Hoe een open haard schoon te maken (houtgestookt en gas)

Het hebben van een open haard in huis is een echte luxe. Maar het is ook hoog onderhoud. Als u het niet schoonhoudt, kan het brandgevaarlijk worden, waardoor u gevaar loopt.

Omdat er geen instructies zijn voor het schoonmaken van een open haard die aan de schoorsteenmantel is bevestigd, moet u elders kijken. Daar komen wij om de hoek kijken. Na vele jaren een open haard te hebben gehad, hebben we een brandwerende methode om met u te delen.

We hebben methoden voor zowel een houthaard als gas. Blijf lezen voor onze stapsgewijze handleiding voor het reinigen van as, de vuurhaard, deur, roosters, accessoires en gereedschappen.

Inhoudsopgave
 • Wanneer maak je een open haard schoon?
 • Wat is Creosoot?
 • Hoe as van een open haard te reinigen
 • Hoe maak je een houtgestookte open haard schoon
 • Hoe een bakstenen open haard schoon te maken
 • Hoe een gashaard schoon te maken
 • Professionele Ficleaning vervangen
 • Tips voor het onderhoud van open haarden
 • Veelgestelde vragen
 • Speel niet met vuur

Wanneer maak je een open haard schoon?

Experts raden aan om wekelijks een houthaard te vegen en te scheppen. Je moet ook elke week gas- en elektrische haarden afstoffen. Dit is als u de open haard vaak gebruikt – als u hem slechts af en toe gebruikt, is een of twee keer per maand prima.

Deze wekelijkse reiniging moet de vuurhaard, de omlijsting, de deuren en de roosters bevatten (de staaf die de boomstammen vasthoudt) omvatten.

Het wordt aanbevolen om uw schoorsteen, ventilatieopeningen en rookkanalen minstens één keer per jaar schoon te maken. De beste tijd om dit te doen is wanneer het weer koud wordt, meestal rond het midden tot het einde van de herfst.

Gevaar

U moet uw open haard pas schoonmaken als de houtblokken en as zijn afgekoeld. Dit kan uren duren, dus we raden aan om minstens 12, zo niet 24, te wachten voordat je schoonmaakt.

Wat is Creosoot?

Een belangrijke reden om je haard regelmatig schoon te maken is vanwege de creosootopbouw. Creosoot is een bijproduct van brandend hout dat in je schoorsteen blijft hangen totdat het is schoongemaakt.

Na het verbranden van hout is de creosoot een schilferige substantie die je kunt wegpoetsen. Maar als je het niet schoonmaakt, wordt het een kleverige substantie die moeilijk schoon te maken is. Daarna verhardt het, waardoor het een uitdaging wordt om het te verwijderen.

Zodra het is uitgehard en je je open haard weer gebruikt, kan het creosoot als kaarsvet naar beneden druipen. Dit is erg gevaarlijk om in te ademen – en als je dit regelmatig doet, kun je ademhalingsafwijkingen en zelfs kanker ontwikkelen (1).

Het is ook kankerverwekkend door langdurige blootstelling aan je huid. U moet dus beschermd blijven tijdens het reinigen van creosoot uit uw open haard.

Een ander risico van creosoot is dat het brandgevaarlijk is. De creosootafzettingen zijn brandbaar en kunnen weer oplaaien als ze in contact komen met een brandend vuur.

Hoe as van een open haard te reinigen

Een keer per week moet je de as, het stof en het roet van je open haard schoonmaken. Het achterlaten van ongeveer een centimeter as is echter belangrijk om de sintels te isoleren en ze goed brandend te houden. Daarom raden we niet aan om dit na elk gebruik te doen.

 • Tijd: 15 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Oud karton of krant.
 • Beschermende handschoenen.
 • Open haard schop.
 • Metalen emmer.
 • Open haard bezem.

1. Bescherm het gebied en uzelf

Verwijder tapijten uit de buurt van de open haard. Leg beschermende lagen direct voor de open haard neer, zoals oude kartonnen dozen of kranten. Trek je beschermende handschoenen aan om je huid af te schermen.

2. Verwijder het rooster

Als uw open haard een afneembaar rooster heeft, haal het er dan nu uit. Hierdoor heb je makkelijker toegang tot de as.

3. Schop de as eruit

Gebruik je haardschep om de as te verwijderen. Plaats ze in je metalen emmer. We gebruiken metaal omdat de as soms nog heet kan zijn – dit voorkomt dat ze een plastic emmer smelten.

