Hoe een luchtbevochtiger te reinigen

Schimmel, kalkaanslag en andere verontreinigingen bouwen zich snel op in de tank en mistuitlaat van een luchtbevochtiger. Als dit gebeurt, verspreiden verontreinigingen zich door de lucht die u inademt. Als gevolg hiervan kan uw luchtbevochtiger meer kwaad dan goed doen.

Het is van vitaal belang dat u weet hoe u een luchtbevochtiger moet reinigen. We zullen u door de vijfstappenmethode leiden die u wekelijks moet uitvoeren. Bovendien delen we tips voor het desinfecteren van een luchtbevochtiger.

Inhoudsopgave
 • Hoe een luchtbevochtiger te reinigen
 • Veelgestelde vragen
 • Houd het schoon

Hoe een luchtbevochtiger te reinigen

Er zijn verschillende manieren om de taak gedaan te krijgen, afhankelijk van hoe vies het is. We laten u de meest voorkomende manieren zien om uw luchtbevochtiger schoon te maken, te beginnen met een basisreiniging die u regelmatig kunt doen.

Eerst stroomonderbreking

Voordat u begint, koppelt u uw luchtbevochtiger los. Als u een warme-mist luchtbevochtiger heeft, laat deze dan 30 tot 60 minuten afkoelen voordat u deze hanteert om brandwonden te voorkomen.

Basis luchtbevochtiger reiniging

Basisreiniging moet regelmatig worden gedaan, ongeveer één keer per week.

 • Tijd: 1,5 uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Handdoek.
 • Schoon water.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Spons.
 • Wattenstaafjes.
 • Rijst (optioneel).
 • Doek.

1. Spoel het filter af

Nadat u de luchtbevochtiger hebt losgekoppeld, verwijdert u het filter en spoelt u het onder de lopende kraan af met koud water. Draai het om de zoveel tijd om ervoor te zorgen dat je alle kanten grondig schoonmaakt. Plaats het filter vervolgens op een schone handdoek en laat het drogen.

Als uw filter er versleten uit begint te zien, overweeg dan om het te vervangen door een nieuw filter. U kunt de handleiding raadplegen om instructies te zien over hoe u deze kunt vervangen en hoe vaak dit moet worden gedaan.

Houd er rekening mee

Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen of chemicaliën op het filter, omdat deze het kunnen beschadigen.

2. Reinig de tank

Verwijder de tank uit de luchtbevochtiger en leeg de inhoud in de gootsteen of afvoer. Vul het vervolgens halverwege met gedistilleerde witte azijn en draai het rond om de bodem en zijkanten te bedekken. Laat de azijn minstens een uur in de tank zitten.

Azijn is een zeer effectieve natuurlijke reiniger. Omdat het rijk is aan zuur, lost het effectief de opbouw van mineralen en kalkaanslag op. Het kan zelfs schimmel verwijderen.

Als uw tank nogal smerig is, gebruik dan een spons om de bodem en zijkanten voorzichtig te schrobben. Je kunt ook een wattenstaafje gebruiken om in de krappe hoekjes te komen.

Bovendien, als je tank klein is, voeg dan een klein handje rijst toe met de azijn en schud de tank. De rijst zal een brij creëren en helpen smurrie te verdrijven.

Waarschuwing

Vermijd het gebruik van andere soorten commerciële reinigingsmiddelen bij het reinigen van uw luchtbevochtiger. Een chemisch residu kan zelfs na reiniging weer in de lucht worden gepompt. Azijn is natuurlijk en zal daarom geen schade aanrichten.

3. Spoelen

Spoel na het uitgieten van de azijn de tank grondig af met koud, schoon water. Misschien moet je het meerdere keren spoelen om de azijnachtige geur te elimineren.

4. Maak het frame schoon

Nu de tank brandschoon is, is het tijd om af te maken met het frame. Bevochtig een spons met azijn en water en veeg het hele frame af. Let goed op eventuele kleine vouwen of spleten rond het paneel of de wijzerplaat.

5. Opnieuw in elkaar zetten

Neem een schone doek en veeg het frame en de tank schoon om overtollig water te verwijderen. Plaats het droge filter terug iaan de luchtbevochtiger, vul deze met water en geniet van een schone mist.

Een luchtbevochtiger desinfecteren

Af en toe is het belangrijk om de luchtbevochtiger te desinfecteren. Zoals we eerder vermeldden, zijn schimmels, bacteriën en verontreinigingen gevoelig voor het verblijven in de tank en uitlaat. Hier zijn een paar manieren om uw luchtbevochtiger te desinfecteren.

