Hoe een Shag-tapijt schoon te maken (dus het gaat jaren mee)

Shag vloerkleden hebben een lange en luxe pool die heerlijk aanvoelt onder je voeten. Ze zijn een mooi en wazig accessoire om in huis te hebben. Het probleem is dat de stapel het moeilijk maakt om shagtapijten schoon te maken en te stofzuigen.

Dus laten we vandaag praten over het schoonmaken van een shag-tapijt.

Hoe maak je een Shag Area Vloerkleed schoon

Maak een shag vloerkleed schoon door het op een zonnige dag mee naar buiten te nemen. Een klein vloerkleed kan worden geschud totdat al het stof is verwijderd. Een groter shagkleed moet over een rail of zaagpaard worden gehangen. Vervolgens kunt u de zijkant van een bezem gebruiken om het tapijt te kloppen totdat het stof en vuil is verwijderd. Als je klaar bent, laat je het kleed enkele uren buiten in de zon staan.

Lees ook:   hoe moet je een fidget spinner schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Is een Shag Vloerkleed moeilijk schoon te houden?
 • Soorten Shag Vloerkleden
 • Hoe maak je een Shag Area Vloerkleed schoon
 • Tips om een shag vloerkleed weer pluizig te maken
 • Hoe zorg je voor een shaggy vloerkleed
 • Is het de moeite waard om een professional in te huren?
 • Veelgestelde vragen

Is een Shag Vloerkleed moeilijk schoon te houden?

Shag vloerkleden zijn iets ingewikkelder dan een gewoon vloerkleed om schoon te houden. Als je je echter eenmaal hebt gevestigd in een schoonmaakroutine, zul je merken dat een dik shagkleed gemakkelijk te onderhouden is.

Als een shag vloerkleed alleen licht gebruik heeft, je kunt wegkomen met slechts één keer per maand stofzuigen. De meeste shagtapijten moeten wekelijks worden gestofzuigd. Een shagkleed dat veel wordt gebruikt door kinderen en huisdieren, moet echter mogelijk dagelijks worden gestofzuigd.

Je moet ook van plan zijn om je vloerkleed een of twee keer per jaar grondig te reinigen.

Soorten Shag Vloerkleden

Er zijn verschillende soorten materialen die worden gebruikt om een shag vloerkleed te maken. Elk van de materialen vereist een andere methode om het tapijt te onderhouden en schoon te maken.

Acryl

Productafbeelding van de witte foto prop luxe faux fur gebied tapijt shaggy schapenvacht fluffy plaid tapijt kunst tapijt tapijten slaapkamer woonkamer decor 40x71in

Acryl is een door de mens gemaakte vezel vergelijkbaar met polyester. Het geeft echter het uiterlijk en het gevoel van wol. Het verft goed, dus je zult het vinden in tapijten met opvallende kleuren. Het heeft ook een goede vlekbestendigheid.

Dit zachte en luxe vloerkleed heeft echter een slechte brandwerendheid. Hoewel acryl tapijten meestal worden behandeld om de brandwerendheid te verbeteren, is het een goed idee om ze ver weg van de keuken en open haarden te plaatsen.

Wol

Wollen tapijten zijn duur, warm en hebben een aantrekkelijk uiterlijk. Ze zijn ook sterk, zacht en duurzaam. Wollen vloerkleden absorberen vocht, zodat ze een natuurlijk luchtfilter zijn.

Flokati

Productafbeelding van het nuLOOM handgeweven echte Griekse Flokati Shag-vloerkleed, 5 'x 7', natuurlijk

Flokati-tapijten zijn 100% wollen tapijten die meestal crème of wit zijn, hoewel je er af en toe een kunt vinden die is geverfd. Flokati vloerkleden hebben een unieke uitstraling die anders is dan andere wollen vloerkleden. Traditioneel werd het flokati-tapijt onder een waterval geplaatst waardoor de wol strakker werd totdat deze pluizig werd.

De look is anders dan een wollen vloerkleed dat in vorm is geweven of geknoopt. Om je mooie flokati vloerkleed te onderhouden, moet je het regelmatig schoonmaken.

