Hoe kleding te wassen die is blootgesteld aan bedwantsen

“Welterusten, laat de bedwantsen niet bijten” was een zin die we allemaal hoorden toen we opgroeiden. Maar hoe kunnen we er als volwassenen voor zorgen dat we de bedwantsen echt niet laten bijten?

Een manier is leren hoe je kleding moet wassen die is blootgesteld aan bedwantsen. Deze gids laat je alles zien wat je moet weten om bedwantsen in de was te doden.

Inhoudsopgave
 • Wat zijn bedwantsen?
 • Waar verbergen bedwantsen zich vaak?
 • Doodt het wassen van kleding bedwantsen?
 • Hoe kleding te wassen die is blootgesteld aan bedwantsen (stap voor stap)
 • Tips voor het wassen van kleding blootgesteld aan bedwantsen
 • Veelgestelde vragen
 • Breek uit met je bedwantsen

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met menselijk of dierlijk bloed. Ze hebben de neiging om aan te vallen wanneer we slapen, wat licht isangstaanjagend.

Gelukkig verspreiden ze geen ziekte of dragen ze niet bij aan andere gezondheidsproblemen. (1). Ze zijn gewoon behoorlijk grof.

Als je een klein bruinachtig insect ziet, ongeveer zo groot als een appelpit, dat rond je bed kruipt, is dat een bedwants.

Bedwantsen zijn eigenlijk reizigers. Ze gebruiken bagage, portemonnees en rugzakken om van de ene plaats naar de andere te gaan. Ze zijn afkomstig uit besmette gebieden en gebruikte meubels.

Als u in een appartement woont, kunnen ze migreren van het huis van uw buurman naar het uwe (2).

Waar verbergen bedwantsen zich vaak?

Bedwantsen zijn extreem dun, dus ze kunnen in smalle schuilplaatsen kruipen. Je vangt ze op tussen bagage, kleding, lakens, banken en natuurlijk je bed. Ze hebben ook de neiging om in groepen te leven; waar je één bedwants vindt, kunnen er eigenlijk veel zijn (3).

Hoe griezelig dit ook klinkt, ze hebben ontdekt dat zich verstoppen in je bed betekent dat ze ’s nachts gemakkelijk toegang hebben tot voedsel.

Als je je vuile was lang in de mand bewaart voordat je hem wast, wordt dit een paradijs voor bedwantsen. Ze gebruiken vuile kleren om van de ene plaats naar de andere te reizen (4).

Als je onlangs een hotel hebt bezocht (waar bedwantsen een enorm probleem blijven), wees dan op je hoede. Er is een kans dat bedwantsen zich aan je vuile was hebben vastgeklampt en in je huis zijn beland.

Doodt het wassen van kleding bedwantsen?

Het is normaal om in eerste instantie in paniek te raken als je bedwantsen in je huis vindt. Gelukkig zijn er oplossingen waarbij je niet je hele kledingkast weggooit. Het wassen van je kleding kan bedwantsen doden als je het goed doet.

Kunnen bedwantsen overleven in water?

Dat hangt ervan af. Bedwantsen zullen meestal verdrinken als ze in water worden gestopt, dus het korte antwoord is nee, ze kunnen niet overleven in water.

In een wasmachine is er echter nog steeds enige toegang tot lucht als ze boven het water uitstijgen. In dat geval hebben ze een kleine kans om te overleven.

Als je een bedwants in water wilt doden, zorg er dan voor dat deze volledig in het water is gekomen. Ook moet het water zo heet mogelijk zijn, meer dan 122 graden Fahrenheit (5).

Hoe lang leven bedwantsen op kleding?

De typische levensduur van een bedwants ligt tussen zes maanden en een jaar. (6).

Als je echter bedwantsen hebt die op je vuile was leven, krijgen ze waarschijnlijk geen voedsel. Wanneer een bedwants zich niet voedt, kan hij nog steeds twee tot drie maanden overleven (7). Dit verandert enigszins afhankelijk van het klimaat waarin ze leven.

