Hoe een mot te vangen – De gids voor het vangen van motten


  twee kinderen die naar een mot kijken die ze hebben gevangen

Uw ultieme gids voor het vangen van motten en mottenpreventie voor zowat elke situatie

Stel je voor: je probeert je boek te lezen voordat je naar bed gaat, maar een mot is je huis binnengevlogen en fladdert meedogenloos rond je hoofd. Je zwaait erop en probeert het met je handen vast te pakken, maar het manoeuvreert tot aan het plafond, net buiten bereik. Nu beschimpt het je van bovenaf. Wat zijn uw opties? Gooi je er een pantoffel tegenaan? Moet je proberen je kat in te zetten als mottenvanger? Sta je op het punt om op te geven en te accepteren dat je nu een huisgenoot hebt?

Of misschien heb je een meer nijpende situatie met destructieve clothes moths. Je hebt gemerkt dat er op zolder gaten door je kleding zitten te prikken en je weet zeker dat er ergens motten in je huis schuilgaan. Je kunt er echter niet achter komen hoe je ze kunt vinden of vangen. Hoe frustrerend!

Wat uw mottenproblemen ook zijn, u bent bij ons aan het juiste adres. In deze uitgebreide gids ‘Hoe een mot te vangen’ zullen we je door alles en alles leiden wat je ooit over het onderwerp zou willen weten. Bovendien geven we een aantal geweldige tips over het vangen van een mot (of meerdere motten) en geven we u diepgaande instructies over het proces. Aan de slag!

Hoe vang je een mot in je huis?

Snel antwoord: Als u zich afvraagt hoe u een mot in uw huis kunt vangen, identificeer dan eerst het type mot. Over het algemeen vliegen niet-schadelijke tuin- en molenaarmotten huizen binnen op zoek naar beschutting tegen vochtig of koud weer. Soms worden motten ook aangetrokken door kunstmatige lichtbronnen in huizen. Onschadelijke motten kunnen worden gevangen in netten, plastic zakken, emmervallen of zelfs met behulp van grote bekers met brede monden. Ze kunnen ook met de hand worden gevangen of naar buiten worden gelokt met behulp van lichtbronnen.

Over het vangen van kleding of voorraadkastmotten

Om invasieve kledingmotten, voorraadkastmotten te vangen, moet u mogelijk mottenvallen, pesticiden of andere uitroeiingsproducten gebruiken. Deze kleinere motten zijn moeilijker te zien en hebben de neiging zich te verstoppen in donkere spleten. Ze fladderen zelden in de buurt van lichtbronnen en vereisen een diepgaand begrip van ongediertebestrijding. Omdat hun larven ernstige schade kunnen toebrengen aan items in uw huis, zoals voedsel of kleding, moet u er alles aan doen om ze meteen uit uw huis te krijgen. We zullen in het onderstaande artikel ingaan op de details van dit proces.

een kledingmot

Manieren om motten te vangen:

• Lok motten naar buiten met licht
Sommige soorten motten vliegen het huis in op zoek naar lichtbronnen. Deze motten zijn meestal onschadelijk en kunnen uit het huis worden gelokt door alle lichten uit te schakelen, behalve één felle lichtbron buiten.

• Professionele mottenvallen
Professionele mottenvallen kunnen worden gebruikt om pestilentmotten zoals kledingmotten of voorraadkastmotten te vangen. Deze vallen vangen en houden motten vast om te voorkomen dat ze eieren in uw huis leggen. De meeste van deze vallen hebben zelfs speciale feromonen om motten naar binnen te lokken.

Mottengedrag begrijpen

Wanneer u probeert te leren hoe u motten kunt vangen of uit uw huis kunt verwijderen, moet u eerst een algemeen begrip hebben van het gedrag van motten. Verschillende soorten motten zullen zich op verschillende manieren gedragen. Hier zijn enkele gedragspatronen en uitleg om u te helpen een beter idee te krijgen van wat u kunt verwachten van verschillende soorten motten.

