Hoe een pijp schoon te maken (verwijder de hars)

Raakt je pijp verstopt met roet en vuil waardoor het moeilijk is om te roken? Dan moet je je pijp schoonmaken zodat deze zo goed als nieuw is. Gelukkig, of je nu tabak of marihuana rookt, is het gemakkelijk om een pijp schoon te maken.

Dus hier is een korte handleiding over het schoonmaken van een wietpijp en een tabakspijp.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een pijp te reinigen
 • Hoe een pijp schoon te maken
 • Hoe een pijp zonder alcohol schoon te maken
 • Hoe een pijp te drogen na het reinigen
 • Reinigen van verschillende soorten leidingen
 • Wat te vermijden bij het reinigen van leidingen
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak een pijp te reinigen

Een pijp moet één keer per week worden schoongemaakt. Dit houdt niet alleen je pijp glanzend, maar het is ook voorkomt dat uw leiding verstopt raakt. Verstopping voorkomt dat de rook door de pijp gaat, zodat u niet het beste gebruik van uw pijp krijgt.

Een andere reden om uw pijp regelmatig te reinigen, is omdat vuile leidingen veel meer kans hebben om in brand te vliegen dan schone leidingen. Het residu dat achterblijft in de pijp is brandbaar. Ook het inademen van pijpresten die in brand zijn gevlogen, is hard voor de keel en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Hoe een pijp schoon te maken

glazen pijp met rook op donkere achtergrond

Hier is een korte handleiding over het reinigen van een glazen pijp met ontsmettingsalcohol en zout. Hierdoor kan je pijp weer als een kristal gaan schijnen.

 • Tijd: 12-13 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Een lang dun voorwerp zoals een pijpenreiniger, wattenstaafje of naald
 • Wattenstaafje
 • Afsluitbare plastic zak
 • Ontsmettingsalcohol of isopropylalcohol
 • Grof zout, koosjer zout of Epsom-zout
 • Afwasmiddel

1. Verwijder resten uit de pijp

Houd je pijp ondersteboven en tik hem zachtjes tegen een vuilnisbak of kom. Je doel is om het losse residu uit je pijp te slaan.

Gebruik vervolgens een lang smal voorwerp zoals een pijpreiniger, wattenstaafje of naald om alle grote en gemakkelijk los te maken stukken hars in de pijp te verwijderen. Wees zachtaardig. Je doel is niet om alle hars te verwijderen, alleen het spul dat gemakkelijk te verwijderen is.

2. Plaats pijp in zak

Vul de plastic zak met ontsmettingsalcohol of isopropylalcohol. Als je kunt, gebruik dan 90% alcohol omdat het sneller zal werken. De meer verdunde ontsmettingsalcohol vereist dat uw pijp langer duurt voordat alle teer en hars worden verwijderd.

Stop je pijp in de zak en zorg ervoor dat deze is ondergedompeld in de alcohol. Voeg vervolgens 1 of 2 eetlepels zout toe aan de zak. Het zout zal fungeren als een schurende spons om de hars weg te schrobben, dus het is het beste om een grootkorrelig zout te gebruiken in plaats van keukenzout.

3. Schud pijp

Verplaats de pijp in je plastic zak. Je moet het zout in de binnenkant van de pijp werken. Gebruik je vingers als dat nodig is om te zien hoeveel zout je erin kunt manoeuvreren.

Zodra je zoveel mogelijk zout in de pijp hebt gekregen, schud je de zak gedurende 1-2 minuten of totdat de pijp schoon lijkt te zijn.

4. Week Pijp

Laat de pijp 12 uur weken in het mengsel van isopropylalcohol en zout. Als het zout lijkt te verdwijnen, wanhoop dan niet, het lost op in de alcohol. Voeg indien nodig meer zout toe.

Controleer na 12 uur de pijp. Als het smerig is, week het zout dan nog eens 12 uur in een vers mengsel. Als het er schoon uitziet, ga dan verder met de volgende stap.

5. Was pijp

Haal je pijp uit de zak. Was de pijp met afwasmiddel en warm water om alle sporen van alcohol en zout eruit te verwijderen.

Dompel een wattenstaafje in schone ontsmettingsalcohol en wrijf tegen hardnekkige vlekken aan om ze te verwijderen.

Top Tip

Verwijder alle water- en niet-harsvlekken door een mengsel van gelijke delen warm water en citroensap te maken. Week de pijp gedurende 10-15 minuten in het mengsel.

Hoe een pijp zonder alcohol schoon te maken

Deze methoden zijn handig om te weten, vooral als je geen ontsmettingsalcohol in huis hebt wanneer je je pijp moet schoonmaken.

