Hoe zelfgemaakte wasmiddelen te maken

Als je geld wilt besparen en vriendelijker wilt zijn voor het milieu, probeer dan zelfgemaakt wasmiddel te maken. Er zijn veel voordelen aan het maken van je eigen wasmiddel.

U vermindert niet alleen plastic verpakkingen, maar het kan ook symptomen zoals hoofdpijn of een geïrriteerde huid minimaliseren. Zelfgemaakt wasmiddel is ook kosteneffectiever. We splitsen de kosten op om u te laten zien hoeveel geld u bespaart.

Onze zelfgemaakte recepten werken net zo goed als je gewone wasmiddel om je kleding schoon te maken. Onze gekozen ingrediënten zijn geweldige reinigingsmiddelen, dus we zijn er zeker van dat je blij zult zijn met deze wasmiddelen.

Inhoudsopgave
 • Hoe zelfgemaakt poeder wasmiddel te maken
 • Hoe vloeibaar wasmiddel te maken
 • Aanvullende tips
 • Veelgestelde vragen over zelfgemaakt wasmiddel
 • Krijg schoon

Hoe zelfgemaakt poeder wasmiddel te maken

Als u like met poederwasmiddel, je hoeft niet over te schakelen naar een vloeibare formule bij het maken van je eigen. Het maken van poeder wasmiddel is gemakkelijk en goedkoop.

Wat je nodig hebt:

 • 14 gram Borax.
 • 14 gram wassoda.
 • 1 reep biologische zeep, zoals Ivory bar soap.

Aanwijzingen:

 1. Rasp de zeep: Gebruik een kaasrasp om de zeepbrokken te raspen.
 2. Meng de ingrediënten: Meng in een emmer die geschikt is voor opslag de zeep, Borax en wassoda. Gooi de ingrediënten in de keukenmachine voor een fijner mengsel dat gemakkelijk oplost in water. Als u een keukenmachine gebruikt, laat het mengsel dan bezinken voordat u het deksel eraf haalt, zodat u de deeltjes niet inademt.
 3. Bewaar het: Bewaar het in een luchtdichte container om het goed te bewaren. Houd een eetlepel in of bij de emmer om te meten.

Kostenbesparingen voor poederwasmiddel

Hoeveel geld ga je precies besparen? Als je dat weet, kun je bepalen of het je tijd waard is.

Laten we het eerst hebben over hoeveel ladingen wasgoed dit recept kan reinigen. Eén batch zal ongeveer 32 gram zijn. Als u ongeveer één eetlepel wasmiddel per lading gebruikt, kunt u met dit recept tot 62 ladingen wassen.

Als je het dubbele van de hoeveelheid wasmiddel per lading zou gebruiken, zou je nog steeds 31 ladingen wasgoed schoon krijgen met dit recept.

In vergelijking met in de winkel gekochte wasmiddelen, laten we de kosten opsplitsen.

Voor een milieuvriendelijk merk namen we drie wasmiddelen, berekenden we de kosten per lading voor elke wasbeurt en namen we een gemiddelde van de drie kosten. De resultaten waren dat in de winkel gekochte milieuvriendelijke merken gemiddeld 20 cent per lading kostten.

Met het zelfgemaakte wasmiddelrecept is de kostenverdeling dit:

Ingrediënten Aantal Kosten
Borax 14 oz 3,01 dollar
Waszeep 14 oz 1,26 dollar
Ivoorzeep 4 oz (1 bar) 0,96 dollar
Totaal per recept 32 oz (62 ladingen) 5,23 dollar
Kosten per lading = $0.08

Kostenbesparingen

Met uw zelfgemaakte poeder wasmiddel kunt u ongeveer 12 cent per lading wasgoed besparen in vergelijking met een in de winkel gekocht merk. Als u vijf ladingen wasgoed per week doet, kunt u iets meer dan $ 31 per jaar besparen. Bovendien let je op je gezondheid en het milieu.

Hoe vloeibaar wasmiddel te maken

Als je de voorkeur geeft aan vloeibaar wasmiddel boven poeder, is het tijd om te gaan koken. Dit is een beetje meer een wetenschappelijk experiment, dus als je de rol wilt spelen, kun je hier een leuke laboratoriumjas voor krijgen.

