Hoe een strijkplank op te vouwen

Ben je wel eens in een volledige strijd verwikkeld met je strijkplank wanneer je hem probeert te sluiten? Je bent niet de enige. Deze dingen kunnen erg lastig zijn om te navigeren.

De mechanismen kunnen verwarrend zijn en soms een beetje eng. We hebben in onze tijd een paar vastgelopen vingers gekregen! Maar je hoeft je niet meer af te vragen, want we zijn hier om je te leren hoe je een strijkplank kunt opvouwen. Netjes.

Inhoudsopgave
 • Soorten strijkplanken
 • Hoe een strijkplank op de vloer te vouwen
 • Andere tips voor het vouwen van een strijkplank
 • Veelgestelde vragen
 • Veilig opvouwen

Soorten strijkplanken

Er zijn drie verschillende soorten strijkplanken. Sommige zijn gemakkelijker op te vouwen dan andere. Vandaag richten we ons op de staande strijkplank, maar we geven je een korte uitleg van alle drie.

1. Tafelblad Strijkplanken

Productafbeelding van de STORAGE MANIAC tafelblad strijkplank met opvouwbare benen, extra brede aanrecht strijkplank met katoenen hoes, draagbare mini strijkplank voor naaien, ambachtelijke kamer, huishouden, slaapzaal, wit

Deze zijn geweldig voor mensen met weinig opslagruimte. Ze vouwen op tot een compact formaat, zodat je ze achter de bank, onder het bed of in een kast kunt plaatsen.

Tafelbladen hebben een kleiner oppervlak, zodat je ze op een tafel, vloer of bovenop een wasmachine kunt zetten. Van daaruit kun je gewoon strijken. Bij het vouwen, klap gewoon de benen in en leg het weg. Sommige vouwen in tweeën, in welk geval je gewoon in de naad buigt voordat je het opbergt.

2. Aan de muur gemonteerde strijkplanken

Productafbeelding van de Nisorpa aan de muur gemonteerde strijkplank 37 'x 13' wegklapbare 180 ° draaibare strijkplank met hittebestendige hoes in wand strijkplank ruimtebesparend voor thuis wasruimte

Deze werken ook voor mensen met weinig opslagruimte. Maar ze zijn ook best handig. Je trekt ze gewoon uit hun ruimte aan de muur en gaat strijken. Het is niet nodig om rond te fladderen met benen en sloten en andere dingen.

Deze planken zijn bevestigd aan de muur, dus zorg ervoor dat je je prime spot kiest voordat je ze installeert! Om te vouwen, kunt u het met de meeste producten voorzichtig opvouwen voordat het gemakkelijk op zijn plaats vergrendelt.

3. Staande strijkplanken

Productafbeelding van de Bartnelli Rorets strijkplank Made in Europe | Compacte ruimtebesparende slimme hanger strijkplank voor eenvoudige opslag | Lichtgewicht, 4-laags cover pad, 4 been, voor slaapzaal, wasruimte of kleine ruimte (43x13-35)

We gaan ons richten op staande strijkplanken. Ze zijn de meest voorkomende keuze en de ideale optie voor grote ladingen wasgoed vanwege hun oppervlaktegrootte. De poten zijn ook inklapbaar.

Deze planken vouwen in als je klaar bent, en uit als je je board omhoog wilt zetten. De meeste hebben verstelbare poten, dus je kunt de hoogte aanpassen, afhankelijk van wie het strijken doet!

Hoe een strijkplank op de vloer te vouwen

Een optie voor het vouwen van je strijkplank is om het op de vloer te doen. Dit is voor de meeste mensen een makkelijke optie! Zeker als je nog niet gewend bent om strijkplanken op te vouwen. Volg deze eenvoudige instructies:

 1. Begin met het bord rechtop, in de strijkpositie.
 2. Zoek de druk op de hendel. Leg er een hand op.
 3. Houd de andere kant van het bord vast met je andere hand. Houd heel voorzichtig vast, vooral als je hier nieuw in bent! Het kan vrij eenvoudig zijn om tijdens dit proces een vinger te knijpen.
 4. Druk langzaam op de hendel. Terwijl je dit doet, laat je het bord op de grond zakken, zodat het plat op de grond ligt.
 5. Als het op de grond ligt, laat je de hendel los. Merk op hoe het indrukken van de hendel ervoor zorgt dat de benen in of uit kunnen vouwen, maar wanneer je loslaat, vergrendelt het op zijn plaats.
 6. Til het bord schuin van de vloer, waarbij het afgeronde deel naar boven wijst.
 7. Houd met één hand het bord stevig vast. Zet met de andere hand de poten op hun plaats met het slot.

Hoe een strijkplank te vouwen wanneer je rechtop staat

Als je op zoek bent naar een gladde, gemakkelijke manier om je strijkplank op te vouwen, probeer het dan terwijl hij rechtop staat. Volg deze instructies. Het kan zelfs je strijkleven veranderen.

 1. Druk met één hand op de hendel. Gebruik je andere hand om het board naar achteren te leunen naar de achterpoten.
 2. Laat je strijkplank met het afgeronde uiteinde recht naar het plafond wijzen.
 3. Blijf op de hendel drukken. Je zult merken dat de benen in het board instorten terwijl je de strijkplank naar achteren kantelt.
 4. Zodra de poten volledig zijn opgevouwen, bevestigt u ze met de vergrendeling.