Met zuiveringszout en azijn

 1. Meng zuiveringszout en azijn: Stop je pijp in een afsluitbare plastic zak. Voeg zuiveringszout toe aan de zak voordat je het mengt met azijn. Begin met een verhouding van 1:1 en pas deze indien nodig aan. Het bruisen dat wordt geproduceerd door de combinatie van azijn en zuiveringszout zal de hars op je pijp afbreken.
 2. Weken: Laat je pijp minstens 30 minuten weken. Controleer de pijp en herhaal het proces indien nodig totdat deze schoon is.
 3. Wassen: Was je pijp met warm stromend water en afwasmiddel om alle zuiveringszout- en azijnresten te verwijderen.
 4. Aan de lucht drogen: Laat je pijp volledig drogen voordat je hem gebruikt.

Met pijpreinigingsoplossing

 1. Verwijder losse resten: Tik met je pijp boven een kom of prullenbak om alle losse resten erin te verwijderen.
 2. Weken: Dompel uw pijp onder in een afsluitbare plastic zak die is gevuld met een pijpreinigingsoplossing zoals Formula 420 Pipe Cleaner.
 3. Schud de zak: Binnen een paar minuten zou de hars weg moeten zijn.
 4. Spoelen: Spoel je pijp af onder warm stromend water.
 5. Aan de lucht drogen: Geef uw pijp de tijd om aan de lucht te drogen voordat u deze opnieuw gebruikt.

Met waterstofperoxide

 1. Verwijder losgemaakte bits: Tik je pijp voorzichtig over een kom of prullenbak om alle losgemaakte stukjes hars erin te verwijderen.
 2. Weken: Vul een afsluitbare plastic zak met waterstofperoxide en dompel de pijp onder in de zak. Voeg een theelepel Epsom of grof zout toe aan de zak. Laat je pijp 12 uur weken.
 3. Schudden: Schud de zak om de pijp schoon te maken.
 4. Wassen: Was de pijp met warm stromend water en afwasmiddel. Herhaal het hele proces indien nodig totdat de pijp schoon is.
 5. Aan de lucht drogen: Wacht tot de pijp volledig is opgedroogd voordat u deze gebruikt.

Door de pijp te koken

 1. Verwijder losse resten: Begin met het zachtjes tikken van de pijp tegen de zijkant van een kom of vuilnisbak om alle losse hars die je kunt eruit te slaan. Gebruik dan een wattenstaafje om de grote stukken smurrie te verwijderen.
 2. Schoon: Spoel de pijp af met warm water om ervoor te zorgen dat eventuele losse deeltjes verdwenen zijn. Waarschuwing: Zorg ervoor dat je warm water gebruikt om de pijp af te spoelen. Koud water zal een drastische temperatuurverandering veroorzaken wanneer u uw pijp toevoegt aan het kokende water waardoor uw pijp kan breken.
 3. Kook pijp: Voeg 3-4 centimeter water toe aan een kleine pan en breng het aan de kook. Zodra het kookt, laat je het sudderen. Dompel je pijp onder in het water en laat hem 20-30 minuten pruttelen. Let op de pot om ervoor te zorgen dat het water niet verdampt, waardoor je pijp kan breken.
 4. Pijp inspecteren: Nadat de tijd is verstreken, verwijdert u de kleine pot van het vuur en giet u het water in de pijp af. Gebruik een hete pad of ovenwant om de pijp te hanteren, omdat deze extreem heet zal zijn. Zet de pijp niet onder koud water om hem af te koelen, omdat je je pijp zou kunnen verbrijzelen. Controleer uw pijp op eventuele slepende hars die er nog in zit. Mogelijk moet u het kookproces een paar keer herhalen voordat de pijp schoon is.
 5. Verwijder achterblijvend residu: Gebruik een pijpenreiniger of wattenstaafje om het laatste residu te verwijderen. Als je watervlekken hebt, week de pijp dan in een mengsel gemaakt van gelijke delen citroensap en water.
 6. Aan de lucht drogen: Geef uw pijp de tijd om volledig aan de lucht te drogen voordat u deze opnieuw gebruikt.

