Hoe een computertoetsenbord schoon te maken (maak het als nieuw)

Wist je dat vet, vuil, vuil en bacteriën zich op de toetsen van je toetsenbord bouwen, waardoor het een van de smerigste plekken in je huis wordt? Je raakt dit smerige gebied elke keer aan als je achter je computer gaat zitten.

Gelukkig zit je niet vast aan een vies toetsenbord. Vandaag gaan we bespreken hoe je een computertoetsenbord kunt schoonmaken, ongeacht of het een gaming-toetsenbord of een laptoptoetsenbord is.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u een computertoetsenbord schoonmaken?
 • Een toetsenbord schoonmaken
 • Hoe een toetsenbord schoon te maken met verwijderbare toetsen
 • Wat te vermijden bij het schoonmaken van een toetsenbord
 • Hoe u uw toetsenbord schoon kunt houden
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u een computertoetsenbord schoonmaken?

U moet het toetsenbord van uw computer minstens één keer per week schoonmaken. Mensen eten en drinken achter hun computer en het vet en vuil gaan van hun vingers naar het toetsenbord. Dit is een prachtige voedingsbodem voor bacteriën die acne kunnen veroorzaken of ziekten van persoon tot persoon kunnen overbrengen.

Een toetsenbord schoonmaken

Als het gaat om het schoonmaken van een toetsenbord, heb je verschillende opties. U kunt alle opties of gewoon de gemakkelijkste methoden gebruiken om uw toetsenbord thuis in een handomdraai schoon te maken.

Door het ondersteboven te draaien

Schakel het toetsenbord uit en koppel het los van uw computer. Draai het om en tik zachtjes op de onderkant om eventuele kruimels en vuil dat zich tussen de toetsen verbergt los te maken. Zorg ervoor dat het zich op een oppervlak bevindt dat je niet erg vindt om bedekt te raken met vuil zoals een handdoek of tafel.

Als uw toetsenbord verwijderbare toetsen heeft, veel mechanische toetsenborden hebben deze, kunt u de toetsen verwijderen om eronder op te ruimen. Zorg ervoor dat je zachtjes op de onderkant van je toetsenbord tikt om de kruimels los te gooien.

Met een toetsenbordpenseel

Gebruik een speciaal ontworpen toetsenbordpenseel om uw toetsenbord te poetsen. Het ziet eruit en functioneert net als een duster. Borstel gewoon het toetsenbord om vuil dat zich onder de toetsen verbergt te verwijderen.

Een tandenborstel kan ook worden gebruikt om je toetsenbord te poetsen. Voer het tussen de toetsen om het vuil te verwijderen.

Met perslucht

Perslucht zoals de Falcon Dust Off is van onschatbare waarde wanneer u een toetsenbord schoonmaakt zonder toetsen te verwijderen. Steek het rode rietje in het mondstuk van je blikje perslucht en richt het rietje vervolgens op je toetsenbord. De lucht blaast het losse stof onder de toetsen vandaan.

Door de sleutels te verwijderen, kan de perslucht effectiever zijn in het verwijderen van het vuil. Wanneer u klaar bent met het schoonmaken van uw toetsenbord met de perslucht, draait u het om en tikt u er nogmaals op. Er is mogelijk wat vuil losgekomen en valt nu uit uw toetsenbord.

Met reinigingsgel

Een andere optie voor het reinigen van uw computer zonder perslucht is het gebruik van een toetsenbordreinigingsgel. Deze kleverige gel duwt zich een weg onder je sleutels en verzamelt kruimels, vuil en vuil.

Wees echter voorzichtig, want de gel kan een olieachtige film achterlaten op uw toetsenbord. Gebruik gewoon wat wattenstaafjes of pijpreinigers om de film te verwijderen als dit gebeurt.

U moet de reinigingsgel ook periodiek vervangen, omdat deze na verloop van tijd vies wordt.

Met ontsmettingsalcohol

De beste manier om een toetsenbord met alcohol schoon te maken, is door eerst een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol te dopen. Zorg ervoor dat het wattenstaafje nat is, maar niet druipt, want u wilt uw toetsenbord niet blootstellen aan te veel vloeistof.

Veeg voorzichtig rond de sleutels met het wattenstaafje en vervang het wattenstaafje wanneer het vies wordt.

Je kunt ook een microvezeldoek in de ontsmettingsalcohol dopen. Nogmaals, je wilt tde doek moet vochtig zijn maar niet druipnat. Veeg uw toetsenbord voorzichtig af met de doek op de bovenkant van uw toetsen.

Gebruik een droge microvezeldoek om het laatste stof te verwijderen en je toetsenbord te laten glanzen.

Met scherm wissen

U kunt ook schermdoekjes of desinfecterende doekjes gebruiken om uw toetsenbord schoon te maken. Wring eerst de doekjes uit om er zeker van te zijn dat ze niet nat druipen voordat je voorzichtig de bovenkant van je toetsenbord afveegt. Veeg ook zachtjes tussen de toetsen naar beste vermogen.

Wanneer u klaar bent met het afvegen van uw toetsenbord, gebruikt u een schone microvezeldoek om de laatste stofdeeltjes te verwijderen en uw toetsenbord te laten glanzen.

Hoe een toetsenbord schoon te maken met verwijderbare toetsen

Sommige toetsenborden hebben verwijderbare toetsen waardoor ze veel gemakkelijker schoon te maken zijn.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Fototoestel
 • Afwasmiddel
 • Kom
 • Ontsmettingsalcohol
 • Wattenstaafjes
 • Toetsenbordpenseel (optioneel)
 • Microvezeldoek
 • Handdoek

1. Toetsenbord loskoppelen

Voordat u de toetsen op het toetsenbord verwijdert, maakt u een foto van het toetsenbord. Dit zorgt ervoor dat u weet waar u elke toets moet retourneren nadat uw toetsenbord schoon is. Koppel nu de batterijen los of verwijder deze uit het toetsenbord.

