Hoe suède schoenen te reinigen en vlekken te verwijderen

Suède schoenen zijn prachtige schoenen om te dragen in de stad, naar het werk of naar een chique evenement. Suède schoenen worden echter zo gemakkelijk vies. Hoe kun je je schoenen schoonmaken zodat je het suède kunt onderhouden, vooral zonder een suèdereiniger?

Vandaag bespreken we hoe je je suède schoenen kunt reinigen en beschermen, zodat je ze vele jaren met trots kunt dragen.

Hoe suède schoenen schoon te maken

Gebruik een suède borstel of een tandenborstel om al het vuil en losse deeltjes op je schoenen af te poetsen die in de richting van de korrel werken. Als u slijtplekken of vlekken heeft, kunt u de vlekken en vlekken voorzichtig wrijven met een schone potloodgum of een suède rubber om de markeringen te verwijderen. Je kunt ook witte azijn of ontsmettingsalcohol gebruiken om taaie vlekken van je suède schoenen voorzichtig te verwijderen.

Lees ook:   Dettol combipakket spray - Hygiënische Multi-reiniger + Power & Fresh Citroen

Inhoudsopgave
 • Waarom wordt suède gemakkelijk vies?
 • Beste manier om suède schoenen schoon te maken
 • Kun je suède schoenen wassen?
 • Hoe suède schoenen schoon te maken
 • Hoe vuil van suède schoenen te reinigen
 • Hoe vlekken van suède schoenen te verwijderen
 • Hoe suède schoenen te verjongen
 • Tips voor het onderhouden van suède
 • Veelgestelde vragen

Waarom wordt suède gemakkelijk vies?

Suède wordt gemakkelijk vies door het mooie fluweely dutje. Het maakt suède gevoelig voor vlekken van vocht, vuil en oliën. Suède schoenen verzamelen ook vuil, slijtage, vuil en watervlekken.

Beste manier om suède schoenen schoon te maken

De beste manier om suède schoenen schoon te maken, is door eerst het etiket op je schoenen te controleren op eventuele onderhoudsinstructies over hoe je je suède schoenen moet schoonmaken en of ze zijn gemaakt met echt of nep-suède.

Wacht anders tot de schoenen helemaal droog zijn en gebruik dan een suède borstel om het overtollige vuil van je schoenen te verwijderen. Gebruik daarna een suèderubber om eventuele resterende slijtplekken of vlekken te verwijderen.

Taaie vlekken kunnen worden verwijderd met witte azijn. Als je klaar bent met het schoonmaken van je schoenen, bescherm ze dan met een suède beschermer.

Kun je suède schoenen wassen?

Nee, was je suède schoenen niet. Overmatig water of vocht zal het suède beschadigen. Sommige suèdes zijn echter beschermd en kunnen worden gewassen. Het label van het verzorgingslabel op uw schoenen zal dit verifiëren.

Hoe suède schoenen schoon te maken

Voordat je begint met het schoonmaken van je suède schoenen, moet je ervoor zorgen dat ze volledig droog zijn. Hiermee kunt u het vuil verwijderen zonder het dieper in het dutje van het suède te duwen.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Suède borstel of tandenborstel
 • Suède rubber of schone potloodgum
 • Emery nagelvijl
 • Witte azijn of ontsmettingsalcohol
 • Witte microvezeldoek
 • Suède beschermer

1. Verwijder overtollig vuil

Gebruik lichte slagen in de richting van de korrel en poets je schoenen met de suède borstel of een tandenborstel om zoveel mogelijk van het vuil en losse deeltjes van het oppervlak van je schoenen te verwijderen. Mogelijk moet u meer druk uitoefenen om slijtplekken te verwijderen.

Beweeg indien nodig de borstel snel heen en weer om de afgeplatte suèdevezels op te heffen. Dit zal je helpen je schoenen schoon te maken.

Een schone tandenborstel kan worden gebruikt om kleine gebieden op uw schoenen schoon te maken.

2. Gebruik suèderubber om vlekken te verwijderen

Gebruik een suède rubber of schone potloodgum om zoveel mogelijk slijtplekken en vlekken te verwijderen. Wrijf het suède met constante heen en weer druk. Pas op dat je niet te hard duwt, want dat kan het suède beschadigen.

Je kunt een nagelvijl van emeryboard gebruiken om je te helpen het dutje op te tillen en de vlekken eruit te poetsen. Gebruik lichte druk om te voorkomen dat het materiaal krast.

Als je merkt dat het suède rubber, gum of emery board niet werkt, moet je stoppen voordat je het suède beschadigt.

