Hoe een muis schoon te maken

Als u een muis met uw computer gebruikt, weet u dat deze snel smerig kan worden met voedseldeeltjes, ziektekiemen en dode huidcellen. Dit is niet iets dat prettig is om aan te raken.

Het geheim is om te leren hoe je een computermuis moet schoonmaken. Op deze manier kunt u uw muis onderhouden en stoppen met het leggen van uw handen op vuiligheid wanneer u op uw computer werkt.

Hoe een computermuis schoon te maken

De eerste stap is om de buitenkant te reinigen met behulp van een microvezeldoekje en isopropylalcohol. Verwijder vervolgens de bovenkant van uw muis. Gebruik een wattenstaafje bevochtigd met isopropylalcohol en een pincet om vuil en stof in uw muis te verwijderen. Wanneer u klaar bent met het schoonmaken van uw muis, laat u deze aan de lucht drogen voordat u hem opnieuw in elkaar zet.

Lees ook:   Dettol - 3L Allesreiniger Power & Fresh - Katoenfris 1x1L - Citrus 1x1L - Kersenbloesem 1x1L - Voordeelverpakking

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je muis schoonmaken?
 • Is het veilig om een muis te wassen?
 • Hoe een draadloze muis schoon te maken
 • Hoe een muismat schoon te maken
 • Extra tips voor het onderhouden van een draadloze muis
 • Veelgestelde vragen
 • Een muis schoonmaken

Hoe vaak moet je je muis schoonmaken?

Hoe vaak een muis moet worden schoongemaakt, hangt af van een aantal factoren. De eerste is hoe vaak je de muis gebruikt. Hoe vaker u het gebruikt, hoe vaker het moet worden schoongemaakt.

De tweede factor is als je eet tijdens het gebruik van uw computer. Eten achter op je computer laat nogal wat vuil, vet en vuil achter op je muis, dus het zal vaker moeten worden schoongemaakt.

Over het algemeen moet u uw muis elke week licht afvegen met een desinfecterend doekje. Geef het vervolgens elke 4-6 weken een diepe reiniging.

Is het veilig om een muis te wassen?

Dompel de muis van uw computer niet onder in water. Dit zal de componenten beschadigen, zodat het niet zal werken.

U kunt echter water en afwasmiddel gebruiken om uw muis voorzichtig schoon te vegen. Doe dit door een microvezeldoek in het zeepsop te dopen en uit te wringen zodat het niet druipnat is. Veeg vervolgens uw muis voorzichtig af met de vochtige doek.

Gebruik een droge microvezeldoek om uw muis te drogen nadat uw muis is schoongemaakt.

Hoe een draadloze muis schoon te maken

Er zijn drie belangrijke stappen voor het reinigen van een draadloze muis. De eerste stap is om de buitenkant schoon te maken. Ten tweede haal je de muis uit elkaar om de knoppen schoon te maken. En tot slot maak je de bal schoon voordat je je muis weer in elkaar zet.

Wat je nodig hebt

 • Wattenstaafje
 • Microvezeldoeken
 • Isopropylalcohol of desinfecterende doekjes
 • Wit of siliconenvet (als je een muisbal hebt)
 • Perslucht
 • Schroevendraaier
 • Pincet
 • Tandenstokers

Schoonmaken van de buitenkant

De eerste stap is het reinigen van de buitenkant van je muis.

1. Koppel uw muis los

Voordat u begint met het schoonmaken van uw muis, moet u ervoor zorgen dat deze is losgekoppeld van alle voedingen, zodat u niet per ongeluk een schok krijgt. Doe dit door uw muis uit te schakelen en de batterij te verwijderen.

2. Stof verwijderen

Gebruik perslucht om stof uit spleten en scheuren te blazen en veeg de buitenkant van de muis af met een droge doek. Dit verwijdert losse stofdeeltjes van je muis, zodat je geen modder maakt wanneer je hem schoonmaakt.

3. Veeg de buitenkant schoon

Breng de reiniger nooit rechtstreeks op de muis aan, omdat te veel vloeistof deze zal beschadigen. Spray of doop in plaats daarvan de doek of wattenstaafjes in de isopropylalcohol.

