Hoe een fietsketting te reinigen en te smeren

Een smerige fietsketting kan de levensduur van je fiets verkorten. Daarnaast ziet het er vies uit en kan het vlekken op je kleding veroorzaken.

Wat nog erger is, is dat een vuile ketting de aandrijflijn kan slijten. De aandrijflijn bestaat uit de onderdelen van je fiets (crank, kettingbladen, tandwielen) die je gebruikt om mee te trappen.

Als u wilt weten hoe u een fietsketting moet reinigen om de levensduur van uw aandrijflijn te verlengen, blijf dan hangen. Onze vijfstappenmethode zorgt ervoor dat uw fietsketting in minder dan 20 minuten schoon en sprankelend is.

Inhoudsopgave
 • Waarom is het schoonmaken van een fietsketting belangrijk?
 • Hoe vaak een fietsketting te reinigen
 • Hoe maak je een fietsketting schoon
 • Hoe een fietsketting te smeren
 • Wat te gebruiken om een fietsketting schoon te maken
 • Hoe een fietsketting te smeren zonder standaard
 • Wanneer een fietsketting vervangen
 • Veelgestelde vragen
 • Kettingreactie

Waarom is het schoonmaken van een fietsketting belangrijk?

Er zijn veel redenen waarom u moet leren hoe u een fietsketting moet reinigen.

Ten eerste zorgt een schone ketting ervoor dat je fiets sneller loopt. Vuil staat gelijk aan wrijving die je zal vertragen als je haast hebt om ergens te komen.

Een vuile ketting kan ook de aandrijflijn van uw fiets beïnvloeden. De ketting is verbonden met de kettingbladen, kettingvangers, katrollen, cassettetandwielen en meer van de fiets. Als het vies is, zal het uiteindelijk deze andere elementen beschadigen, wat een prijzige reparatie kan zijn.

Last but not least, als je fietsketting vettig is, kan deze vlekken op je kleding maken of vuil op je benen krijgen als je ermee in contact komt. Niet fijn als je naar je werk fietst voor belangrijke vergaderingen.

Hoe vaak een fietsketting te reinigen

Als je vaak natte, besneeuwde winterritten maakt, is het schoonmaken van je ketting na elke rit een goed idee.

Een andere vuistregel is om het gewoon schoon te maken wanneer het er vies uitziet. Als je na elke rit tijd hebt om je ketting schoon te maken, ga er dan voor. De meeste mensen hebben er geen tijd voor, maar als je dat wel doet, is het de beste manier om voor je fietsketting te zorgen.

Over het algemeen moet u ernaar streven om uw fietsketting eenmaal per maand of elke 75 mijl schoon te maken en te smeren.

Hoe maak je een fietsketting schoon

Of uw ketting nu verwijderbaar is of niet, we laten u de beste methoden zien om deze schoon te maken.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Zonder de ketting te verwijderen

Wat je nodig hebt

 • Handschoenen.
 • Wegwerpcontainer (zoals een oude ijskuip).
 • Ontvetter (zoals de Muc Off Bio Drivetrain Cleaner).
 • Grote penseel.
 • Twee nagelborstels of fietskettingwassers (zoals de Park Tool Cyclone).
 • Spons.
 • Heet zeepsop.
 • Emmer.
 • Droge doek.

1. Uw fiets instellen

Plaats uw fiets in een staande positie met toegang tot de fietsketting. Omdat je een ontvetter gebruikt, houd je de fiets uit de buurt van gras, planten, huisdieren en kinderen. Het plaatsen op een oprit of stoep is het beste.

Trek je handschoenen aan en laten we beginnen.

2. Bereid uw ontvetter voor

Controleer de verpakkingsinstructies van de ontvetter. Misschien moet je de jouwe verdunnen. Zo niet, dan kunt u het rechtstreeks in een wegwerpcontainer gieten.

3. Degreaser aanbrengen

Dompel je kwast in de ontvetter en breng deze aan op de fietsketting. Houd de borstel op één plek en gebruik je andere hand om de fiets terug te zetten. Hierdoor heeft de ontvetter toegang tot elke centimeter van de ketting.

Laat de ontvetter een paar minuten zitten om werk zijn magie.

4. Maak de kettingsmurrie diep schoon

Je hebt de ontvetter aangebracht, maar je hebt de ketting nog niet grondig gereinigd.

