door het af en toe een goede zachte scrub te geven, kun je extra vuil verwijderen.
 5. Spoelen: Giet het vuile water af. Was de gootsteen of het bassin uit zodat er geen zeepachtige resten overblijven. Vul opnieuw met lauw water en knijp het knuffeltje een paar keer onder water om het wasmiddel los te laten. Ga door totdat er geen wasmiddel meer vrijkomt. Als het knuffeldier van een stevig materiaal is gemaakt, kunt u het direct onder de kraan laten lopen om de zeep los te laten.
 6. Droog: Giet de gootsteen af en druk het knuffeldier voorzichtig tegen de zijkant of bodem van de gootsteen om zoveel mogelijk water vrij te maken. Leg vervolgens een schone witte handdoek neer en rol het speelgoed binnenin op. Wanneer het speelgoed droog is, gebruik dan een haardroger om het weer op te pluizen. Je kleintje zal het geweldig vinden als je zegt dat je zijn speeltje meeneemt naar de kapsalon!

Hoe knuffeldieren aan de oppervlakte te wassen

Als het onderhoudsetiket op het knuffeltje van uw kind zegt dat u alleen aan de oppervlakte moet wassen, volgt u deze stappen. Dit is heel gebruikelijk voor opgezette dieren en hoewel het de binnenkant niet grondig reinigt, houdt het het schoon genoeg!

Stap voor stap instructies

 1. Bevochtig een doek: Gebruik een schone witte doek – dit is om kleuroverdracht te verminderen – en week het in koud water.
 2. Maak een oplossing: Water is prima, maar als je wilt, kun je een oplossing maken van koud water en een mild reinigingsmiddel. Je kunt zelfs iets specifiek voor speelgoed gebruiken!
 3. Schoon: Veeg het knuffeldier voorzichtig af. Wees wat krachtiger op de vuile gebieden. Als u een reinigingsmiddeloplossing gebruikt, zorg er dan voor dat u een aparte doek gebruikt die is bevochtigd met alleen water om de zeepachtige resten van het speelgoed te spoelen.
 4. Borstel: Gebruik een plastic borstel met brede borstelharen om het haar van het knuffeldier uit te borstelen. Pluis het haar goed.
 5. Afwisselen: Wissel af tussen het afvegen van de vacht en het borstelen van de vacht in alle richtingen totdat het knuffeldier schoon is.
 6. Droog: Gebruik een haardroger op een laag vuur om het knuffeldier te drogen.

Hoe knuffeldieren in de machine te wassen

Als het verzorgingslabel het toelaat, kunt u ervoor kiezen om knuffels in de machine te wassen. Dit is een gemakkelijkere optie, maar het verhoogt wel het risico op beschadiging van het speelgoed.

Wat je nodig hebt

 • Een mesh zak.
 • Een mild wasmiddel.
 • Een wasmachine met een delicate of zachte cyclus.
 • Haardroger.

Stap voor stap instructies

 1. Test uw wasmiddel: Test uw milde wasmiddel op een onopvallend deel van het knuffelgoed voordat u het wast. Als het een vlek achterlaat of de stof beschadigt, zoek dan een alternatief wasmiddel.
 2. Zak het: Doe het knuffeldier in een gaaszak. Dit beschermt het tijdens de wascyclus.
 3. Leeg de wasmachine: Het is het beste om het knuffeldier alleen te wassen om het risico op kleurbloedingen van andere kledingstukken te minimaliseren.
 4. Wassen: Selecteer de zachte of delicate cyclus. Gebruik koud water. Voeg uw wasmiddel toe aan de trommel of gebruik de dispenser van het apparaat.
 5. Droog: Zodra de cyclus voorbij is, knijp je voorzichtig overtollig water eruit door het dier tegen de zijkant van een gootsteen of badkuip te drukken. Droog vervolgens op een lage warmtestand met een haardroger. Je kunt ook buiten aan de lucht drogen, maar het kan een paar dagen duren!

Wanneer niet om knuffels in de machine te wassen

Je wilt de knuffels van je kinderen zeker niet verpesten. Dus laten we enkele gevallen bekijken waarin je knuffels niet in de machine kunt wassen! Dit bespaart je tranen (en geld).

