Hoe een elektrisch scheermes te reinigen: 7 eenvoudige stappen

Wanneer je investeert in een elektrisch scheermes, verwacht je dat het lang meegaat. Een kwalitatief scheermes wel, maar je moet het regelmatig schoonmaken om het scherp te houden en goed te laten functioneren.

We hebben een fantastische en gemakkelijk te volgen gids samengesteld voor het reinigen van een elektrisch scheermes. We laten je zien hoe je het dagelijks kunt schoonmaken, diep kunt reinigen, onderhouden en meer.

Als je het beste uit je scheermes wilt halen en een gladde, schone scheerbeurt wilt bereiken, lees dan verder.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je elektrisch scheermes schoonmaken?
 • Hoe elektrische scheerapparaten te demonteren
 • Hoe maak je een elektrisch scheermes schoon
 • Hoe een elektrisch scheermes met alcohol te desinfecteren
 • Een elektrisch scheermes onderhouden
 • Hoe lang gaan elektrische scheermesjes mee?
 • Moet ik een zelfreinigend elektrisch scheermes kopen?
 • Veelgestelde vragen
 • Wat is beter: een elektrisch scheerapparaat of scheermes?
 • Een Close Shave

Hoe vaak moet je elektrisch scheermes schoonmaken?

We raden aan om je elektrische scheermes na elk gebruik snel schoon te maken. Het legen en spoelen van de scheerkop voorkomt opbouw en het duurt slechts een paar seconden.

Wat betreft dieptereiniging, moet u streven naar één keer per week, afhankelijk van hoe vaak u het gebruikt. Als je het niet vaak gebruikt, streef dan naar elke vijf toepassingen.

Waarom? Een schoon scheermes houdt het scherp en stelt je in staat om een dichtere en schonere scheerbeurt te krijgen. Er is niets erger dan scheren met een dof mesje.

Hoe elektrische scheerapparaten te demonteren

Voor een diepe reiniging moet je je elektrische scheermes uit elkaar halen. We laten je zien hoe je het veilig kunt doen, zodat je je scheermes niet beschadigt.

Deze methoden werken voor zowel heren- als damesscheermesjes van verschillende merken, waaronder Remington en Philips.

Roterende kop

Klap de bovenkant open als deze op een scharnier zit of klap hem volledig los als deze is verbonden door een wrijvingsfitting. Verwijder de houder die de messen vastzet. Verwijder nu de messen. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor de juiste stappen voor uw specifieke model.

Floret

Je kunt de beschermende folies verwijderen als je een foliescheermes hebt, zoals een Braun-model. Ze moeten er gewoon af knallen. Hierdoor komen de messen bloot te liggen.

Houd er rekening mee dat je de folies van alle foliescheermesjes niet kunt verwijderen. Neem eerst contact op met uw fabrikant.

Klipper

Knal van de scheerkop met je duimen om hem terug te duwen van het hoofdlichaam. Hierdoor komen de messen bloot te liggen. Je hebt een schroevendraaier nodig om de messen te verwijderen als je die ook diep wilt reinigen.

Hoe maak je een elektrisch scheermes schoon

Deze methoden helpen je om je scheermes schoon te maken, zodat het scherp en fris is. We pakken de dagelijkse schoonmaak en dieptereiniging aan. Deze tips zijn essentieel, of je nu scheermesjes voor mannen of vrouwen gebruikt.

Na gebruik

Volg deze stappen na elke scheerbeurt.

 • Tijd: 3 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Water
 • Reinigingsstation (optioneel)

1. Schud scheermes uit

Schakel na elk gebruik het scheermes uit en koppel het los. Houd hem ondersteboven boven de gootsteen en tik er zachtjes met je vinger op. Hierdoor wordt het haar los van het apparaat geschud. Ga door totdat het haar niet meer uitvalt.

Wees voorzichtig

Tik het scheermes niet tegen de gootsteen, want de impact kan je scheermes beschadigen.

2. Spoel het scheermes af

Controleer de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat u het scheermes nat kunt maken. Vergeet niet dat elektronica en water niet mengen, dus je moet ervoor zorgen dat het scheermes is ontworpen om vocht te verwerken.