Ingrediënten en apparatuur:

 • Warm water.
 • 1 kop Borax.
 • 1 kopje wassoda.
 • 1/2 kop zuiveringszout.
 • 1 kopje zeep op basis van loog (tenzij je luiers schoonmaakt).
 • 10-20 druppels etherische olie (aanbevolen: tea tree, citroen, eucalyptus en lavendel).
 • Stofmasker.
 • Beschermende handschoenen.
 • Emmer van 5 liter met deksel.

Aanwijzingen

 1. Snijd de zeep: Snijd de zeep in grote stukken met een mes.
 2. Draag je beschermende kleding: Zet nu je stofmasker op om te voorkomen dat je het fijne poeder inademt. Draag ook je handschoenen. Vanwege de hoge alkalische niveaus kunnen zuiveringszout, wassoda en Borax de huid irriteren, dus het is het beste om bedekt te blijven (1).
 3. Rasp de zeep: Gebruik een kaasrasp of keukenmachine om de zeep tot een fijn poeder te raspen. Laat het stof bezinken voordat u het deksel van de keukenmachine haalt.
 4. Smelt de zeep: Doe de geraspte zeep in een pot. Giet voldoende water om de zeep te bedekken en laat op middelhoog vuur sudderen totdat alle zeep is gesmolten. Roer af en toe.
 5. Giet de soep: Giet de gesmolten zeep in je grote emmer.
 6. Meng de ingrediënten: Voeg de Borax, wassoda en zuiveringszout toe aan de emmer en meng het totdat de ingrediënten zijn gecombineerd.
 7. Voeg heet water toe: Vul de emmer met heet water en laat slechts vijf centimeter aan de bovenkant over. Blijf de ingrediënten mengen. U kunt voor dit onderdeel een liniaal of een ander lang huishoudelijk item gebruiken.
 8. Laat afkoelen: Laat het mengsel helemaal afkoelen.
 9. Voeg etherische oliën toe: Als je je zelfgemaakte wasmiddel ruikt met oliën, voeg ze dan toe zodra het mengsel volledig is afgekoeld. Voeg 10 tot 20 druppels toe, afhankelijk van uw voorkeur.
 10. Laat een nacht staan: Het mengsel moet transformeren in een gel-zoals consistentie, dus laat het een nacht staan. De gel zal dun en gloopy zijn, zoals in de winkel gekocht vloeibaar wasmiddel.
 11. Transport in flessen: Je kunt het wasmiddel in de emmer laten staan als je de ruimte hebt, of je kunt het in kleinere flessen gieten. Dit is een uitstekend gebruik van uw oude wasmiddelflessen, zodat u geen plastic verspilt. Zorg ervoor dat u het wasmiddel buiten het bereik van kinderen en huisdieren houdt.
 12. Gebruik het op wasdag: Geef het een goede shake of roer voordat je het gebruikt. Gebruik 1/2 kopje tot één kopje per lading, afhankelijk van uw machine.

Kostenbesparingen voor vloeibaar wasmiddel

Het is belangrijk om te zien hoeveel geld u bespaart om te beslissen of u vloeibaar of poeder zelfgemaakt wasmiddel wilt gebruiken.

Laten we de kosten van in de winkel gekocht vloeibaar wasmiddel analyseren in vergelijking met dit zelfgemaakte recept.

We namen drie milieuvriendelijke vloeibare wasmiddelen en gemiddelden de kosten per lading. De resultaten bedroegen gemiddeld 28 cent per lading.

Met dit zelfgemaakte wasmiddelrecept maak je ongeveer 640 gram wasmiddel, wat tot 160 ladingen wasgoed is als je elke keer 1/2 kopje gebruikt.

Gedetailleerde uitsplitsing:

Ingrediënten Aantal Kosten
Borax 8 oz (1 kop) 1,76 dollar
Wassoda 8 oz (1 kop) 0,72 dollar
Zuiveringszout 4 oz (0.5 kopjes) 0,24 dollar
Zeep op basis van loog 4 oz (1 bar) 5,24 dollar
Essentiële olie 10 druppels 0,15 dollar
Water Vul tot de rand (ongeveer 615 oz)
Totaal per recept 640 oz = 5 gal (160 ladingen) 8.11
Kosten per lading = $0.05

We hebben de kosten van het masker, de handschoenen of de emmer niet meegenomen, omdat u deze items kunt hergebruiken.

