Verfkwasten en verfrollers reinigen

Hebben je verfkwasten betere dagen gekend? Misschien zijn ze aangekoekt met verf of lijm; misschien zitten de borstelharen aan elkaar geplakt en misvormd; misschien zijn ze gekleurd met droge verf. Als je verfkwasten niet schoon zijn, zal de illustratie die je maakt niet zo mooi zijn als het zou kunnen zijn.

Of je nu verfkwasten, verfrollers, latex of verfvlekken op oliebasis hebt, we laten je zien hoe je ze kunt reinigen.

Beschouw dit als uw ultieme gids voor het schoonmaken van uw verfkwasten. Wij helpen u uw verfkwasten in slechts een paar minuten van bijna onbruikbaar naar nieuw te brengen!

Inhoudsopgave
 • Het juiste penseel kiezen
 • Welk type oplosmiddel te gebruiken
 • Verfkwasten reinigen
 • Hoe verfrollers schoon te maken
 • Hoe gedroogde verf van penselen te reinigen
 • Verfkwasten reinigen met azijn
 • Verfkwast opslaanes Correct
 • Tips voor het onderhoud van de borstel
 • Wanneer moet u een penseel vervangen?
 • Veelgestelde vragen
 • We hebben je een beeld geschetst

Het juiste penseel kiezen

Een van de belangrijkste redenen waarom we het belang van het reinigen van uw verfkwasten benadrukken, is dat deze kunstgereedschappen duur zijn. Je wilt ze onderhouden, zodat je waar voor je geld krijgt.

Hoewel je snel de goedkoopste verfkwasten kunt pakken die je ziet, is het belangrijk om te weten hoe je in de eerste plaats penselen van hoge kwaliteit kunt kiezen.

Hier is ons belangrijkste advies:

 • Overweeg de borstelharen: Je moet ernaar streven om het borsteltype af te stemmen op wat je schildert. Verfkwasten worden gemaakt met synthetische borstelharen of natuurlijke borstelharen, zoals dierenhaar. Kies synthetische borstelharen als je verf gebruikt die je met water kunt reinigen. Als u verf op oliebasis gebruikt, kies dan voor natuurlijke borstelharen, omdat ze een gladdere afwerking bieden. Als u natuurlijke borstelharen met verf op waterbasis gebruikt, worden de borstelharen te zacht omdat ze meer water absorberen.
 • Synthetische borstelharen: We raden een nylon /polyester mix of een Chinex-bristle borstel aan als je kiest voor synthetische borstelharen. Deze zijn zacht, zorgen voor vloeiende resultaten en zorgen voor meer controle tijdens het schilderen.
 • Natuurlijke borstelharen: Als het gaat om natuurlijke borstelharen, is de algemene vuistregel dat hoe duurder de borstel, hoe beter de kwaliteit ervan zal zijn. Je kunt complete sets vinden voor ongeveer $ 10, maar je kunt ook enkele borstels vinden voor ongeveer $ 5, wat zou impliceren dat de borstel van betere kwaliteit is. Houd je aan je budget, maar ga niet te goedkoop. Je vindt er ook verschillende soorten borstelharen, waaronder pony, varken, eekhoorn en meer. Elk blinkt uit in verschillende soorten verf. Gebruik bijvoorbeeld ossenharen voor aquarel of tempera. Gebruik sable hair voor aquarel en olie.
 • Verfkwast grootte: Je hebt verschillende maten nodig als je een klein doek of een heel huis schildert. U kunt penselen vinden die millimeter breed zijn of borstels die zich tot een paar centimeter uitstrekken. Als je een huis schildert, raden we echter een verfroller aan.
 • Borstel einde: Je vindt drie soorten borsteluiteinden: beitelrand, vierkante trim en schuin. Deze zijn meer voor het schilderen van huizen, in plaats van foto’s. Beitelafwerking is geweldig voor hoeken en randen, omdat het een rechte lijn creëert. Vierkante trimborstels zijn het beste voor vlakke gebieden. Schuine borstels worden onder een hoek gesneden voor raambekleding.
 • Penseelstijlen: Naast penseeluiteinden krijg je ook verschillende penseelstijlen. Dunne hoek vleugel is geweldig voor hoeken en randen. Hoekvleugel is het beste voor plafond- en schilderbekleding. Platte vleugel is het beste voor vlakke gebieden. Trimborstels zijn vlak en daarom het beste voor grote vlakke oppervlakken zoals gevelbeplating. Muurborstels zijn dik en plat en kunnen worden gebruikt in plaats van een roller voor het schilderen van een muur.
 • Handvat: U moet ook rekening houden met het materiaal en de lengte van het handvat. De meeste zijn gemaakt van hout of plastic, maar je moet ervoor zorgen dat het comfortabel in je hand ligt. Als u met olieverf of acryl schildert met behulp van een schildersezel, wilt u een langer handvat, zodat u uw kunstwerk niet bevlekt. Kortere handgrepen zijn het beste voor het schilderen, detailleren of schilderen van huizen.

