Hoe te testen op schimmel in lucht

Schimmel is een schimmel die zowel binnen als buiten kan groeien. Er zijn talloze soorten schimmels, waarvan sommige schadelijker zijn dan andere. Schimmel groeit in donkere, vochtige en warme gebieden, zoals badkamers of kelders.

Niet alle schimmel is echter zichtbaar.

Helaas, als je schimmel in een deel van je huis hebt, kunnen sporen rondvliegen. Dat klopt, schimmel verspreidt zich en reproduceert zich door sporen, die ernstige omgevingsomstandigheden kunnen overleven (1). Dus als uw allergieën geagiteerd zijn, kan dit te wijten zijn aan schimmelsporen die in de lucht rondvliegen.

We laten u zien hoe u kunt testen op schimmel in de lucht, zodat u de volgende stappen kunt nemen om het probleem aan te pakken.

Inhoudsopgave
 • Hoe te testen op schimmel in lucht
 • Hoe schimmel uw gezondheid beïnvloedt
 • Gemeenschappelijke schimmel schuilplaatsen
 • Veelgestelde vragen
 • Naar de wortel van het probleem gaan

Hoe te testen op schimmel in lucht

Om uw lucht op schimmel te testen, hebt u een levensvatbare schimmeltestkit nodig. Deze zijn op grote schaal verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en online op sites zoals Amazon en Home Depot.

Zodra de schimmel is bepaald, belt u een professional om aanvullende tests uit te voeren om te zien welk type schimmel aanwezig is en hoe u deze kunt verwijderen.

Houd er rekening mee

Deze testkits zijn ontworpen om te bepalen of er al dan niet schimmel aanwezig is in de ruimte waar de test wordt uitgevoerd. Je moet niet helemaal op deze kits vertrouwen. Als u echter schimmel vermoedt, kunnen ze nuttig zijn om u in de juiste richting te wijzen.

1. Bereid de kamer voor

Begin met het sluiten van alle deuren en ramen in de ruimte waar je de test gaat doen. Dit moet 24 uur voor de test worden gedaan, maar controleer de instructies van uw kit. Door de kamer af te sluiten, kunnen schimmelsporen zich verzamelen zonder te worden verplaatst door een tocht.

2. Bereid de testkit voor

Een testkit zal over het algemeen bestaan uit meerdere schijven die zijn behandeld met een bepaalde stof die “microbiële cultuur” wordt genoemd. De behandeling zal de groei van schimmelsporen bevorderen, wat u zal helpen een aanzienlijke hoeveelheid te verzamelen als er een in de kamer aanwezig is. U moet de aanwijzingen controleren om te weten hoe lang de kit moet worden bewaard.

Nadat u de testkit uit de verpakking hebt gehaald, verwijdert u het deksel van de schaal. Plaats het met de open kant naar boven op een plat oppervlak, zoals een tafel. Vermijd de vloer omdat deze te laag zal zijn – ga voor een oppervlak van ongeveer dezelfde hoogte als een tafel.

3. Laat de schotel staan

Laat het gerecht 48 uur of langer de tijd nemen om monsters te verzamelen. Raak het gerecht gedurende die tijd niet aan.

Probeer de kamer zoveel mogelijk afgesloten te houden – laat niet te veel verkeer in en uit. Om familieleden eraan te herinneren de kamer niet te betreden, kunt u de deur markeren met felgekleurde tape.

4. Sluit de schijf

Zodra de tijd om is, leg je het deksel weer op het gerecht. Sluit het deksel af op de schaal met tape om te voorkomen dat sporen ontsnappen. Je kunt hiervoor elke tape gebruiken; scotch of elektrische tape werken beide prima. Vermijd duct tape omdat het moeilijk te verwijderen is.

Je had een plakkerig label bij de kit moeten krijgen. Hier kunt u de datum en zelfs de duur van de blootstelling aan het gerecht schrijven. Plak het etiket op de bodem van de schaal en plaats het op een donkere plek, zoals een kast, plank of lade.

5. Laat de schotel staan

Het gerecht moet twee dagen op een donkere plek gesloten blijven. Controleer na die tijd het gerecht op tekenen van schimmelgroei. Tijdens de twee dagen zouden de sporen zijn begonnen te groeien en een schimmel vormen die lijkt op wat je op oud voedsel zult vinden.

Als u merkt schimmel op, u kunt het gerecht naar een laboratorium sturen dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Het laboratorium zal tests uitvoeren om het type schimmel te bepalen en hoe het te behandelen. Je kunt veel kits vinden met een envelop die klaar is om te worden verzonden.