Door Freezing Pipe

 1. Freeze Pijp: Het invriezen van je pijp zorgt ervoor dat de hars uithardt en droogt, waardoor het gemakkelijker loskomt. Zet je pijp 30-60 minuten in de vriezer.
 2. Verwijder hars: Trek de pijp uit de vriezer en gebruik voorzichtig een naald om de hars op en in je pijp te verwijderen. Je zult snel moeten werken, omdat de hars snel opwarmt en weer gummy wordt. Als dit gebeurt, plaats je je pijp gewoon terug in de vriezer om opnieuw in te vriezen.
 3. Wash Pipe (optioneel): Nadat je alle hars uit je pijp hebt gehaald door deze in te vriezen, kun je de pijp wassen in warm zeepsop voor een diepere reiniging. Zorg ervoor dat u uw pijp voldoende tijd geeft om aan de lucht te drogen voordat u deze opnieuw gebruikt.

Hoe een pijp te drogen na het reinigen

De beste manier om een pijp te drogen na het schoonmaken is door een handdoek op een tafel te leggen. Plaats je pijp in het midden van de handdoek en laat hem 1-2 uur aan de lucht drogen. Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat u het gebruikt.

Reinigen van verschillende soorten leidingen

De reinigingsmethode die u voor uw pijp moet gebruiken, is afhankelijk van het materiaal waarvan deze is gemaakt. Hier zijn enkele hacks die u kunt gebruiken om uw leidingen schoon te maken.

Glazen pijpen

Glazen buizen kunnen worden gereinigd door ze in een mengsel van isopropylalcohol en zout te weken totdat de hars is afgebroken en verwijderd.

Houten buizen

Houten buizen mogen niet worden doorweekt. Laat in plaats daarvan een pijpreiniger door de steel en het luchtgat van de pijp lopen om eventuele deeltjes in de pijp te verwijderen. Klop de pijp tegen je hand om de losgemaakte stukjes te verwijderen.

Gebruik een wattenstaafje om de insteek of het gebied waar de stengel aansluit op de kom schoon te maken. Bevochtig een pijpreiniger met isopropylalcohol of graanalcohol om de binnenkant van je pijp schoon te maken. Laat de alcohol de buitenkant van uw pijp niet raken, omdat dit schade aan het hout kan veroorzaken.

Acryl Buizen

Gebruik geen alcoholproducten zoals ontsmetting of isopropylalcohol om een acrylpijp schoon te maken, omdat deze producten de pijp beschadigen. Gebruik in plaats daarvan heet water en pijpreinigers om ze schoon te maken. Vul de pijp met heet water. Schrob de pijp met pijpreinigers. Spoel de pijp uit over een gootsteen. Herhaal dit totdat de pijp schoon is.

Metalen buizen

Week een metalen pijp minstens 24 uur in isopropyl of ontsmettingsalcohol. Gebruik vervolgens een pijpenreiniger of wattenstaafje om eventuele hars die nog aan de pijp vastzit te verwijderen. Werk af door je pijp te drogen en te polijsten met een zachte doek.

Wat te vermijden wanneer Cscheve pijpen

Maak een pijp niet schoon met bleekmiddel. Het bleekmiddel is niet in staat om het residu dat achterblijft uit de rook te verwijderen en kan zelfs door het residu worden geabsorbeerd en vrijkomen bij verhitting. Het kan uw longen binnendringen en een gevaar voor de gezondheid zijn.

Gebruik ook geen nagellakremover op basis van aceton om je pijp schoon te maken. Het kan ook giftige dampen veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste manier om een glazen pijp schoon te maken?

De snelste manier om uw pijp schoon te maken is door een pijpenreinigeroplossing zoals Formula 420 Pipe Cleaner te gebruiken.

Hoe maak je een glazen pijp schoon in een magnetron?

Vul eerst een magnetronveilige kom met water en zet deze 2 minuten in de magnetron. Gebruik een ovenwant om de kom te verwijderen en voeg een royale spuit vloeibare afwasmiddel toe aan het hete water. Magnetron het zeepsop nog eens 1 1/2 minuut.

Roer nu het water om er zeker van te zijn dat de afwasmiddel is opgelost in het hete water. Dompel je pijp onder in het water. Laat het een paar minuten in een sopje zitten voordat je je pijp verwijdert.

Veeg het af met een zachte doek en wacht tot de pijp volledig droog is voordat u het gebruikt.

Kan bleekmiddel uw leidingen beschadigen?

Gebruik geen bleekmiddel om je leidingen schoon te maken. Hoewel het de pijp zelf niet beschadigt, kan het door de hars worden geabsorbeerd en giftige dampen veroorzaken die u tijdens het roken kunt inademen.

Kan ik nagellakremover gebruiken om mijn pijp schoon te maken

Ja, je kunt nagellakremover gebruiken om je pijp schoon te maken, zolang deze niet op basis van aceton is. De aceton kan giftige dampen veroorzaken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?