Ga door totdat je het grootste deel van de as hebt verwijderd. Als u van plan bent om de open haard binnenkort opnieuw te gebruiken, vergeet dan niet om een laag as van één inch achter te laten. Als je je open haard een tijdje niet meer gaat gebruiken, verwijder dan alle as.

4. Veeg het roet

Gebruik je haardschep om overtollige as naar een hoek te vegen. Gebruik vervolgens je schop om ze te verwijderen en in de emmer te plaatsen.

5. Ordelijk

Breng het rooster terug naar de open haard. Giet alle as die op je karton of krant is gevallen in de metalen emmer.

Gebruik je open haardbezem om overtollig roet dat op de grond is gevallen te vegen. Duw het in de schop en leeg het in de emmer. Misschien wilt u de vloeren later dweilen.

Breng de asemmer naar buiten op een droge plek en laat hem nog een paar dagen staan. Je wilt dat het 100 procent cool is. Zodra het is afgekoeld, gooi je het weg in je restafval.

Hoe maak je een houtgestookte open haard schoon

Het is belangrijk om uw open haard één keer per week grondig te reinigen voor regelmatig gebruik of maandelijks voor zeldzamer gebruik. We zullen u helpen bij het schoonmaken van een open haard, vuurhaard, deuren, roosters, accessoires en gereedschap. We weten dat dit vrij tijdrovend is, maar het is van vitaal belang voor het veilige gebruik van uw open haard.

Vergeet niet om de open haard te vegen voordat u in deze methoden duikt. Je wilt niet dat er roet of as in de vuurhaard zit voordat je begint.

Pak je schoonmaakset en laten we gaan!

 • Tijd: Twee uur.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Spuitfles.
 • Winkelstofzuiger of oude stofzuiger.
 • Beschermende handschoenen.
 • Kranten of papieren zakken.
 • Draadborstel schraper.
 • Emmer.
 • Borstel met borstel.
 • Warm water.
 • Zuiveringszout.
 • Doek of doek.
 • Afwasmiddel.
 • Tuinslang (optioneel).
 • Handdoeken.

Haard

 1. Verwijder alle roet: Hoewel je het grootste deel van het roet al hebt verwijderd, moet je het volledig verwijderen om de doos grondig schoon te maken. De beste manier om dit te doen is door het te stofzuigen met een winkelstofzuiger of een oude stofzuiger. We zeggen oud vacuüm omdat de as je gloednieuwe stofzuiger kan beschadigen.
 2. Schraap de doos: Leg kranten- of papieren zakken neer op de vloer van de vuurhaard. Begin met het schrapen van de vuurhaard met je draadborstel schraper om roet en puin te verwijderen.
 3. Bereid oplossing voor: Vul een emmer met een 1:1 oplossing van zuiveringszout en water. Begin met twee kopjes zuiveringszout per twee kopjes warm water en verhoog de hoeveelheden terwijl je bezig bent om verspilling te voorkomen. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe voor extra reinigingskracht.
 4. Pas de oplossing toe: Nadat u de oplossing goed hebt gemengd, dompelt u een borstel met borstel in de oplossing. Breng het aan op de wanden van de vuurhaard, schrob hard om vlekken en ophopingen te verwijderen. Ga door totdat je het op elk gebied van de vuurhaard hebt aangebracht.
 5. Spoelen: Leeg de emmer en vul deze opnieuw met warm water. Spoel je borstel met borstels af en dompel hem in het gewone water. Breng het aan op de muren van de open haard om het zuiveringszout en de zeepresten af te spoelen.
 6. Vegen: Bevochtig een doek of doek in gewoon water en veeg de vuurhaard af. Laat het volledig aan de lucht drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

Als u een metalen inzethaard heeft, moet u dezelfde reinigingsmethode kunnen gebruiken. Maar neem eerst contact op met uw leverancier.

