Hoe zich te ontdoen van koelkastgeuren

Er kunnen veel boosdoeners in uw koelkast zijn die de slechte geuren veroorzaken. Oude melk, beschimmelde kaas of vergeten restjes die aan de achterkant zijn weggestopt, kunnen leiden tot stinkende geuren.

Na veel vallen en opstaan hebben we verschillende waterdichte methoden bedacht om geuren te stoppen.

Onze stapsgewijze handleiding helpt u erachter te komen hoe u zich kunt ontdoen van koelkastgeuren. Nu, elke keer dat je je koelkast opent, word je geconfronteerd met de opwinding van je volgende maaltijd in plaats van vieze geuren.

Inhoudsopgave
 • Hoe zich te ontdoen van koelkastgeur
 • Hoe koelkastgeuren te voorkomen
 • Zo lang, geuren

Hoe zich te ontdoen van koelkastgeur

Laten we eens kijken naar acht verschillende manieren om koelkastgeuren aan te pakken. Als de ene niet voor u werkt, kunt u altijd een andere proberen.

Verwijder oud voedsel

Oud voedsel uit de koelkast halen

Soms is het wegwerken van verouderd of van voedsel voldoende om van de slechte geur af te komen.

We vonden onlangs een in-date blok kaas in onze koelkast dat vroeg was verlopen. Het veroorzaakte een rotte geur en 10 minuten nadat we het in de vuilnisbak hadden gegooid, was onze koelkast aanzienlijk minder stinkend.

Dus ga door je koelkast, controleer elke plank en lade en verwijder alles wat mogelijk is verlopen.

Baking Soda Kom

Dit is onze absolute favoriete tip voor het verwijderen van slechte geuren in de koelkast. Het kan het beste worden gebruikt als je er zeker van bent dat er geen slecht voedsel meer in de koelkast staat. Het kan slechte geuren absorberen.

Volg gewoon deze stappen en geniet weer van een verse koelkast:

 1. Vul een kom met een kopje zuiveringszout.
 2. Voeg een paar druppels etherische olie toe. Ik raad citroen en sinaasappel aan omdat deze super verfrissend zijn.
 3. Zet het in de koelkast.
 4. Verwissel het elke dag zolang de geur aanhoudt.

Meestal, binnen een dag of twee, zal het zuiveringszout de geuren hebben geabsorbeerd.

Top Tip

Waarom niet altijd een kom baking soda in de koelkast bewaren? Het voorkomt dat geuren zich ophopen. Zorg er wel voor dat je het om de paar dagen uitschakelt, of wanneer je slechte geuren begint op te merken.

Maak de koelkast grondig schoon

Vrouw die de koelkast schoonmaakt

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar soms is het echt de enige optie. Kun je niet achterhalen waar de slechte geur vandaan komt en de bovenstaande twee stappen niet helpen? Het is misschien tijd om de koelkast grondig schoon te maken.

Hier is onze stapsgewijze handleiding om dit te doen:

 1. Haal al het voedsel eruit en gooi alles weg wat verlopen is. Dit is ook een goed moment om je koelkast te organiseren. Bereid groenten en fruit en doe ze in kuipen. Het houdt dit niet alleen langer vers, maar het minimaliseert ook geuren voor het geval het voedsel afgaat.
 2. Haal de planken en lades uit de koelkast.
 3. Vul een bassin of gootsteen met warm zeepsop.
 4. Was de laden en planken zoals je normaal je afwas doet.
 5. Veeg af met een theedoek of laat ze aan de lucht drogen.
 6. Meng een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Spuit de binnenkant van de koelkast in en veeg schoon met een vochtige doek. Schrob gebieden met vastzittend voedsel.
 7. Gebruik deze spray ook om de buitenkant van de koelkast schoon te maken. Vergeet de zijkanten en de handgrepen niet. Veeg af met een vochtige doek.
 8. Zet de laden en planken terug in de koelkast en sluit de deur. Dit bespaart energie en zorgt ervoor dat de koelkast niet opwarmt.
 9. Als alles binnen droog is, zet je je eten terug in de koelkast.

Vergeet de condensorspoelen van de koelkast niet

Mannelijke technicus die koelkast binnenshuis repareert

Dit is misschien niet je eerste gedachte, maar het kan nuttig zijn om de condensorspoelen van je koelkast schoon te maken om geuren te elimineren. Als er een opeenhoping van stof is, kan dit leiden tot slechte geuren, waaronder een brandende geur.

Het enige wat u hoeft te doen is:

 1. Koppel de stekker uit de koelkast.
 2. Zoek de condensorspoelen van uw koelkast. Mogelijk moet u uw koelkast van de muur verwijderen om ze te vinden.
 3. Gebruik een borstel of droge doek om vuil op de spoelen te verwijderen. Anders zou je een spoelreinigingsborstel kunnen krijgen.
 4. Zuig eventueel los stof op.
 5. Zet de koelkast weer op zijn plaats en sluit hem weer aan.

