Hoe koelpasta uit de CPU te verwijderen (stapsgewijze handleiding)

Vermoedt u dat uw koelpasta is uitgedroogd en de warmte niet zo efficiënt geleidt? Misschien werkt uw processor niet zo snel of warmt uw computer op. Als dit het geval is, moet u leren hoe u koelpasta kunt reinigen, zodat u een nieuwe laag kunt aanbrengen.

Hoe koelpasta te reinigen

Veeg de bovenkant van uw processor voorzichtig af met een pluisvrije doek om zoveel mogelijk koelpasta te verwijderen. Dompel vervolgens de hoek van je pluisvrije doek in isopropylalcohol. Met de alcohol kunt u de rest van de koelpasta verwijderen. Wanneer de processor schoon is, veegt u deze nog een keer af met de isopropylalcohol om ervoor te zorgen dat deze schoon is. Wacht een uur voordat u de nieuwe koelpasta aanbrengt.

Lees ook:   hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Moet ik oude koelpasta reinigen?
 • Hoe vaak koelpasta toe te passen
 • Hoe koelpasta van de CPU te reinigen
 • Hoe koelpasta van CPU-pinnen te reinigen
 • Hoe thermale pasta opnieuw toe te passen op de CPU
 • Hoe koelpasta zonder alcohol te reinigen
 • Factoren om te overwegen bij het kopen van koelpasta
 • Tips voor het reinigen en aanbrengen van koelpasta
 • Veelgestelde vragen

Moet ik oude koelpasta reinigen?

Koelpasta is een verbinding die tussen uw CPU en het koellichaam wordt geplaatst (ook wel een koeler genoemd). Het helpt om de warmte van uw CPU naar het koellichaam over te brengen, zodat uw CPU koel blijft en efficiënt werkt.

Naarmate koelpasta ouder wordt, droogt het echter uit en zal het vervolgens niet meer zoveel warmte van uw CPU naar het koellichaam overbrengen. Hierdoor loopt uw CPU het risico oververhit te raken wanneer u deze gebruikt.

De oplossing is om de oude koelpasta te vervangen door een nieuwe koelpasta.

Hoe vaak koelpasta toe te passen

Naarmate de koelpasta uitdroogt, zult u merken dat uw computer sneller warm wordt en de prestaties afnemen. Dit verkort de levensduur van uw computer. Over het algemeen kijkt u naar koelpasta die elke 3-5 jaar moet worden vervangen.

Hoe koelpasta van de CPU te reinigen

De eerste stap is om de oude koelpasta uit de CPU te verwijderen voordat u de nieuwe koelpasta aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de koelpasta de warmte efficiënt van uw CPU naar het koellichaam kan overbrengen.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • 90-99% isopropylalcohol of koelpasta reinigingsproduct
 • Koelpasta
 • Microvezeldoeken of koffiefilters
 • Perslucht
 • Optioneel: Wattenstaafjes
 • Optioneel: Koelpasta reinigingskit

1. Laat computer draaien

Laat uw computer 15 minuten of langer draaien. Dit zal de huidige koelpasta opwarmen, anders kan het uw CPU en koellichaam samen cementeren.

2. Koppel uw computer los

Schakel de computer uit. Druk niet gewoon op de aan / uit-knop, omdat dit uw computer meestal in de sluimerstand zet. Zorg er in plaats daarvan voor dat u uw computer afsluit. Wanneer de computer is uitgeschakeld, koppelt u de computer los van het stopcontact en koppelt u alle apparaten los.

Laptops moeten ook de batterij verwijderen voordat u verder gaat.

Nadat u alle mogelijke voedingen hebt losgekoppeld, houdt u de aan/uit-knop ten minste 10 seconden ingedrukt. Hiermee worden alle kosten die mogelijk nog op uw computer aanwezig zijn, ontladen.

3. Bereid het gebied voor

Zorg ervoor dat het gebied waarin u gaat werken schoon en stofvrij is voordat u begint.