Chemische voorzichtigheid

De volgende methoden gebruiken bleekmiddel, azijn en peroxide; deze items mogen echter nooit worden gemengd. Het mengen van chemicaliën kan giftige dampen of bijproducten veroorzaken die u en uw gezin kunnen schaden (1). Kies slechts een van de volgende methoden en spoel grondig af.

Methode 1: Bleken

Bleekmiddel is een agressieve chemische stof, maar het is soms nodig om de tank goed te desinfecteren. Vul de tank met schoon water en voeg twee theelepels bleekmiddel toe.

Laat de oplossing maximaal een uur zitten om de tank te ontsmetten.

Giet de oplossing in een gootsteen of afvoer en spoel de tank grondig af met koud water. Spoel het goed af voordat je het terug op het frame plaatst.

Methode 2: Azijn

Verwijder het filter. We willen het tijdens deze methode niet in het apparaat hebben, omdat de azijn het zal beschadigen.

Giet een kopje azijn in de tank en vul de rest met schoon water. Plaats de tank op het frame en laat de luchtbevochtiger een uur draaien – de azijn reinigt de mistuitlaat terwijl deze loopt. Misschien wilt u dit buiten of in de buurt van een open raam doen om te voorkomen dat uw huis naar azijn stinkt.

Doe dit nooit met chemische reinigingsmiddelen of bleekmiddel, omdat dit de interne delen van de luchtbevochtiger zal beschadigen. Bovendien zal het de chemicaliën in de lucht verspreiden.

Zodra het uur voorbij is, leegt u de inhoud van de tank en spoelt u af met schoon water. Vul het nogmaals met schoon water en laat de luchtbevochtiger een uur draaien om eventuele azijn te verwijderen die zich aan de uitlaat kan hechten. Spoel de tank nog een laatste keer af zodra het uur voorbij is.

Geen etherische oliën

Voeg nooit essentiële oliën toe aan uw luchtbevochtiger om de azijnachtige geur te elimineren, tenzij aanbevolen door de fabrikant. Etherische oliën kunnen de luchtbevochtiger beschadigen. Spoel in plaats daarvan grondig af met water totdat de geur weg is.

Methode 3: Waterstofperoxide

Peroxide is een mildere vorm van bleekmiddel maar net zo effectief. Het enige dat u hoeft te doen, is de tank halverwege vullen met peroxide en deze ronddraaien om de bodem en zijkanten te bedekken.

Laat de peroxide tot een uur in de tank zitten voordat je hem uitgiet. Spoel vervolgens grondig af met koud water.

Regulier onderhoud

Het schoonmaken van je luchtbevochtiger is geen dagelijkse taak. Er zijn echter een paar dingen die u regelmatig moet doen om bacteriën op afstand te houden.

1. Ververs het water

Uw luchtbevochtiger kan misschien meer dan een liter water vasthouden, maar tenzij u hem continu laat draaien, moet hij worden geleegd.

Wanneer u het water voor een langere periode in de tank laat zitten, zullen schimmels en bacteriën waarschijnlijk groeien. We raden u aan uw luchtbevochtiger dagelijks of om de andere dag te legen om bacteriegroei of schimmel te voorkomen.

2. Regelmatig reinigen

Afhankelijk van hoe vaak u uw luchtbevochtiger gebruikt, raden we u aan om elke week een basisreiniging te doen. U kunt een basisreiniging uitvoeren of de tank desinfecteren met behulp van een van de bovenstaande methoden. Reinig de luchtbevochtiger elke twee weken grondig, afhankelijk van het gebruik.

3. Vermijd vocht

Luchtbevochtigers zijn effectief, soms te effectief. Het is essentieel om de omgeving te controleren op tekenen van vocht of overmatig vocht. Als de luchtbevochtiger op een hoge stand staat, kan dit schimmel- en bacteriegroei in en rond de tank veroorzaken.

Om dit mogelijke probleem te voorkomen, schakelt u het apparaat uit of uit zodra u het gevoel hebt dat de lucht zich op een comfortabele vochtigheidsgraad bevindt.