Feiten en gedragspatronen van motten die naar licht vliegen

Zoals we hierboven vermeldden, worden sommige soorten motten aangetrokken door licht. Mottensoorten zoals migrerende Miller-motten, Sfinxmotten, gepeperde motten, tuinmotten en nog veel meer, kunnen worden aangetrokken door de lichten in uw huis, op uw tuinterras of op uw veranda. Als je ooit de uitdrukking “als een mot voor een vlam” hebt gehoord, weet je waar we het over hebben. Om de verschijnselen zelf te zien, doet u ’s nachts in het midden van juli of augustus uw verandaverlichting aan en ziet u de motten naar binnen fladderen.

Motten of LightSheeting trekt sommige soorten motten aan

Dit fenomeen wordt zo goed waargenomen dat veel mensen genieten van een hobby die “motten” of “lichtfolie” wordt genoemd. Volgens het Natural History Museum omvat dit proces het opzetten van een lichtbron buiten en het bieden van een breed oppervlak (meestal een vel) voor motten en andere vliegende insecten om op te landen als het ’s nachts donker is. Deze lichtplaten trekken bepaalde insecten aan die vervolgens van dichtbij kunnen worden waargenomen. Terwijl de motten naar binnen fladderen, maken mensen die van deze hobby genieten foto’s van hen en bestuderen ze om te leren welke insecten in hun gebied leven en meer. Er zijn zelfs een paar mobiele applicaties die kunnen worden gebruikt om motten te catalogiseren!

Lees ook:   hoe kan je een droger schoonmaken

Niet alle motten vliegen naar lichtbronnen

Als you probeert motten te vangen of Moth Traps te positioneren, het is belangrijk op te merken dat niet alle soorten motten worden aangetrokken door licht. Sommige motten ervaren negatieve fototaxis of afstoting van licht. Kleding motten en pantry motten, bijvoorbeeld, geven de voorkeur aan donkere spleten, scheuren en schaduwrijke gebieden, dus overweeg deze gebieden bij het plaatsen van uw vallen. Sommige grotmotten, zoals de Tissue Moth (Triphosa dubitata), zullen actief naar diepe, donkere spleten vliegen.

Waarom worden motten aangetrokken door licht?

een buitenlamp die 's nachts fel schijnt en bedekt is met motten

Als je een mot probeert te vangen, kan het handig zijn om te begrijpen waarom bepaalde soorten zich aangetrokken voelen tot lichten. Dus waarom vliegen sommige motten eigenlijk precies naar je lichten toe? De aantrekkingskracht van een mot op licht omvat een wetenschappelijk fenomeen dat bekend staat als positieve fototaxis. Hoewel het fenomeen een naam heeft, zijn er verschillende meningen over de werkelijke redenen waarom bepaalde mottensoorten ’s nachts worden aangetrokken door lichten. Sommige theorieën suggereren dat de navigatie van een mot wordt verstoord door verwarring tussen lichten en de maan. Anderen speculeren dat ultraviolet elektromagnetisme ervoor zorgt dat motten naar kunstlicht vliegen.

De UV-spectrumtheorie

In de jaren 1970 bedacht onderzoeker Philip Callaghan een theorie over de aantrekkingskracht van motten op licht met UV-golven en het elektromagnetische spectrum. Deze UV- en infraroodlichttheorie draaide om vrouwelijke mottenferomonen, moleculen en fotonen van infrarood microgolfstraling die verwarring en paringsgedrag veroorzaakten. Zijn theorie kreeg echter niet zoveel tractie omdat zowel mannelijke als vrouwelijke motten evenzeer aangetrokken lijken tot licht.

Navigatieverstoring en de contrastschaduwtheorie

Andere wetenschappers theoretiseren dat motten eigenlijk niet zozeer worden aangetrokken door licht als wel door de donkere contrastgebieden in de buurt van een heldere lichtbron. Het idee van “licht- en schaduwcontrast” suggereert dat stralende lichten het gevoel van helderheid en duisternis van een mot verwarren. Met deze hypothese wordt gedacht dat de motten proberen toegang te krijgen tot de negatieve, donkere ruimtes achter of in de buurt van de lichtbron om plaatsen te vinden om zich te verbergen.