Hoe kleding te wassen die is blootgesteld aan bedwantsen (stap voor stap)

Nu je gewapend bent met je bedwantsenuitrusting, is het tijd om je door de belangrijke stappen te leiden om je kleding te wassen. Bedwantsen, wegwezen!

 • Tijd: 15 minuten (plus was- en droogtijd).
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Ontsmettingsalcohol.
 • Spuitfles.
 • Wasmiddel.
 • Vuilniszakken
 • Wasmachine
 • Droger.

1. Kleding inspuiten met ontsmettingsalcohol

Voor deze stap moet je controleren welke kleding kleurvast is. Als het kledinglabel zegt dat je apart of met vergelijkbare kleuren moet wassen, is het niet kleurvast en moet je deze stap overslaan.

Op kleurvaste kleding, spray met ontsmettingsalcohol zodra je hebt ontdekt dat er een bedwantsenplaag is.

Dit elimineert misschien geen eieren of de plaag, maar het zal de levende bedwantsen doden.

Wees voorzichtig

Ontsmettingsalcohol is brandbaar. Doe dit dus uit de buurt van rookruimtes of kamers waar je soms een open vuur hebt (8). Deze stap kan worden overgeslagen als je helemaal nerveus bent.

2. Sorteer je kleding

Het is van vitaal belang om uw kleding te sorteren volgens de wasvoorschriften op de etiketten.

Houd bijvoorbeeld kleuren bij elkaar en items die een hete wasbeurt aankunnen. Dit bespaart u van het vernietigen van kleding in een wascyclus.

Bewaar de kleding in de vuilniszakken terwijl ze wachten op hun beurt in de wasmachine. Dit voorkomt dat de bedwantsen naar andere gebieden in het huis verhuizen.

Sorteer de kleding in het besmette gebied van uw huis of in de buurt van uw koffer om te voorkomen dat de bedwantsen door het huis worden verspreid.

3. Was de kleding

Leeg de zakken cyclus voor cyclus in de wasmachine. Zodra je een zak hebt geleegd, stop je deze in een schone vuilniszak en gooi je hem weg.

Was de kleding op de heetste temperatuur die de kleding aankan wie uw gewone wasmiddel. Kies de cyclus die nodig is voor het type kleding dat u wast.

Wees voorzichtig

Wanneer u de kleding in de wasmachine leegt, doe dit dan voorzichtig rechtstreeks vanuit de zak. Als je ze erin gooit, kunnen de bedwantsen in de lucht terechtkomen of op de grond vallen, waar ze naar hun volgende slachtoffer kunnen reizen.

4. Droog de kleding

Je wilt de kleding minstens 30 minuten drogen op de heetste temperatuur die de stof kan weerstaan. Als uw droger 120 graden Fahrenheit bereikt, kan deze de bedwantsen en hun eieren doden (9).

Probeer dit

Wil je de kleren niet schoonmaken maar gewoon de bedwantsen doden? Dan kun je deze stap doen zonder ze eerst door een wascyclus te laten gaan.

Hoe zit het met kleding die niet in een normale droger kan?

Voor kleding die alleen chemisch schoon is, stop je ze in een vuilniszak en breng je ze naar je stomerij. Zorg ervoor dat je ze vertelt over de besmetting, zodat ze kunnen beslissen of ze ze al dan niet nemen. Sommige stomerijen willen misschien niet het risico lopen om de plaag naar andere klanten te verspreiden.

Misschien heb je een kledingstuk dat helemaal niet in de droger kan worden gedroogd. Maak je niet druk! U kunt de items naar een commerciële wasserij brengen en een droger met een plank gebruiken om ze te verwarmen. Zorg ervoor dat je ze minstens 90 minuten aan hitte onderwerpt om ervoor te zorgen dat de bedwantsen worden gedood.

Nog een trucje

Als je een auto hebt, kun je de items op een verzengende dag op je dashboard laten staan. Doe dit minstens 12 uur.

Tips voor het wassen van kleding blootgesteld aan bedwantsen

Wil je een stapje extra zetten om ervoor te zorgen dat je bedwantsen echt weg zijn? Of misschien heb je geen toegang tot sommige van deze benodigdheden en hulpmiddelen? Hier zijn enkele extra tips.

