Hoe een HEPA-filter te reinigen

HEPA-filters werken hard om meer dan 99 procent van de allergenen te verwijderen. Maar als u uw HEPA-filter al een tijdje niet hebt schoongemaakt, zal het de lucht niet zo effectief reinigen.

Of uw HEPA-filter zich nu in uw stofzuiger, luchtreiniger of ademhalingsmasker bevindt, mogelijk moet u het vaak reinigen. Maar dit hangt af van of het wegwerpbaar, wasbaar of permanent is.

Voordat u ingaat op onze methoden voor het reinigen van een HEPA-filter, moet u de gebruikershandleiding raadplegen voor specifieke instructies om schade te voorkomen.

Inhoudsopgave
 • Hoe een permanent HEPA-filter te reinigen
 • Hoe een wasbaar HEPA-filter te reinigen
 • Een HEPA-filter onderhouden
 • Veelgestelde vragen

Hoe een permanent HEPA-filter te reinigen

Als je een permanent filter hebt, zal het je misschien verbazen dat je het niet moet wassen. We zullen hieronder ingaan op onze specifieke instructies.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

Wat je nodig hebt

 • Oude platen om de vloer te bedekken
 • Water
 • Borstel met zachte borstel
 • Spons
 • Stofzuiger met mondstuk of zachte borstelbevestiging
 • Handdoek

1. Filters verwijderen

Permanente HEPA-filters zijn over het algemeen te vinden in luchtreinigers. Deze mogen niet worden gewassen, omdat water het filter kan beschadigen (1).

Voordat u de filters verwijdert, kunt u overwegen de vloer te bedekken met plastic of oude platen. Je zou het apparaat zelfs mee naar buiten kunnen nemen. Dit komt omdat HEPA en voorfilters een aanzienlijke hoeveelheid stof en vuil kunnen bevatten.

Begin met het uitschakelen van het apparaat en het loskoppelen om ervoor te zorgen dat het veilig is om het filter te verwijderen. Als u niet zeker weet hoe u het moet verwijderen, raadpleegt u de handleiding voor een routebeschrijving. De meeste luchtreinigers hebben een achterklep die u kunt openen om gemakkelijk toegang te krijgen tot de filters.

2. Reinig de voorfilters

Bij permanente HEPA-filters is er meestal een voorfilter en een actief koolfilter. Verwijder en reinig deze ook.

U kunt het voorfilter spoelen met water – doe dit onder de kraan en ga door totdat het water helder is. U moet fijne draadfilters voorzichtig reinigen met een borstel met zachte borstel. U kunt ook een vochtige spons gebruiken om beide zijden van het filter af te vegen.

U moet het actieve koolfilter voorzichtig stofzuigen om stof en vuil te verwijderen. Reinig beide zijden met het vacuüm met behulp van horizontale bewegingen. Als het koolstoffilter een aanzienlijke hoeveelheid geuren heeft geabsorbeerd, kunt u het een uur of twee in direct zonlicht laten staan.

Als u schuim of koolstofvoorfilters wast, droog ze dan met een handdoek en laat ze 24 uur volledig drogen.

Let op

Raadpleeg altijd de handleiding voordat u filters wast.

3. Stofzuig het HEPA-filter

Zodra de voorfilters zijn gereinigd en gedroogd, richt u uw aandacht op het permanente HEPA-filter. Hiervoor kunt u elke stofzuiger gebruiken – we geven de voorkeur aan een handheld voor gebruiksgemak. Gebruik een mondstuk of zachte borstelbevestiging bij het reinigen van het filter. Dit voorkomt schade veroorzaakt door het vacuüm.

Stofzuig met horizontale bewegingen en ga door totdat al het vuil, puin – en potentiële stofkonijnen – verdwenen zijn. Wees zachtaardig als je stofzuigt; duw het hulpstuk niet in het filter. Stel in plaats daarvan het vacuüm in op een sterkere zuigkracht, zodat het diep ingebed vuil verwijdert.

4. Opnieuw in elkaar zetten

Monteer opnieuw door eerst het HEPA-filter in te plaatsen, gevolgd door de actieve kool en ten slotte het voorfilter.

Snelle tip

Als uw voorfilters gewassen zijn en voor een langere periode moeten drogen, dek het HEPA-filter dan af in plastic zodat het schoon blijft terwijl de anderen drogen.