Voor die klus heb je een fietskettingwasser nodig. Deze handige apparaten zijn superhandig omdat ze de hele ketting vastleggen en alle spleten diep reinigen.

Je kunt twee nagelscrubborstels gebruiken als je een goedkopere optie wilt. Klem de ketting tussen de nagelborstel en de achterkant van de fiets. De borstelharen van de nagelborstel zullen de ketting diep reinigen terwijl je teruggaat.

Als u een fietskettingwasser gebruikt, opent u deze, plaatst u de ketting en sluit u de scrubber opnieuw. Vul het reservoir met je ontvetter en zet de ketting terug. Dit is effectiever dan twee nagelborstels, maar het is iets duurder.

5. Spoelen en drogen

Vul een emmer met heet zeepsop. Dompel een spons in de oplossing en houd deze tegen de fietsketting. Zet de fiets terug en laat de spons de ontvetter en olieresten verwijderen.

Doe hetzelfde met een schone, droge doek om vocht te verwijderen. Je wilt niet dat de ketting roest.

Door de ketting te verwijderen

Wanneer u uw ketting verwijdert, kunt u een beetje dieper schoon worden. De beste manier om dit te doen is door een ultrasone reiniger te gebruiken. Als u er echter geen hebt, kunt u deze methode nog steeds gebruiken, maar u hoeft alleen de stappen drie tot zes te volgen.

Wat je nodig hebt

 • Ultrasone machine (zoals de Vevor Ultrasonic Cleaner).
 • Eenvoudige groene ontvetter.
 • Stijf-borstel borstel.
 • Water.
 • Spuitfles.
 • Tuinslang (optioneel).
 • Oude handdoek.
 • Perslucht.

Waarschuwing

Als uw fietsketting een voegpen heeft in plaats van een snelkoppeling, raden we u af deze te verwijderen om deze schoon te maken. Elke keer dat je het verwijdert, verzwak je de link een beetje meer. U moet de ketting alleen verwijderen wanneer u deze vervangt.

1. De ultrasone reiniger instellen

Giet heet water in uw ultrasone reiniger met 1/4 kopje ontvetter. We raden Simple Green aan omdat dat is wat veel fietsexperts suggereren, maar voel je vrij om een favoriet van jou te gebruiken.

Plaats je fietsketting in de oplossing. Schakel de ultrasone reiniger in en kijk hoe het vet uit de ketting sijpelt.

De ultrasone reiniger gebruiken

Zorg ervoor dat u de gebruikershandleiding van uw schoonmaker leest. Het zal veiligheidstips en instructies delen over hoe het te gebruiken.

2. Maak de Cleaner leeg

Leeg de oplossing van de ultrasone reiniger.

3. Maak de Ontvetter-oplossing

Om de hoeken en gaten diep schoon te maken, moeten we onze eigen ontvetteroplossing maken. Verdun Simple Green volgens de verpakkingsinstructies in een spuitfles met warm water. Goed schudden om te combineren.

4. Maak de fietsketting schoon

Spuit de fietsketting in met de ontvetteroplossing en schrob goed met je borstel met zachte borstel.

5. Spoel fietsketting

Spoel de fietsketting af om reinigingsresten en vuil te verwijderen. Je kunt de ketting onder een kraan laten lopen of je tuinslang gebruiken.

6. Droog de ketting

Gebruik een oude handdoek om de fietsketting droog te vegen. Gebruik perslucht om de hoeken en gaten te drogen.

Laat de ketting 100 procent aan de lucht drogen voordat u deze terugbrengt naar de fiets.

Hoe een fietsketting te smeren

Laten we schakelen en praten over smering.

Het is belangrijk om je fietsketting te smeren zodat alles soepel verloopt. Dit zal leiden tot een betere fietservaring en een lange levensduur en wrijving en corrosie aan de aandrijflijn voorkomen.

 • Tijd: Vijf minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Waterdicht kettingsmeermiddel (zoals WD-40 Specialist Lube).
 • Vod.

1. Breng Glijmiddel aan

Zodra je je fietsketting hebt schoongemaakt en gedroogd, kun je een royale hoeveelheid glijmiddel aanbrengen. Houd je smeermiddelfles ondersteboven over je fietsketting in direct contact met de schakels. Begin met het aanbrengen van het glijmiddel terwijl u de fiets backpedalt om het glijmiddel op elke schakel aan te brengen.