Spoel dan de scheerkop af onder stromend water. Dit verwijdert overtollig vuil, haar en olie. Dit is alles wat je hoeft te doen voor een dagelijkse schoonmaak!

3. Aan de lucht drogen

Laat het scheermes aan de lucht drogen in zijn station of door het op een droge doek te leggen.

Optioneel: Gebruik uw reinigingsstation

Sommige scheerapparaten worden geleverd met een reinigingsstation. Plaats uw scheermes in het reinigingsstation en stel het in om het schoon te maken. Dit is geschikt voor zowel dagelijks gebruik als dieptereiniging.

Dieptereiniging

Het grondig reinigen van uw elektrische scheermes moet één keer per week plaatsvinden. Dit verwijdert overtollig vuil, olie en haar om ervoor te zorgen dat je scheermes zo goed mogelijk werkt.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Water
 • Microbrush of kleine kwast
 • Zeep
 • Reinigingsspray (voor scheerapparaten die niet met water kunnen worden gereinigd)
 • Schone handdoek of doek

1. Ontmantel het Scheermes

Nadat je je scheermes hebt uitgeschakeld en losgekoppeld, demonteer je het volgens het advies van je fabrikant. Vergeet niet dat de demontagemethode varieert afhankelijk van het type scheermes dat je hebt. Verwijder de messen als je kunt, omdat ze ook diep moeten worden gereinigd.

2. Het scheermes leegmaken

Je scheermes zit waarschijnlijk vol met puin: haar, olie en algemeen vuil. Draai het scheermes ondersteboven en tik er zachtjes met je vinger op om het vuil eruit te schudden.

3. Droog borstel de onderdelen

Gebruik je microbrush of kleine kwast om het scheermes droog te borstelen. Zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt, rondom de mesjes, samen met de trimmer en in het scheermes. Verwijder zoveel mogelijk vuil, dode huid en haar.

3. Spoel de onderdelen af

Als je je scheermes niet met water kunt schoonmaken, ga dan naar stap vijf. Als water is toegestaan, lees dan verder.

Spoel de verschillende onderdelen af met water, waarbij u zich vooral op de messen richt. Gebruik je vinger om eventuele achtergebleven brokstukken en vuil voorzichtig weg te wrijven.

4. Zeep aanbrengen

Doe een beetje zeep op je microbenkwast of penseel. Breng het aan op de vochtige scheermesjes en andere gespoelde onderdelen. Schrob goed. Dit verwijdert allerlei soorten vuil, maar is uitstekend geschikt voor het verwijderen van olie en dode huid. Het kan ook bacteriën verwijderen. Zodra je alle onderdelen hebt schoongemaakt, spoel je ze opnieuw af met water.

5. Breng reinigingsspray aan

Als u uw scheermes niet met water kunt wassen, moet u een gespecialiseerde reinigingsspray voor scheerapparaten gebruiken.

Afhankelijk van welk merk u krijgt, volgt u het advies van de fabrikant. Maar over het algemeen moet u de onderdelen afzonderlijk op een droge handdoek leggen. Breng de spray aan op de verschillende scheermesdelen. Scrub met je microbrush tot het scheermes schoon is.

Top Tip

Sommige reinigingssprays worden ook geleverd met een meegeleverd smeermiddel. Deze double-power spray betekent dat je scheermes schoon maar ook gesmeerd is waardoor het op de lange termijn veel beter gaat werken. Zelfs als je met je scheermes kunt reinigen met water en zeep, is het altijd een goed idee om een hoogwaardige reinigingsspray te krijgen.

6. Droog het scheermes

Droog de onderdelen af met een doek of handdoek. Je kunt ze iets langer aan de lucht laten drogen om ervoor te zorgen dat alles 100 procent droog is.

7. Zet je scheermes weer in elkaar

Nu de onderdelen schoon en droog zijn, monteer je het scheermes opnieuw. De volgende keer dat je scheert, zou je een verschil moeten merken!