 • Wees voorzichtig in gemeenschappelijke ruimtes: Als u zich in een gedeelde wasruimte bevindt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Inspecteer opvouwbare gebieden en wasmachines op bedwantsen.
 • Probeer eens een kledingstomer: Volg de instructies op de te gebruiken stomer. De stoffen stomer moet tussen de 160 en 180 graden Fahrenheit bereiken om de bedwantsen te doden. Zorg ervoor dat je elke centimeter van de kleding stoomt om de plaag te elimineren.
 • Vacuüm: Een HEPA stofzuiger is een geweldige aankoop. Als je dit gebruikt na het schoonmaken of stomen van je besmette kleding, zal het de overblijfselen van de dode insecten oppikken. Zorg er natuurlijk voor dat je de vacuümzak leegt en weggooit in een vuilnisbak buiten.
 • Vries je kleding in: Ik weet dat we het non-stop over hitte hebben gehad, maar invriezen werkt ook. Probeer deze tip voor kleding die niet op hoge temperatuur kan worden gewassen, zoals zijde, suède, schoenen of knuffels. Stop de items gewoon in een plastic zak in je vriezer. Stel de temperatuur in op -4 graden Fahrenheit. Dit zal de bedwantsen doden, maar je moet ze minstens twee dagen in de vriezer laten liggen (10). Grotere items kunnen langer duren.

Veelgestelde vragen

Kunnen bedwantsen overleven in de wasmachine?

Het enge antwoord is ja. Als u echter de bovenstaande stappen volgt, zouden ze dat niet moeten doen.

Zorg ervoor dat je warmte van een soort gebruikt om de bedwantsen te doden. Of dat nu heet water, een stomer of je wasdroger is, de hitte zou de insecten moeten doden.

Zich herinneren

Terwijl bedwantsen verdrinken als ze volledig in water worden ondergedompeld, doen de eieren dat niet. Daarom is het gebruik van warmte uiterst belangrijk bij het wassen van kleding die is blootgesteld aan bedwantsen (11).

Kan frequent wassen en drogen bedwantsen en eieren doden?

Ja. Als je je kleding regelmatig op warme temperaturen wast en droogt, kun je jezelf een groot plezier doen. Dit is een grootse manier om bedwantsen te voorkomen en te elimineren.

Indien mogelijk, moet u elke wasbare stof die u bezit wassen. Dit omvat bankhoezen, matrasbeschermers en dekbedden.

Welk type waszeep doodt bedwantsen?

Gebruik uw gewone wasmiddel bij het wassen van kleding die is blootgesteld aan bedwantsen. Het is de hitte en het water die het doden doet (12).

Blijf dus bij een merk dat je kent en waar je van houdt. Het bespaart u ook geld!

Wat zijn de kansen om bedwantsen naar huis te brengen vanuit een hotel?

De kans om bedwantsen mee naar huis te nemen vanuit een hotel is redenably hoog. Het maakt niet uit of je in vijfsterrenluxe verblijft, of in een budgetmotel, de kans op het oppikken van bedwantsen is hetzelfde.

Leggen bedwantsen eieren in kleding?

Bedwantsen leggen wel eieren in kleding. Hoe langer ze onaangeroerd blijven, hoe erger de plaag zal worden. Zorg ervoor dat je kleding van de vloer pakt en was ze onmiddellijk om de eieren te doden.

Kunnen bedwantsen in je haar leven?

Bedwantsen leven niet in mensenhaar omdat ze een hekel hebben aan warme plaatsen en geen klauwen hebben zoals teken en luizen. Ze geven de voorkeur aan donkere ruimtes waar er een overvloed aan menselijk bloed is om zich mee te voeden.


Breek uit met je bedwantsen

Nu je weet hoe je kleding moet wassen die is blootgesteld aan bedwantsen, hoef je je nooit meer zorgen te maken over een plaag. Je wilt de volgende keer dat je in bed ligt niet wakker worden van de ene nachtmerrie naar de andere. Met deze eenvoudige tips kun je voor altijd breken met je bedwantsen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?