Hoe wasgoed te desinfecteren (met &zonder bleekmiddel)

Je wasmachine maakt los en verwijdert vuil uit kleding. Als je geluk hebt, zal een algemene wasbeurt modder, voedsel of grasvlekken wissen. Maar je wasmachine en generieke wasmiddel ontsmetten je kleding niet.

Daarvoor moet je weten hoe je wasgoed kunt desinfecteren. Dit is een essentiële vaardigheid voor wanneer je kleding moet wassen nadat iemand in het gezin ziek is geweest.

We laten je de beste methoden zien voor het desinfecteren van wasgoed met of zonder bleekmiddel.

Inhoudsopgave
 • Moet u wasgoed desinfecteren?
 • Hoe wasgoed te desinfecteren met bleekmiddel
 • Hoe wasgoed te desinfecteren zonder bleekmiddel
 • Hoe wasgoed te desinfecteren met warmte
 • Desinfecteert de droger kleding?
 • Hoe desinfecteer je gekleurde kleding?
 • Ontsmet azijn wasgoed?
 • Veelgestelde vragen

Moet u wasgoed desinfecteren?

Als u wilt voorkomen dat ziekten zich verspreiden, dan kunt us. Als je kleding moet ontsmetten na een ongelukkige overstroming of schimmeluitbraak, ja.

Zet je schrap voor een aantal behoorlijk walgelijke – maar belangrijke – feiten.

Volgens een Tijd artikel: “Een enkele gram fecale materie bevat miljoenen virussen, en blootstelling aan slechts honderd van die virussen kan je ziek maken” (1).

Verrassend genoeg heeft de gemiddelde persoon een tiende van een gram ontlasting op zijn ondergoed. Dit verspreidt zich op zijn beurt naar 90 procent van de andere items wanneer ze in een wasmachine worden gedaan.

Je zou kunnen denken: “Nou, ik zal mijn kleren gewoon apart wassen van die van mijn huisgenoot.”

Denk nog eens goed na. Hun ziektekiemen hangen nog steeds rond in de wasmachine, zelfs nadat ze hun kleding hebben uitgetrokken.

Al met al is de enige manier om de verspreiding van ziekten te voorkomen, het desinfecteren van uw wasgoed.

Hoe wasgoed te desinfecteren met bleekmiddel

Bleekmiddel is een effectieve manier om bacteriën te doden en de verspreiding van ziekten te stoppen. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van bleekmiddel op gekleurde items, omdat dit verkleuring kan veroorzaken.

 • Tijd: Vijf minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Waarschuwing

Bleekmiddel kan niet op veel kleding worden gebruikt. Let op de symbolen op je kledinglabels.

Bleekgoedsymbolen

Wat je nodig hebt

 • Bleken.
 • Witte kleding (bij voorkeur).
 • Normaal wasmiddel.
 • Wasmachine.

Bleekmiddel gebruiken om wasgoed te desinfecteren

 1. Kies het juiste bleekmiddel: Zorg ervoor dat je bleekmiddel tussen de 5,25 en 6,15 procent natriumhypochloriet bevat. We raden Clorox Splash-Less aan.
 2. Lees kledingetiketten: Bleekmiddel werkt bij koude, warme of warme wasbeurten, maar je kledingstuk is misschien alleen geschikt voor koud water. Controleer het onderhoudsetiket voor temperatuurbegeleiding.
 3. Voeg bleekmiddel toe voor kleren: Voor een regelmatige lading licht bevuild wasgoed, voeg 3/4 kopje bleekmiddel toe aan de bleekdispenser. Als dit niet mogelijk is, voeg dan bleekmiddel toe aan de machine terwijl deze zich vult met water voordat het wasgoed wordt toegevoegd. Gebruik voor zwaar bevuilde kleding in plaats daarvan 1,25 kopjes bleekmiddel.
 4. Voeg wasmiddel toe: Voeg de normale hoeveelheid wasmiddel toe aan de was.
 5. Wassen: Voer de cyclus uit.

Het bleekmiddel verwijdert tot 99,9 procent van de ziektekiemen en bacteriën. Het is ook geweldig om je wasmachine een keer per maand schoon te maken om de verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

Hoe wasgoed te desinfecteren zonder bleekmiddel

Natuurlijk werkt bleekmiddel het beste voor witte kleding. Dus, als je je afvraagt hoe je ziektekiemen en bacteriën op je donkere werkuniform of je kleine zwarte jurk kunt doden, zoek dan niet verder dan deze lijst!