Motten kunnen kunstmatig licht verwarren met de maan en sterren

Toch geloven andere mensen dat motten kunstlicht ’s nachts verwarren met de maan en / of sterren. Als motten sterlicht en maanlicht gebruiken om te navigeren of hun posities aan de hemel aan te passen, kan kunstmatig licht ervoor zorgen dat ze gedesoriënteerd raken of hun navigatie-instincten verwarren. Motten willen parallel aan de grond blijven, dus proberen ze omhoog te vliegen, naar lichtbronnen aan de nachtelijke hemel.

Hoe een mot binnenshuis te vangen met behulp van lichtbronnen

Nu je alles weet over motten en waarom sommigen van hen zich aangetrokken voelen tot licht, kun je deze informatie in je voordeel gebruiken wanneer je ze uit je huis haalt. Een methode om motten te vangen, is het gebruik van de lichten in uw huis en op uw terras. Deze methode is geweldig voor mensen die willen weten hoe ze een mot kunnen vangen zonder hem aan te raken. Hoewel deze methode niet voor alle soorten motten werkt, kan het geweldig zijn voor degenen die in de buurt van uw lampen fladderen of rondvliegen in de buurt van de lichten van uw plafond. Hier is hoe het te doen!

Stap 1: Zorg ervoor dat de mot zich aangetrokken voelt tot licht en actief is

Om deze methode te laten werken, heb je een mot nodig om actief rond te fladderen en te proberen toegang te krijgen tot gebieden waar felle lichten schijnen. Als een mot is neergedaald of geen energie meer heeft, moet u een andere methode gebruiken. Bestudeer dus de mot in je huis. Probeert het naar lichtbronnen te vliegen? Lijkt het veel energie te hebben? Als dat zo is, dan zal deze methode waarschijnlijk goed voor u werken.

Stap 2: Doe systematisch je lichten uit

Motten die worden aangetrokken door licht hebben de neiging om zeer sterk aangetrokken te worden tot lichtbronnen. Als zodanig is het doel hier om systematisch de lichten in uw huis uit te schakelen om een mot terug naar buiten te lokken. U doet alle lichten in uw huis uit en laat slechts één lampje branden in de buurt van uw terras. Omdat de mot nieuwe lichtbronnen zoekt om te achtervolgen, zal hij meestal terug naar buiten vliegen waar hij thuishoort. Als een mot niet onmiddellijk naar het licht gaat dat je buiten laat branden, kun je een stuk papier of tijdschrift gebruiken om het in de juiste richting te leiden.

Lees ook:   badkamer schoonmaken hoe vaak

Deze methode is geweldig voor vervelende actieve motten ’s nachts

Bij actieve migratiemotten zoals Millers werkt deze methode verrassend goed. In feite, zodra je het licht uitschakelt waar de mot naartoe probeert te vliegen, zal het meestal onmiddellijk proberen de volgende nabijgelegen lichtbron te vinden. U kunt dus de lichten in uw huis kamer voor kamer uitschakelen of gewoon een raam openen en de zaklamp op uw telefoon gebruiken om de mot naar buiten te trekken. In ieder geval, als een vervelende mot duidelijk licht najaagt, dusurces in je kamer (zoals vliegen bij lampen, rond de tv of landen op je telefoonscherm), dit is een geweldige manier om het weer naar buiten te krijgen.

Pantry en Kleding Moth Gedrag

een Pantry Moth, zijn poppen en larven

Dus hoe zit het met motten in uw huis die niet worden aangetrokken door licht? Welnu, als een mot zich niet aangetrokken voelt tot felle lichtbronnen, is het eigenlijk een goede indicator dat de mot een plaagsoort is. Er zijn inderdaad een paar onschadelijke soorten motten die huizen binnen fladderen op zoek naar warme, droge plekken om zich te verstoppen. Soms worden deze motten niet aangetrokken door lichten, maar zijn ze ook niet schadelijk. Dat gezegd hebbende, het feit staat erop dat de meeste plaagmotten zoals Clothes Moths en Pantry Moths huizen binnenkomen om veel meer snode redenen. Pestilent motten zoals deze kunnen plagen veroorzaken en hun larven eten door kledingstukken en textiel gemaakt van dierlijke vezels en droge voedselgoederen.