Let op

Borstels hebben vaak nummers om te verwijzen naar de breedte van de borstelharen. Veel mensen kiezen er echter voor om deze te negeren omdat de afmetingen van merk tot merk verschillen. Hoewel een “zes” van één fabrikant één ding kan betekenen, kan de “zes” van een ander merk compleet anders zijn. We raden aan om elke borstel afzonderlijk te bekijken.

Welk type oplosmiddel te gebruiken

Wanneer je je verfkwasten schoonmaakt, heb je een oplosmiddel nodig. Welk type oplosmiddel u gebruikt, hangt af van het type verf dat u hebt gebruikt.

Voor latexverf raden we warm water en afwasmiddel aan. U hoeft geen agressieve chemicaliën te gebruiken bij het reinigen van latexverf.

Voor verf op oliebasis raden we aan om te reinigen met verfverdunner, minerale spiritus (vaak bekend als white spirits) of terpentijn.

Voorzichtigheid

Bij het reinigen van verfborstels op oliebasis met dergelijke oplosmiddelen, moet u ervoor zorgen dat u in een goed geventileerde ruimte werkt. Het is het beste om buiten te zijn. Draag indien mogelijk beschermende uitrusting. Reinig nooit met oplosmiddelen beladen verfkwasten rond open vuur of elektrische apparaten. Houd het oplosmiddel altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Verfkwasten reinigen

Nu we enkele tips en waarschuwingen hebben gedeeld, laten we ingaan op de beste manier om uw verfkwasten schoon te maken. Vergeet niet om de juiste reiniger te gebruiken, afhankelijk van het type verf dat u schoonmaakt.

Deze methode is van toepassing op het reinigen van uw verfkwasten direct na gebruik terwijl de verf nog nat is.

 • Tijd: 25 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

Wat je nodig hebt

 • Gootsteen (of bassin voor verf op oliebasis)
 • Slang (voor verf op oliebasis)
 • Krant of krant
 • Oplosmiddel
 • Pot of emmer
 • Houten stok of spies
 • Verfkam of vork
 • Afwasborstel
 • Schone doek
 • Handdoek

1. Overtollige verf verwijderen

Dit is een noodzakelijke stap om mee te beginnen, omdat het het reinigingsproces zoveel gemakkelijker zal maken.

Om overtollige verf te verwijderen, kunt u alle verf op het penseel gebruiken. Als je een muur schildert, is dit eenvoudig. Als je een beeld schetst, is het wat moeilijker.

Als u de verf niet kunt gebruiken, kunt u deze verwijderen door deze terug in het blik te schrapen. Schraap het tegen de rand en laat het in de vorm vallen.

Veeg ten slotte de verfkwast tegen de krant of gewoon papier om het laatste beetje overtollige te verwijderen.

2. Spoel en schrob de borstel

Voor latexverf laat je de verfkwast onder de kraan lopen en spoel je de kwast uit. Gebruik je afwasborstel om de borstel voorzichtig schoon te maken terwijl je bezig bent. Reinig ook de buitenkant van de kwast, de verbinding en het handvat, omdat deze meestal bedekt is met verf na leuke projecten!

Gebruik bij het reinigen van verf op oliebasis van borstels een buitenslang om de kwast in uw bassin af te spoelen. U moet verfborstels op oliebasis in de gootsteen niet reinigen als de verf, en het oplosmiddel kan het septische of drainagesysteem beschadigen.

3. Kam de Borstelharen

Verf kan zich tussen de borstelharen verbergen, waardoor het moeilijk te verwijderen is met de bovenstaande stappen. Sla deze stap niet over! Het zal helpen om je verfkwasten grondig schoon te krijgen.

Gebruik je verfkwastkam (of vork) om de borstelharen uit elkaar te spreiden en verborgen verf te verwijderen. Doe dit terwijl je de kwast onder water laat lopen om de losgemaakte verf onderweg te verwijderen. Herhaal dit 10-15 keer of totdat je merkt dat er geen verf meer uit de borstelharen komt.