Hoe een elektrisch scheermes met alcohol te desinfecteren

Af en toe is het verstandig om je elektrische scheermes te desinfecteren. Dit verwijdert bacteriën en ziektekiemen. We zullen delen hoe je een scheermes kunt ontsmetten met behulp van op alcohol gebaseerde oplossingen.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Twee schoonmaakdoekjes.
 • Reinigingsoplossing op basis van alcohol, zoals ontsmettingsalcohol.

1. Demonteer en reinig het scheermes

Voordat u ontsmet, moet u de bovenstaande stappen volgen voor het demonteren en grondig reinigen van uw elektrische scheermes. Het heeft geen zin om te ontsmetten als je niet alle smurrie grondig hebt schoongemaakt.

2. Breng reinigingsoplossing aan op een doek

Breng uw ontsmettingsalcohol of een andere reinigingsoplossing op alcoholbasis, zoals Cool Care, aan op een reinigingsdoekje. Pas op dat u de doek niet oververzadigt.

3. Ontsmet het scheermes

Gebruik de bevochtigde doek om het scheermes en de onderdelen ervan voorzichtig te wrijven. U kunt sanitiseer de mesjes, de beschermende kop en zelfs het handvat van je scheermes. Dit is je kans om alle ziektekiemen en bacteriën te doden.

4. Droog de onderdelen

Gebruik je tweede reinigingsdoekje om de verschillende scheermesdelen te drogen. Laat ze aan de lucht drogen tot de voltooiing voordat je het scheermes weer in elkaar zet.

Een elektrisch scheermes onderhouden

Goed voor je scheermes zorgen kan de levensduur verlengen. Dit is belangrijk, dus je geeft niet om de paar maanden geld uit aan een nieuw scheermes. Bovendien zijn deze tips eenvoudig en volledig haalbaar.

 1. Reinig het lichaam van het scheermes: Reinig de behuizing van het scheermes wanneer je diep aan het reinigen bent. Gebruik een alcoholdoekje of zeepsop. Zorg ervoor dat je het daarna goed droogt.
 2. Schudden en afspoelen: Geef je scheermes een shake en spoel het na elk gebruik af. Diep reinigen elke 5-7 toepassingen.
 3. Opladen: Laad je scheermes alleen op als dat nodig is. Overladen kan de levensduur van de batterij in de loop van de tijd verkorten.
 4. Smering helpt: Houd je scheermes gesmeerd. Hierdoor blijven de mesjes en rollers naadloos lopen en verlengt het de levensduur van je scheermes. Het zorgt ook voor een nauwere scheerbeurt, omdat het scheermes soepeler zal werken. Neem contact op met uw fabrikant, maar u zou een multifunctionele tondeuseolie moeten kunnen gebruiken. Doe een paar druppels op het mes en de folies voordat je het scheermes een paar seconden laat draaien.
 5. Gebruik een scheermesje: Koop een scheermesje. Dit beschermt het scheermes als je het per ongeluk laat vallen. Het voorkomt ook dat overtollig vuil de machine binnendringt en de messen bedekt.
 6. Onderdelen vervangen: Vervang de scheermesjes als ze dof worden. Dit is meestal een jaarlijkse uitgave, maar kan vaker zijn als u zich dagelijks scheert. Mogelijk moet u ook de folies vervangen. Uw fabrikant moet vervangingen leveren.
 7. Geen oliën: Vermijd het gebruik van producten op oliebasis voordat u zich scheert. Scheerschuim en schuim zijn prima, maar moisturizers en gezichtsoliën kunnen zich ophopen in je scheermes. Pas deze huidverzorgingsstappen toe na Scheren.

Hoe lang gaan elektrische scheermesjes mee?

We raden aan om je scheermesjes elke 12 tot 18 maanden te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je scheert. Als je vaak scheert en je mesjes lijken dof, moet je ze mogelijk eerder vervangen.

De messen doven na verloop van tijd af. Als het scheermes niet scherp is, krijg je geen schone scheerbeurt. Bovendien kan het je huid irriteren.

Moet ik een zelfreinigend elektrisch scheermes kopen?

Als deze schoonmaaktips een hele klus lijken, kun je een zelfreinigend elektrisch scheermes overwegen. Deze worden geleverd met reinigingsstations, zodat u het vuile werk niet zelf hoeft te doen.