2. Zeepsop

Vul de kom met water en voeg een spuitje afwasmiddel toe. Meng het met je vingers totdat de zeep is opgelost in het water.

3. Verwijder de toetsen

Verwijder de toetsen op uw toetsenbord en laat ze in de kom met zeepsop vallen om te weken. Laat de toetsen 30-60 minuten weken.

4. Het toetsenbord schoonmaken

Terwijl de toetsen worden verwijderd, reinigt u het toetsenbord zelf voorzichtig met ontsmettingsalcohol en wattenstaafjes of een toetsenbordborstel om al het vuil onder de toetsen te verwijderen.

5. Schrob de toetsen

Gebruik de microvezeldoek om zachtjes over de toetsen te wrijven en verwijder eventuele vuil erop. Spoel de sleutels af met vers water en leg ze op een handdoek om te drogen.

Wacht tot de toetsen volledig droog zijn voordat u doorgaat naar de volgende stap. Dit voorkomt dat u per ongeluk uw toetsenbord beschadigt.

6. Toetsenbord opnieuw in elkaar zetten

De laatste stap is om je toetsenbord weer in elkaar te zetten. Gebruik de foto die u in de eerste stap hebt gemaakt om erachter te komen waar elke toets naartoe moet.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van een toetsenbord

Wanneer u een toetsenbord schoonmaakt, zijn er een paar dingen die u moet vermijden, zodat u uw toetsenbord niet beschadigt tijdens het schoonmaakproces.

 • Verwijder de toetsen van uw toetsenbord niet, tenzij u weet hoe u de toetsen kunt verwijderen en vervangen zonder ze te beschadigen.
 • Ontsmettingsalcohol kan reageren met het plastic op uw toetsenbord, dus pas op dat u niet te veel ontsmettingsalcohol gebruikt wanneer u het toetsenbord schoonmaakt.
 • Spuit nooit water rechtstreeks op uw toetsenbord, omdat u dit kortsluiting kunt veroorzaken.

Hoe u uw toetsenbord schoon kunt houden

Er zijn een paar tips die u kunt volgen om te voorkomen dat uw toetsenbord na verloop van tijd te vies wordt.

 • Eet niet aan je bureau. Dit voorkomt dat het vet en vuil van uw vingers naar uw computer worden overgebracht.
 • Was je handen voordat je je toetsenbord gebruikt, vooral als je handen vies zijn of als je vettig voedsel hebt gegeten.
 • Draai je toetsenbord om en tik alle vuil, haren en kruimels eruit die er mogelijk op zijn gevallen.
 • Houd huisdieren uit de buurt van uw toetsenbord. Dit voorkomt dat haar van huisdieren zich op de sleutels verzamelt.
 • Plaats een siliconen hoesje over uw toetsenbord om te voorkomen dat vuil en stof op uw toetsenbord vallen wanneer het niet wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen

Kan alcohol je toetsenbord beschadigen?

Ja, wijn en bier kunnen uw toetsenbord beschadigen, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat het kortsluiting veroorzaakt.

Als u per ongeluk alcohol op uw toetsenbord morst, draait u het onmiddellijk om op een handdoek om af te tappen. Koppel het toetsenbord los en veeg het vervolgens af met wrijven of isopropylalcohol. Wacht met het gebruik van uw toetsenbord totdat het volledig is opgedroogd.

Kun je een toetsenbord in de vaatwasser schoonmaken?

Ja, u kunt een plastic toetsenbord in de vaatwasser schoonmaken, maar dit wordt niet aanbevolen. Als u dit doet, vervalt alle garanties en kan het zelfs uw toetsenbord beschadigen of vernietigen.

Verwijder alle batterijen van uw toetsenbord en zorg ervoor dat u een extra sleutelhanger hebtd te gebruiken omdat het een week duurt om te drogen. Plaats het toetsenbord op het bovenste rooster en stel je vaatwasser zo in dat je alleen met zo koel mogelijk water spoelt. Overmatige hitte kan uw toetsenbord beschadigen of vernietigen.

Was geen andere items met uw toetsenbord.

Nadat het toetsenbord is gewassen, kantelt u het om zodat het water kan weglopen. Leg het met de sleutelzijde naar beneden op een handdoek om de volgende week te drogen.

Hoe repareer je plaksleutels?

Controleer eerst of het toetsenbord niet is aangesloten en of de batterijen zijn verwijderd. Verwijder vervolgens voorzichtig de plaktoetsen van het toetsenbord. Mogelijk hebt u een sleuteltrekker nodig voor deze bewerking.

Dompel een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en gebruik het om de sleutels en plunjers zorgvuldig schoon te maken. Vervang de toetsen op het toetsenbord en laat het toetsenbord volledig drogen voordat u het opnieuw probeert te gebruiken.

Wat doe je als je iets op je toetsenbord morst?

Als u iets op uw toetsenbord morst, draait u het onmiddellijk om en laat u de vloeistof leeglopen. Koppel de stekker zo snel mogelijk los. Laat uw toetsenbord vervolgens ten minste 24 uur met de voorkant naar beneden op een handdoek liggen om het volledig te laten drogen voordat u het opnieuw probeert te gebruiken.

Kan ik mijn keycaps weken in ontsmettingsalcohol?

Het wordt niet aanbevolen om uw keycaps in ontsmettingsalcohol te weken. Soms reageert het met het plastic waardoor de keycaps mistig worden en uw toetsenbord beschadigen. Laat in plaats daarvan je keycaps 30-60 minuten weken in een sopje.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe fietsketting schoonmaken