3. Gebruik witte azijn of ontsmettingsalcohol

Je kunt taaie vlekken verwijderen met huishoudelijke producten zoals witte azijn en ontsmettingsalcohol. De zure vloeistoffen helpen om de klonten af te breken die de vlekken en slijtage veroorzaken. Zorg ervoor dat je geen van beide verdunt met water, omdat dit waterschade aan je suède schoenen kan veroorzaken.

Giet de witte azijn of ontsmettingsalcohol in een kleine kom. Dompel een hoek van de witte microvezeldoek in de kom met azijn of alcohol. Je moet een witte doek gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk verf van de doek naar je schoenen overbrengt.

Je doel is om de schoenen voorzichtig te bevochtigen met de vloeistof, niet om je schoenen te laten weken. Breng de vloeistof dus voorzichtig aan op de vlek in een heen en weer beweging. Blijf werken en breng de vloeistof indien nodig opnieuw aan om de vlek te verwijderen.

De schoenen kunnen van kleur veranderen als ze vochtig zijn, maar wanneer de azijn of alcohol verdampt, zul je merken dat de stof terugkeert naar zijn oorspronkelijke kleur.

Laat je schoenen drogen voordat je de vlek controleert. Mogelijk moet u het aanbrengen van azijn of alcohol herhalen om de vlek volledig te verwijderen.

De geur zal uiteindelijk vervagen.

4. Suède Protector

Wanneer je schoenen schoon zijn, kun je er een suède beschermer op aanbrengen. De suède beschermer helpt je schoenen te beschermen tegen water, vlekken en slijtage.

Het is nog steeds het beste om te voorkomen dat je je schoenen draagt bij nat weer en om morsen en spetters te voorkomen om je schoenen jarenlang te onderhouden.

Hoe vuil van suède schoenen te reinigen

Niets is erger dan ontdekken dat je favoriete suède laarzen bedekt zijn met vuil en modder. Hier leest u hoe u suède laarzen kunt reinigen en hun schoonheid kunt herstellen.

 • Tijd: 20 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Suède borstel of tandenborstel
 • Suède rubber of schone potloodgum
 • Witte azijn of ontsmettingsalcohol
 • Witte microvezeldoek
 • Suède beschermer

1. Verwijder voorzichtig modder

Als uw aangeklaagdee schoenen zijn bedekt met modder, gebruik voorzichtig een papieren handdoek of doek om zoveel mogelijk modder te verwijderen. Je wilt de modder niet dieper in het dutje duwen, waardoor je schoenen moeilijker schoon te maken zijn. Verwijder zoveel mogelijk van de overtollige modder als je kunt.

2. Laat schoenen drogen

Laat je schoenen volledig drogen voordat je ze gaat schoonmaken.

3. Klop vuil af

Misschien wilt u deze stap buiten voltooien. Sla de zolen van je schoenen tegen elkaar om zoveel mogelijk van het vuil van je schoenen te krijgen. Blijf op de zolen van de schoenen kloppen totdat je de losse deeltjes hebt verwijderd.

4. Borstel Schoenen

Gebruik een suède borstel om de buitenkant van je schoenen te borstelen om al het vuil te verwijderen. Vergeet niet om in de richting van het dutje te poetsen. Je kunt een suède rubber gebruiken om slijtage en vuil van je suède schoenen te verwijderen.

5. Reinig met azijn of ontsmettingsalcohol

Witte azijn is een uitstekende suède schoenreiniger. Je kunt ook ontsmettingsalcohol gebruiken om je schoenen thuis schoon te maken.

Dep je microvezeldoek in witte azijn of ontsmettingsalcohol om eventuele slijtplekken of moeilijk te verwijderen vlekken van je schoenen te verwijderen. Laat de schoenen drogen. Het kan een paar herhalingen duren om alle vuilvlekken van je schoenen te verwijderen.

Hoe vlekken van suède schoenen te verwijderen

Soms komen er slijtage en vlekken op uw leren schoenen of hakken die een speciale behandeling nodig hebben om te verwijderen. Het schoonmaken van suède schoenen hoeft echter niet moeilijk te zijn. Hier leest u hoe u verschillende vlekken op uw suède sneakers en schoenen kunt reinigen met huishoudelijke producten.

Watervlekken

Hoe vreemd het ook klinkt, je moet water gebruiken om de watervlekken te verwijderen. Gebruik een spuitfles om een kleine hoeveelheid water lichtjes op het oppervlak van je schoenen te spuiten. Borstel vervolgens de schoenen met de suède borstel.

Dep overtollig water met een schone doek of papieren handdoek. Laat je schoenen volledig drogen. Zodra je schoenen droog zijn, breng je een waterdichtingsspray aan om te voorkomen dat toekomstige watervlekken zich vormen.

