Hoe gecorrodeerde batterijpolen schoon te maken (beknopte handleiding)

Vindt u witte corrosie op speelgoed, in uw auto of op elektronica? Het is een vervelende stof die een ravage kan aanrichten in je elektronica of de batterij van je auto kan doden. De truc is om te weten hoe u gecorrodeerde batterijpolen kunt reinigen om uw batterijen langer mee te laten gaan.

Inhoudsopgave
 • Wat veroorzaakt corrosie op batterijen?
 • Hoe autobatterijpolen schoon te maken
 • Hoe batterijpolen op elektronica te reinigen
 • Hoe batterijzuur van terminals te reinigen
 • Wat op batterijpolen te plaatsen om corrosie te voorkomen
 • Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt corrosie op batterijen?

Corrosie is een witte stof die voorkomt op batterijen en accupolen. Soms kan de corrosie blauw of een groenachtige kleur lijken als deze is blootgesteld aan vocht.

Corrosie treedt op wanneer het batterijzuur reageert met de atmosfeer of de metalen polen. Dit oxidatieproces resulteert in de witte korstige substantie die u op de batterij en polen vindt.

Hoe autobatterijpolen schoon te maken

Oude batterij auto terminal in machinekamer

Het corrosieve proces omvat batterijzuur dat uw huid kan verbranden. Neem voorzorgsmaatregelen bij het reinigen van batterijpolen om uzelf te beschermen door het dragen van rubberen handschoenen en beschermende oogbescherming.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Vaseline zoals vaseline
 • Draadborstel
 • Gedestilleerd water
 • Kleine kom
 • Lepel
 • Oud botermes
 • Vod of oude tandenborstel
 • Rubberen handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Oude handdoeken

1. Lift hood & Inspecteer

Zorg ervoor dat de auto uit is voordat u de motorkap optilt. Inspecteer de batterij en kabels en let op tekenen dat de batterij is gezwollen of gebarsten. Dit betekent dat de batterij moet worden vervangen.

Controleer of elke kabel vrij is van schade die kan leiden tot een slechte verbinding met de batterij. De kabels moeten worden vervangen als ze beschadigd zijn.

2. Batterijkabels loskoppelen

Koppel uw batterijkabels los, te beginnen met de negatieve kabel, omdat u een elektrische kortsluiting kunt veroorzaken als de positieve kabel eerst wordt verwijderd. Deze kabel is meestal zwart en wordt gemarkeerd door een (-) teken. Verwijder vervolgens de positieve kabel die meestal rood is en gemarkeerd met (+).

De connectoren kunnen moeilijk te verwijderen zijn als er veel corrosie is, dus mogelijk moet u de connectoren losdraaien, zelfs nadat u de bouten hebt losgemaakt. Als u een tang gebruikt, zorg er dan voor dat u het gereedschap niet tegelijkertijd tegen het frame en de batterij van de auto aanraakt. Dit kan ertoe leiden dat uw batterij te kort komt.

3. Maak de reinigingspasta met zuiveringszout

De reinigingsoplossing is gemaakt met zuiveringszout omdat zuiveringszout alkalisch is, waardoor de corrosie van het batterijzuur wordt geneutraliseerd.

Combineer 2-3 eetlepels zuiveringszout met 1 eetlepel gedestilleerd water in een kleine kom. Roer het mengsel met een lepel tot je een dikke pasta hebt.

4. Corrosie verwijderen

Dompel je borstel in de pasta en wrijf hem op de gecorrodeerde en vuile delen van je batterijaansluiting. Zorg ervoor dat u de pasta niet op andere auto-onderdelen aanbrengt terwijl u werkt.

De pasta zal borrelen en schuimen. Laat het 5-10 minuten op de corrosie zitten

Nadat 5-10 minuten zijn verstreken, gebruikt u de draadborstel om de corrosie op de polen en batterijkabels weg te schrobben.