Ga door totdat je smeermiddel op de hele ketting hebt aangebracht. Dit zou slechts een minuut of twee moeten duren.

Dieper schoon

Als u de beste prestaties wilt, kunt u de tijd nemen om elke schakel afzonderlijk te smeren. Dit zal wat langer duren, maar het zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Eén kleine druppel per link is de juiste keuze.

2. Backpedal de fiets

Blijf de fiets terugzetten om het smeermiddel naar andere delen van de aandrijflijn te verspreiden. Herhaal dit ongeveer drie keer en laat het glijmiddel dan zitten overnachten.

3. Overtollig glijmiddel afvegen

Houd de volgende dag een doek over de fietsketting en backpedal om overtollig smeermiddel te verwijderen.

Wat te gebruiken om een fietsketting schoon te maken

We hebben een paar producten genoemd om te proberen, maar hoe zijn we tot onze conclusie gekomen? We leggen uit waar je op moet letten in een ontvetter en smeermiddel en wat je moet vermijden.

Als het gaat om ontvetters, raden we aan om een milieuvriendelijke of biologisch afbreekbare ontvetter te gebruiken. Het komt in contact met de grond, tuin en mogelijk uw ultrasone reiniger. We willen dus wegblijven van agressieve chemicaliën.

Gebruik geen producten op basis van benzine of diesel, omdat deze een dikke coating achterlaten, waardoor het moeilijk is om uw ketting te smeren.

Vermijd ontvetters met koolwaterstofoplosmiddelen, terpentijn of verfverdunners, omdat deze het lakwerk van uw fiets kunnen beschadigen.

Zorg ervoor dat de ontvetter is geformuleerd om smurrie, vuil, vuil en vet van de ketting te verwijderen. Tests van derden verzekeren u van het vermogen van de ontvetter.

Zorg ervoor dat de ontvetter geschikt is voor alle weertypes. Je wilt niet iets dat in regenachtige omstandigheden opklopt en de fiets verpest.

Als het gaat om het kiezen van een smeermiddel, is een optie op oliebasis goed. Het kan helpen om vuil naar de oppervlakte te brengen, waardoor u het gemakkelijk kunt afvegen de volgende ochtend.

U vindt “droge” oliesmeermiddelen in uw zoekopdracht, die we afraden. Ze verzamelen veel gruis, wat vooral schadelijk is als je een mountainbike (MTB) hebt.

Een “nat” glijmiddel is beter, maar vergeet niet dat je na elke rit je ketting moet afvegen om gruis te verwijderen. Het is echter geweldig in de meeste weersomstandigheden, inclusief regen.

Als u voornamelijk in droge, off-road omstandigheden fietst, kunt u baat hebben bij een glijmiddel op basis van wax, zoals Finish Line Wax Lube. Het stoot stof en vuil af en beschermt uw ketting op de lange termijn.

Met huishoudelijke producten

Als u geen toegang hebt tot een commercieel product, zijn er dan huishoudelijke producten die u kunt gebruiken? Ja, maar laten we voorzichtig zijn.

 • Kettingzaagolie: Als je in een regenbui fietst, is kettingzaagolie dik genoeg om het weer te weerstaan. In andere elementen raden we het niet aan.
 • Siliconen spray: Wanneer u in een augurk zit, kunt u siliconenspray voor een korte periode gebruiken. Het is geschikt voor één rit, maar je moet het opnieuw aanvragen voor je volgende rit omdat het niet lang meegaat.
 • Tondeuse olie: Net als siliconenolie is dit goed voor één rit per keer, maar het spoelt gemakkelijk weg. Het zal dus niet veel doen op regenachtige of vochtige dagen.
 • Vaseline: Vaseline is een goed alternatief voor commerciële lichte fietsoliën. Het heeft een geweldige consistentie, maar het is vrij plakkerig. Daarom zal het meer stof en puin verzamelen, dus u zult uw ketting vaker moeten reinigen.
 • 3-in-1 olie: Deze multifunctionele olie is geschikt voor het smeren van uw fietsketting. Het werkt goed in de meeste weertypes en beschermt uw ketting tegen corrosie.

Dat gezegd hebbende, moet u sommige alternatieven vermijden. Zo is motorolie te dik. WD-40 ontvetter mag niet als smeermiddel worden gebruikt; gebruik in plaats daarvan de WD-40 fietssmeermiddelspray. Gebruik ten slotte geen bakolie – het is niet gemaakt voor mechanische onderdelen omdat het te zuur en niet duurzaam is.