Olie- of vetvlekken

Olie- en vetvlekken kunnen samen met andere suède schoenen van je Jordan- of bestelwagens worden verwijderd door maïszetmeel of lederen ontvetter te gebruiken. Maïzena is een geweldig huismiddeltje om te gebruiken.

Breng eerst de maïzena aan op de vlek. Laat het een paar uur op de vlek zitten om het de overtollige olie te laten opnemen. Schraap vervolgens met een borstel voorzichtig de maïzena af. Herhaal deze stappen totdat de plek weg is.

Als de vet- of olievlek is opgedroogd, moet u het gebied reinigen met een kleine hoeveelheid onverdunde afwasmiddel. Laat de zeep 10 minuten op de vlek zitten.

Spoel de zeepachtige resten af door de vlek te deppen met een vochtige doek. Pas op dat je de vlek niet wrijft en dieper in je schoenen drijft.

Een lederen ontvetter kan ook worden gebruikt om olie- en vetvlekken te verwijderen. Lees de instructies voor aanwijzingen over het correct gebruiken van de lederontvetter.

Zoutvlekken

Zoutvlekken kunnen in de winter op je suède laarzen of schoenen voorkomen wanneer ze worden blootgesteld aan zout van sneeuw en ijssmelt.

Borstel eerst het zout van je schoenen. Dompel vervolgens een schone microvezeldoek in koud water met een kleine hoeveelheid afwasmiddel erin. Dep de zoutvlek, maar pas op dat je niet wrijft.

Herhaal dit totdat de zoutvlek is verwijderd. Laat je schoenen volledig drogen.

Inktvlekken

Om inktvlekken van je suède schoenen te verwijderen, bevochtig je een wattenstaafje of witte microvezeldoek met ontsmettingsalcohol. Wrijf het bevochtigde wattenstaafje of doek over de inktvlek op je schoen.

De vlek zal verdwijnen. Laat je schoenen drogen.

Hoe suède schoenen te verjongen

Niets is erger dan je favoriete zwarte of bruine suède schoenen er vervaagd en verweerd uit te zien zien. Dit gebeurt wanneer suède uitdroogt. Je kunt je suède schoenen verjongen met nertsenolie.

Giet een kleine hoeveelheid nertsenolie op een schone, witte microvezeldoek. Wrijf de doek vervolgens over je schoenen. De nertsenolie hydrateert, conditioneert en beschermt je schoenen.

De kleur en levendigheid worden verbeterd, terwijl de schoenen ook worden beschermd tegen waterschade.

Tips voor het onderhouden van suède

Hier zijn een paar extra tips om je te helpen je suède schoenen te beschermen, zodat ze er jarenlang fantastisch uitzien.

 1. Breng een beschermende spray aan op je schoenen om ze te beschermen tegen schade.
 2. Vermijd het dragen van suède schoenen bij slecht weer zoals regen, sneeuw en ijs.
 3. Houd een schoenboom in je schoen als je hem niet draagt om je schoen te helpen zijn vorm te behouden.
 4. Gebruik een kleine hoeveelheid nertsenolie om je suède schoenen gehydrateerd te houden.

FAQs

Kun je kleurstof repareren die op suède loopt?

Ja, je kunt kleurstof op suède repareren. Breng eerst een suède beschermer aan, omdat dat helpt voorkomen dat de kleurstof loopt. Breng ook een lichte laag vaseline aan de binnenkant van je schoenen aan om te voorkomen dat de kleurstof je sokken bevlekt.

Hoe zorg je ervoor dat de binnenkant van suède schoenen niet ruikt?

Je kunt voorkomen dat de binnenkant van je suède schoenen ruikt met zuiveringszout. Breng lichtjes een laag zuiveringszout aan in je suède schoenen. Laat de baking soda een nachtje staan.

Schud ’s ochtends het zuiveringszout buiten uit je schoenen. Je kunt ook een vacuümborstel gebruiken om eventueel overgebleven zuiveringszout te verwijderen.

Hoe maak je suède schoenen schoon zonder ze te beschadigen?

De eerste stap is om de schoenen volledig te laten drogen voordat je ze probeert schoon te maken. Borstel vervolgens al het vuil en losse deeltjes weg.

Gebruik witte azijn om eventuele vlekken en slijtage voorzichtig te verwijderen. Wanneer de schoenen schoon zijn, gebruik dan een suède beschermer om waterschade en vlekken te voorkomen.

Kun je suède schoonmaken met nat doekje?

Ja, je kunt een babydoekje gebruiken om je suède schoenen schoon te maken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?