Borax

Borax is een uitstekend alternatief voor bleekmiddel omdat het een ontsmettingsmiddel en antischimmelmiddel is.

 1. Lees kledingetiketten: Aangezien Borax het beste werkt met heet water, moet u ervoor zorgen dat u het alleen gebruikt op kleding die op warme temperaturen kan worden gewassen.
 2. Voeg Borax toe aan het wasmiddel: Voor een regelmatige belasting, voeg 1/2 kopje Borax toe aan je wasmiddel. Meng van tevoren voor een goede consistentie, zodat het je dispenser niet blokkeert. Of je kunt het met de kleding in de machine gieten.
 3. Was je kleding warm: Zorg ervoor dat u een hete wascyclus doet. Gebruik Borax niet tijdens een spoelcyclus en gebruik geen koel of warm water.

Voorzichtigheid

Blijf uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren, omdat Borax giftig is als het wordt geconsumeerd.

Etherische oliën

Essentiële oliën zijn geweldig voor het ontsmetten van uw wasgoed. Voeg ze gewoon toe aan de wasverbeteraardispenser in uw machine of rechtstreeks aan de lading tijdens de wasbeurt.

De volgende essentiële oliën werken bijzonder goed voor het ontsmetten van wasgoed:

 • Dennenolie: Voeg een kopje dennenolie toe aan je wasbeurt. Hoe meer je gebruikt, hoe schoner je wasgoed zal zijn! Maar gebruik geen pijnboomolie op zijde of wol. Pijnboomolie heeft een duidelijke geur, dus misschien wilt u een extra spoeling doen om de aanhoudende geur eruit te krijgen.
 • Tea tree olie: 100 procent tea tree olie is een effectief wasdesinfectiemiddel. Om kleding te desinfecteren, voeg je twee theelepels tea tree olie toe aan je lading.
 • Lavendelolie: Dit is antibacterieel, antischimmel en antiseptisch. Voeg 10 druppels toe aan elke lading en voila, blaas bacteriën weg!
 • Tijmolie: Van tijmolie is bekend dat het E. coli en MRSA doodt (2). Zorg ervoor dat je tijmolie twee keer gedestilleerd koopt en gebruik het niet als je zwanger bent. Om te gebruiken voor het ontsmetten van kleding, voeg ongeveer een teaspoon.

Houd er rekening mee

Wees voorzichtig als u jonge kinderen heeft, zwanger bent of huisdieren heeft, omdat essentiële oliën allergeen en soms giftig kunnen zijn.

Dennen-Sol

Pine-Sol is een geweldig alternatief voor bleekmiddel. Je kunt het ook gebruiken voor andere schoonmaakklussen, zoals het schoonmaken van tapijten of glas.

Naast de heerlijke geur doodt Pine-Sol 99,9 procent van de ziektekiemen en bacteriën (3). U kunt dit product gebruiken om vlekken te verwijderen, maar als u uw wasgoed wilt desinfecteren, volgt u deze stappen:

 1. Controleer je kleding: Alleen te gebruiken op witte of kleurvaste stoffen.
 2. Voeg je kleding toe: Doe je was eerst in de wasmachine.
 3. Voeg Pine-Sol toe: Voeg 1/2 kopje Pine-Sol toe aan uw wasgoed via de dispenser of trommel.
 4. Wassen: Laat de wasmachine draaien op de gewenste cyclus en temperatuur.

Witte Azijn

Gedistilleerde witte azijn is een ander krachtig, niet-toxisch ontsmettingsmiddel. Als je thuis kinderen en huisdieren hebt of de voorkeur geeft aan minder ernstige schoonmaakmiddelen, is dit misschien een winnaar. U kunt het gebruiken als een mild ontsmettingsmiddel of een spoelcyclus om zeepophoping uit uw gewone wasmiddel te verwijderen.

