Hoe een jurkbroek te strijken (7 eenvoudige stappen)

Je hebt je vest, button-up shirt en zelfs je ondergoed perfect gestreken. Maar hoe zit het met die broek?

Het is gemakkelijk om terug te schrikken voor het strijken van je broek, uit angst om ze te verpesten. Maar niets verpest een outfit zo goed als een gekreukte jurkbroek. Vooral als je opkomt voor een werkpresentatie, aan het einde van het gangpad wacht of op sollicitatiegesprek gaat.

We leren je hoe je een broek kunt strijken, zodat je outfit in elkaar zit en professioneel is. Deze eenvoudige tips helpen je om er op je best uit te zien – altijd.

Inhoudsopgave
 • Waarom mannen hun broek niet strijken
 • Wat je nodig hebt
 • Hoe een broek te strijken
 • Naar Steam of Niet naar Steam
 • Hoe glanzende ijzervlekken van donkere broeken te verwijderen
 • Pro Tips voor het strijken van je broek
 • Veelgestelde vragen
 • Sla het strijken nooit meer over

Waarom mannen hun broek niet strijken

Mannen schrikken er vaak voor terug om broeken te strijken, zelfs als ze het strijkijzer al voor hun shirt hebben. Waarom is dat? Daar zijn een paar redenen voor.

Beschadigen

Als de jurkbroek van wol is gemaakt, kunnen mannen bang zijn dat het strijkijzer een glans aan de wol zal toevoegen en het zal verpesten. Glanzen gebeurt wanneer het strijkijzer te heet is en je het strijkijzer herhaaldelijk over de stof duwt.

Omdat de stof op een broek is gegoten en samengedrukt, is glanzend heel goed mogelijk. Hierdoor ziet de broek er goedkoop uit en helaas moet je hem eerder weggooien dan je had gehoopt.

Clueless

Het is niet super eenvoudig om informatie te vinden over hoe je een broek op de juiste manier kunt strijken. Overhemden? U vindt veel zoekresultaten. Maar als het gaat om het strijken van broeken, hebben we geen idee. Tot nu, natuurlijk!

Niemand merkt het op

Je kunt het strijken van een broek overslaan omdat niemand het merkt. Rechts? Verkeerd. Natuurlijk wel! Als je de rest van je kleding gaat strijken, moet je ook de broek strijken. Het maakt je outfit compleet en laat zien dat je om uiterlijk geeft.

Moet een broek zelfs worden gestreken?

Mannen kunnen zich ook afvragen of een broek kan of moet worden gestreken.

Of de broek nu gemaakt is van wol, katoen of synthetisch, rimpels bestaan nog steeds. Dus ongeacht het materiaal, strijken is de sleutel. En maak je geen zorgen, we leren je hoe je een broek kunt strijken om ervoor te zorgen dat je een goede scherpe plooi langs de benen krijgt.

Wat je nodig hebt

Het is tijd om je spullen uit te pakken zodat je een goed strijkijzer van je favoriete broek kunt krijgen. Dit heb je nodig:

 • Strijkplank.
 • Ijzer.
 • Gedestilleerd of gezuiverd water.
 • Spuitfles.
 • Schone broek.

Hoe een broek te strijken

Zet eerst je strijkijzer op. Volg de instructies van de fabrikant. Als je een waterreservoir hebt, vul het dan met gedestilleerd of gezuiverd water. Stel de warmte in volgens het stoffen onderhoudslabel op je broek. Zet nu het strijkijzer aan en laat het opwarmen voor gebruik.

Top Tip

Als je een stoomstrijkijzer hebt, gebruik dan een beetje of helemaal geen. Stoom is niet nodig voor het strijken van broeken. Het onderhoudsetiket geeft echter aan of stoom in orde is.

Over het algemeen is de regel lage warmte voor synthetische stoffen, lage tot gemiddelde hitte voor wol en hoge hitte voor linnen en katoen. Katoenen broeken moeten na elke wasbeurt worden gestreken, terwijl wollen broeken een snelle touch-up tussen de wasbeurten nodig hebben.