Het is een goed idee om latex handschoenen te dragen. De latex handschoenen voorkomen dat u per ongeluk olie van uw huid naar uw computer overbrengt. U kunt ook antistatische armbanden dragen om te voorkomen dat een onbedoelde statische ontlading optreedt.

4. Raadpleeg de handleiding

Raadpleeg de handleiding van uw computer om erachter te komen waar de CPU en het koellichaam zich in uw computer bevinden. U moet ook de handleiding raadplegen om te leren hoe u het koellichaam van uw computer kunt verwijderen.

5. Heatsink verwijderen

Maak bouten, schroeven of clips los die het koellichaam op zijn plaats houden. Draai het koellichaam voorzichtig heen en weer terwijl u het probeert te verwijderen. Trek er niet aan, want je kunt de CPU-pinnen beschadigen.

Wanneer u het koellichaam hebt verwijderd, verplaatst u het uit de buurt van de computer en gebruikt u perslucht om het af te stoffen. Zorg ervoor dat het ver genoeg van de computer verwijderd is, zodat stof in de lucht niet in uw computer terechtkomt.

6. Koelpasta verwijderen

Close-up afbeelding van hand die koelpasta uit CPU verwijdert

Gebruik een microvezeldoek of koffiefilter om tegen de koelpasta te wrijven en verwijder de koelpasta voorzichtig zoveel als je kunt. Dompel de doek vervolgens in isopropylalcohol en breng een kleine hoeveelheid aan op de resterende pasta. Herhaal dit indien nodig totdat de koelpasta is verwijderd.

Als je een wattenstaafje gebruikt, dompel het dan in de isopropylalcohol. Wrijf voorzichtig de bovenkant van de CPU met het wattenstaafje om het schoon te maken.

De thermische reinigingskits bevatten een koelpastaverwijderaar. Gebruik dit in plaats van de isopropylalcohol. Breng de remover aan op uw doek en wrijf de oude koelpasta in totdat deze is verwijderd.

Controleer rond de randen van de CPU en verwijder ook daar eventuele koelpasta. Zorg ervoor dat u niet per ongeluk kleine stukjes van de koelpasta in uw machine verspreidt. Wrijf dus altijd van buiten naar binnen en verwijder voorzichtig alle stukjes met behulp van de doek, filter of wattenstaafje.

Nadat de pasta is verwijderd, brengt u de isopropylalcohol nogmaals aan op de bovenkant van uw CPU om deze schoon te maken. Thermische reinigingskits bevatten echter vaak een thermische oppervlaktezuiveraar. Als u de kit gebruikt, brengt u enkele luchtreinigers aan op een schone doek en veegt u de bovenkant van uw CPU schoon met de luchtreiniger.

7. Cpu laten drogen

Wacht een uur om de CPU volledig te laten drogen voore het aanbrengen van de koelpasta.

Hoe koelpasta van CPU-pinnen te reinigen

Als u per ongeluk koelpasta op uw CPU-pinnen hebt gekregen, is het mogelijk om deze te verwijderen. CPU-pinnen zijn echter erg delicaat, dus het wordt ten zeerste aanbevolen dat u een professional toestaat om de koelpasta van de pinnen te reinigen.

 • Tijd: 1 uur 15 minuten
 • Moeilijkheid:Geavanceerd

Wat je nodig hebt

 • Tandenborstel met zachte borstel
 • 90-99% isopropylalcohol
 • Microvezeldoek
 • Isopropyl alcohol doekje

Koelpasta van een pin-gridarray verwijderen

Dompel de tandenborstel in de alcohol. Bepaal de richting waarin de pinnen wijzen en borstel de pinnen voorzichtig in dezelfde richting.

Wees heel voorzichtig, want het is gemakkelijk om de pinnen te beschadigen als je druk uitoefent of als je de pinnen niet in een rechte lijn borstelt.