Controleer de temperatuur van uw koelkast

Het is erg belangrijk om je koelkast op de juiste temperatuur te hebben om voedsel te bewaren en vers te houden.

Uw koelkast moet tussen de 37 en 40 graden Fahrenheit zijn (1). Als je koelkast geen ingebouwde thermometer heeft, koop er dan een en zet hem in je koelkast.

Snijd een citroen

Gesneden citroen om koelkastgeur te verwijderen

Citroenen zijn een andere natuurlijke manier om van slechte geuren af te komen. We gebruiken ze vaak voor het schoonmaken van kleding, kookgerei en snijplanken.

Ze zijn ook een geweldige manier om slechte geuren uit je koelkast te blazen.

 1. Snijd een paar citroenen in plakjes.
 2. Leg ze op een bord.
 3. Plaats het bord in je koelkast en laat het daar ongeveer 24 uur staan. Het absorbeert geuren en laat een mooie natuurlijke frisse geur achter.

Houtskool It Up

Houtskool hangen in de keuken

Houtskool is ook een geweldige natuurlijke manier om geuren te absorberen. Je kunt een blok houtskool gebruiken of je kunt handige houtskoolzakken kopen. Plaats gewoon een of twee zakken in de koelkast, sluit de deur en laat de houtskool de slechte geuren absorberen.

Raad What

Je kunt deze houtskoolzakken op andere stinkende plekken gebruiken. Waarom stop je er niet wat in je kledingkast, badkamer of auto?

Lucht je koelkast uit

Koelkast luchten

Dit is een soort laatste redmiddel, omdat het betekent dat je al je eten eruit haalt en het risico loopt dat de koelkast opwarmt. Het kan een paar uur duren voordat je koelkast weer de gewenste temperatuur heeft bereikt. Maar soms is het luchten van je koelkast de enige manier om van die aanhoudende geuren af te komen.

Doe dit alleen nadat je de koelkast grondig hebt schoongemaakt, verlopen voedsel hebt verwijderd en een van de natuurlijke versfrissers hebt geprobeerd.

Als die allemaal mislukken, open dan je koelkast, verwijder het voedsel en laat de koelkast 30 minuten luchten. Geuren kunnen vast komen te zitten in de koelkast en het laten luchten van de koelkast kan helpen om ze helemaal te verwijderen.

Hoe koelkastgeuren te voorkomen

Het is beter om geuren te voorkomen dan ze te bestrijden wanneer ze aankomen. Het kan op de lange termijn tijd besparen en die vervelende schok van het openen van uw koelkast voor vieze stank voorkomen. Hier zijn onze beste tips voor het voorkomen van koelkastgeuren:

 • Bewaar uw koelkast op de juiste temperatuur van maximaal 40 °F: Alles wat hoger is, kan voedsel bederven en tot geuren leiden.
 • Organiseer je eten: Wanneer u uw wekelijkse winkel doet, plaatst u voedsel dat snel vergaat – zoals fruit en groenten – in kuipen. De meeste voedingsmiddelen zoals deze komen in plastic kuipen, maar ze zijn niet luchtdicht. Dus als het eten eraf gaat, vult het de koelkast snel met slechte geuren. Voeg als extra maatregel een houdbaarheidsdatum toe aan je kuipen. Dit zal je helpen om alles georganiseerd te houden, omdat je weet wanneer je dingen moet verwijderen voordat het begint te stinken.
 • Maak je koelkast regelmatig schoon: Je hoeft niet elke dag een diepe reiniging uit te voeren, maar veeg eventuele morsen of voedselresten weg zodra je ze opmerkt met een 1: 1 azijn-watermix.
 • Overdrijf je koelkast niet: Je koelkast moet lucht goed laten circuleren om geuren te minimaliseren. Als je koelkast de hele tijd bomvol zit, kan deze lucht niet circuleren, wat tot geuren leidt.
 • Verwijder regelmatig verlopen voedsel: We raden aan om wekelijks je koelkast te vegen en alles weg te gooien wat eraf is of op het punt staat af te gaan. Dit doen we elke week voordat we boodschappen gaan doen en het houdt de koelkast vers.
 • Bewaar zuiveringszout, citroenen of houtskoolzakjes te allen tijde in de koelkast om geuren te absorberen: Dit zal je helpen om op de hoogte te blijven van slechte geuren. Zorg ervoor dat je deze items om de paar dagen verwisselt om te voorkomen dat ze ook te stinken.


Zo lang, geuren

Koelkastgeuren hoeven je nooit meer lastig te vallen. Gebruik onze zes handige tips om geuren te voorkomen, zodat ze in de eerste plaats niet bestaan.

Als ze rondsluipen, hebben we acht geweldige methoden om ze kwijt te raken. De meeste van hen vereisen heel weinig onderhoud, dus je hoeft geen uren te besteden aan het proberen de bron van slechte geuren op te lossen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?