U kunt knuffeldieren niet wassen als ze:

 • Heb een muziekdoosje binnen.
 • Oud of fragiel zijn.
 • Als op het onderhoudsetiket alleen ‘handwas’ of ‘oppervlaktereiniging’ staat.
 • Laat items plakken, zoals pailletten. Ogen zullen waarschijnlijk in orde zijn, maar je kunt voor de zekerheid met de hand wassen.
 • Zorg voor delicate kleding, zoals glitteroutfits of kunststof kronen.
 • Heb schuimballen – niet slaan – binnen. Beanie Babies hebben de neiging om op deze manier te worden gemaakt.

Veelgestelde vragen

We zullen een paar van de belangrijkste vragen beantwoorden, zodat je met volledig vertrouwen knuffels kunt gaan wassen.

Kun je knuffels in de droger doen?

Dat kan, maar we raden het niet aan. De warmte van de droger kan het knuffeldier beschadigen. Als het bijvoorbeeld op ogen is gelijmd, kan het deze zelfs smelten.

Als u het dier echter om welke reden dan ook machinaal moet drogen, gebruik dan de luchtdrooginstelling. Houd het knuffeldier elke 10 minuten of zo in de gaten om er zeker van te zijn dat het goed overleeft!

Let

Controleer altijd het onderhoudsetiket om te zien of het speelgoed in de droger kan. Als er staat van niet, dan absoluut niet!

Hoe vaak om knuffels te wassen?

Je moet zeker knuffeldieren wassen wanneer je vuil op ze opmerkt. Het is altijd gemakkelijker om vuil uit stof te halen zodra je het opmerkt. Wat betreft het wassen van oppervlakken, is het een goed idee om knuffels elke week of zo een goed doekje te geven. Dit kan worden gedaan wanneer uw kind met een familielid op stap is, eet of dut.

Het is waar dat hoe meer je knuffels wast, hoe groter de kans dat ze na verloop van tijd uit elkaar vallen. Daarom is het een goed idee om een paar geliefde knuffels in huis te hebben voor het geval er iets gebeurt.

Hoe dan ook, als algemene vuistregel raden we aan om knuffels om de paar weken te wassen of wanneer u de lakens van uw kind verschoont. Dit komt gewoon omdat knuffels veel stof en allergenen kunnen verzamelen, vooral als het knuffeltje overal mee naartoe gaat met je kleintje!

Zal het plaatsen van knuffeldieren in de droger bedwantsen doden?

Ja. Op een middelhoog of hoog vuur kan de hitte van de droger bedwantsen in 30 minuten doden (1). De meeste knuffels mogen echter niet in de droger. Controleer dus altijd eerst het zorgetiket!

Doodt het plaatsen van knuffeldieren in de droger ziektekiemen?

Als u het knuffeldier minstens 30 minuten op een hoog vuur in de droger zet, kan het achterblijvende ziektekiemen doden (2). Nogmaals, controleer het verzorgingslabel op het knuffeldier om te zien of het in de droger mag!

Welk wasmiddel te gebruiken bij het wassen van knuffels?

Wij raden een mild wasmiddel aan, zoals het Puracy vloeibare wasmiddel. We raden ook iets natuurlijks aan, zoals het Babyganics-wasmiddel. Je kunt zelfs kiezen voor borax, dat effectief kan zijn bij het schoonmaken van knuffels. Zorg er wel voor dat je een zacht en mild wasmiddel gebruikt.

Hoe herstel je gematteerde knuffeldierenbont?

De beste manier om gematteerde knuffelbont te herstellen, is door regelmatig vlekken te reinigen. Je kunt de gematteerde vacht ook borstelen om hem nieuw leven in te blazen. Als dat niet lukt, probeer het dan in de wasmachine te wassen en in de droger te doen.


Was verstandig, verminder tranen

Het is echt aan jou om ervoor te zorgen dat je de knuffels van je kinderen goed wast. Dit voorkomt het liefdesverdriet van een stuk speelgoed dat tijdens het wassen en drogen wordt verpest!

Zorg ervoor dat u onze tips voor handen wassen, oppervlakte wassen en machine wassen opvolgt. Controleer altijd het onderhoudsetiket en zorg voor een mild wasmiddel van hoge kwaliteit om het knuffeldier met zorg te behandelen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?