Zodra de borstel wat koelpasta bevat, veegt u deze af op de microvezeldoek voordat u de reeks herhaalt. Blijf de pinnen voorzichtig borstelen en de koelpasta afvegen totdat het grootste deel van de pasta uit de pinnen is verwijderd en je een goede verbinding kunt maken.

Laat het een uur drogen.

Reinig koelpasta van een land grid array

Voor een land grid array veegt u de array voorzichtig in een rechte lijn met behulp van een isopropylalcoholdoekje. Herhaal dit met een nieuw doekje totdat de koelpasta is verwijderd.

Laat het een uur drogen.

Hoe thermale pasta opnieuw toe te passen op de CPU

Nu u klaar bent met het reinigen van oude koelpasta van uw CPU, is het tijd om een nieuwe laag koelpasta aan te brengen.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Koelpasta
 • 90-99% isopropylalcohol
 • Wattenstaafjes

1. Routebeschrijving bekijken

Voordat u verder gaat, moet u ervoor zorgen dat u de aanwijzingen voor koelpasta op uw tube pasta hebt gelezen, omdat sommige pasta’s een andere toepassingsmethode vereisen. U moet ook weten hoe u uw koellichaam correct aan de CPU kunt bevestigen.

2. Breng koelpasta aan

Gehandschoende handen die koelpasta aanbrengen op een laptopchip

Na een uur wachten om er zeker van te zijn dat de CPU is opgedroogd, is het tijd om de koelpasta aan te brengen. Plaats een klein puntje koelpasta in het midden van je CPU. De kleine stip moet ongeveer zo groot zijn als een rijstkorrel of de grootte van een kleine erwt.

De koelpastabuis bevat een spuit. Gebruik het om de juiste hoeveelheid pasta toe te passen.

3. Heatsink opnieuw bevestigen

Plaats uw koellichaam voorzichtig op de CPU terwijl u ervoor zorgt dat het plat is. Dit zal helpen om de koelpasta gelijkmatig te verspreiden. Houd het stevig op zijn plaats terwijl u het opnieuw op de CPU aansluit.

4. Zet uw computer weer in elkaar

Nu is het tijd om uw computer weer in elkaar te zetten. Raadpleeg de gebruikershandleiding als u vragen heeft.

Hoe koelpasta zonder alcohol te reinigen

Als u geen ontsmettingsalcohol of isopropylalcohol hebt om de koelpasta van uw processor te reinigen, is de beste oplossing om de koelpasta te schrobben met een koffiefilter of pluisvrije doek totdat deze is verwijderd. Het kan even duren, maar het zal werken.

Handdesinfecterend middel wordt niet aanbevolen als koelpastareiniger. Het zal waarschijnlijk residu achterlaten op de CPU.

Factoren om te overwegen bij het kopen van koelpasta

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u koelpasta koopt.

Bij de aankoop van koelpasta is het eerste dat u moet overwegen of u geleidende of niet-geleidende koelpasta gaat kopen. Geleidende koelpasta heeft een hogere thermische geleidbaarheid, maar kan uw moederbord kortsluiten als u morst.

Niet-geleidende koelpasta heeft een lagere thermische geleidbaarheid, maar is beter voor beginners om te gebruiken, omdat het uw moederbord niet beschadigt als u het morst.

Controleer ook de dichtheid van de koelpasta die u koopt. Vloeibare koelpasta is veel moeilijker aan te brengen dan een pasta met een hogere viscositeit, dus je hebt veel meer kans om het op je moederbord te morsen.

De verschillende soorten en merken koelpasta hebben verschillende thermische geleidbaarheid. Thermische geleidbaarheid is hoe goed het de warmte van uw CPU naar het koellichaam overbrengt. Hoe hoger het ratingnummer, hoe beter de koelpasta zal zijn in het overbrengen van de warmte.