Hoe een wasbaar HEPA-filter te reinigen

Als je een wasbaar HEPA-filter hebt, kun je precies dat doen – wassen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Gebruikershandleiding
 • Oude platen om de vloer te bedekken
 • Borstel met zachte borstel
 • Tuinslang of douchekop (optioneel)
 • Afwasmiddel (optioneel)

1. Raadpleeg de handleiding

Lees de handleiding zorgvuldig door voordat u een HEPA-filter probeert te wassen.

Je kunt wat schoonmaken met een sopje of alleen spoelen. Sommige wasbare HEPA-filters zijn zelfs vaatwasmachinebestendig.

Als u de handleiding niet kunt vinden of als u er geen hebt, kunt u online zoeken. Zoek de site van de fabrikant en typ het modelnummer in. Mogelijk kunt u ook een downloadbare kopie vinden.

Houd er rekening mee

Vermijd het gebruik van informatie uit een andere bron dan de fabrikant van het apparaat. Het wassen van een niet-wasbaar filter kan in sommige gevallen een garantie ongeldig maken.

2. Filters verwijderen

Voordat u het apparaat opent, wilt u misschien de vloer bedekken of naar buiten brengen. Als de filters groot zijn, kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid vuil en stof vasthouden die ze in de lucht kunnen afgeven of op de grond kunnen vallen.

Begin altijd met het uitschakelen en loskoppelen van het apparaat. Dit voorkomt mogelijke elektrische schokken.

Zoek vervolgens de filters en verwijder ze. Als u niet zeker weet hoe u bij de filters kunt komen, raadpleegt u de handleiding voor richtlijnen.

3. Schone voorfilters

Als er voorfilters zijn, begin dan met het schoonmaken ervan. Deze kunnen worden afgespoeld met water of voorzichtig worden gereinigd met een borstel. Raadpleeg de handleiding om er zeker van te zijn dat ze wasbaar zijn voordat u dit probeert te doen. De meeste apparaten met afwasbare HEPA-filters hebben ook wasbare voorfilters.

Als ze wasbaar zijn, spoel dan onder de gootsteen totdat het water helder is. Voorfilters houden meestal alle grotere stofkonijnen en vuil vast, dus als het smerig is, begin dan met het wegpoetsen van puin. Dit maakt het ook gemakkelijker om te spoelen.

4. Spoelen

Nadat de voorfilters zijn gereinigd en gedroogd, is het tijd voor het HEPA-filter. U kunt kleinere filters onder de kraan in de keuken of badkamer spoelen. Grotere filters moeten mogelijk buiten worden gespoeld met behulp van een tuinslang of een handdouchekop in de douche.

Vermijd bij het spoelen het gebruik van hoge druk, omdat dit het filter kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een lage tot gemiddelde stroom en veeg je vingers voorzichtig af om vuil los te maken.

Sommige fabrikanten raden zeepwater aan, terwijl anderen aanbevelen om koud of lauw water te gebruiken. Raadpleeg de handleiding voor specifieke vereisten.

Platte HEPA-filters

Deze moeten aan beide zijden worden gewassen om alle vuil en verontreinigingen te verwijderen. Spoel alleen cilindrische filters aan de buitenkant – voorkom dat de binnenkant van de cilinder nat wordt.

5. Droog

Wasbare HEPA-filters moeten volledig aan de lucht drogen voordat ze opnieuw worden geïnstalleerd. Na het wassen van het filter, kunt u het een snelle shake geven om overtollig water te verwijderen. Zet het filter buiten tegen een muur of stoel om van alle kanten frisse lucht te krijgen.

Houd er rekening mee

U moet nooit proberen het proces te versnellen door een föhn of wasdroger te gebruiken. Dit beschadigt het filter en kan zelfs een garantie ongeldig maken. Laat het wasbare HEPA-filter altijd aan de lucht drogen.

6. Opnieuw in elkaar zetten

Wanneer de filters volledig droog zijn, is het tijd om ze opnieuw te installeren. Begin met het HEPA-filter en volg met voorfilters. Raadpleeg de handleiding als u het niet zeker weet.

Een HEPA-filter onderhouden

Het onderhouden van uw HEPA-filter zorgt ervoor dat het te allen tijde op een optimaal niveau werkt. Het regelmatig reinigen van een herbruikbaar filter zal ook helpen om de levensduur van het filter en het apparaat te verlengen. Hier zijn een paar tips om u te helpen uw HEPA-filter te onderhouden:

1. Schoon wanneer aanbevolen

Luchtreinigers met wasbare of permanente filters moeten meestal om de drie tot zes maanden worden gereinigd. Het volgen van deze aanbeveling zal helpen om uw filter schoon te houden en soepel te laten werken.