Kledingmotten, tapijtmotten, voorraadkastmotten en andere plaagsoorten worden niet aangetrokken door licht en zullen in plaats daarvan donkere, rustige plaatsen opzoeken om eieren te leggen. Dit kan een echt probleem zijn! In veel gevallen liften deze plagen een ritje naar je huis in het larvale stadium en het zijn de larven die door je bezittingen eten totdat ze cocons kunnen spinnen en in volwassenen kunnen uitkomen. Op dit punt zullen ze broeden en het hele proces herhaalt zich. Dat wil niemand!

Hoe vang je een mot in mijn kamer die kleding eet?

Laten we doen alsof je een kist met kleren opent om een van je favoriete wintertruien van vorig jaar tevoorschijn te halen. Als je de trui eruit trekt, merk je dat er kleine gaatjes doorheen gegeten zitten. Nu ben je boos! Je vermoedt dat een mot deze schade heeft aangericht en bent vastbesloten om hem te vangen. Dit is wat je moet doen!

Ten eerste, ken je vijand

Houd er rekening mee dat die gaten in je trui of kledingstuk worden veroorzaakt door de mottenlarven, niet door een fladderende volwassene. Zo werkt het:

• Een vrouwelijke mot legt eieren

Ja, vrouwelijke kledingmotten kunnen uw huis binnenvliegen en eieren leggen. Vaker leggen ze echter eieren op een item dat je onbewust het huis in hebt gedragen. Gebruikte meubels of kleding uit kringloopwinkels zijn items die vaak verborgen motteneieren bevatten.

• De eieren komen uit in hongerige larven

Vervolgens komen de motteneieren uit tot vraatzuchtige kleine larven. Deze larven beginnen klein en groeien terwijl ze eten door natuurlijke materialen zoals zijde, veren, wol, bevuild katoen en zelfs leer.

• De larven groeien en verpoppen

Naarmate de larven door je bezittingen eten, worden ze groter. Vaak laten mottenlarven bewijs achter. Bewijs van mottenlarven kan zijn: darmen, dode larven, levende larven, webbingmateriaal, cocons en afval. Na een bepaalde tijd (ergens tussen een paar weken en vele maanden) zullen de mottenlarven cocons draaien. Dan zullen ze als volwassen motten uit de cocons tevoorschijn komen.

• Volwassen motten paren en de cyclus herhaalt

Zodra mottenlarven uitgroeien tot volwassenen, komen ze uit hun cocons en zoeken ze partners. Na de paring zal een volwassen vrouwelijke kledingmot een geschikte plek vinden om de volgende generatie eieren te leggen. Dus als je een volwassen kledingmot in je huis ziet, is er waarschijnlijk een van de twee dingen aan de hand:

– De volwassen Clothes Moth is op zoek naar een plek om haar eieren in je huis te leggen.

– De mot is net uit zijn cocon gekomen en zoekt een partner.

Pestilent-motten vangen: je moet deze motten in alle levensfasen elimineren

MothPrevention Kleding Moth Traps en Pantry Moth Traps

Als je motten rond je huis ziet vliegen, heb je Moth Traps nodig om de actieve volwassen mannetjes te vangen. Om de motten, eieren en larven volledig te elimineren, heb je een Moth Killer Kit nodig. Dus hoewel het vangen van volwassen motten belangrijk is, is het elimineren van eieren en larven even essentieel om de levenscyclus te stoppen.

Hoe kledingmotten te vangen

Er zijn drie dingen die je moet doen om Clothes Moths in je huis te vangen. Zoek eerst uit waar de plaag vandaan komt. Verwijder vervolgens alle eieren en larven. Zorg er ten slotte voor dat u volwassen motten vangt die zich in uw huis bevinden.

Lees ook:   wat is schoonmaken

Gebruik mottenvallen voor volwassenen

Voor volwassen kledingmotten zijn mottenvallen zeer effectief. Mottenvallen zijn geweldig omdat ze veel motten tegelijk kunnen vangen. Bovendien zijn ontwijkende soorten motten zoals Clothes Moths moeilijk te vangen met je blote handen of zelfs een net. Dit komt omdat ze zich bijna altijd verbergen in donkere spleten. Deze vallen kunnen je gemakkelijk helpen motten te vangen.