4. Bereid uw oplosmiddel voor

Tijd om de kwast grondig schoon te maken, alle verf te verwijderen en vlekken te voorkomen.

Als u afwasmiddel en water gebruikt, vul dan een kleine emmer of pot 3/4 van de weg vol met warm water en drie eetlepels afwasmiddel.

Als u oplosmiddel gebruikt, vergeet dan niet om eerst naar buiten te gaan en beschermende uitrusting te dragen. Vul een kleine emmer of pot met minerale spiritus of terpentijn.

5. Borstel reinigen in oplosmiddel

Dompel de verfkwast onder in je oplosmiddel en roer gedurende 10 seconden. Veeg en knijp de borstel tegen de zijkant van de pot. Draag handschoenen en masseer de borstelharen om overtollige verf te verwijderen.

6. Spoelen

Ga terug naar de gootsteen of het bassin en laat de borstel opnieuw onder water (warm, indien mogelijk) lopen om ze af te spoelen. Vul je emmer of kleine pot met water, dompel de borstel erin en controleer of het water helder blijft. Dan is je verfkwast schoon. Als verf in het water sijpelt, kan het nodig zijn om de bovenstaande stappen te herhalen.

7. Droog de borstels

We zullen deze stap niet overslaan, omdat het van vitaal belang is voor het onderhoud van uw borstels.

Schud eerst de borstels om overtollig water te verwijderen. Dep de borstels op een schone doek om overtollig water op te nemen. Hang de borstels vervolgens op of leg ze plat om aan de lucht te drogen.

Top Tip

Als het de investering waard zou zijn, kunt u een kwast en roller spinner gebruiken om uw verfkwasten snel te drogen. Deze werken ook voor het schoonmaken van de borstels, maar mensen zijn er dol op omdat ze de droogtijd versnellen.

8. Afval op oliebasis weggooien (niet van toepassing op verven op waterbasis)

Na het reinigen van verf op oliebasis, blijft u achter met een bassin vol vuil water en losgemaakte verf. Omdat het niet door de afvoer kan, moet je het bassin een paar dagen buiten laten staan. Het water zal verdampen, waardoor losgekomen stukjes verf en ander puin achterblijven. Je kunt dat in de prullenbak gooien als je dat eenmaal kunt.

Soms drijven de gevaarlijke chemicaliën na een paar dagen naar de top van het water. Vis ze eruit met een net of gehandschoende hand en verwijder ze. Dan kunt u het water afvoeren in een openbaar rioolstelsel in plaats van een septic tank.

Hoe verfrollers schoon te maken

Na urenlang een muur te hebben geschilderd, is het laatste wat je wilt doen de verfrollers schoonmaken. Maar het is zo belangrijk. De volgende keer dat je de rollers gaat gebruiken, zul je jezelf bedanken.

Houd er rekening mee dat deze methode is voor het reinigen van verfrollers onmiddellijk na gebruik terwijl de verf nog nat is.

 • Tijd: 10 minuTes
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Plamuurmes
 • Gootsteen (bassin voor verf op oliebasis)
 • Slang (voor verven op oliebasis)
 • Afwasmiddel (optioneel)
 • Handdoek

1. Overtollige verf verwijderen

De eerste stap is om zoveel mogelijk overtollige verf van je roller te verwijderen. Werk over je verfblik en schraap de roller met een plamuurmes om overtollige verf te verwijderen. Dit maakt de volgende stappen eenvoudiger. Bovendien zorgt het ervoor dat u geen verf verspilt, omdat het teruggaat in uw verfblik.

Probeer dit

Als je geen plamuurmes hebt, kun je overtollige verf afschrapen met een platte metalen spatel.

2. Spoel roller

Spoel het midden van de roller af met lauw water. Dit zal verf in de roller verwijderen, wat essentieel is omdat de volgende keer dat u de roller op een rollerframe plaatst, het moeilijker zal zijn om in te brengen en te verwijderen.

Zet vervolgens je roller verticaal in de gootsteen en richt het water in het midden. Hierdoor ontstaat een fontein en loopt langs de zijkant van de roller naar beneden. Dit betekent dat u de roller kunt laten staan terwijl deze aan het spoelen is, omdat dit tijdrovend kan zijn!

Draai na een paar minuten de roller de andere kant op en herhaal dit.