2. Reinigen wanneer nodig

Hoewel u de bovenstaande tip moet volgen, wilt u misschien ook uw eigen timer instellen. Overweeg hoe vaak u uw luchtreiniger gebruikt of uw HEPA-gefilterde stofzuiger gebruikt. Hoe vaker u het apparaat gebruikt, hoe vuiler het wordt, waardoor u meer moet worden schoongemaakt.

Als u uw luchtreiniger in een stoffige kamer gebruikt, wordt deze vuiler dan in een relatief schone omgeving. We raden u ten zeerste aan om het filter regelmatig te controleren om te zien hoe vuil het is en het indien nodig schoon te maken.

3. Het is veilig om het filter vaker schoon te maken

Wees niet bang om het HEPA-filter vaker te reinigen dan de fabrikant aanbeveelt. Als het vies is, maak het dan schoon – het is volkomen veilig als u de juiste methoden gebruikt. Ook zal het schoonhouden van uw HEPA-filter het apparaat helpen om efficiënter te werken.

4. Een herinnering instellen

Veel luchtreinigers zijn uitgerust met een elektronische herinnering om het filter te reinigen. Sommige zijn meer hightech dan andere – uitgerust met sensoren die detecteren hoe vies het filter is. Andere kunnen zo eenvoudig zijn als een wiel dat u kunt instellen op de maand waarin reiniging nodig is.

Hoewel een herinnering handig is, moet je er niet helemaal op vertrouwen. Zoals hierboven vermeld, zal frequent gebruik van apparaten vaker moeten worden schoongemaakt.

5. Niet schoonmaken als dat niet nodig is

Als u het apparaat niet zo vaak gebruikt, hoeft u het niet zo vaak schoon te maken. Eens in de drie maanden is misschien zelfs te vaak.

Controleer het filter wanneer er schoongemaakt moet worden; als het niet vies is, vermijd dan de problemen. Je kunt het echter snel proberen met de stofzuiger als je denkt dat het nodig is.

6. Vervang indien nodig

Zelfs permanent betekent niet eeuwigdurend. Vroeg of laat zal het HEPA-filter versleten zijn en aan vervanging toe zijn. Wanneer u merkt dat de efficiëntie van de apparaten afneemt en het reinigen van het filter niet helpt, is het misschien tijd voor verandering.

Reiniging verlengt de levensduur van het filter

Het regelmatig reinigen van het filter zal helpen om de levensduur te verlengen; het kan jaren duren. Omgekeerd zal het langdurig verwaarlozen van uw filter ervoor zorgen dat het snel verslechtert en verslijt.

De meeste fabrikanten raden u aan het HEPA-filter te vervangen wanneer het verkleurd of versleten raakt.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn HEPA-filter vuil is?

Er zijn verschillende tekenen dat uw HEPA-filter vuil is, waaronder een toename van allergieën, kleding die verkleurt wanneer deze in de buurt van ventilatieopeningen wordt geplaatst en duurdere elektriciteitsrekeningen. U kunt ook horen dat uw HVAC-systeem rare geluiden maakt of vaker draait.

Wat gebeurt er als u een Hepa-filter niet wast?

Als u een HEPA-filter niet wast, raakt het verstopt en werkt het uiteindelijk niet meer. Allergenen ontsnappen en besmetten uw binnenlucht, wat de gezondheid van uw gezin beïnvloedt.

Kan een vuil luchtfilter je ziek maken?

Een vuil luchtfilter kan je ziek maken omdat het er niet in slaagt om verontreinigende stoffen vast te houden. Wanneer dat gebeurt, daalt de luchtkwaliteit binnenshuis en lijden mensen aan gezondheidsbijwerkingen.

Wanneer moet ik mijn HEPA-luchtfilter vervangen?

U moet uw HEPA-luchtfilter minstens één keer per jaar vervangen. Als je permanente filters hebt, was ze dan eens in de drie maanden. De tijdschaal hangt ook af van hoeveel gebruik het filter krijgt, vooral als je huisdieren en kinderen hebt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn luchtreinigerfilter langer meegaat?

U kunt ervoor zorgen dat uw luchtreinigerfilter langer meegaat als u regelmatig stof stoft, stofzuigt en de hoeveelheid stof en allergenen die uw huis binnenkomt beperkt. Hoe minder verontreinigende stoffen het vangt, hoe langer het meegaat.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HGX zilvervisjesval de zilvervisjes val tegen zilvervisjes en ander kruipend ongedierte