Aan de andere kant, als u geen tekenen van schimmel in het gerecht opmerkt, kunt u het terugbrengen naar de donkere vlek. Laat het nog een paar dagen staan en controleer dagelijks op tekenen van groei. Als er vijf dagen na de datum op het etiket nog steeds geen tekenen van schimmel zijn, is er waarschijnlijk geen schimmel in die kamer.

Let op

Als u nog steeds een bepaalde muffe geur in de kamer opmerkt, kunt u het beste een professional een test laten uitvoeren. Er kan schimmel verborgen zijn die de testkit niet kon oppikken.

6. Wacht op de resultaten

Na het insturen van je gerecht moet je drie tot acht weken wachten op de uitslag. Het zou een goed idee zijn om gedurende deze tijd door te gaan met testen in andere kamers en delen van het huis.

Hoe schimmel uw gezondheid beïnvloedt

Schimmel produceert irriterende stoffen en allergenen die verschillende reacties kunnen veroorzaken bij inademing of aanraking. Reacties op schimmels vertonen vaak allergische symptomen zoals niezen, rode ogen, loopneus en huiduitslag.

Gevoelige personen kunnen onmiddellijke reacties ervaren wanneer ze in contact komen met schimmel. Anderen, aan de andere kant, kunnen vertraagde symptomen hebben (2).

Personen met astma kunnen het moeilijk hebben in een kamer met schimmel. Schimmel kan astma-aanvallen veroorzaken terwijl het de keel, longen, neus en ogen irriteert.

Mensen die geen last hebben van allergieën of astma kunnen ook irritatie in de ogen, neus, longen en keel ervaren.

Misschien vind je dit ook interessant
Woonkamer luchtreiniger voor schimmel5 Beste luchtreinigers voor schimmel (2023 beoordelingen)

Eén schimmelsoort in het bijzonder kan gevaarlijker zijn dan andere – Stachybotrys chartarum. Deze soort wordt over het algemeen “zwarte schimmel” of “giftige schimmel” genoemd. Ondanks de naam is deze schimmel meer groenachtig en is hij qua textuur in vergelijking met andere soorten.

Zwarte schimmel kan groeien op oppervlakken met veel cellulose en weinig stikstof. Deze omvatten vezelplaten, papier, stof en pluis. Deze schimmel heeft constant vocht nodig om te groeien, dus het wordt vaak gevonden in de buurt van waterschade, lekken en na overstromingen.

Hoewel schimmels over het algemeen niet giftig of giftig zijn, kunnen sommige soorten, zoals zwarte schimmel, giftige bijproducten produceren. Een daarvan wordt mycotoxinen genoemd. Er is echter weinig onderzoek beschikbaar over hoe het de gezondheid van mensen beïnvloedt (3).

Gemeenschappelijke schimmel schuilplaatsen

Het enige wat schimmel nodig heeft om te groeien is vocht, duisternis en warmte, maar waar moet je precies kijken als je een schimmelprobleem vermoedt? Hier zijn een paar bekende plaatsen rond het huis waar schimmel waarschijnlijk zal groeien (4):

 • Achter apparaten zoals een koelkast of vaatwasser.
 • Achter gipsplaten waar sanitair leidingen zich bevinden.
 • Onder karton of oude kranten.
 • Onder de gootstenen.
 • Binnen ventilatiekanalen.
 • Onder tapijten, vooral in de vulling.

Tekenen van schimmel

Het kan moeilijk zijn om te weten of en waar je schimmel in huis hebt. Door de tekenen te kennen, kunt u een stap in de goede richting zetten om van het schimmelprobleem af te komen (5).

 • Ruiken: Schimmel kan een penetrante geur veroorzaken, die kan worden omschreven als muf of aards. Beschimmelde geuren mogen niet worden genegeerd, maar moeten verder worden geïnspecteerd.
 • Allergische symptomen: Als je een loopneus, hoesten of andere hooikoortsachtige symptomen ervaart, heb je mogelijk schimmel. Sommige mensen kunnen ergere symptomen ervaren op het werk of op andere locaties. Dit kan betekenen dat er schimmel groeit.
 • Zichtbare schimmel: Dit kan een duidelijk teken van schimmel zijn, maar u moet onmiddellijk actie ondernemen omdat het zich snel kan verspreiden.


Veelgestelde vragen

Hoe kan ik testen op giftige schimmel?