Hier leest u hoe u wasgoed kunt desinfecteren met witte azijn:

 1. Gebruik witte azijn: Geen gewone of appelciderazijn.
 2. Gebruik het in een normale cyclus: Voeg ergens tussen 1/4 kopje en 1/2 kopje toe in een gewone was- of spoelcyclus.
 3. Wassen: Laat de wasmachine op elke temperatuur draaien.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een must-have product in de wasruimte. Het is niet alleen een effectief ontsmettingsmiddel, maar het maakt kleding witter en helderder en verwijdert vlekken. Waterstofperoxide heeft veel geweldige toepassingen, maar om wasgoed te desinfecteren, volgt u deze stappen:

 1. Gebruik 3 procent waterstofperoxide: Je kunt dit in de meeste drogisterijen kopen.
 2. Spottest: Waterstofperoxide werkt met wit en kleuren, maar doe eerst een spottest om ervoor te zorgen dat het geen vlekken op de stof maakt.
 3. Voeg een kopje toe: Voeg toe aan de wasmiddeldispenser of rechtstreeks in de trommel voor een desinfecterende reiniging.
 4. Wassen: Laat de wasmachine zoals gewoonlijk draaien.

Hoe wasgoed te desinfecteren met warmte

Je kunt warmte gebruiken om je kleding te ontsmetten. Enkele manieren om dit te doen zijn:

 • Wastemperatuur: Was je kleding op de heetst mogelijke temperatuur. Maar controleer eerst het etiket op elk kledingstuk, want sommige kleding krimpt of verliest kleur in heet water.
 • Gebruik uw droger: De warmte van je droger kan bacteriën doden die aan de wasmachine zijn ontsnapt, vooral als je je kleding in koud water hebt gewassen.
 • Strijk je kleding: Langdurige blootstelling aan de hoge hitte van een ijzer zal ziekteverwekkers doden.
 • Probeer een stomer: Om je was verder te ontsmetten, probeer je een handstomer. Zwaai het gewoon over je kleding om bacteriën te doden en rimpels eruit te halen. Het is een win-win!

Desinfecteert de droger kleding?

Ja, je wasdroger doodt ziekteverwekkers. Zelfs een cyclus van 30 minuten op hoog vuur kan uitstekend werk leveren bij het desinfecteren van uw wasgoed (4).

Als u energie wilt besparen, kunt u uw kleding altijd buiten in de zon hangen om te drogen, omdat UV-licht een natuurlijk ontsmettingsmiddel is.

Hoe desinfecteer je gekleurde kleding?

Borax, witte azijn en andere alternatieven voor wasmiddelen desinfecteren je gekleurde kleding. Je kunt er zeker van zijn dat je de helderheid en het pigment van je favoriete stukken niet verliest.

Degenen om weg te blijven bij het desinfecteren van kleuren zijn:

 • Bleken.
 • Waterstofperoxide (tenzij een spottest het tegendeel bewijst).

De rest is veilig te gebruiken, maar lees altijd het etiket op je kleding om te weten welke temperatuur je moet gebruiken voor individuele kledingstukken.

Ontsmet azijn wasgoed?

Witte azijn desinfecteert je wasgoed vanwege de zure kwaliteit. Naast ontsmetting, ontgeurt het en houdt het kleuren helder (5). Dus voeg de volgende keer dat je de was doet wat witte azijn toe en kijk hoe de magie gebeurt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen ziektekiemen op stof blijven?

Ziektekiemen kunnen een paar minuten of wel 48 uur op stof blijven zitten. Griep en koude ziektekiemen behoren tot de moeilijkste om over te schakelen van kleding en stof, maar blijven langer actief op harde oppervlakken zoals hout en metaal.

Kun je ziek worden van het dragen van vuile kleding?

Je kunt ziek worden van het dragen van vuile kleding. Kwalen zoals urineweginfecties en schimmelgroei komen vaker voor als u uw kleding draagt voor weken achter elkaar zonder ze te wassen.

Hoe desinfecteer je handdoeken in een wasmachine?

De beste manier om handdoeken in de wasmachine te desinfecteren, is door ze op een hoog vuur te wassen. Controleer altijd het etiket van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het saafe is om ze op een hogere stand te wassen.

Wat gebruiken ziekenhuizen om wasgoed te desinfecteren?

Ziekenhuizen gebruiken chemicaliën om wasgoed te desinfecteren. Veel voorkomende detergentia zijn waterstofperoxide, fenolen, paracetinezuur en quartenary ammonium. Andere ingredienst die wordt gebruikt om ziekenhuiswasserij te desinfecteren, zijn hypoclorites, een product op basis van chloor.

Doodt Oxiclean ziektekiemen in de was?

Oxiclean doodt ziektekiemen in wasgoed. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor de beste resultaten en om ervoor te zorgen dat u het gebruikt zoals aangegeven.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?