Na nog een paar minuten laat je de roller onder de kraan lopen terwijl je de roller met je handen masseert om meer verf te verwijderen.

Als je met verf op oliebasis werkt, kun je de roller niet met de slang verlaten, dus richt hem gewoon in het midden en houd hem daar een paar minuten per kant vast.

3. Voeg afwasmiddel toe (optioneel)

Als de roller er nog vies uitziet, kun je een beetje afwasmiddel over de roller aanbrengen. Schrob het in met je handen (draag handschoenen als je dat liever hebt) en spoel het af onder lauw water terwijl je het masseert met je vingers. Dit zal helpen om verf en vlekken te verwijderen.

4. Droog de roller

Breng de roller terug naar het frame en ga naar buiten. Schud de roller goed om overtollig water te verwijderen en de vezels te pluizen. Laat de roller daarna goed aan de lucht drogen terwijl je verticaal op een handdoek staat. Dit voorkomt dat één kant plat wordt.

Hoe gedroogde verf van penselen te reinigen

De bovenstaande methoden waren geschikt voor het reinigen van verse verf. Maar hoe was je verfkwasten met geharde verf? Het is een beetje lastiger, maar niet onmogelijk.

We gebruiken voor deze methode een doe-het-zelf verfreiniger gemaakt van gedestilleerde witte azijn.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Kleine emmer
 • Gespecialiseerde borstelreiniger of gedistilleerde witte azijn
 • Handschoenen
 • Borstel met zachte borstel
 • Borstelkam of vork
 • Zinken

1. Week de borstels

Plaats je verfkwast(en) in je emmertje. Vul de emmer met je gespecialiseerde borstelreiniger of gedestilleerde witte azijn. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt, want de reiniger – zelfs de azijn – kan je huid irriteren.

Week de borstel in de reinigingsoplossing volgens de instructies op de verpakking. Meestal is dit ongeveer 20-30 minuten. Als u azijn gebruikt, week de borstel dan 1-2 uur of totdat de verf van de borstelharen begint los te komen.

Extra Tip

Als je azijn gebruikt en geen resultaten ziet, plaats je de borstel in een pot. Giet azijn over de borstel en breng de pan aan de kook op het fornuis. Zodra het begint te koken, haal je de pan van het vuur en laat je hem afkoelen.

2. Schrob de borstelharen

Nadat de borstels zijn geweekt, gebruik je je borstel met zachte borstel om de borstelharen voorzichtig naar beneden te borstelen. Je zou moeten zien dat de losgemaakte verf van de borstelharen begint af te komen. Ga (voorzichtig!) door totdat de borstelharen schoon zijn. Dit kan 10-15 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de borstel.

Herhaal dit aan beide zijden van het penseel.

3. Spoel de borstel af

Laat de kwast onder schoon water lopen om de losgekomen verf uit te spoelen. Gebruik je borstel met zachte borstel om de verf verder uit te schrobben. Vergeet niet om altijd naar beneden te borstelen om te voorkomen dat er water in de gewrichten van de borstel komt.

4. Draai de borstel

Houd het handvat van de borstel tussen je handpalmen, knijp samen en wrijf je handen heen en weer om de borstel te laten draaien. Dit zal overtollig water verwijderen.

5. Kam de Borstelharen

Kam met je verfkwastkam of folk voorzichtig de borstelharen naar beneden om extra oude verf te verwijderen. Wees voorzichtig, zodat je de borstelharen niet beschadigt.

6. Dubbel controleren en drogen

Onderdompelen de borstelharen in een emmer schoon water om ervoor te zorgen dat het schoon is. Het water moet helder blijven.

Als de borstel nog steeds vuil is, herhaalt u de stappen.

Als het gaat om het drogen van de borstel, schud de borstel voorzichtig. Dep de borstels op een schone doek om overtollig water te verwijderen. Hang de borstels vervolgens op of leg ze plat op een handdoek om aan de lucht te drogen.

Let op

Er kunnen oude vlekken op je borstelharen zitten, vooral als je de verf daar een tijdje hebt laten liggen. Maak je geen zorgen over de vlekken zolang de borstelharen zacht aanvoelen en het water helder is.

Verfkwasten reinigen met azijn

Azijn is een geschikt alternatief voor minerale spiritus en afwasmiddel. Dus of je nu verf op oliebasis of latex schoonmaakt, je kunt de reiniger inruilen voor azijn.