Leer

Leren vloerkleden zijn makkelijker schoon te maken dan de andere soorten vloerkleden. Je hoeft er alleen maar leerreiniger op te gebruiken. Zorg ervoor dat u ze in een gebied plaatst met weinig tot gemiddeld verkeer.

Beperk ook hun contact met voedsel, vloeistoffen en dieren tot een minimum.

Hoe maak je een Shag Area Vloerkleed schoon

Shag vloerkleden kunnen thuis worden schoongemaakt. U moet eerst de tapijtverzorging controleren om er zeker van te zijn dat u de juiste verzorgingstechnieken voor uw tapijt gebruikt.

 • Tijd: 30 minuten – 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Rail of zaagpaard
 • Bezem
 • Vacuüm zonder klopperbalk of powerhead
 • Vacuüm met een klopperbalk
 • Droogshampoo
 • Afwasmiddel
 • Witte azijn

Stofverwijdering

Je kunt een klein vloerkleed zonder vacuüm schoonmaken en het stof verwijderen door het buiten te schudden of te slaan.

1. Neem het tapijt mee naar buiten

Neem eerst je vloerkleed mee naar buiten om het schoon te maken. Je zult een zonnige dag willen kiezen, omdat de zonnestralen bacteriën en huisstofmijt zullen doden. Je loopt ook niet het risico dat regen je vloerkleed doorweekt.

2. Beat of Shake Vloerkleed

Een klein vloerkleed kan worden geschud totdat het stof niet meer uit het tapijt vliegt. Een groter tapijt moet aan een rail of zaagpaard worden gehangen. Sla vervolgens het kleed met de zijkant van een bezem totdat er geen stof meer uit het tapijt komt.

3. Laat het tapijt buiten staan

Laat je vloerkleed enkele uren buiten in de zon liggen. De zon zal helpen om het tapijt te desinfecteren en eventuele huisstofmijt die zich erin verstopt te doden.

4. Reinig de vloer onder het tapijt

Terwijl het vloerkleed buiten in de zon ligt, maak je de vloer onder het kleed schoon. Veeg en dweil het gebied. Wacht tot de vloer droog is voordat u het tapijt terugbrengt naar zijn oorspronkelijke positie.

Schud ook het vloerkleed naar buiten om vuil en stof erop te verwijderen.

Met een stofzuiger

De meeste mensen zullen hun vloerkleed wekelijks moeten stofzuigen. Een vloerkleed dat intensief wordt gebruikt, moet echter dagelijks worden gestofzuigd. Als er zelden op het tapijt wordt gelopen, kun je wachten en het tapijt slechts één keer per maand stofzuigen.

1. Bereid het vacuüm voor

De eerste stap is om je vacuümkop in te stellen op een hoge stapel als dat een optie is. Een shag vloerkleed heeft extra ruimte nodig tussen de stofzuiger en het vloerkleed.

Verwijder ook de vacuümklopperbalk of powerhead. De wervelende actie zal de shag beschadigen door strengen uit te trekken of te scheuren.

2. Vacuüm Top

Stofzuig de bovenkant van je shag vloerkleed en doe je best om te suction out vuil. Mogelijk moet u een gebied 2 of 3 keer stofzuigen om al het vuil te verwijderen.

3. Flip Vloerkleed

Stofzuig de onderkant van het vloerkleed elke maand of indien nodig. Om de onderkant te stofzuigen, gebruik je de klopperbalk op je stofzuiger. Hierdoor kunt u meer vuil verwijderen.

Mogelijk moet u op de rand van een klein tapijt gaan staan en het vacuüm naar het midden duwen om te voorkomen dat het tapijt wordt opgezogen. Als de zuigkracht te sterk is, verwijdert u de powerhead.

4. Flip Vloerkleed naar boven

Draai het kleed weer om zodat de bovenkant er weer bovenop ligt. Je moet de bovenkant nog een keer stofzuigen zonder de klopperbalk of powerhead om vuil te verwijderen dat is losgemaakt toen je de onderkant van het tapijt stofzuigde.

Met droogshampoo

Als je je tapijt dieper wilt reinigen of vreemde geuren wilt verwijderen, overweeg dan om je tapijt schoon te maken met droogshampoo.