Kostenbesparingen

Met uw zelfgemaakte vloeibare wasmiddel kunt u ongeveer 23 cent per lading wasgoed besparen. Als je vijf ladingen wasgoed per week zou doen, zou je ongeveer $ 60 per jaar besparen.

Aanvullende tips

Hier zijn enkele extra tips over wassen met zelfgemaakt wasmiddel, zodat je niet in het ongewisse blijft tijdens deze nieuwe reis.

 • Label, label, label: Je denkt misschien dat dit een domme tip is, maar het is gemakkelijk om de ingrediënten te vergeten die je in je wasmiddel stopt. Label je wasmiddelen, dus onthoud wat er in zit. Bovendien maakt dit het gemakkelijker om het recept opnieuw te maken.
 • Let op de ingrediënten in de winkel: Hoewel al deze items op Amazon kunnen worden gekocht, kijk in uw plaatselijke supermarkt voor de ingrediënten. Probeer een internationale supermarkt als je ze niet kunt vinden.
 • Warm of koud wassen: Dit zelfgemaakte wasmiddel is fantastisch omdat het je kleding op een warme of koude temperatuur kan reinigen. Als je zo milieuvriendelijk mogelijk wilt zijn, gebruik dan koud water op de wasdag.
 • Voeg zelfgemaakte wasverzachter toe: Het heeft geen zin om je eigen wasmiddel te maken om alleen in de winkel gekochte wasverzachter te gebruiken. Voeg gewoon 1/2 kopje gedistilleerde witte azijn toe aan de laatste spoeling van uw lading als een niet-giftige ontharder voor uw kleding.
 • Weinig opslagruimte: Als u in een appartement woont, heeft u mogelijk weinig opslagruimte. U kunt kiezen voor poederwasmiddel boven vloeistof, omdat het veel minder ruimte in beslag neemt.

Veelgestelde vragen over zelfgemaakt wasmiddel

Is vloeistof beter dan poederwasmiddel?

In de winkel gekocht vloeibaar wasmiddel kan beter zijn dan poeder vanwege de vlekverwijderingskracht, het gemak en het vermogen om op te lossen in water (2). Als het echter gaat om zelfgemaakt wasmiddel, poeder of vloeistof, zijn er minder nadelen aan beide soorten.

In de winkel gekocht vloeibaar wasmiddel is misschien beter in het verwijderen van olieachtige vlekken dan poederwasmiddel vanwege de alcoholethoxylaten. Je zelfgemaakte wasmiddel heeft dit niet als ingrediënt.

Het belangrijkste verschil tussen vloeibaar en poederwasmiddel is dat de vloeibare soort beter oplost in de machine, omdat deze al is verdund met water.

Je zelfgemaakte poederwasmiddel lost echter prima op. Soms bevat in de winkel gekocht poederwasmiddel een ingrediënt dat natriumsulfaat wordt genoemd en dat kan klonteren en wasmachines kan beschadigen. Ons recept bevat dit niet, dus het poeder kan gemakkelijk oplossen.

Kiezen of je poeder of vloeibaar wasmiddel wilt maken, komt neer op gemak, opslag en kosten.

Hoe zorg je ervoor dat zelfgemaakt wasmiddel goed ruikt?

Etherische oliën zullen het lukken. Het zijn geconcentreerde plantenextracten die de geur van hun bron behouden (3). Ze hebben veel voordelen, waaronder hun functie in de wasruimte.

Essentiële oliën om te gebruiken in uw wasmiddel:

 • Citroen: Citroenolie ruikt heerlijk, en het kan desinfecteren.
 • Eucalyptus: Als iemand in het gezin ziek is geweest, voeg dan 10 tot 20 druppels eucalyptusolie toe om ziektekiemen te verwijderen (4).
 • Tea tree: Tea tree olie is een antisepticum, dus het is geweldig voor het wassen van lakens of het reinigen van doeken (5).
 • Lavendel: Lavendel is een kalmerende geur, dus het is geweldig voor het wassen van kleding, vooral lakens (6). Er is geen betere manier om de dag af te sluiten dan verpakt in lavendelgeur beddengoed.