Strijksymbolen

Voor donkere kleuren en delicate stoffen, duw het strijkijzer niet samen met de stof. Druk het in plaats daarvan door het strijkijzer een paar seconden gelijkmatig op de stof te leggen. Til het recht omhoog voordat je doorgaat naar het volgende gebied. Duwen is wat die vreselijke glanzende vlekken creëert.

Nu het strijken!

1. De Pockets

Laten we eerst beginnen met de zakken. De meeste broeken hebben zakvoeringen. Hoewel mensen deze nooit zien, als ze gerimpeld zijn, creëren ze een gerimpelde blik rond het zakgebied.

Strijk de voering glad en strijk met een hete temperatuur (want voeringen zijn meestal gemaakt van katoen) de rimpels glad. Laat deze vijf minuten afkoelen voordat je de rest van de broek strijkt.

2. De bovenkant van de broek

Laten we verder gaan, laten we vervolgens naar de bovenkant van de broek gaan. Druk rond de taille zachtjes op de stof. Wees voorzichtig rond plooien en plooien.

Plaats de voorzak terug op zijn plaats en ga vervolgens naar de zitting van de broek. Haal de achterzak eruit en druk er omheen. Dit zal helpen bij rimpels. Leg de zak terug. Druk vervolgens op de tailleband. Vermijd knopen en wees voorzichtig rond riemlussen.

Doe dit op beide broekspijpen.

3. De onderste plooi

Kies een broekspijp om mee te beginnen. Leg hem plat en laat het andere been over het uiteinde van het bord hangen. Lijn de broeknaad in het midden van het bord in een rechte lijn uit. Strijk de stof eerst met je handen glad om grote rimpels kwijt te raken.

Druk het strijkijzer aan de rand van de manchet aan één kant van het been. Herhaal dit aan de andere kant. Dit vormt de plooi. Je ziet een scherpe plooi die een paar centimeter langs elke kant van het been is gevormd.

4. De Top Crease

Je kunt de onderste plooi niet doen zonder de bovenste plooi te doen. Herhaal gewoon de bovenstaande stappen met de bovenkant van de broekspijp.

Lijn de naden in het midden weer uit. Druk zachtjes op een plooi aan elke kant van het been ongeveer zes centimeter onder de tailleband.

De onderkant van de zakvoering is een goede plek om te stoppen met kreuken. Als de broek geplooid is, kun je een plooi vormen tot aan de plooien.

Waarom The Crease?

Als je je afvraagt waarom we aanraden om kreukels te maken, is dat omdat het er gewoon het meest professioneel uitziet. Bovendien is het hoe de broek is ontworpen om te worden gedragen.

5. De Middenplooi

Als je dacht dat we klaar waren met het maken van plooien, had je het mis! Nu moeten we de middelste plooien doen. Gebruik de bovenste en onderste vouwen om u te helpen een begin- en eindpunt voor de middelste plooi te vinden. Ga langs de broekspijpen naar beneden en druk de plooi zachtjes helemaal naar beneden.

Schuif het strijkijzer niet, druk gewoon op en pak het op voordat je naar het volgende gebied gaat.

6. Het middenbeen

Het is tijd om je te concentreren op de middenbenen. Gebruik de pers- en pluktechniek om de rimpels te verwijderen. Schuif het strijkijzer niet! Goed nieuws: je hoeft niet beide kanten van de broekspijpen te strijken. Op één kant drukken is goed genoeg.

Voordat u verdergaat met stap zeven, herhaalt u stap drie tot zes op de andere broekspijp.

7. Een laatste touch-up

Nu beide broekspijpen gekreukt en gestreken zijn, is het tijd voor de laatste touch up. Na het flink verplaatsen van de broek kan de zitting van de broek een beetje verfrommeld raken. Schuif de broek over het uiteinde van de strijkplank voor een snelle druk. Vergeet niet om de zakken eruit te trekken om extra rimpels te voorkomen.