Andere tips voor het vouwen van een strijkplank

Lees voordat je gaat onze beste tips voor het vouwen van een strijkplank! Deze zullen helpen om deze vaak vervelende taak zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 • Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar vergeet niet om je strijkijzer van het bord te verwijderen voordat je het vouwt. Je wilt je ijzer niet breken of jezelf verbranden in het proces!
 • Jij kan het board altijd op het platte uiteinde kantelen voordat de benen worden laten zakken. Dit is een techniek die door velen wordt begunstigd en het geeft je een goed beeld van wat je doet.
 • Als je bord twee hendeldrukken heeft, hoef je er maar één in te drukken. Dit is gewoon een optie, afhankelijk van aan welke kant van het bord je je bevindt.
 • Vergrendel de poten altijd op hun plaats als je ze hebt ingeklapt. Dit voorkomt dat ze weer openzwaaien wanneer u het naar uw opslagplaats draagt.
 • Ken de onderkant van je board goed. Kijk daar eens rond hoe het bord instort, zodat je niet met je vingers knijpt tijdens het sluiten van je bord. Open en sluit het bord altijd langzaam als extra veiligheidsmaatregel.
 • Vouw het bord niet meteen na het strijken, omdat het nog steeds heet kan zijn om aan te raken.

Veelgestelde vragen

Meer vragen? Geen zorgen – we hebben de antwoorden!

Hoe pas je de hoogte van je strijkplank aan?

Standaard strijkplanken zijn geweldig omdat ze in hoogte verstelbaar zijn. Maar hoe doe je dat? Hier zijn onze instructies:

 1. Houd de strijkplank rechtop. Dit werkt echter met het bord op zijn kant of met het oppervlak plat op de vloer.
 2. Zoek de hendel. Gebruik één hand om erop te drukken.
 3. Til met de andere hand het oppervlak van de strijkplank op of laat het zakken, afhankelijk van de gewenste hoogte. Zolang de hendel wordt ingedrukt, zal de strijkplank omhoog of omlaag manoeuvreren.
 4. Zodra je de gewenste hoogte hebt, laat je de hendel los. De benen vallen in de dichtstbijzijnde groef en zitten vast op hun plaats.

Hoe vouw je een strijkplank die vastzit?

De belangrijkste reden waarom je strijkplank vastzit, is hoogstwaarschijnlijk omdat de onderdelen kapot zijn. Meer specifiek, de hendel. Volg deze tips als je je hendel nog hebt. Als het verloren is, kunt u een inbussleutel gebruiken om de veerfunctie te activeren die uw strijkijzer opent en sluit. Hier leest u hoe u een bord vouwt dat vastzit:

 1. Leg de strijkplank ondersteboven op de grond, met de poten in de lucht.
 2. Zoek de pin of het lipje waarmee de poten kunnen bewegen. Druk erop met iets hards, zoals een inbussleutel, om de benen weer te laten instorten. Als dit genoeg voor je is, stop dan hier, vouw je board volledig op en ga verder. Blijf echter lezen als je je bord wilt repareren.
 3. Als je hendel eruit is gekomen of los is gekomen, is dit het moment om het te repareren. Klap de benen een beetje samen zodat je ruimte hebt om te werken en vervang de hendel door hem weer in positie te brengen. Dit vereist wat geduld en doorzettingsvermogen!
 4. Zodra de hendel op zijn plaats zit, moet je strijkplank normaal openen en sluiten!

Vraag om hulp

Als uw hendel verloren is gegaan of als deze tips niet werken voor uw board, is het misschien tijd om een reparatieservice te bellen. Als al het andere faalt, is het misschien tijd voor een nieuwe strijkplank!

Hoe repareer je een strijkplank die niet overeind blijft?

Een strijkplank die niet overeind blijft, is echt vervelend! Wij kunnen u helpen het probleem op te lossen met deze instructies. Dit vereist een beetje doe-het-zelf-vaardigheid, dus als je daar niet goed in bent, zoek dan een vriend of familielid die dat wel is.

 1. Leg de strijkplank met de voorkant naar beneden op een vlakke ondergrond.
 2. Schroef de metalen plaat los en verwijder deze. Het is hoogstwaarschijnlijk wat het probleem veroorzaakt.
 3. Pak een reserve metalen plaat en knip deze op de juiste maat. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt om je handen te beschermen!
 4. Gebruik de juiste maat boor om vier gaten in elke hoek van de metalen plaat te boren. Deze gaten moeten overeenkomen met de afmetingen op uw bord.
 5. Leg de metalen plaat op een vlakke rand en gebruik een hamer om deze correct te vormen.
 6. Schroef de nieuwe plaat met een schroevendraaier op de achterkant van je strijkplank.

Zo goed als nieuw! Dit is een geweldige manier om een defect bord te upcyclen en geld te besparen.

Wat zijn de verschillende onderdelen van een strijkplank?

Er zijn verschillende onderdelen van een strijkplank, waaronder de hoes, batting, poten, scharnieren en mechanische grendels.

Welke kant moet een strijkplank op?

Een strijkplank moet altijd weg van het lichaam kijken, met het puntige uiteinde aan het verste uiteinde. Het helpt je het strijkijzer te controleren, de kleding vast te pakken en de beste resultaten te krijgen.

Heb je een pad nodig op een strijkplank?

Je hebt wel een pad op een strijkplank nodig omdat het helpt om kleding vast te pakken, je betere controle geeft en warmte en stoom absorbeert zonder vocht op te hopen.


Veilig opvouwen

Het belangrijkste als het gaat om het opvouwen van je strijkplank is: doe het veilig. Je wilt jezelf niet bang maken om ooit nog te strijken vanwege een slechte ervaring met het vastlopen van je vinger.

Experimenteer met verschillende manieren om je strijkplank op te vouwen. Je zult ontdekken wat voor jou werkt, of het nu op de grond of rechtop staat. En al snel kun je het binnen enkele seconden opvouwen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?