1. Strooi vloerkleed

Nadat je het vloerkleed hebt gestofzuigd om het vuil te verwijderen, bestrooi je je vloerkleed gelijkmatig met droogshampoo.

2. Borstel korrels in tapijt

Werk de droogshampookorrels voorzichtig in het tapijt. Je kunt hiervoor de reinigingskopharen van je stofzuiger gebruiken, maar zet de stofzuiger niet aan. Laat het vloerkleed een uurtje staan.

3. Vacuüm

Nadat je een uur hebt gewacht, zuig je de droogshampoo op. Ga meerdere keren over het kleed, zodat je er zeker van kunt zijn dat je grondig werk hebt gedaan en alle korrels hebt opgezogen.

Stoomreiniging

Een andere optie is om je shag vloerkleed met stoom schoon te maken. Je hoeft je vloerkleed maar één of twee keer per jaar met stoom schoon te maken.

Wees extra voorzichtig bij het stoomcleanen van je shag vloerkleed. Als je te dichtbij of te lang stoomt kunnen de vezels doorweekt raken en niet goed drogen. Dit kan schade aan je vloerkleed veroorzaken.

1. Stoomreiniger huren

Ten eerste, als je geen stoomreiniger hebt, huur er dan een bij een lokale verhuurwinkel of supermarkt.

2. Stoom schoon Shag Vloerkleed

Volg de aanwijzingen op je stoomreiniger en het verzorgingslabel van je vloerkleed om het lange haar van je shagdeken te stomen. Je moet ervoor zorgen dat je vloerkleed niet te nat wordt.

Over het algemeen moet je de stoomreiniger ongeveer 6 centimeter boven het tapijt houden, omdat je niet wilt dat de vezels doorweekt raken. Gebruik lange bewegingen en zorg ervoor dat u de stoom niet langer dan 5 seconden schoon houdt boven een specifiek gebied.

3. Droog vloerkleed

Droog je harige vloerkleed. Gebruik een ventilator om er lucht overheen te blazen, want het pluche van het shagkleed zal behoorlijk wat water opnemen en lang nat kunnen blijven. Het gebruik van een ventilator helpt de droogtijd te verkorten.

Vlekken verwijderen

Als je vloerkleed gekleurd raakt, moet je het zo snel mogelijk schoonmaken om te voorkomen dat de vlek in de vezels doordringt. Zorg ervoor dat u een witte microvezeldoek gebruikt bij het verwijderen van een vlek, omdat een gekleurde microvezeldoek uw tapijt kan verven. Je kunt in plaats daarvan ook een papieren handdoek gebruiken.

1. Oppervlakte Blot

Gebruik een papieren handdoek of witte doek om zoveel mogelijk van de vlek op te vegen. Schrob niet, want dit zal alleen de vlek in de vezels werken. Gebruik als je kunt een lepel of spatel om de vlek van je vloerkleed te halen.

De uitzondering is modder. Als je modder op je vloerkleed hebt, wacht dan tot de modder is opgedroogd en borstel het dan van je tapijt.

2. Schone vlek

Voeg een spuitje afwasmiddel toe aan een kom water en gebruik vervolgens deze oplossing en een doek om de vlek op te vegen. Een andere optie is om een verhouding van 1:1 van azijn en water te gebruiken. Gebruik nogmaals de oplossing en een doek om de vlek voorzichtig op te vegen.

Laat het gebied aan de lucht drogen.

3. Zuiveringszout

Strooi zuiveringszout over de vlek en laat het 30 minuten zitten. Borstel vervolgens het zuiveringszout van je vloerkleed.

Tips om een shag vloerkleed weer pluizig te maken

Als je vloerkleed zijn pluis verliest, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het weer pluizig te maken.

Stoom vloerkleed

Om je vloerkleed nieuw leven in te blazen, kun je je vloerkleed stomen door een licht vochtige handdoek te nemen en deze op je vloerkleed te leggen. Laat dan een warm maar niet heet strijkijzer over de handdoek lopen. Dit zal je kleed stomen, maar niet schoonmaken, en helpen om de shag nieuw leven in te blazen.

