Hoe een cameralens schoon te maken en krassen te verwijderen

Er is niets ontmoedigender dan een heleboel foto’s te maken om naar huis te gaan om te bewerken, alleen om te ontdekken dat je lens vies was. Uw afbeeldingen zijn nu wazig, onscherp of bedekt met vlekken en vingerafdrukken.

Als dat je is overkomen, moet je weten hoe je je cameralens moet schoonmaken. We laten je de beste methoden zien om je lens schoon en scherp te houden en ervoor te zorgen dat je lens nog jaren meegaat.

Blijf lezen voor onze favoriete methoden voor zowel camera’s als telefoons.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u een cameralens schoonmaken?
 • Hoe een vuile cameralens te testen
 • Hoe een cameralens schoon te maken
 • Hoe een cameralens schoon te maken zonder lensreiniger
 • Hoe cameralensschimmel schoon te maken
 • Hoe cameralens op een iPhone te reinigen
 • Hoe een cameralens schoon te houden
 • Veelgestelde vragen
 • Camera’s zorgvuldig reinigen

Hoe vaak moet u een cameralens schoonmaken?

Het hangt af van de staat van de lens. De beste vuistregel is om het schoon te maken als het vies is. Als je de hele dag fotografeert, kan dit betekenen dat je het een paar keer per dag snel schoonmaakt. Als je één keer per week fotografeert, kun je rondkomen met een wekelijkse schoonmaakbeurt.

Wanneer u uw camera uit de behuizing haalt, controleert u de voor- en achterkant van de lens. Als u vlekken, stof of andere vlekken opmerkt, reinigt u uw lens voordat u fotografeert.

Hoe een vuile cameralens te testen

Soms kun je het vuil en puin op een cameralens niet zien. U kunt een vuiltest uitvoeren om te controleren of de lens al dan niet moet worden gereinigd. Dat gaat als volgt:

 1. Lens instellen: Zet je lens op handmatige scherpstelling. Focus op het verste punt weg en vergrendel het op zijn plaats.
 2. Diafragma instellen: Stel de lens in op een smal diafragma. Hoe hoger, hoe beter.
 3. Maak een foto: Richt de camera op een helder helder oppervlak, zoals een witte muur of blauwe lucht. Maak een paar foto’s.
 4. Bekijk foto: Bekijk de foto via je camera, telefoon of computer, zoom in op het beeld en controleer elk deel van de foto. Als u vlekken, strepen, lijnen of vlekken ziet, moet u de lens en / of sensor schoonmaken.

Hoe een cameralens schoon te maken

Laten we eens kijken naar de beste manier om een cameralens schoon te maken. We hebben vier verschillende methoden om te proberen. Je zult merken dat je lenzen niet echt kunt reinigen met huishoudelijke artikelen. Het is essentieel om te investeren in specifieke lensreinigingsproducten.

Vind de beste methode voor u of combineer deze reinigingsmethoden voor nog grondiger resultaat.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

Kies een van de volgende opties:

 • Luchtblazer of blikje perslucht
 • Borstel met zachte borstel
 • Microvezeldoekjes of lensdoekjes
 • Lensreinigingsvloeistof en doek

Met een luchtblazer

 1. Positie lens: Kijk naar boven. Zorg ervoor dat je goed licht hebt om het stof en puin het oppervlak te zien verlaten.
 2. Blaas lucht op de lens: Houd uw luchtblazer of perslucht in een hoek van 45 graden vanaf één kant van de lens. Blaas lucht op de lens en kijk hoe het stof en vuil zich opheffen. Draai de lens indien nodig.

Met een borstel met zachte borstel

 1. Positie lens: Kijk de lens weer naar boven. Hierdoor kun je duidelijk zien wat je aan het doen bent.
 2. Borstel: Veeg met een zachte borstel voorzichtig van de ene kant van de lens naar de andere. Ga door totdat je tevreden bent met de resultaten.
 3. Vergeet de groeven niet: Gebruik je penseel om in strakke groeven en randen van de lens te komen. Mogelijk moet u ook harder werken om kleverige resten op uw lens te verwijderen.

Een penseel kiezen

We raden aan om een borstel te kiezen die is gemaakt van kamelen- of geitenhaar, omdat deze superzacht zijn en je lens niet krassen. Raak de borstelharen niet aan met uw vingers om te voorkomen dat olie naar de lens wordt overgebracht.