Als u vermoedt of vreest dat er giftige schimmel in uw huis groeit, heeft u geen speciale tests nodig. Een test zoals de levensvatbare testkit waarover we hierboven hebben geleerd, detecteert allerlei soorten schimmels die aanwezig zijn. Door je petrischaaltje naar een lab te sturen, kun je een beter beeld krijgen van welke soorten schimmels er groeien en vervolgens de juiste acties ondernemen.

De volgende stap moet altijd zijn om een professional te raadplegen voor verdere tests en onderzoeken. Testkits zijn meer een leidraad dan iets om volledig op te vertrouwen.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat simpelweg omdat het ‘giftige schimmel’ wordt genoemd, het niet betekent dat het giftig voor je is. Zoals we hierboven vermeldden, kunnen schimmels die mycotoxinen produceren sommige personen treffen, terwijl anderen niet worden beïnvloed.

Als u echter vermoedt dat u bent blootgesteld aan giftige schimmels, kan uw arts een paar tests uitvoeren. Een bloedtest kan helpen om te bepalen of u bent vergiftigd door biotoxines in uw bloed te controleren (6).

Hoeveel kost het om uw huis op schimmel te testen?

Uw huis professioneel laten inspecteren op schimmel is niet goedkoop. De gemiddelde kosten voor een inspectie zijn ongeveer $ 650. Maar het kan variëren tussen $ 250 en $ 1000, afhankelijk van de grootte en locatie van uw huis (7).

Veel huiseigenaren worden verleid door de betaalbaarheid van doe-het-zelf-testkits, meestal verkrijgbaar voor ongeveer $ 40 of minder. Het is echter cruciaal om het huis door professionals te laten inspecteren als schimmel wordt gedetecteerd of vermoed.

Hoe kan ik weten of er schimmel in mijn tapijt zit?

De pluche vezels van een tapijt kunnen een bloeiende plek zijn voor schimmelsporen. Het is gemakkelijk voor de sporen om aan het oppervlak te kleven en er is vaak een aanzienlijke hoeveelheid vuil, stof en bacteriën. Zodra vocht is geïntroduceerd, zal schimmel waarschijnlijk beginnen te groeien.

Schimmel kan in het tapijt of eronder groeien. De vulling of achterkant van tapijten zal waarschijnlijk schimmel hebben als ze worden blootgesteld aan vocht.

Een veelbetekenend teken van schimmel in een tapijt is een muffe of zelfs zure geur. De beste manier om te weten of er schimmel in uw tapijt groeit, is echter door het op te trekken en te inspecteren.

Als u schimmel vindt, overweeg dan de ernst ervan en of het tapijt de moeite waard is om te proberen te redden of niet. U kunt het gebied dat door schimmel is aangetast eenvoudig verwijderen en vervangen door nieuw tapijt. Het toevoegen van extra waterdichte vulling kan helpen schimmel en meeldauw op afstand te houden.

Hoe nauwkeurig is schimmeltesten?

Schimmeltesten zijn uiterst nauwkeurig, op voorwaarde dat u een betrouwbaar schimmeltestapparaat hebt of een gerenommeerd bedrijf hebt ingeschakeld om de test uit te voeren. Deze Mold Armor Testing Kit is een van de meest populaire en biedt resultaten in slechts 48 uur.

Hoe voelt schimmelvergiftiging aan?

Schimmelvergiftiging voelt alsof je erg verkouden bent. U heeft last van piepende ademhaling, ademhalingsmoeilijkheden, jeukende of rode ogen en geblokkeerde neus- en keelpassages.

Wat doodt schimmel op natuurlijke wijze?

Azijn is de nummer één natuurlijke schimmelmoordenaar. Waterstofperoxide is echter ook effectief, net als citroensap en zuiveringszout. Zonlicht en droge omstandigheden zijn ook voldoende voor het uitroeien van schimmels.


Naar de wortel van het probleem gaan

Schimmel kan uw gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden; sommige mensen hebben ernstige reacties, terwijl anderen er geen ervaren.

Veel voorkomende gezondheidseffecten van schimmel zijn hooikoortsachtige symptomen zoals een loopneus en rode ogen. Als u allergieën of astma heeft, zult u waarschijnlijk ernstigere reacties ervaren, zoals astma-aanvallen of huiduitslag.

Schimmel verspreidt zich en reproduceert zich door sporen in de lucht. U kunt doe-het-zelf thuistestkits kopen om te helpen bepalen of er schimmel in uw huis aanwezig is. Maar hoe populair deze tests ook zijn, je moet er niet helemaal op vertrouwen. Volg altijd op met een professionele inspectie en behandeling.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe mountainbike schoonmaken