Naar Steam of Niet naar Steam

Het hangt allemaal af van het verzorgingslabel voor je broek. Over het algemeen hebben broeken minder stoom nodig dan shirts, dus het is niet nodig om stoom te gebruiken.

Als je echter een wollen broek strijkt, gebruik dan helemaal geen stoom. Wol is gevoeliger voor krimp dan katoen, dus breng zeker geen stoom aan voor wol.

Hoe glanzende ijzervlekken van donkere broeken te verwijderen

Uh-oh. Je kreeg glimmende ijzeren vlekken op je donkere broek. Wat nu?

Het slechte nieuws is dat het misschien onmogelijk is om de vlekken te verwijderen. Maar we geven je onze beste tips. Voor natuurlijke vezels, zoals wol of katoen, probeer dit:

 • Waterduik: Dompel de broek 24 uur in koud water. Verwijder en droog zoals normaal.
 • Azijndoek: Bevochtig een witte doek met gedestilleerde witte azijn. Dep op de glimmende vlekken. Herhaal dit met een witte doek gedrenkt in water. Wissel af tussen azijn en water totdat het merkteken weg is.
 • Azijn wassen: Doe de broek terug in de was met gedestilleerde witte azijn en je gewone wasmiddel. Gebruik de helft van de hoeveelheid azijn als wasmiddel.
 • Stoom: Ik weet dat we geen stoom zeiden, maar een beetje zou hier kunnen helpen, vooral voor katoenen broeken. Houd het strijkijzer boven de broek en laat wat stoom los op de glanzende vlekken. Dit werkt goed voor lichte merken.
 • Waterstofperoxide: Week een schone witte doek met waterstofperoxide. Leg de doek op de glanzende vlekken en strijk eroverheen. Controleer of de markeringen verdwenen zijn. Zo niet, herhaal dit dan.

Voor door de mens gemaakte vezels, zoals polyester, probeer dit:

 • Azijnstoom: Week een schone witte doek in gedestilleerde witte azijn en wring het overtollige water uit. Zoek je glanzende vlekken en draai de stof binnenstebuiten, zodat je niet direct op de glanzende vlekken strijkt. Leg de azijndoek op het gebied waar de vlekken zich bevinden. Houd het strijkijzer boven de doek en stoot stoom uit. Zoek nu de glanzende vlekken en wrijf tegen de korrel om de vlekken te verwijderen.
 • Peroxide doekje: Bevochtig een schone doek met waterstofperoxide. Wrijf de doek voorzichtig over de glanzende vlekken en was, droog en strijk zoals normaal.

Hopelijk helpen deze tips, maar er is geen garantie. Daarom is het zo belangrijk om de stoffen verzorgingslabels te volgen, zodat je de broek niet verpest.

Hoe bewaar je een broek?

Het is belangrijk dat je een broek goed opbergt.

Dit is zodat je niet al je harde strijkwerk ongedaan maakt en terug moet naar de strijkplank.

Volg deze stappen om je broek op de beste manier op te bergen:

 1. Pak elk been bij de zoom, met behoud van de plooi. Houd elke broekspijp aan weerszijden van een houten hanger.
 2. Vouw een been door de hanger en laat de onderste zoom ongeveer een centimeter boven het kruis hangen. Houd de vouw bij elkaar zodat deze er niet af valt.
 3. Vouw de andere broekspijp over de eerste broekspijp in de tegenovergestelde richting.
 4. Trek de broek van de jurk recht en zorg ervoor dat de vouwen zijn uitgelijnd. Deze methode voorkomt dat je broek van de hanger valt, terwijl je die knapperige vouwen behoudt.

Pro Tips voor het strijken van je broek

We laten je niet achter met enkele tips van de experts. Deze tips helpen bij de eerste strijkverzorging van je broek.

