Hoe een hoeslaken te vouwen: twee manieren

Er is iets serieus bevredigends aan een nette en georganiseerde linnenkast. We houden ervan om de deuren te openen om alles er spic en span uit te vinden. Maar als het gaat om het vouwen van een hoeslaken? Iedereen worstelt.

We leren je hoe je een hoeslaken goed vouwt, zodat het kreukvrij blijft en er goed uitziet in je kast.

Inhoudsopgave
 • Waarom zou je hoeslakens moeten vouwen?
 • Hoe een hoeslaken te vouwen
 • Hoeslaken Tips en Hacks
 • Veelgestelde vragen
 • Word netjes

Waarom zou je hoeslakens moeten vouwen?

Misschien vraag je je af hoe belangrijk het is om een hoeslaken te vouwen. Nou, er zijn een paar goede redenen die we je kunnen geven!

 • Het houdt ze kreukvrij: We weten het – het is verleidelijk om op te geven bij het vouwen van een hoeslaken. Er zijn veel momenten geweest dat we het gewoon hebben geknepen en in de kast hebben gepropt. Maar goed opvouwen helpt om het kreukvrij te houden, wat er veel beter uitziet op het bed!
 • Het zorgt ervoor dat je je lakens wilt verschonen: Nou, voor ons toch wel! Als we verse, schone, kreukvrije was klaar hebben, is de kans groter dat we onze lakens verschonen. Dit houdt alles schoon en handhaaft een goede wasroutine.
 • Marie Kondo zei het al: Als je een paar jaar geleden op een Marie Kondo-spree bent geweest, ben je niet de enige. Ze heeft geweldige tips voor het vouwen van lakens. Bovendien kan het vreugde opwekken!
 • Het zal indruk maken op je schoonmoeder: Er is niets beter dan je familieleden die langskomen en commentaar geven op je netheid! Houd je hoeslakens mooi opgevouwen om indruk te maken op familie en gasten.
 • Bespaar opslagruimte: Als je de vellen goed vouwt, maak je wat opslagruimte vrij.

Hoe een hoeslaken te vouwen

Houd je linnenkast er spectaculair uit met deze tips over het vouwen van een hoeslaken! Het is makkelijker dan je denkt, beloven we.

1. Leg het vel plat

Leg je hoeslaken plat op je vloer met de open kant naar boven gericht.

2. In de lengte vouwen

Eerst moet je het vel in de lengte vouwen en in derden bewegen. Dus begin bij de lange rand die het dichtst bij je staat, vouw hem een derde van de weg omhoog en herhaal het dan.

Je hebt drie vouwen in je vel. Het zal er in dit stadium nog steeds behoorlijk rommelig uitzien, maak je geen zorgen.

3. Dubbelvouwen

Vouw nu het hoeslaken in tweeën, brede manieren. Je hebt een rechthoekige vorm.

4. De laatste vouw

Er zijn drie manieren waarop je de laatste vouw kunt doen. Kies degene die je het leukst vindt.

 • Dubbelvouwen: Vouw weer doormidden om een kleiner vierkant te creëren. Dit is goed voor linnenkasten. Als je het gevouwen deel hebt blootgelegd, ziet het er echt stijlvol uit!
 • Vouw in drieën: Als je het in drieën vouwt en rechtop opbergt, zoals in een mand of een diepe lade, heb je een superschoon resultaat!
 • Rol het op: Dit is de gemakkelijkste hoeslakenvouw. Rol het gewoon op, wat ideaal is om het in lades op te bergen. Bovendien ziet het er nog steeds erg netjes uit als het eenmaal is opgeslagen.

Iets om op te merken

Al deze methoden helpen plooien te verminderen.

Hoeslaken Tips en Hacks

Er is nog een andere gebruikelijke manier om een hoeslaken te vouwen als je nog een optie wilt!

 1. Pak twee hoeken in de lengte.
 2. Binnenstebuiten geklapt.
 3. Draai het vel zo dat het elastiek naar je toe komt.
 4. Plaats de rechterhoek over de linkerhoek.
 5. Wissel je handen en reik naar beneden.
 6. Pak de twee hoeken aan de andere kant op.
 7. Maak het vel recht.
 8. Vouw de rechterhand over de linkerhoek om een L-vorm te creëren.
 9. Leg het vel op een plat oppervlak.
 10. Vouw het in drieën naar je toe, te beginnen met de rommelige rand.

Meer tips en hacks zijn onder andere:

 • De hoek met de tag gaat altijd rechtsonder op je matras. Als je hiermee worstelt – zoals wij – kun je altijd gestreepte vellen kopen om dit probleem op te lossen.
 • Bij het opmaken van het bed maakt het eerst plaatsen van de bovenhoeken het gemakkelijker. Nu kun je de andere hoeken uitrekken.
 • Bewaar de hoeslakens in een lade, met de nette kant naar boven gericht om de illusie van opgeruimde lakens te creëren. Dit is vooral goed als je onze stapsgewijze instructies nog steeds niet kunt hacken!
 • Strijk of stoom de vellen voor het vouwen om zoveel mogelijk rimpels weg te zappen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een plat laken en een hoeslaken?

Het verschil tussen een platte plaat en een hoeslaken is dat een plat laken gestikte hoeken heeft, terwijl een hoeslaken elastische hoeken heeft.

Heb ik zowel hoes- als platte lakens nodig?

Weten of je hoes- of platte lakens nodig hebt, is een kwestie van keuze. Je kunt het een of het ander hebben, of als je zin hebt, beide. Verreweg de meest populaire optie zijn hoeslakens omdat ze gemakkelijker te monteren zijn.

Waarom gebruiken hotels platte lakens in plaats van gemonteerd?

Hotels gebruiken platte lakens in plaats van getailleerde lakens om verschillende redenen. Platte vellen zijn gemakkelijker te wassen, op te slaan en te persen. Ze gaan ook langer mee omdat de elastische lakens verliezen vaak elasticiteit.

Hoe vouw je een hoeslaken in 30 seconden?

De beste manier om een hoeslaken in 30 seconden te vouwen, is door het op een plat oppervlak te leggen met de elastische hoeken naar boven gericht. Vouw de lange kant naar binnen en vouw vervolgens de korte kant naar binnen.


Word netjes

Nu weet je hoe je een hoeslaken moet vouwen. Je hebt niet echt een excuus om dingen netjes in huis te houden. Onthoud – het gaat niet alleen om indruk maken op uw gasten! Het gaat erom kreukvrije lakens te houden en de wascyclus veel gemakkelijker te maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?