Zware afzettingen moeten mogelijk worden verwijderd met een botermes. Houd het blad in een hoek van 45 graden en druk naar beneden, langs het oppervlak van de batterij. Spat stukjes corrosie af totdat de corrosie is verwijderd.

Snelle tip

U kunt de corrosie verwijderen met cokes. Doe wat cola in een spuitfles, spuit het op de corrosie en schrob de corrosie van de batterijpalen.

5. Spoel batterij

Zodra u de corrosie hebt weggeschrobd en verwijderd, giet u gedestilleerd water over de batterij en de polen om ze af te spoelen. Je hebt waarschijnlijk ongeveer 2 kopjes gedestilleerd water nodig.

Zorg ervoor dat u geen van de zuiveringszoutpasta in de ventilatieopeningen van de batterij spoelt, omdat dit het batterijzuur kan neutraliseren en de levensduur van de batterij kan verkorten.

6. Droge batterij

Gebruik een schone droge doek, geen papieren handdoeken, om de contacten schoon te vegen. Papieren handdoeken hebben de neiging om te versnipperen en stukjes op de terminals te laten plakken. Droog de hele batterij.

Zorg ervoor dat de batterij volledig droog is voordat u doorgaat naar de volgende stap.

7. Breng vaseline aan

Doe vaseline zoals vaseline, een smeermiddel, op de terminals om corrosie te voorkomen.

8. Batterij opnieuw aansluiten

Sluit de batterijkabels opnieuw aan in omgekeerde volgorde en zorg ervoor dat u de positieve kabel hebt aangesloten voordat u de negatieve kabel aansluit.

Hoe batterijpolen op elektronica te reinigen

Vrouwenhanden die batterijen in de batterijterminal plaatsen

Hier is een korte en eenvoudige handleiding over het reinigen van batterijcorrosie van uw elektronica, zodat u ervan kunt blijven genieten.

 • Tijd: 30-45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Vinyl handschoenen
 • Zuiveringszout
 • Gedestilleerd water
 • Kleine kom
 • Lepel
 • Wattenstaafjes
 • Tandenstokers

1. Batterijhouder onderzoeken

Zorg ervoor dat u vinylhandschoenen draagt tijdens het reinigen van de batterijpolen om de mogelijkheid van chemische brandwonden te voorkomen.

Verwijder de batterijen voordat u de polen en batterijen controleert op tekenen van corrosie. Milde corrosie zal verschijnen als zwarte vlekken, terwijl ernstige corrosie eruit zal zien als een witte ashy-afzetting rond een of meer terminals.

Controleer ook de batterijen op scheuren en lekken. Als u een gebarsten of lekkende batterij vindt, gooi deze dan onmiddellijk weg in een plastic zak. Gebruik de onderstaande instructies voor het reinigen van een batterijzuur van een terminal om het kaliumhydroxide veilig te verwijderen.

Eén batterij in een apparaat kan worden gecorrodeerd terwijl de andere batterij in orde is. Trek de niet-gecorrodeerde batterij eruit en leg deze opzij om later opnieuw te worden geplaatst.

2. Maak reinigingspasta

Maak je reinigingspasta door 2-3 eetlepels zuiveringszout te combineren met 1 eetlepel gedestilleerd water. Roer tot je een dikke pasta hebt.

3. Corrosie verwijderen

Dompel een wattenstaafje in de reinigingspasta en smeer het op de batterijaansluitingen en terminal. Zorg ervoor dat je geen zuiveringszout op andere elektrische componenten krijgt terwijl je schoonmaakt.

Het zuiveringszout kan schuimen en bubbelen als het reageert met de corrosie. Laat het 5 minuten zitten.

Gebruik een tandenstoker om grote afzettingen op de terminals weg te hakken.

4. Spoelen

Dompel een schoon wattenstaafje in het gedestilleerde water om de batterij en polen te spoelen nadat het schuimen is gestopt en belangrijke afzettingen zijn verwijderd. Zorg ervoor dat alle aansluitingen schoongespoeld zijn van de reinigingspasta.

