Hoe een luchtontvochtiger te reinigen

Als u er niet in slaagt om een luchtontvochtiger schoon te houden, zal de effectiviteit ervan afnemen en kan het energie verspillen.

U moet uw luchtontvochtiger vaak reinigen om ervoor te zorgen dat deze goed werkt. Maar misschien is uw gebruikershandleiding niet super grondig.

We zullen u door onze zesstappenmethode leiden voor het reinigen van een luchtontvochtiger. Tegen het einde zul je blij zijn dat je schimmel en muffe geuren in je huis hebt voorkomen.

Inhoudsopgave
 • Moet een luchtontvochtiger worden gereinigd?
 • Hoe vaak moet u een luchtontvochtiger reinigen?
 • Hoe een luchtontvochtiger te reinigen
 • Veelgestelde vragen

Moet een luchtontvochtiger worden gereinigd?

Je zult misschien verbaasd zijn over hoe vies een luchtontvochtiger kan worden, dus het is belangrijk om hem regelmatig schoon te maken, afhankelijk van het gebruik.

Zoals we in de bovenstaande stappen kort hebben uitgelegd, is het schoonhouden van het luchtfilter cruciaal voor de efficiëntie van het apparaat.

Bovendien is schimmel het laatste wat je in de tank wilt laten groeien, omdat het zijn weg naar de lucht kan vinden.

Hoe vaak moet u een luchtontvochtiger reinigen?

Luchtontvochtigers vereisen regelmatige reiniging om correct te kunnen functioneren. We raden aan om het om de drie weken schoon te maken als u het vaak gebruikt.

Hoe een luchtontvochtiger te reinigen

Luchtontvochtigers bevatten verschillende belangrijke componenten – zoals een luchtfilter en een reservoir – die niet goed functioneren als ze vuil zijn. Laten we het schoon krijgen.

 • Tijd: 50 minuten (plus droogtijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Doeken.
 • Afwasmiddel.
 • Water.
 • Spons.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Spuitfles.
 • Grote container of gootsteen.
 • Stofzuiger.

1. Haal

Voordat u uw luchtontvochtiger schoonmaakt, schakelt u deze uit en haalt u de stekker uit het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat het apparaat volledig veilig is om aan te raken.

2. Reinig de buitenkant

De buitenste schil vangt ook grotere deeltjes op, zoals stof en puin, die de luchtontvochtiger proberen binnen te dringen.

Om de buitenkant schoon te maken, gebruikt u een droge doek om vuil en vuil dat zich aan de buitenkant vastklampt af te vegen. Als de droge doek niet helpt, bevochtig deze dan enigszins. Misschien moet je ook wat goed oud elleboogvet gebruiken.

Houd er rekening mee

Spuit nooit water of oplosmiddelen rechtstreeks op de buitenkant. Dit kan de interne en elektrische delen van de luchtontvochtiger beschadigen.

3. Reinig de tank

De luchtontvochtigertank of het reservoir is waar al het geëxtraheerde water wordt verzameld. Dit legen wanneer het vol is, is essentieel, maar het is ook belangrijk om het af en toe schoon te maken. Bijgevolg kan schimmel in de tank beginnen te groeien als u deze niet goed schoonmaakt.

Om het reservoir schoon te maken en te ontsmetten, leegt u het. Vul het vervolgens een kwart van de weg met schoon, warm water en een of twee spuiten afwasmiddel. Gebruik een spons om het te schrobben – zorg ervoor dat je in de hoeken komt.

Na het schrobben, leeg de inhoud en besproei de hele tank met pure azijn – het zal sterk ruiken totdat het droogt. Laat de azijn maximaal 10 minuten zitten, veeg dan af met een vochtige doek en laat de tank drogen. Zodra het volledig droog is, plaats je het terug in de luchtontvochtiger.

Als uw luchtontvochtiger door een slang naar een nabijgelegen afvoer loopt, kan de slang een schimmel bevatten. Daarom moet u de slang verwijderen en spoelen met witte azijn.

Misschien vind je dit ook interessant
Een luchtontvochtiger voor het hele huisDe beste luchtontvochtigers voor het hele huis (beoordelingen en beoordelingen)

Waarom Witte Azijn?

