Hoe aquariumzand schoon te maken (zonder uw vis te storen)

Als je een aquarium in huis hebt, weet je dat het schoonhouden van je aquarium van vitaal belang is voor het behoud van gezonde vissen. Al het visafval nestelt zich echter op de bodem van de tank. Het is dus belangrijk om te weten wat de beste manier is om aquariumzand schoon te maken.

Inhoudsopgave
 • Wanneer moet ik aquariumzand schoonmaken?
 • Hoe aquariumzand te spoelen voor gebruik
 • Hoe aquariumzand schoon te maken
 • Hoe aquariumzand te verwijderen
 • Tips voor het schoonhouden van een aquarium
 • Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik aquariumzand schoonmaken?

Aquariumzandsubstraat moet om de twee weken worden gereinigd. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of je zand moet worden schoongemaakt, maar als je bruine of groene plekken in het zand ziet, is het zeker tijd om je zand schoon te maken.

Hoe aquariumzand te spoelen voor gebruik

Aquariumzand reinigen voordat u het plaatst in uw tank is belangrijk. Dit verwijdert al het sediment en puin en voorkomt dat er een zandwolk ontstaat wanneer u water aan de tank toevoegt.

 • Tijd: 25 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Emmer van 5 liter
 • Grote gootsteen of tuinslang
 • Waterconditioner (optioneel)

1. Giet zand in emmer

Open je zak zand en giet wat in een emmer van 5 gallon totdat de emmer ongeveer 1/3 vol is. Pas op dat je het niet te hoog vult, anders zal er samen met het water zand uit de emmer lopen.

2. Schoon zand

Er zijn twee manieren om het zand schoon te maken zodra het in de emmer van 5 gallon zit.

De eerste methode is om de emmer in een grote gootsteen onder een kraan te plaatsen. Zet de kraan helemaal aan zodat deze de emmer vult. Gebruik je vingers om het zand te roeren en te roeren. Het water wordt troebel.

Zodra de emmer vol water staat, zet je de kraan dicht en roer je het zand nog wat. Giet het vuile water af. Herhaal de reeks totdat het water helder is, ongeacht hoeveel je het zand roert.

Dit kan 10 spoelingen of meer duren.

De tweede methode is om een tuinslang te gebruiken. Duw de slang in het zand totdat deze dicht bij de bodem van de emmer is. Het water uit de slang zal het zand roeren en de emmer vullen.

Laat het water over de emmer lopen, zodat je een continue stroom hebt die uitstroomt. Wanneer het water helder is, verplaatst u de slang naar een andere locatie en duwt u de slang terug in het zand.

Herhaal dit totdat het zand volledig is gespoeld.

3. Giet het water af

Zodra je het zand hebt schoongemaakt, is het tijd om het water af te tappen. Giet het water voorzichtig uit de emmer zodat alleen het water wordt verwijderd en het zand in de emmer achterblijft.

4. Giet het zand in het aquarium

Giet het zand in het lege aquarium en laat het 24 uur drogen voordat je water aan de tank toevoegt. Dit om chloorverontreiniging te voorkomen die schadelijk is voor uw vissen. Een andere optie is om een waterconditioner te gebruiken die ook chloorverontreiniging voorkomt.

Hoe aquariumzand schoon te maken

Al het afval van je vissen zakt naar de bodem van je aquarium en rust in het zand. Reinig het zand om de twee weken om uw waterkwaliteit en de gezondheid van uw vissen te behouden.

Hier is een korte handleiding over het reinigen van zand in een aquarium.

Met een Sifon

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Warm water
 • Borstel
 • Kleine slang of grindvacuüm
 • Kleine emmer

1. Voorbereiding Tank

Koppel uw filters, pompen, kachels, lampen, enz. Los. Je werkt met het water en het is het beste om een onbedoelde schok te voorkomen.

Verwijder alle nepplanten en decoraties. Reinig ze met warm water en een borstel om eventuele algen die zich hebben opgebouwd te verwijderen.

Laat alle levende planten staan. Het verwijderen van hen uit de tank is moeilijk voor de planten en kan ze uiteindelijk doden.

Vissen worden meestal in de tank achtergelaten, tenzij u een grondige reiniging uitvoert. Als u van plan bent om grondig schoon te maken en het grootste deel van het water te verwijderen, verplaats uw vis dan voor een korte tijd naar een emmer, terwijl u schoonmaakt.

2. Hark het zand voorzichtig

Hark het zand voorzichtig met je vingers voordat je het zand stofzuigt of overhevelt. U wilt het puin en de uitwerpselen naar de bovenkant van het zand verplaatsen om het gemakkelijker te verwijderen.

Pas op dat je het zand niet te veel roert, zodat je het water niet te veel vervuilt. Diepe zandbedden ontwikkelen in de loop van de tijd waterstofsulfidegas dat de bewoners van uw tank kan doden als het snel wordt vrijgegeven.

3. Gebruik een grindvacuüm of sifon

Gebruik nu een sifon- of grindvacuüm om water en puin uit de tank in een emmer op te zuigen. Beweeg voorzichtig het uiteinde van de sifon of grindvacuüm ongeveer 1-2 centimeter boven het zand. Zorg ervoor dat u uw vissen niet stoort terwijl u het fijne vuil in de tank opzuigt.