Veeg de buitenkant van uw muis af met isopropylalcohol die licht op een doek is aangebracht of gebruik een desinfecterend doekje. De wattenstaafjes en tandenstokers kunnen worden gebruikt om vuil te bereiken dat zich in spleten en moeilijk bereikbare plekken bevindt.

Zorg ervoor dat je de optische sensor ook reinigt door hem voorzichtig te borstelen met een licht vochtig wattenstaafje. Pas op dat je het niet beschadigt.

Laat je muis een paar minuten zitten om de alcohol te laten drogen.

De knoppen schoonmaken

Nadat je de buitenkant hebt schoongemaakt en je muis een paar minuten hebt gegeven om te drogen, is het tijd om de knoppen schoon te maken.

1. Verwijder de bovenkant van uw muis

Kijk eens naar je muis. Uw computermuis heeft een bovenkant die eraf springt of u moet de schroevendraaier gebruiken om de schroeven los te schroeven. Raadpleeg de handleiding van uw muis als u niet zeker weet hoe u de bovenkant van uw muis moet verwijderen.

2. Veeg de binnenkant schoon

Gebruik een schoon wattenstaafje of microvezeldoekje. Bevochtig het wattenstaafje of doek met isopropylalcohol.

Veeg voorzichtig de binnenkant van de knoppen af om zoveel mogelijk van de dode huidcellen, vuil, haar en voedseldeeltjes te verwijderen.

U kunt het pincet gebruiken om voorzichtig grotere deeltjes uit de binnenkant van uw muis te verwijderen.

class=”main”3. Reinig het muiswiel en de printplaat

Zoek naar vuil, voedsel en andere deeltjes op het muiswiel. Gebruik een schoon wattenstaafje of microvezeldoekje om het schoon te maken.

Gebruik niets vochtigs of nats om de printplaat schoon te maken. Gebruik in plaats daarvan zorgvuldig een pincet om al het vuil dat je ziet te verwijderen.

Een muisbal schoonmaken

Als uw muis een bal heeft die gummy of vuil is geworden, kunt u deze uit uw muis verwijderen om deze schoon te maken.

1. Verwijder de plaat

Kijk naar de onderkant van je muis. Je ziet een bord dat de bal op zijn plaats houdt. U kunt het meestal verwijderen door het in de richting van de pijl te draaien.

2. Schoon in de beker

Verwijder de muisbal. In de muis zie je een gecupt gebied waar de bal normaal gesproken wordt bewaard. Reinig dit gebied zorgvuldig met wattenstaafjes en isopropylalcohol. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat de wattenstaafjes slechts licht vochtig zijn, omdat te veel vocht je muis zal beschadigen.

Gebruik een pincet om haar en grote deeltjes te verwijderen. Zorg er ook voor dat je de wielen die je in de muis ziet ook schoonmaakt.

3. Maak de muisbal schoon

Gebruik een schone doek en isopropylalcohol om de muisbal schoon te maken als deze vies lijkt te zijn. Doe dit door wat alcohol op de doek aan te brengen. Veeg vervolgens de bal schoon met de doek.

4. Vet aanbrengen

Kijk eens in je muis. Als je een muisbal hebt, zie je rollen in de muis. Kijk naar het gebied waar de rollen de plastic behuizing ontmoeten.

Breng wat wit of siliconenvet aan, hetzelfde type dat wordt gebruikt om garagescharnieren te smeren, op dit gebied. Dit zorgt voor een goede pasvorm die helpt voorkomen dat er stof in uw muis komt.

5. Monteer uw muis opnieuw

Geef uw muis ongeveer 10 minuten om te drogen voordat u begint met het opnieuw monteren, omdat zelfs een kleine hoeveelheid vocht uw muis of computer kan beschadigen.

Als je muis droog is, zet je hem weer in elkaar. Vervang de batterijen en zet de muis aan.

Hoe een muismat schoon te maken

Wanneer u uw muis schoonmaakt, moet u ook uw muismat schoonmaken omdat deze stof en vuil verzamelt. Je laat ook zweet van je huid achter op de pad.