Zorg ervoor dat u geen water op de elektronica krijgt terwijl u de reinigingspasta van de polen, houder en batterijen spoelt.

Wacht 15-20 minuten tot alles is opgedroogd voordat u verder gaat.

5. Batterijen installeren

Installeer de schone batterijen opnieuw.

Hoe batterijzuur van terminals te reinigen

Huishoudelijke batterijen zijn gevuld met een alkalische vloeistof, kaliumhydroxide. Deze bijtende vloeistof kan chemische brandwonden veroorzaken, dus draag handschoenen en beschermende brillen voordat u begint.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Beschermende kleding
 • Witte azijn of citroensap
 • Wattenstaafje
 • Tandenborstel

1. Batterijen verwijderen

Zorg ervoor dat u beschermende kleding draagt om chemische brandwonden te voorkomen voordat u de lekkende batterijen verwijdert. Stop de batterijen in een plastic zak om weg te gooien.

2. Acid aanbrengen

Kaliumhydroxide is alkalisch, dus je kunt het tegengaan met azijn of citroensap omdat het milde zuren zijn. Dompel een wattenstaafje in je zuur en druppel een paar druppels op de batterijlekkage. Als het een groter lek is, moet u mogelijk meer zuur aanbrengen met een tandenborstel in plaats van een wattenstaafje.

Wacht tot het bruisen en borrelen zijn gestopt voordat u verder gaat, omdat dit betekent dat het batterijzuur is geneutraliseerd.

3. Verwijder residu

Gebruik een schoon wattenstaafje om de wieg schoon te maken. Je kunt ook een tandenstoker gebruiken om eventuele resten die in de houder achterblijven ook weg te hakken.

4. Droog

Gebruik een zachte doek om voorzichtig te drogen en verwijder alle vloeistof die nog in de batterijbehuizing zit. Zorg ervoor dat de behuizing en de aansluitingen volledig droog zijn voordat u nieuwe batterijen plaatst.

Wat op batterijpolen te plaatsen om corrosie te voorkomen

U kunt corrosie voorkomen door vaseline op de terminals aan te brengen. Een andere optie is om een beschermende spray te gebruiken, zoals Battery Terminal Protector of anticorrosieringen.

Voorkom ook corrosie door deze eenvoudige tips te volgen.

 • Gebruik geen lege batterijen.
 • Meng geen oude en nieuwe batterijen.
 • Batterijen zijn gevoelig voor warmte, dus bewaar ze bij kamertemperatuur of koeler.

Veelgestelde vragen

Beschadigt batterijcorrosie elektronica?

Ja, als de elektronica wordt blootgesteld aan batterijcorrosie, kunnen ze onherstelbaar beschadigd raken.

Kunt u een batterij schoonmaken terwijl deze nog steeds is aangesloten?

De instructies voor het reinigen van batterijpolen omvatten het loskoppelen van de batterij. Dit om het risico op een elektrische schok te voorkomen.

Zal WD-40 batterijpolen reinigen?

Ja, u kunt batterijpolen reinigen met WD-40. Spuit de WD-40 op de corrosie en laat deze een paar minuten zitten. Gebruik vervolgens een stijve draadborstel om de aansluitingen te schrobben en de corrosie te verwijderen.

Spoel de terminals af met heet water. Herhaal indien nodig totdat de corrosie is verwijderd.

Kan ik azijn gebruiken om batterijpolen schoon te maken?

Ja, u kunt azijn gebruiken om batterijpolen schoon te maken. U moet de azijn een tijdje laten weken voordat u de corrosie wegschrobt.

Loopt corrosie de autobatterij leeg?

Ja, na verloop van tijd kan corrosie de autobatterij leegmaken en de prestaties en levensduur beïnvloeden.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?