De meest effectieve manier is om de azijn eerst te koken, dus breng het aan de kook op het fornuis. Wanneer het begint te koken, haal je het van het vuur, dompel je de borstelharen onder in de hete azijn en laat je het maximaal 30 minuten weken. Kam vervolgens de borstelharen uit om de losgemaakte verf te verwijderen.

Verfkwasten correct bewaren

Als je wilt dat je verfkwasten (in principe) voor altijd meegaan, is het belangrijk om te weten hoe je ze het beste kunt bewaren.

Als je de kwasten binnenkort weer gebruikt en alleen een kortetermijnoplossing nodig hebt, kun je de onderste 1/3 van de borstelharen in de verf laten. Dit voorkomt dat de verf uitdroogt en de borstelharen uithardt. We raden dit alleen aan als je binnen een paar uur terugkeert naar de verf.

Als je binnen dezelfde dag terugkeert naar de verf, maar niet meteen, wikkel dan de borstelharen in plastic, waardoor je een strakke afdichting maakt. Gebruik afplaktape om de plasticfolie vast te zetten. Zet de borstels thuis op een koele plek.

Voor langere opslagoplossingen, zoals nadat je je borstels hebt schoongemaakt en ingepakt, moet je ervoor zorgen dat de borstels 100 procent droog zijn. Vorm de borstelharen opnieuw met een kam of vork. Hang vervolgens de borstels verticaal met het borsteleind naar beneden gericht. Dit voorkomt dat de borstelharen plat of misvormd raken tijdens opslag. U kunt een borstelrek gebruiken voor deze hack.

Een andere bewaaroptie is om beschermhoezen over de borstelharen te gebruiken en ze in een canvas zakje te plaatsen. De meeste verfkwasten worden geleverd met beschermhoezen. Als je de jouwe kwijt bent, kun je die van jezelf maken met karton en ducttape.

Tips voor het onderhoud van de borstel

We delen onze favoriete onderhoudstips om je borstels langer in de beste conditie te houden. Bovendien laten we u zien hoe u uw verfkwast op de juiste manier kunt gebruiken, zodat deze niet beschadigd raakt. Wat je nu ook schildert, het ziet er veel beter uit!

 • Reinig borstels meteen: Laat de borstels niet weg. Maak ze meteen schoon. Het zal veel gemakkelijker zijn om ze schoon te maken. Als je ze weglaat, zal de verf uitharden op de borstelharen.
 • Was de basis van de borstelharen: Maak niet alleen de borstelpunten schoon. Reinig de hele borstel, inclusief het deel in de buurt van de ferrule. Ja, dit is moeilijker schoon te maken, maar het is zo belangrijk.
 • Wees voorzichtig: Wees niet te ruw bij het schoonmaken van je verfkwasten, anders veranderen de borstelharen van vorm en grootte. Wees voorzichtig, langzaam en zachtaardig, zelfs als het langer duurt.
 • Laat niet te lang weken: Week je borstels niet een nacht in het oplosmiddel. Als je terpentijn of minerale spiritus gebruikt, week de borstels dan helemaal niet. De manier waarop het oplosmiddel de borstelharen verzacht, kan ervoor zorgen dat de borstelharen van vorm veranderen, vooral als u de borstel verticaal weekt.
 • Houd de borstelharen zacht: Snel een paar minuten in kokende azijn dompelen is super effectief. Doe dit voor en na het schoonmaken van je borstels.
 • Verstik en druk de borstel plat: Deze twee schildertechnieken helpen je om een nauwkeurigere slag te krijgen. Wanneer u de gewenste schilderresultaten bereikt, zult u minder gefrustreerd zijn, wat u op zijn beurt kan helpen de kwast beter te behandelen, zodat deze langer meegaat. Verstik eerst de verfkwast. Dit betekent dat je het handvat dichter bij het borsteleind houdt, waardoor je meer controle hebt over de borstel. Ten tweede, maak het penseel plat door het penseel vrij dicht bij de rand op je schilderoppervlak te duwen voordat je je een weg naar binnen baant over de lijn. Houd de druk om ervoor te zorgen dat je hand stabiel blijft en de slagen gelijkmatiger zijn.
 • Gebruik niet te veel verf: Wanneer je je penseel in verf dompelt, probeer dan alleen de eerste 1/2 van de kwast nat te houden. U hoeft niet de hele kwast in verf te verzadigen. Dit maakt het moeilijker om de borstelharen te verwijderen en schoon te maken.

Wanneer moet u een penseel vervangen?