Pro Tip

Voeg 10 tot 20 druppels etherische oliën toe aan uw emmer vloeibaar wasmiddel, of voeg een paar druppels toe aan de wasverzachterdispenser bij gebruik van poederwasmiddel. Een beetje gaat een lange weg.

Wat doet baking soda met wassen?

Als je een kledingstuk hebt dat is gekleurd met braaksel of urine, is zuiveringszout alkalisch genoeg om die zuren te neutraliseren en geur te verwijderen. De alkalische kwaliteit van zuiveringszout maakt het ook mogelijk om vlekken op een volledig natuurlijke manier te breken en te verwijderen.

Is Borax giftig?

Je hebt misschien geruchten gehoord dat Borax giftig zou kunnen zijn. In de verkeerde context kan Borax giftig zijn.

Dit zal u misschien verbazen, omdat Borax een natuurlijk product is, ook bekend als natriumtetraboraat. Het feit dat het natuurlijk is, betekent echter niet dat het 100 procent veilig is.

Studies hebben aangetoond dat Borax schadelijk kan zijn als het wordt ingeademd of ingenomen. Dit heeft geleid tot irritatie, hormoonproblemen, orgaanschade en zelfs de dood. (7).

Borax kan echter uitstekend en volledig veilig zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt.

Volg deze veiligheidstips om Borax zonder gevolgen in wasmiddel te gebruiken:

 • Niet inademen: Draag altijd je stofmasker als je met Borax te maken hebt.
 • Eet het niet: Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar eet geen Borax.
 • Draag handschoenen: Draag altijd handschoenen bij het hanteren van Borax om huidirritatie te voorkomen.
 • Opschonen: Nadat je je wasmiddel hebt gemaakt en gebruikt, zorg er dan voor dat je het gebied opruimt.
 • Je handen wassen: Ook al droeg je handschoenen, was je handen na contact met Borax.
 • Volledig spoelen en drogen kleding: Wanneer u zelfgemaakt wasmiddel met Borax gebruikt, spoel en droog de kleding grondig af voordat u ze draagt.
 • Uit de buurt van huisdieren en kinderen houden: Het slikken van tussen de vijf en tien gram Borax kan dodelijk zijn voor kinderen. Gebruik het niet op de grond uit angst voor huisdieren die Borax binnenkrijgen.
 • Blijf uit de buurt van je gezicht: Wanneer u Borax gebruikt, veeg uw gezicht dan niet af met uw handen. U wilt Borax zo ver mogelijk weghouden van uw ogen, neus en mond.
 • Bedek eventuele wonden: Borax kan worden opgenomen in open wonden, dus houd die wonden bedekt om bijwerkingen van het gebruik van Borax te voorkomen.

Als u dit advies nauwgezet opvolgt, hoeft u zich geen zorgen te maken bij het opkloppen van uw zelfgemaakte wasmiddel.

Houd uw reactie in de gaten

Stop onmiddellijk met het gebruik van Borax als u merkt dat uw huid geïrriteerd is of als u andere symptomen heeft.

Hoe maak je HE Wasmiddel?

Als u een hoogrendementswasser (HE) heeft, gebruik dan HE-wasmiddel. Deze zelfgemaakte wasmiddelrecepten werken echter geweldig met uw HE-wasmachine.

Waarom? Omdat ze geen sudsingmiddelen hebben, die niet goed zijn voor HE-wasmachines (8).

Snelle tip

Los het poederwasmiddel op met één kopje warm water voordat u het aan de trommel toevoegt als u merkt dat uw HE-wasmachine uw poederwasmiddel niet volledig kan oplossen.

Verstopt zelfgemaakte waszeep de afvoer?

Zelfgemaakte waszeep verstopt de afvoeren als u uw normale onderhoudsregime niet bijhoudt. Zeepresten stapelen zich in de loop van de tijd op, waardoor afvoeren en leidingen verstopt raken.


Krijg schoon

Deze zelfgemaakte wasmiddel recepten zijn easy, milieuvriendelijk en beter voor uw gezondheid. Zorg ervoor dat u de veiligheidsinstructies opvolgt en draag uw beschermende, maar toch enigszins onflatteuze, uitrusting.

Als je eenmaal je wasmiddel hebt gemaakt, bespaar je op de lange termijn veel geld, wat altijd een bonus is. Bovendien zijn je kleren net zo schoon als met in de winkel gekocht wasmiddel.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?