4. Goed bewaren

Als u uw luchtbevochtiger alleen tijdens droge seizoenen gebruikt, zoals in de winter, is het essentieel om deze op de juiste manier op te slaan. Voordat u het wegpakt, moet u ervoor zorgen dat u de tank volledig leegt en een diepe reiniging uitvoert. Veeg de tank en het frame af met een schone handdoek om overtollig vocht te verwijderen.

Bovendien, wanneer u het uit de opslag haalt, geef het dan een snelle reiniging om ervoor te zorgen dat er geen onzuiverheden zijn.

5. Vervang indien nodig

Het is misschien moeilijk om afscheid te nemen van een vertrouwd apparaat, maar het is noodzakelijk. Een oude luchtbevochtiger kan beginnen af te breken als hij in de loop der jaren veel wordt gebruikt. Bovendien hebben versleten delen meer kans op een aanzienlijke hoeveelheid bacteriegroei.


Veelgestelde vragen

Hoe kan ik calcium buil verwijderend-Up van de luchtbevochtiger?

Calciumophoping is een veel voorkomend probleem in luchtbevochtigers. Het wordt veroorzaakt door de mineralen in je kraanwater. Huiseigenaren die in gebieden met hard water wonen, kunnen dit probleem vaker ervaren.

Het verwijderen van calciumophoping is relatief eenvoudig en kan worden gedaan met gewone witte azijn en de basisreinigingsstappen die we hebben gegeven.

Kan het filter de volgende dag aan de lucht drogen?

Ja, en je moet een hele dag wachten. Het filter moet volledig droog zijn voordat het terug in de luchtbevochtiger wordt geplaatst. Als u een dag kunt sparen zonder uw luchtbevochtiger, is het een uitstekend idee om deze aan de lucht te laten drogen om bacteriën verder te verwijderen.

Kan ik elk deel van de luchtbevochtiger in een vaatwasser wassen?

Was nooit elektrische onderdelen van een luchtbevochtiger in een vaatwasser. Sommige luchtbevochtigers bevatten echter bepaalde onderdelen die vaatwasmachinebestendig zijn. Maar tenzij aangegeven door de fabrikant, raden we u niet aan om uw luchtbevochtiger in de vaatwasser te wassen.

Moet het filter op zijn plaats zijn bij het uitvoeren van de luchtbevochtiger met azijn?

Nee, het is belangrijk om het filter te verwijderen voordat u de azijnoplossing een uur laat draaien. Elke reiniger of chemische stof – zelfs een natuurlijk ingrediënt zoals azijn – zal het filter permanent beschadigen.

Wat als mijn luchtbevochtiger niet is schoongemaakt voor opslag?

Voordat je je luchtbevochtiger weggooit, moet je hem grondig reinigen met azijn. Overweeg echter om het apparaat te vervangen als het er smerig uitziet en vreselijk ruikt nadat het grondig is schoongemaakt.

Wat is het gekleurde residu aan de binnenkant van de luchtbevochtiger?

Als u enige vorm van verkleuring of residu in de luchtbevochtiger opmerkt, is het waarschijnlijk een schimmel. Schimmel komt in een reeks soorten en kan een verscheidenheid aan kleuren zijn, variërend van zwart tot roze. Als u schimmel opmerkt, is het desinfecteren van de luchtbevochtiger cruciaal (2).

Schimmel in de tank kan zich naar de lucht verspreiden terwijl de luchtbevochtiger draait. Dit kan ervoor zorgen dat u de schimmel inademt of ervoor zorgt dat deze zich in uw huis verspreidt.

Kun je ziek worden van een vuile luchtbevochtiger?

Je kunt ziek worden van een vuile luchtbevochtiger. Bacteriën en ziektekiemen groeien in het waterreservoir en verspreiden zich door uw huis. De effecten kunnen u buiten adem, duizelig en lijdend aan verkoudheidsachtige symptomen achterlaten.


Houd het schoon

Het schoonhouden van uw luchtbevochtiger is cruciaal om schimmels, bacteriën en andere verontreinigingen te voorkomen. Bovendien zal goed onderhoud helpen om uw luchtbevochtiger langer te laten werken.

Het reinigen van de luchtbevochtiger is eenvoudig en vereist geen dure producten. Afhankelijk van hoe smerig uw luchtbevochtiger is, kunt u een basisreiniging of desinfectie uitvoeren.

Azijn is een van de beste dingen om te gebruiken bij het reinigen van je luchtbevochtiger. Of het nu een snelle reiniging of een grondiger klus vereist, we raden u aan azijn te gebruiken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van motten in uw camper