Met microvezeldoek en lensdoekjes

 1. Positie lens: Richt de lens rechtop en werk bij goed licht.
 2. Vouw de doek: Vouw je microvezeldoek in een gewatteerd vierkant of driehoek.
 3. Vegen: Veeg de lens voorzichtig schoon om stof, vuil en strepen te verwijderen. Werk van de ene naar de andere kant. Eindig vervolgens door in cirkelvormige bewegingen te bewegen.
 4. Wissen met lens wissen: U kunt de klus klaren met wegwerplensdoekjes. Deze hebben een reinigingsoplossing die een diepere reiniging kan bieden en kleverige resten kan verwijderen.
 5. Luchtig droog: Laat de lens volledig aan de lucht drogen. Dit kan ongeveer een uur duren.

Microvezel verzorging

Microvezeldoeken zijn herbruikbaar, dus zorg er altijd voor dat de jouwe schoon is voordat je hem gebruikt. Gebruik bij het wassen nooit wasverzachter. De chemicaliën in wasverzachter kunnen zich aan de doek hechten en uw lens strelen.

Met lensreinigingsvloeistof

 1. Breng vloeistof aan: Breng 3-5 druppels lensreiniger aan op een microvezeldoek of lensweefsel.
 2. Positie lens: Houd de lens rechtop bij goed licht.
 3. Vegen: Veeg de lens voorzichtig van links naar rechts.
 4. Droge lens: Gebruik een droge microvezeldoek of lensweefsel om de restvloeistof te verwijderen.
 5. Aan de lucht drogen: Laat de lens volledig aan de lucht drogen.
 6. Onderzoeken: Onderzoek de lens om er zeker van te zijn dat deze schoon is. Zo niet, herhaal dan de bovenstaande stappen.

Hoe een cameralens schoon te maken zonder lensreiniger

Als u geen lensreinigervloeistof of lensreinigingsdoekjes hebt, maar wel behoefte heeft aan iets vloeibaars om hardnekkige vlekken te verwijderen, je kunt je eigen lens schoner maken.

Meng eenvoudig gedestilleerd water met 99 procent isopropylalcohol in een verhouding van 50:50. Giet de oplossing in een spuitfles en meng goed. Breng een paar druppels van de oplossing aan op een microvezeldoek en veeg de lens van links naar rechts. Veeg opnieuw af met een droge microvezeldoek en laat de lens aan de lucht drogen.

Hoe cameralensschimmel schoon te maken

Cameralensschimmel is een combinatie van vocht en stof dat in de cameralens kruipt. De stof- en vochtcombinatie vormt een schimmel die snel kan groeien. Het ziet eruit als spinnenwebben of vlekken in de lens. Na verloop van tijd kan het je foto’s en uiteindelijk je lens verpesten. Hier leest u hoe u het kunt verwijderen.

 • Tijd: Ongeveer twee dagen
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Direct zonlicht of UV-lamp
 • Witte azijn
 • Water

1. Verwijder de frontlens

Het eerste dat u moet doen, is de frontlens verwijderen, vaak bekend als de lensvatting of beschermring. U kunt hiervoor een lenssleutel of sleutel gebruiken, hoewel sommige lenzen met schroeven zijn bevestigd. Zodra het is losgemaakt, kunt u het glas verwijderen en toegang krijgen tot de schimmels.

2. Blootgesteld aan licht

Plaats je frontlens op een zachte handdoek of microvezeldoek en leg hem 24 uur buiten in direct zonlicht. Als het gemakkelijker is, kunt u het onder een UV-lamp plaatsen. De UV-stralen kunnen schimmels doden en groei voorkomen.

3. Reinig de lens

Zodra de schimmels zijn gedood, moet u de lens nog steeds reinigen. Meng een 50:50 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Spuit het op een microvezeldoek en veeg de lens van links naar rechts om schimmelresten te verwijderen.

4. Droge lens

Veeg de lens droog met een aparte microvezeldoek. Laat het 24 uur aan de lucht drogen. Vervang het in de lens.

Hoe cameralens op een iPhone te reinigen

Je denkt er misschien niet zo vaak aan, maar je iPhone (en andere soorten telefoons) cameralens wordt ook vies. Als u het niet schoonmaakt, kunnen uw foto’s er wazig of wazig uitzien. We laten je zien hoe je vlekken en vingerafdrukken op je iPhone kunt verwijderen. Je foto’s zien er achteraf geweldig uit!

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Twee microvezeldoekjes
 • Lens reinigingsvloeistof
 • Lenssticker

1. Lens wissen

Gebruik een microvezeldoek om de lens af te vegen. Verwijder stof, vuil, vingerafdrukken, vlekken en ander vuil.

2. Vloeistof aanbrengen

Spuit een beetje vloeistof op een aparte doek en veeg de lens meerdere keren van boven naar beneden af.