Witte azijn is een uitstekend natuurlijk ontsmettingsmiddel. Hoewel velen bleekmiddel gebruiken om schimmel te doden, geven we er de voorkeur aan azijn te gebruiken, tenzij schimmel actief in de tank groeit (1).

4. Reinig het filter

Raadpleeg de gebruikershandleiding als u niet zeker weet waar het filter zich bevindt. Sommige eenheden hebben het aan de achterkant, dus je kunt het eruit schuiven na het verwijderen van de tank.

Nadat u het filter eruit hebt gehaald, inspecteert u het en overweegt u of het moet worden vervangen. Luchtontvochtigers gebruiken over het algemeen wasbare of herbruikbare filters, maar zelfs deze moeten op een gegeven moment worden vervangen.

Als het nog steeds bruikbaar is, begin dan met het snel schoon te maken met een stofzuiger om los vuil of stof te verwijderen. Maak vervolgens een reinigingsoplossing van warm water en mild reinigingsmiddel in een grote container.

Plaats het luchtfilter in de oplossing en laat het maximaal 10 minuten intrekken. Droog het volledig af voordat je het terug in de luchtontvochtiger plaatst.

Controleer uw handleiding

De meeste luchtontvochtigers worden geleverd met een gids voor het goed reinigen van het luchtfilter. Sommige vereisen warm water en mild wasmiddel, terwijl andere alleen hoeven te worden gestofzuigd. Raadpleeg de handleiding om er zeker van te zijn dat u het filter niet beschadigt.

5. Reinig het emmerfilter

Het emmerfilter vangt alle onzuiverheden op die in de luchtontvochtiger zijn terechtgekomen. Niet alle luchtontvochtigers hebben dit kleine filter. Als die van jou dat echter doet, is het essentieel om het schoon te maken om klompen te voorkomen.

Verwijder het eenvoudig en spoel het af met warm water. Laat het dan drogen en zet het dan weer op zijn plaats.

Vergelijkbare artikelen
Een kleine luchtontvochtigerBeste kleine luchtontvochtigers van 2023

6. Sluit het aan

Zodra je alle onderdelen hebt schoongemaakt en alles volledig droog is, is het tijd om alles weer op zijn plaats te zetten.

Sluit de luchtontvochtiger aan op een stopcontact en schakel deze in om te zien of deze correct werkt. Controleer vervolgens het display of er aanwijzingen zijn voor fouten. Laat het apparaat ten slotte een paar uur draaien en controleer vervolgens het reservoir en de luchtvochtigheid om te zien of het werkt zoals het zou moeten.

Veelgestelde vragen

Wat is het bruine spul in mijn luchtontvochtiger?

Het bruine spul in je luchtontvochtiger is een mengsel van vuil, schimmels en bacteriën. Het wordt verzameld als onderdeel van het vochtextractieproces en afgezet in de luchtontvochtiger.

Hoeveel jaar gaan luchtontvochtigers mee?

Een luchtontvochtiger moet tussen de twee en vijf jaar meegaan, afhankelijk van hoe zwaar het wordt gebruikt. Het hangt ook af van het merk en de capaciteit van de luchtontvochtiger.

Hoe vaak moet ik mijn luchtontvochtigerwater vervangen?

U moet uw luchtontvochtigerwater minstens twee keer per dag vervangen. Het hangt echter af van de hoeveelheid gebruik die de luchtontvochtiger krijgt en de luchtvochtigheid van de lucht.

Hoe vaak moet u het filter in een luchtontvochtiger vervangen?

U moet elke drie maanden een filter in een luchtontvochtiger vervangen, afhankelijk van de hoeveelheid gebruik die het krijgt. Als u in een vochtige omgeving woont, moet u dit mogelijk vaker doen.

Hoe krijg je de muffe geur uit een luchtontvochtiger?

De beste manier om die muffe geur uit je luchtontvochtiger te krijgen, is door hem regelmatig schoon te maken met witte azijn en zuiveringszout. Als u de luchtontvochtiger niet schoon houdt, zal schimmel zich ophopen en die muffe geur veroorzaken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Fabulosa Allesreiniger | Intense (220 ml)