Hoe een fietsketting te smeren zonder standaard

Voor fietsen kun je je fiets gewoon tegen een muur zetten. Omdat je backpedaling bent, heb je geen standaard nodig – de wielen bewegen niet.

Als je echter een motorfiets hebt, moet je misschien een doe-het-zelfstandaard maken, zodat je vrije rotatie voor het wiel hebt. Een eenvoudige manier om dit te doen is om een stuk hout te gebruiken met een Y-vormige uitsparing aan de bovenkant. Plaats de Y-cut op de bout van het wiel en zet deze omhoog.

Een andere optie is om een paar mensen te hebben die je helpen de fiets omhoog te houden terwijl je het wiel smeert, maar dit vereist machtige spieren!

Wanneer een fietsketting vervangen

Je moet je fietsketting vervangen wanneer deze versleten is. Na verloop van tijd zal een versleten ketting geleidelijk een beetje losser worden naarmate de elementen worden geduwd en langwerpig.

Over het algemeen moet een fietsketting een centimeter van het midden van de ene pin naar de volgende zijn. Meet 12 pinnen en het zou gelijk moeten zijn aan 12 inch. Als het een procent langer is (dus 12,12 inch), moet u de ketting vervangen.

Als u het te moeilijk vindt om met een liniaal te meten, kunt u een kettingcontrole gebruiken, zoals de Park Tool CC-4 Chain Wear Indicator. Bij kettingcheckers installeer je het haakuiteinde op een schakel met een binnenplaat. Installeer vervolgens het andere uiteinde in een ketting. Als het in de ketting past, is je ketting versleten en heb je een nieuwe nodig.

Veelgestelde vragen

Kun je een roestige fietsketting gebruiken?

Je kunt even wegkomen met fietsen met een roestige ketting. Het is echter niet de veiligste beslissing. De roest kan de ketting verzwakken en kan op elk moment knappen.

Probeer in plaats daarvan je fietsketting schoon te maken en te ontvetten om de roest te verwijderen.

Kun je een fietsketting schoonmaken zonder ontvetter?

Dat kan, maar een ontvetter is de beste optie. Als u er geen heeft, maar uw ketting onmiddellijk moet reinigen, raden we u aan vloeibare afwasmiddel te gebruiken.

Kan ik afwasmiddel gebruiken om de fietsketting schoon te maken?

Ja, je kunt je fietsketting schoonmaken met afwasmiddel. Het is een van de weinige alternatieven die we aanbevelen om te ontvetten. Het is vrij zachtaardig, maar het zal ook goed werk leveren bij het verwijderen van vet en vuil.

Verdun gewoon ongeveer een eetlepel afwasmiddel voor elke twee kopjes water en gebruik dat in plaats van een ontvetter.

Is vaseline goed voor een fietsketting?

Wanneer je geen goed fietskettingsmeermiddel bij de hand hebt, kun je in plaats daarvan vaseline gebruiken. De meeste mensen hebben het al thuis, dus het is handig.

Houd er echter rekening mee dat dit niet is waar vaseline voor is gemaakt, dus het zal niet zo effectief zijn. Bovendien gaat het niet zo lang mee, dus het kan zijn dat je het na elke rit opnieuw moet aanbrengen.

Een ander nadeel van vaseline is dat het moeilijk schoon te maken is, meer puin opvangt en brandgevaarlijk is.

Hoe lang gaat een fietsketting mee?

Met goed onderhoud moet een fietsketting tussen de 2.000 en 3.000 mijl meegaan.


Kettingreactie

Wanneer je weet hoe je een fietsketting moet smeren en schoonhouden, zul je een kettingreactie opmerken – je schoonmaakinspanningen zullen leiden tot beter fietsen. Beter fietsen leidt tot meer geluk. En minder onderhoud leidt tot grotere besparingen.

Het is een allround geweldige cyclus. Vergeet niet om uw fietsketting ongeveer elke 75 mijl schoon te maken en na elke reiniging te smeren.

U kunt uw fietsketting in ongeveer 20 minuten schoonmaken. Je hoeft hem niet eens van je fiets te halen!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   RVS Wering gaas tegen muizen, ratten en ander ongedierte