Hark Vloerkleed

Een andere optie is om je vloerkleed te harken. Je kunt een tapijtkam of een vork gebruiken om over je vloerkleed te gaan en de vezels weer op te harken. Het zal helpen om puin los te maken en het uiterlijk van de vezels te verbeteren.

Hoe zorg je voor een shaggy vloerkleed

Er zijn een paar do’s en don’ts die je moet volgen bij het verzorgen van een shag vloerkleed. Deze helpen je om je vloerkleed jarenlang te onderhouden.

Do’s:

 • Stofzuig je vloerkleed langzaam, rij voor rij.
 • Plek reinig onmiddellijk met azijn.
 • Houd de vloer onder je vloerkleed stofvrij.
 • Plaats je vloerkleed in gebieden met weinig verkeer.
 • Trek je schoenen uit voordat je op je kleed loopt.

Don’ts:

 • Eet of drink niet op je vloerkleed
 • Gebruik geen heteluchtdroger op je vloerkleed

Is het de moeite waard om een professional in te huren?

Het is vaak de extra kosten waard om een professional in te schakelen om je shagkleed schoon te maken. Overmatig stofzuigen en vlekkenbehandeling kunnen een shagkleed beschadigen. Een professional weet hoe hij uw tapijt moet behandelen zonder het te beschadigen, omdat hij het schoonmaakt en moeilijke vlekken verwijdert.

Bovendien bespaart een professional u tijd en helpt u ook uw tapijt te onderhouden, zodat het langer meegaat.

De kosten liggen meestal tussen $ 4 en $ 10 per vierkante voet.


Veelgestelde vragen

Kun je tapijtreiniger gebruiken op een shag vloerkleed?

Ja, je kunt droog tapijtshampoo gebruiken op de meeste shag-tapijten. De verschillende droogshampoos gebruiken verschillende formules. Zorg ervoor dat uw specifieke droogshampoo veilig is voor uw tapijt, omdat sommige het beste zijn voor wol en andere het beste voor acryl.

Kun je een ruig vloerkleed in bad wassen?

Ja, je kunt een klein ruig vloerkleed met de hand wassen. Als het in je bad past, kun je het gebruiken.

Vul een bad met warm water en een wasmiddel dat veilig is voor je vloerkleed. Leg je vloerkleed in het bad en laat het 10 minuten staan.

Nadat de 10 minuten zijn voltooid, schrobt u uw tapijt om de vlekken te verwijderen met een schone, witte microvezeldoek. Spoel vervolgens het vloerkleed af en verwijder zoveel mogelijk vocht als je kunt. Hang het kleed buiten in de zon te drogen.

Hoe krijg je de geur uit een shagtapijt?

Zuiveringszout is een geweldige manier om een geur uit een shagtapijt te krijgen. Strooi de baking soda gelijkmatig over het hele vloerkleed. Wacht minstens 4 uur, of je kunt het zelfs een nacht laten staan voordat je het zuiveringszout opzuigt.

Hoe droog je een nat ruig vloerkleed?

Heb je een klein vloerkleed, hang het dan aan een waslijn in de zon nadat je zoveel mogelijk vocht uit je vloerkleed hebt gehaald.

Je kunt ook een ventilator en een luchtontvochtiger gebruiken om je natte shag vloerkleed te drogen. Gebruik een luchtontvochtiger om het vocht te verwijderen. Schakel vervolgens plafondventilatoren in, plaats vloerventilatoren die op het tapijt zijn gericht en trek zelfs je haardroger uit om je ventilator te drogen.

Als je klaar bent, controleer je je vloerkleed en de vloer onder het tapijt om er zeker van te zijn dat ze ook droog zijn.

Een andere optie is om zuiveringszout te gebruiken om je tapijt te drogen, omdat zuiveringszout vocht aantrekt. Strooi gewoon een royale hoeveelheid zuiveringszout over je hele tapijt en wacht vervolgens 30 minuten voordat je het stofzuigt.

Kun je baking soda op een shag vloerkleed leggen?

Ja, zuiveringszout is veilig te gebruiken op je shag vloerkleed. Het zal je vloerkleed opfleuren en ontgeuren, waardoor het fris blijft ruiken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?