Als je weet hoe je verfkwasten op de juiste manier moet wassen, zou het vervangen ervan het laatste moeten zijn waar je aan denkt. Maar er komt wel een tijd dat wkip die je nodig hebt om nieuwe te kopen.

Vervang uw verfkwast als:

 • De borstelharen werpen af: Ruiharen betekent dat de verfkwast aan het einde van zijn levensduur is. Tijd voor een nieuwe borstel. Maak je niet druk; het zal je kunstwerk zoveel beter maken.
 • De borstel heeft zijn punt verloren: Ronde borstels en rigger borstels ontmoeten elkaar op een punt. Als het penseel dit gedefinieerde punt niet meer heeft, is het tijd om het bij te werken. Gooi de borstel echter niet weg. Je kunt het bewaren en gebruiken zonder de tip voor verschillende delen van je schilderij. Je kunt ook het uiteinde eraf knippen en de borstel gebruiken voor stippling of droog borstelen.
 • Borstelharen zijn misvormd: Het is belangrijk om je borstelharen uit te kammen en ze na het schoonmaken opnieuw vorm te geven om ervoor te zorgen dat ze niet op een wonky manier vast komen te zitten. Maar als je haren niet teruggaan naar hun oorspronkelijke vorm, wat je ook doet, dan is het misschien tijd voor nieuwe borstels.
 • Uw schilderij is grillig: Als je geen vloeiende, nauwkeurige lijn meer kunt schilderen met de verfkwast, is het tijd voor een nieuwe.
 • Te moeilijk schoon te maken: Als je onze reinigingsmethode hebt gevolgd en het werkt niet, dan kan het zijn dat de verfkwast niet meer te reinigen is.
 • Gebroken handvat: Als het handvat kapot of versplinterd is, moet u de borstel vervangen.

Verspil het niet

Alleen omdat je de borstel niet voor zijn oorspronkelijke doel kunt gebruiken, betekent niet dat je verspillend moet zijn en hem moet weggooien. U kunt het penseel voor andere toepassingen gebruiken, zoals droog borstelen, schilderen met textuur, schoonmaken en meer.

Veelgestelde vragen

Kan een verfkwast levenslang meegaan?

Waarschijnlijk niet voor het leven, maar met de juiste zorg moeten ze meerdere jaren meegaan.

Is het ok om verfkwasten in de gootsteen schoon te maken?

Als u latexverf gebruikt en u hebt een openbaar rioolstelsel (in plaats van een septisch systeem), is het prima om verfkwasten in de gootsteen schoon te maken.

Als u echter een septisch systeem heeft, kan het wassen van uw borstels in de gootsteen gevaarlijke chemicaliën in uw afvoeren sturen. Dit kan vervuiling, gevaren en verstoppingen veroorzaken, wat leidt tot dure reparaties.

Kunt u een draadpenseel gebruiken om een penseel schoon te maken?

We raden het af. Het draadmateriaal kan de fijne borstelharen op de borstel beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een borstel met zachte borstels om verfkwasten schoon te maken, vergelijkbaar met die waarmee je je afwas zou doen.

Kan ik een verfkwast direct na het wassen gebruiken?

Het gebruik van uw verfkwast voordat deze grondig wordt gedroogd, kan latexverf verdunnen of verf op oliebasis afstoten. Dit heeft invloed op uw project. We raden dus aan om te wachten tot de borstel droog is.

Hoe bewaar je verfkwasten tussen lagen?

Als je binnen dezelfde dag terugkomt naar de borstel terwijl je een paar uur wacht tot de vacht droog is, wikkel je de borstel in plasticfolie. Maak een goede afsluiting door afplaktape om de plasticfolie te wikkelen. Houd de borstels uit het zonlicht en uit de buurt van hotspots in huis.


We hebben je een beeld geschetst

Nu we je een beeld hebben geschetst van hoe je verfkwasten precies moet schoonmaken, kun je ervoor zorgen dat je penselen nog jaren meegaan. Wanneer u investeert in verfkwasten, is het laatste wat u wilt dat geld verspillen door uw verfkwasten te verpesten.

Om samen te vatten, de belangrijkste tip is om je verfkwasten meteen te wassen. Zorg ervoor dat u het juiste oplosmiddel gebruikt op basis van het type verf dat u hebt gebruikt. En was nooit verf op oliebasis af in een gootsteen; gebruik in plaats daarvan altijd een bassin.

Aan welk project je vervolgens ook werkt, het ziet er 1.000 keer beter uit met deze waardevolle tips!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?