 • Strijken terwijl het vochtig is: Het is het beste om je pan te strijkents terwijl ze nog vochtig zijn. In feite kun je ze rechtstreeks van de wasmachine naar de strijkplank brengen voor echt geweldige resultaten. Dit bespaart de stof ook van een zware droogcyclus.
 • IJzer in partijen: Het strijken van een broek kost veel tijd, dus je kunt tijd besparen door het in batches te doen. Dit bespaart set-up en take down, en laat je ook in een goed ritme komen.
 • Strijk geen vuile broek: Bah. Dat is een slecht idee. Dit kan vlekken veroorzaken en de stof verkleuren tijdens het strijken van een broek.
 • Kaki: Met kaki broeken kun je de duw- en glijtechniek gebruiken, in plaats van te drukken. Dit komt omdat de lichtgekleurde stof niet zo snel glanzende vlekken krijgt.
 • Delicate stoffen en wollen: Het is super belangrijk om te onthouden om lage hitte te gebruiken voor delicates en wol. Als extra voorzorgsmaatregel leg je een schone witte doek of zakdoek tussen je strijkijzer en de stof.
 • Aluminiumfolie: U kunt uw strijktijd versnellen door aluminiumfolie onder de strijkplankhoes te plaatsen. Dit verwarmt en gladstrijkt rimpels aan beide zijden van het kledingstuk.
 • Maak je strijkijzer schoon: Het is zo belangrijk om je strijkijzer regelmatig schoon te maken. U kunt een strijkset online of bij uw lokale ijzerhandel krijgen. U kunt ook een vochtige schone doek gebruiken om resten op uw strijkzoolplaat weg te vegen. Zorg ervoor dat het strijkijzer is afgekoeld voordat u dit doet. Het wrijven van een bijenwaskaars over de zoolplaat zal helpen om extra residu kwijt te raken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak kun je een broek dragen voor het wassen?

Het aantal keren dat u een broek kunt dragen voordat u gaat wassen, hangt af van hoe actief u bent tijdens het dragen ervan en het type broek. Er wordt van u verwacht dat u drie tot vijf toepassingen krijgt voordat u moet overwegen ze schoon te maken.

Is het goed om gerimpeld linnen te dragen?

Het is prima om gerimpeld linnen te dragen. Sommige casual kledingstukken zien er eigenlijk beter uit met rimpels omdat het ze er comfortabeler uit laat zien en ze karakter geeft.

Kan dry clean only broek worden gestreken?

Een chemisch schone broek kan worden gestreken, op voorwaarde dat de ijzerstoomfunctie is uitgeschakeld en het strijkijzer op de juiste temperatuur is ingesteld. Je moet de broek ook na het strijken aan de lucht hangen om ervoor te zorgen dat er geen rimpels of blijvende schade zijn.

Kun je een broek in de droger gooien?

Een broek in de droger gooien is een slecht idee omdat het blazen met warmte ervoor zorgt dat ze rimpelen en mogelijk krimpen. Volg altijd de reinigingsinstructies op het etiket voor het beste resultaat.

Werkt Rimpelafgifte Spray?

Rimpelafgiftespray werkt wel om rimpels uit kledingstukken te verwijderen. Merken zoals Bounce Rapid Touch-Up zijn perfect voor on-the-go touch-ups van je kleding en het ontgeurt zelfs voor frisheid.


Sla het strijken nooit meer over

Nu je weet wat de beste manier is om een broek te strijken, hoef je het strijken van een broek nooit meer over te slaan. Je outfit wordt compleet gemaakt met je nette shirt, geperste broek en stijlvolle jas. Zorg ervoor dat u de instructies op het onderhoudsetiket volgt om te weten welke ijzerinstelling u moet gebruiken.

Volg de stappen in deze volgorde voor de beste resultaten. Vergeet ook niet om onze aanvullende tips te bekijken voordat je gaat strijken, zodat je belangrijke informatie niet vergeet.

Tot slot berg je je broek goed op, zodat je niet al je harde werk ongedaan maakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?