Elimineer eieren en larven met mottendodende producten

Er zijn veel producten beschikbaar om de motten, motteneieren en larven te doden. Voor clothes moths, fumigatieproducten, mottenbommen en pesticidensprays, die te vinden zijn in onze Clothes Moth Killer Kits, zijn geweldig. Volg gewoon alle instructies zorgvuldig op, zodat u geen problemen veroorzaakt voor uw huisdieren, kinderen of uzelf. Misschien wilt u ook kleding of stoffen minstens 72 uur invriezen om verborgen eieren of larven te doden.

Pantry Moth Gedrag

Pantry Moths lijken veel op Clothes Moths omdat ze van donkere rustige plaatsen houden en eieren leggen die uitkomen in hongerige larven. Net als bij clothes moths zijn pantry-motten het schadelijkst in het larvale stadium. Pantry Moth Larvae eten granen, granen, meel en vrijwel elk ander droog goed dat niet wordt verzegeld of blootgesteld.

Pantry Moths kunnen erg moeilijk te zien zijn en verbergen zich vaak in donkere spleten of onder deksels. Bij het vangen van Pantry Moths kunnen niet-toxische Pantry Moth Traps uiterst effectief zijn. Je moet ook je hele voorraadkast en andere gebieden waar droog voedsel in je huis wordt opgeslagen, opruimen. Het doel is om een plaag te stoppen.

Pantry Moths verschillen van Clothes Moths doordat ze gedroogde voedselproducten eten en niet met chemicaliën mogen worden gedood. U wilt immers geen pesticiden, mottenballen, mottendodende sprays of ontsmettingsproducten in de buurt van uw eetgebieden gebruiken.

Hoe pantry-motten te vangen en te doden?

Om een plaag van Pantry Moths te elimineren, moet je je hele voorraadkast, planken en andere gebieden waar je voedsel bewaart doorzoeken, met behulp van een natuurlijke Pantry Moth Killer om zich te ontdoen van motten, eieren en larven.

Was grondig alle planken, voedselopslagpotten en deksels en alles in uw voorraadkast waar een koppeling van kleverige eieren zich zou kunnen verbergen. Gooi alle voedselproducten die besmet zijn weg. Plaats vervolgens Pantry Moth Traps om de volwassen mannelijke motten te vangen. Je kunt ook mottenafschrikwekkende zakjes maken gevuld met rozemarijn, kruidnagel, tijm, lavendel en munt om te voorkomen dat ze terugkeren.

Veelgestelde vragen over het vangen van motten in uw huis, tuin en meer

een Sfinxmot die zich voedt met nectar

Nu je alles weet over motten en hun gedrag, laten we snel enkele veelgestelde vragen beantwoorden over het vangen van motten.

Hoe kan ik motten vangen?

De eenvoudigste manier om volwassen motten te vangen is door moth traps te gebruiken die de actieve volwassen mannelijke motten aantrekken door krachtige vrouwelijke feromonen op het kleverige stripoppervlak te gebruiken. Mottenvallen voorkomen dat je door je huis moet rennen om motten uit het raam te jagen of ze in een kopje te vangen. Als een mot wordt aangetrokken door licht, kun je altijd proberen hem terug naar buiten te lokken met behulp van een felle lichtbron. Anders is een Moth Trap de meest pijnloze oplossing, waardoor u de mogelijkheid krijgt om op motten te controleren en tegelijkertijd de broedcyclus te doorbreken.

Waar voelen motten zich het meest toe aangetrokken?

Motten worden aangetrokken door verschillende dingen, afhankelijk van hun soort. Sommige motten worden aangetrokken door felle lichten, terwijl anderen worden aangetrokken door warme droge gebieden terwijl ze beschutting zoeken tegen de elementen. Andere meer pestilent motten (zoals Clothes Moths en Pantry Moths) worden aangetrokken door donkere, rustige gebieden met overvloedige voedselbronnen waar ze eieren kunnen leggen.

Pestilent-mottensoorten zoals Pantry Moths houden van rustige, ongestoorde gebieden met gedroogde goederen zoals granen, meel, zetmeel, granen of voedsel voor huisdieren. Kleding Motten houden van rustige donkere plaatsen met veel dierlijke vezels zoals zijde, wol, bont, leer en veren voor hun larven om te eten.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.