Wanneer uw muis over de pad loopt, worden het stof en vuil overgebracht naar uw muis, dus het is het beste om beide tegelijkertijd schoon te maken.

Als je een harde muismat hebt gemaakt van glasvezel, plastic of aluminium, dan hoef je deze alleen maar schoon te maken met een vochtige doek. Laat het aan de lucht drogen voordat je het gebruikt.

Een zachte muismat heeft een rubberen of schuimvulling omgeven door stof. Het moet goed worden gewassen.

Wat je nodig hebt

 • Zinken
 • Warm water
 • Afwasmiddel
 • Spons, doek of borstel met zachte borstel

1. Vul uw gootsteen

Vul je gootsteen met warm water en voeg een spuitje afwasmiddel toe.

2. Week je muismat

Plaats je muismat in de gootsteen en laat hem een paar minuten weken.

3. Schrob de Pad

Gebruik een spons, doek of borstel met zachte borstel om uw muismat te schrobben. Werk aan het verwijderen van alle vlekken, vet en voedseldeeltjes.

4. Spoel uw muismat af

Wanneer je de smurrie van je muismat hebt verwijderd, spoel je deze grondig af onder warm water.

5. Droog de muismat aan de lucht

Laat uw muismat 24-36 uur aan de lucht drogen voordat u hem gebruikt.

Extra tips voor het onderhouden van een draadloze muis

Eet niet tijdens het gebruik van uw muis

Het is het beste om niet achter de computer te eten terwijl u uw muis gebruikt. Dit voorkomt dat u uw muis insmeert met vuil, vuil en vet.

Je handen wassen

Was uw handen voordat u uw muis gebruikt. Dit voorkomt ook dat vuil of vuil op uw handen overgaat op uw muis.

Reinig uw muis regelmatig

Hoewel u uw muis niet elke week grondig hoeft te reinigen, is het een goed idee om deze af te vegen met een desinfecterend doekje. Je kunt ook wat isopropylalcohol op een microvezeldoek spuiten om je muis af te vegen.

Plan om uw muis elke 4-6 weken grondig te reinigen om hem soepel te laten werken.

Maak uw muismat schoon

Zorg ervoor dat u uw muismat regelmatig schoonmaakt. Al het vuil op de pad wordt overgebracht naar uw muis.


Veelgestelde vragen

Waarom is mijn muis zo vies?

Vuil op uw handen wordt overgebracht naar de muis wanneer u de muis aanraakt om deze te gebruiken. Als uw bureau of muismat vuil of stof bevat, wordt dat ook overgebracht naar uw muis terwijl de muis over uw bureau of pad beweegt. Tussen je handen en je muismat zal je muis snel vuil verzamelen.

Kan ik ontsmettingsmiddel gebruiken om mijn muis schoon te maken?

Ja, u kunt een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis gebruiken om uw muis schoon te maken. Spuit het alleen niet rechtstreeks op je muis. Spuit het op een microvezeldoek en gebruik de doek om schoon te maken.

Wat kun je gebruiken in plaats van ontsmettingsalcohol?

Als u geen ontsmettingsalcohol beschikbaar heeft, kunt u alcoholdoekjes, ontsmettingsmiddel op alcoholbasis of een mild afwasmiddel met water gebruiken om uw muis schoon te maken. Gebruik niets met ammoniak. Het kan uw muis beschadigen.

Kan ik mijn muismat in de wasmachine en droger gooien?

Ja, u kunt uw muismat in de wasmachine gooien als u koud water gebruikt, omdat warm water uw muismat kan beschadigen. Gooi je muismat echter niet in de droger. Droog het 24-36 uur aan de lucht voordat je het opnieuw gebruikt.

Een muis schoonmaken

Het maakt niet uit of je een Razer Naga-gamingmuis, een Logitech draadloze muis of een oude balmuis hebt, je moet je muis elke 4-6 weken schoonmaken. Dit zal u helpen uw muis te onderhouden en soepel over de pad te laten bewegen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?