Deuren en roosters

 1. Vegen: Bevochtig een doek of doek in gewoon water en veeg de bovenste laag verbrande as van de glazen deuren.
 2. As toevoegen: Strooi een beetje as uit je metalen emmer op een vochtige doek.
 3. Opnieuw wissen: Veeg de glazen deuren opnieuw af met de ashy doek. De schurendheid van de as zal helpen om roet en vlekken af te breken. Ga door totdat de deuren zijn schoongemaakt. Wissel indien nodig in voor een nieuwe schone doek.
 4. Liefhebber: Gebruik een schone, droge doek of doek om de glazen deur eruit te poetsen en ashy-resten te verwijderen.
 5. Veeg de roosters: Om de roosters schoon te maken, begin je met ze naar buiten te brengen. Veeg de as er over je metalen emmer af met je borstel met borstel.
 6. Maak oplossing: Combineer in een aparte emmer warm water en een paar spuitjes afwasmiddel.
 7. Schoon: Doop je borstel met borstel in de oplossing en breng deze aan op de roosters. Schrob goed tot de zeep opslokt.
 8. Afspoelen en drogen: Spoel de roosters af door ze onder te dompelen in een emmer schoon water of te sproeien met je tuinslang. Droog met een handdoek en laat het vervolgens aan de lucht drogen totdat uw open haard volledig schoon is.

Accessoires en gereedschap

Het is belangrijk om je open haard, schop, bezem en ander gereedschap regelmatig schoon te maken. De meeste zijn gemaakt van gietijzer, dus dit is de beste reinigingsmethode voor die:

 1. Bevochtigen: Neem het gereedschap mee naar buiten en slang ze naar beneden of spuit ze royaal met water.
 2. Breng zuiveringszout aan: Breng een royale laag zuiveringszout aan over de gedempte gereedschappen.
 3. Schrobben: Gebruik je borstel met borstel om het gereedschap goed te schrobben en werk het zuiveringszout over het metaal. Dit zal helpen om roet, as en andere ophopingen te verwijderen.
 4. Spoelen: Zodra het gereedschap merkbaar schoner is, spoel je het opnieuw af. Gebruik je tuinslang of een kletsnatte handdoek om zuiveringszoutresten te verwijderen.
 5. Droog: Gebruik een aparte handdoek om het gereedschap te drogen. Laat ze vervolgens verder aan de lucht drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.

Hoe een bakstenen open haard schoon te maken

Houd de steen rond je open haard schoon om roetvorming en vlekken te voorkomen. U moet deze methode ook uitvoeren voordat u gaat schilderen, zodat u een schoon gebied hebt om mee te werken.

 1. Vacuüm: Gebruik de zachte borstelbevestiging op uw stofzuiger om vuil en vuil van de steen te verwijderen.
 2. Maak een pasta: Meng gelijke delen afwasmiddel en keukenzout om een pasta te maken.
 3. Spritz de stenen: Vul een spuitfles met water en bevochtig de stenen. Een royale portie voorkomt dat de stenen overtollige pasta absorberen. Werk in een klein gebied tegelijk, zodat het water niet in de steen droogt.
 4. Breng de pasta aan: Begin aan de bovenkant van de steen en werk je een weg naar beneden. Dempenn een doek en breng de pasta aan op de bevochtigde baksteen.
 5. Schrobben: Gebruik een borstel met nylon borstel om de pasta in het metselwerk te schrobben. Werk hard om vlekken en vuil te verwijderen.
 6. Spoelen: Besproei het gebied opnieuw met water en veeg de reinigingsoplossing af voordat deze naar beneden druppelt.
 7. Herhalen: Herhaal dit op elk deel van de open haard.
 8. Aan de lucht drogen: Laat de stenen aan de lucht drogen.

Voorzichtigheid

Als je haardtegels van een ander materiaal hebt, gebruik deze methode dan niet. Neem contact op met de fabrikant voordat u gaat schoonmaken.

Hoe een gashaard schoon te maken

Het schoonmaken van een gashaard is heel anders dan het schoonmaken van een traditionele open haard. Maar deze open haarden zijn populair, dus we moeten u de beste methode leren.

 • Tijd: 40 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Borstel met zachte borstel of handbezem.
 • Stofzuiger met opzetstuk.
 • Kaasdoek of nylon net (optioneel).
 • Doeken.
 • Spuitfles.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.

1. Schakel het gas uit

Voordat u aan de slag gaat, zet u de gashaard uit. Zorg ervoor dat de gasklep en elektriciteit minstens een uur uitgeschakeld zijn voordat u begint met schoonmaken. Wacht tot de open haard goed is afgekoeld.

2. De open haard demonteren

Lees uw gebruikershandleiding voor de beste instructies voor het verwijderen van het glas, de houtblokken en de brander. Zorg ervoor dat je onderweg foto’s maakt, zodat je later precies weet hoe je de logs kunt vervangen.

3. Borstel de logboeken

Gebruik een borstel met zachte borstel om de logboeken en andere onderdelen die u hebt verwijderd voorzichtig af te vegen. Ga in alle hoeken en gaten.