3. Lenssticker gebruiken

Nadat je de lens ongeveer 10 minuten hebt laten drogen, gebruik je een lenssticker om extra vuil en stof van je lens te verwijderen. Gebruik daarna een droge kant van de microvezeldoek om het nog een keer schoon te maken.

Hoe een cameralens schoon te houden

We willen ervoor zorgen dat uw camera en telefoonlenzen in de best mogelijke staat zijn. We houden er immers van om ons leven te fotograferen, en om die foto’s Insta-waardig te maken, moet je lens schoon zijn. Hier zijn onze beste onderhoudstips:

 • Gebruik een lensdop: Bevestig altijd een lensdop wanneer u uw camera niet gebruikt, vooral voordat u deze in de tas plaatst.
 • Gebruik een cameratas: Het gebruik van een cameratas kan uw lens beschermen tegen schade en stof.
 • Vermijd stof: Stof is de grootste boosdoener voor het bevuilen van een lens. Vermijd stof door lenzen goed te vervangen. Kantel de camera altijd naar beneden wanneer u van lens wisselt. Veeg stof en vuil regelmatig van je lensvatting en lens. Het reinigen van je cameralens voor elk gebruik is super handig bij het schoppen van stof naar de stoeprand.
 • Vermijd bepaalde reinigingsmiddelen: Maak je lens niet schoon met schurende reinigingsmiddelen, chemische reinigingsmiddelen, borstels met harde borstels, babydoekjes, kleding, wattenstaafjes of zeep. Deze kunnen de lens en de beschermende coating beschadigen en pluisjes achterlaten.
 • Vermijd vocht en vochtigheid: Probeer je camera in een koele of warme, droge omgeving te houden. Warmte en vocht kunnen je lens beschadigen. U kunt droge kasten kopen om uw lenzen en camera’s op te bergen als u in een vochtige omgeving woont.
 • Raak de lens niet aan: Hoe meer je het lensglas aanraakt, hoe vuiler het wordt. Probeer bij het wisselen van lenzen te voorkomen dat u het glas aanraakt.
 • Gebruik een UV-filter: Sommige fotografen houden van UV-filter beschermende lenzen, die uw eigenlijke lens beschermen tegen vuil en vlekken. Het kan ook scheuren en krassen voorkomen. Je hoeft deze hoes niet eens te verwijderen terwijl je aan het fotograferen bent!

Veelgestelde vragen

Kun je de binnenkant van een cameralens schoonmaken?

We raden niet aan om dit thuis te doen. Het is het beste om de professionals de binnenkant van uw cameralens te laten reinigen. Als u het blootstelt aan vocht, zelfs lensreinigingsvloeistof, kunt u permanente schade veroorzaken.

Kunt u Windex gebruiken om een cameralens schoon te maken?

Nee, Windex is te hard en kan de beschermende coating op uw cameralens slijten.

Kunt u handdesinfecterend middel gebruiken om de cameralens schoon te maken?

Gebruik geen handdesinfecterend middel om uw cameralens schoon te maken. De textuur en componenten in handdesinfecterend middel kunnen vlekken en uw cameralens verpesten.

Kun je een bekraste cameralens repareren?

Er zijn een paar doe-het-zelf-methoden die rondzweven. Onze ervaring is dat we het het beste aan de professionals overlaten. Maar je kunt er een proberen als je bereid bent dat risico te nemen.

 • Ontsmettingsalcohol: Verdun een verhouding van 1:20 van ontsmettingsalcohol en water. Dompel een microvezeldoek in de oplossing. Wrijf zachtjes over de kras totdat deze verdwijnt.
 • Vaseline: Breng na het reinigen van je lens met je vinger een beetje vaseline aan op de kras. Veeg het overtollige af met een microvezeldoek.
 • Tandpasta: Breng een beetje tandpasta aan op een microvezeldoek voordat je de kras voorzichtig in cirkelvormige bewegingen wrijft.

Wees voorzichtig met deze methoden, omdat ze de beschermende coating van de lens kunnen slijten.


Camera’s zorgvuldig reinigen

Wanneer uw cameralens moet worden gereinigd, moet u deze methoden volgen. Het gebruik van een oude doek of reiniger kan uw lens beschadigen, krassen veroorzaken en de beschermende coating slijten.

U mag alleen de voorgestelde materialen gebruiken, zoals een luchtblazer, microvezeldoeken of lensreinigingsvloeistof. Neem bij twijfel de camera mee naar een professional.

Over het algemeen werken deze methoden geweldig op allerlei soorten cameralenzen, of je nu een dikke Canon DSLR, een geliefde Nikon, een laptopwebcam of een gewone smartphone hebt. Houd je lenzen schoon en je foto’s scherp.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?