Tips voor het reinigen en aanbrengen van koelpasta

Gebruik een pluisvrije doek

Wanneer u schoonmaakt of koelpasta aanbrengt, zorg er dan voor dat u iets gebruikt dat u gebruiktis pluisvrij zoals een microvezeldoekje of koffiefilter. Vermijd het gebruik van een papieren handdoek, omdat de meeste papieren handdoeken pluisjes hebben.

Draag latex handschoenen en antistatische armbanden

Latex handschoenen voorkomen dat u oliën van uw huid achterlaat aan de binnenkant van uw computer. Deze oliën kunnen de normale werking van uw computer verstoren. Overweeg ook om antistatische armbanden te dragen om te voorkomen dat u per ongeluk een statische elektriciteitsontlading veroorzaakt die uw computer kan beschadigen.

Verspreid de koelpasta niet handmatig

Verspreid de koelpasta niet met uw vinger of een borstel, omdat dit kleine luchtbellen in de koelpasta creëert die interfereren met hoe goed warmte wordt overgedragen.

Plaats in plaats daarvan het koellichaam op de stip van koelpasta. De druk van het koellichaam zorgt ervoor dat de koelpasta zich verspreidt zonder dat er luchtbellen ontstaan.

Verwijder de koelpasta van buiten naar binnen

Verwijder de koelpasta altijd door van buitenaf naar binnen te duwen, zodat u geen resten in uw computersysteem duwt.


Veelgestelde vragen

Kunt u water gebruiken om koelpasta te reinigen?

Nee, u moet geen water gebruiken om koelpasta te reinigen. Water kan kortsluiting veroorzaken die uw CPU en moederbord kunnen beschadigen.

Kun je nagellakremover gebruiken om koelpasta te verwijderen?

Nee, nagellakremover bevat vaak toegevoegde ingrediënten die een kleverig residu kunnen achterlaten.

Kun je tandpasta gebruiken als koelpasta?

Ja, in theorie kun je tandpasta gebruiken als koelpasta. Er is echter een breed scala aan soorten tandpasta beschikbaar. Sommige soorten tandpasta kunnen worden vervangen als koelpasta en andere soorten zullen niet werken.

Tandpasta is ook slechts een vervanging op korte termijn en zal afbreken onder hoge hitte, dus u moet de tandpasta om de paar dagen vervangen. Je kunt een mengsel maken door tandpasta en vaseline te combineren in een verhouding van 80:20. Dit mengsel moet nog steeds elke 15-30 dagen worden vervangen.

Is de toepassingsmethode voor koelpasta van belang?

Nee, de methode voor het aanbrengen van koelpasta maakt niet uit, dus u kunt de koelpasta aanbrengen in een X, een lijn of een schar ter grootte van een erwt. Pas wel op dat je niet te veel of te weinig koelpasta toevoegt.

Hoe lang gaat ongebruikte koelpasta mee?

Ongebruikte koelpasta kan 3-5 jaar meegaan als het correct wordt bewaard. Koelpasta is gevoelig voor zonlicht, warmte en kou, dus het zal snel slecht gaan als het aan deze elementen wordt blootgesteld.

Een manier om te zien of je koelpasta nog steeds goed is, is door een kleine hoeveelheid op een stuk metaal te doen. Verspreid vervolgens de koelpasta rond en controleer de consistentie ervan. Als de koelpasta is begonnen te scheiden, klonteren of waterig is, moet u deze weggooien en een nieuwe tube koelpasta kopen.

Hoe houd ik mijn CPU koel?

Een manier om je CPU koel te houden, is door je ventilator te upgraden. Vaak bevatten computers ventilatoren van lage kwaliteit die de CPU koel genoeg houden om te werken, maar de ventilator zal de CPU niet koel genoeg houden om goed te werken. Als u uw ventilator upgradet, kunt u uw CPU koeler houden.

U kunt ook een waterkoelingskit toevoegen om uw CPU koel te houden. De kit werkt door koud water in buizen over de CPU te pompen en vervolgens het warme water weg te pompen om te worden gekoeld.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?