Terwijl u bezig bent, stoft u de brandereenheid en elk ventilatiegat in de open haard.

4. Vacuüm

Plaats de borstelbevestiging op uw stofzuiger en beweeg voorzichtig in de open haard om vuil te verzamelen. Ga alle hoeken in.

Als uw gashaard stenen gebruikt, pas dan op dat u de rotsen niet opzuigt. Om dit te voorkomen kun je een nylon net of kaasdoek over het vacuümmondstuk leggen.

5. Veeg het waakvlammetje schoon

Gebruik een oude doek of doek om de waakvlammen en gasleidingcomponenten van de vuurhaard af te vegen.

6. Maak de glazen deur schoon

Maak een 1:1 oplossing van witte azijn en water in een spuitfles. Spuit de glazen deur binnen en buiten. Laat het een paar minuten zitten.

Veeg de glazen deur af met een zachte doek. Bevochtig de doek en maak schoon rond de deur, inclusief eventuele rubberen pakkingen.

Waarschuwing

Gebruik geen glasreinigers op basis van ammoniak of een ovenreiniger op een gashaard. Het is brandgevaarlijk. Als u een in de winkel gekocht product wilt gebruiken in plaats van azijn, raden we Rutland White Off aan.

7. Stof het gebied af

Gebruik een zachte doek om de buitenkant van de mantel, haard en open haard af te stoffen.

8. Opnieuw in elkaar zetten

Plaats de boomstammen, brander en glas terug in de vuurhaard. Zorg ervoor dat alles op de juiste plaats staat. Als u klaar bent, is het veilig om het gas weer in te schakelen.

Professionele reiniging van de open haard

Er is een tijd en plaats voor professionals om uw open haard schoon te maken.

Om te beginnen moet u een professional inhuren om uw schoorsteen schoon te maken. Een schoorsteenveger kan de binnenkant veilig en effectief reinigen en creosoot, dieren en andere vreemde voorwerpen die een bedreiging vormen verwijderen. Het is van vitaal belang om iemand in te huren om dit een of twee keer per jaar te doen.

We raden aan om iemand in te huren om uw open haard aan het einde van de zomer schoon te maken, net voordat u deze weer gaat gebruiken. Wie weet wat daar de hele zomer heeft gewoed?

Een andere reden waarom u misschien een professional wilt inhuren, is als u zich zorgen maakt over de puinhoop. Ze hebben speciaal gereedschap om een minimale puinhoop te creëren.

Een professional kan ook veiligheidsrisico’s en andere problemen in uw open haard herkennen. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw open haard, vreemde geuren opmerkt of uw open haard niet schoon kunt krijgen, bel dan een professional.

Afhankelijk van waar je woont en hoe extreem de baan is, kan de prijs variëren van ongeveer $ 120 tot $ 400. Het nationale gemiddelde is $ 252 (2).

Tips voor het onderhoud van open haarden

Nu je weet hoe je de binnenkant van een open haard en het metselwerk moet schoonmaken, ben je goed voorbereid. Maar er zijn enkele dingen die u buiten de reguliere schoonmaakroutine kunt doen om uw open haard te onderhouden. Hier zijn onze beste tips:

 • Uw houtkeuze: Wij raden gekruid hardhout zoals eiken en berken aan. Vermijd softwood, zoals ceder en dennen, die meer vocht kunnen bevatten. U moet er zeker van zijn dat het hout ongeveer 12 maanden is gedroogd voordat het wordt verbrand.
 • Test voor gebruik: Steek slechts een paar stukken hout aan als het al een tijdje geleden is dat je je open haard hebt gebruikt. Controleer of de rook uit de schoorsteen komt. Als het in plaats daarvan in de kamer komt, moet u het probleem oplossen – er kan een obstructie of creosootopbouw zijn.
 • Let op problemen: Als je merkt dat er iets mis is met je open haard, negeer het dan niet. Dit kan rook zijn die de kamer vult, witte vlekken op het metselwerk, roest of spattende stenen. Bel indien nodig een professional.
 • Blijf veilig: Verplaats brandbare meubels en tapijten uit de buurt van de open haard. Laat een vuur niet onbeheerd achter. Houd een brandblusser in de buurt.
 • Vul gaten in het metselwerk: Als u gaten in de bakstenen mortel opmerkt, kan dit ervoor zorgen dat de open haard uitzet en samentrekt. Zorg ervoor dat deze zijn ingevuld met een vulmiddel of kit op minerale basis.
 • Vervang het scherm van de open haard: Als u nog geen open haardscherm gebruikt, koop er dan een. Het is de beste manier om te voorkomen dat sintels en as in uw leefruimte stuiteren. Zorg er van tijd tot tijd voor dat je de jouwe vervangt, zodat deze zo goed mogelijk werkt.
 • Reinig glas regelmatig: Het maakt niet uit of je een hout- of gashaard hebt, het schoonmaken van het glas is essentieel. Het is belangrijk dat u kunt zien wat er in de vuurhaard gebeurt om ervoor te zorgen dat er niets gevaarlijks gebeurt.
 • Vervang de batterijen: Zorg er voor een gashaard voor dat je de batterijen in je haardafstandsbedieningen vervangt. Als u uw gashaard snel moet uitschakelen, is het laatste wat u nodig hebt dat de batterijen plotseling sterven.
 • Schone luchtstroom en lamellen: Gebruik in gashaarden een zachte microvezeldoek om de luchtstroom en lamellen af te vegen. Dit zal stof- en vuilophoping verwijderen. Als u geen lamellen heeft, inspecteer dan de luchtholtes op obstakels of stofophoping.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u een schoorsteen reinigen?