Er zijn een aantal fantastische opties op de markt. Ze reinigen je scheermes snel en efficiënt en drogen het zodat je zo snel mogelijk kunt gaan scheren. Sommige opties duren langer om schoon te maken dan andere. Sommige duren slechts twee minuten, terwijl anderen een paar uur duren als je kijkt naar de droogtijd.

Een van de belangrijkste nadelen is dat deze scheerapparaten duurder zijn. Ze zijn gemiddeld ongeveer $ 250, terwijl je een elektrisch scheermes van hoge kwaliteit kunt krijgen – zonder een zelfreinigende functie – voor tussen de $ 50 en $ 100. Bovendien zijn deze nogal luidruchtig.

Als je echter het extra geld hebt om er een te kopen en je hebt geen tijd om je scheermes regelmatig grondig schoon te maken, wordt het een geweldige aankoop!

Veelgestelde vragen

Kun je een elektrisch scheermes nat krijgen?

Veel elektrische scheerapparaten zijn waterdicht, maar controleer altijd de richtlijnen van de fabrikant voordat u met water wast.

Hoe maak je een elektrisch scheermes schoon zonder het nat te maken?

Je kunt de buitenkant van het scheermes schoonmaken met een doekje op alcoholbasis.

Gebruik voor de messen en folie een reinigingsspray die is ontworpen voor elektrische scheerapparaten.

Hoe krijg je de geur uit een elektrisch scheermes?

Als je scheermes ruikt, zou het grondig reinigen van het elektrische scheermes het probleem moeten oplossen. Maar als de muffe geur aanhoudt, zijn er nog enkele andere dingen die je kunt doen.

Zorg er allereerst voor dat je je scheermes droog houdt. Het kan altijd licht vochtig blijven als je het in een vochtige, vochtige badkamer bewaart. Dit kan resulteren in een continu slechte geur. Je kunt de scheerkop ook na elk gebruik verwijderen om het grondig uit te drogen.

De volgende thing je kunt proberen is het weken van het mes en de folie in een blade wash voor ongeveer 20 minuten. Dit zal het ontgeuren en desinfecteren.

Ten slotte kunt u het mes en de folie nog eens 20 minuten weken in toverhazelaar of azijn. Dit kan ook vieze geuren verwijderen.

Droog grondig af voordat je het scheermes weer in elkaar zet.


Wat is beter: een elektrisch scheerapparaat of scheermes?

Het heeft te maken met persoonlijke voorkeur, maar we geven de voorkeur aan een elektrisch scheerapparaat als het gaat om gezichtshaar.

Elektrische scheerapparaten zijn veiliger in gebruik, dus ze zijn een goede keuze als je nieuwsgierige kinderen in de buurt hebt. Ze zijn ook snel en gemakkelijk te gebruiken, nat of droog. Je kunt ze gemakkelijk inpakken als je op reis bent. Last but not least, ze zijn vriendelijker op de gevoelige huid.

Misschien wil je kiezen voor een handmatig scheermes als je op zoek bent naar een super close scheerbeurt. Scheerapparaten zijn vooraf goedkoper en het is gemakkelijk om vervangende mesjes te krijgen. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen regelmatig onderhoud.

Maar als je de extreem nauwe scheerbeurt kunt opofferen voor efficiëntie en veiligheid, zijn elektrische scheerapparaten de weg vooruit.

Een Close Shave

Om een nauwe scheerbeurt en scherpe mesjes te garanderen, moet u ernaar streven om uw elektrische scheermes eenmaal per week grondig te reinigen. Vuil, haar, olie en dode huid bouwen zich allemaal op in je scheermes bij elk gebruik.

Tussen de diepe reinigingen door, zorg ervoor dat je je scheermes na elk gebruik leegt en afspoelt.

Schakel altijd uw elektrische scheermes uit en koppel het los voordat u het schoonmaakt. Neem contact op met uw fabrikant om te weten of u uw scheermes moet reinigen met water of een reinigingsspray.

Nu weet je hoe je een elektrisch scheerapparaat moet reinigen. Geniet van het reinigingsproces in de wetenschap dat als het eenmaal klaar is, je scheermes zo goed als nieuw zal zijn!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe vaak moet je je dakgoot schoonmaken