We raden aan om minstens één keer per jaar een schoorsteenveger in te huren. Idealiter zou dit aan het einde van de zomer zijn voordat u uw open haard weer gebruikt. Als u het meer dan een paar keer per week gebruikt, raden we u aan ze midden in de winter opnieuw in te huren om ervoor te zorgen dat alles veilig en schoon is.

Wat is het verschil tussen een asvacuüm en een gewone stofzuiger?

Een asvacuüm is bestand tegen de hitte van de as. Ze hebben een metalen binnenkant en handvat, zodat ze niet zullen verbranden of smelten als ze in contact komen met hoge hitte. Als u een gewone stofzuiger gebruikt, kan deze beschadigd raken.

Hoe test je op creosootopbouw?

De beste methode is om een professional in te huren om te controleren. Wanneer ze een of twee keer per jaar komen, vraag ze dan om te zoeken naar creosootopbouw.

Je kunt jezelf wel controleren. Draag allereerst een mondkapje en een bril. Zorg ervoor dat er geen downdraft is – de lucht moet de open haard opgaan, niet naar beneden.

Als er een downdraft is, open dan een raam of deur om de druk te veranderen.

Gebruik een open haardpoker om de rookkamer te krassen en voel voor de creosoot. Het ziet eruit als zwarte olieachtige vlekken. Het kan ook ruiken naar een kampvuur.

Als u een teerachtige laag opmerkt, hoe dun ook, is het belangrijk dat u uw open haard niet gebruikt. Bel een professional om het te verwijderen.

Hoe verwijder je zwarte schimmel van baksteen?

De meest effectieve manier om schimmel uit baksteen te verwijderen, is met behulp van bleekmiddel. Meng een kopje bleekmiddel per liter warm water. Bevochtig de steen eerst met water.

Werk op een klein oppervlak tegelijk, week een spons in de bleekoplossing en breng deze aan op de steen. Gebruik een borstel met nylon borstel om de stenen te schrobben om de mal te verwijderen.

Spoel de stenen af met een warme vochtige doek. Spoel opnieuw af als je nog steeds voelt dat er bleekresten op de steen zitten.

Wat is de beste reiniger om roet te verwijderen?

Trinatriumfosfaat (TSP) is een van de beste roetverwijderaars. Het is super krachtig en geweldig voor het reinigen van stgeaderde en verkleurde baksteen. Om het te verdunnen, moet je 1/8 kopje TSP per liter water mengen voordat je het op vochtige baksteen aanbrengt.

Een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water werkt als een traktatie als je een natuurlijker reinigingsmiddel wilt.

Speel niet met vuur

Wanneer u de trotse eigenaar van een open haard bent, is het van vitaal belang dat u prioriteit geeft aan veiligheid. Verwaarloos het schoonmaken van een open haard niet en neem geen risico’s.

Zorg ervoor dat u roet en as van uw open haard om de paar keer gebruik reinigt. Een keer per week of een keer per maand – afhankelijk van hoe vaak u uw open haard gebruikt – een diepe reiniging uit te voeren.

Huur een of twee keer per jaar een professional in om uw open haard en schoorsteen grondig te reinigen. Door op de hoogte te blijven van deze klusjes, kunt u brand in uw huis voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?