Regel de stroom met een klep op een grindvacuüm of door in de buis van de sifon te knijpen totdat u de beste zuigsnelheid vindt. Als het zand stijgt, verplaats je de sifon of zuig je op weg van het zand.

Hierdoor valt het zand terug naar de bodem van de tank. Het puin dat u verwijdert, is lichter dan het zand en wordt met het water opgezogen. De kunst is om te leren hoe je het water en puin kunt opzuigen zonder het zand op te zuigen.

Beweeg het vacuüm of de sifon voorzichtig rond de tank en zuig het puin op.

Stop wanneer je het hele oppervlak hebt bedekt van de tank of je hebt de helft van het water verwijderd. Als je niet de hele tank hebt schoongemaakt, maak je er dan geen zorgen over. Kom over 5-7 dagen terug om het zand te reinigen de volgende keer dat je het water ververst.

4. Vervang decoraties en vul uw tank opnieuw

Vervang alle decoraties en nepplanten die je in stap één hebt verwijderd.

Vul uw tank voorzichtig bij met schoon water. Zorg ervoor dat het nieuwe water geen chloor bevat. Dit kun je doen door het 24 uur uit te laten of een waterconditioner te gebruiken.

Zorg er ook voor dat het nieuwe water op dezelfde temperatuur is als uw aquarium om te voorkomen dat uw vissen schokken of doden.

Wanneer u klaar bent met het bijvullen van uw tank, vergeet dan niet om alle elektronica die op uw aquarium is aangesloten, zoals het filter en de pomp, aan te sluiten en in te schakelen.

Zonder sifon

Als je geen slang hebt om over te hevelen of een grindvacuüm, kun je een hark of schop gebruiken om het zand op te roeren. Dan gebruik je schoonmaakmiddelen zoals een kalkoen baster of een drukkit om het vuile water te verwijderen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Warm water
 • Borstel
 • Kalkoen baster of drukpomp
 • Kleine emmer

1. Bereid de tank voor

Bereid uw tank voor op reiniging door alle elektronica uit te schakelen en decoraties en nepplanten te verwijderen. Vergeet niet om je levende planten in je aquarium te laten staan, zodat je de wortels niet beschadigt door de planten te verwijderen. Reinig je decoraties en nepplanten met warm water en een borstel.

2. Hark een klein deel van het zand

Gebruik voorzichtig je vingers om een klein deel van het zand te harken en stuur het puin dat je wilt verwijderen het water in. Gebruik de kalkoen baster of drukpomp om het vuile water te verwijderen. Werk langzaam en doe slechts één klein gedeelte tegelijk, zodat u niet te veel verontreinigende stoffen of waterstofsulfide in uw tank vrijgeeft.

Het voordeel is dat u de moeilijk bereikbare delen van de tank gemakkelijker kunt reinigen. Het is ook gemakkelijker om te voorkomen dat zand wordt verwijderd.

U hoeft niet de hele tank in één dag te voltooien. Werk langzaam door de tank sectie voor sectie.

3. Vervang decoraties en vul uw tank opnieuw

Vervang alle decoraties en vul het water in uw tank bij. Vergeet niet om water te gebruiken dat geen chloor bevat en op dezelfde temperatuur is als het water in uw aquarium.

Hoe aquariumzand te verwijderen

Als u het zand uit uw aquarium moet verwijderen voor een grondige reiniging, verplaats dan eerst uw vis naar een andere tank. Hevel vervolgens al het water uit je tank over naar een tweede tank of emmer.

Verplaats je stenen, planten en decoraties in deze tank of emmer, want er zijn organismen op deze items die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van je tank.

Schep al het zand in je tank eruit. Vervolgens kunt u het zand reinigen voordat u het terug in de tank plaatst, of het vuile zand vervangen door schoon zand. Vervang vervolgens de rotsen, planten en decoraties.

De laatste stap is om uw vissen terug te brengen naar hun aquarium.

Tips voor het schoonhouden van een aquarium

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw aquarium schoon te houden. Blijf eerst op de hoogte van het reguliere onderhoud. Doe dit door het water regelmatig te verversen, uw zand om de twee weken schoon te maken en ervoor te zorgen dat uw filter goed werkt.

Overweeg om zandverschuivers aan uw aquarium toe te voegen. Dit zijn wezens zoals slakken en heremietkreeften, die de algen en het puin in uw zand eten en u helpen een gezond aquarium voor uw vissen te behouden.

Een paar algenetende vissen om te overwegen toe te voegen aan uw zoetwatertank zijn:

Als u een zoutwatertank heeft, overweeg dan:

Veelgestelde vragen

Is het moeilijk om aquariumzand schoon te maken?

Nee, het is niet moeilijker om aquariumzand schoon te maken dan om aquariumgrind schoon te maken.

Hoe kom je van een Zandwolk?

De beste manier om van een zandwolk af te komen, is door dit in de eerste plaats te voorkomen door uw zand grondig te wassen om al het vuil te verwijderen voordat u het aan uw tank toevoegt.

Zodra je een zandwolk hebt, moet je wachten tot de zandwolk bezinkt, wat wel 7 dagen kan duren. Er zijn een paar tips die je moet weten en die de zandwolk zullen helpen om sneller te bezinken.

 • Laat het filter niet draaien, omdat het zand in het water het zal beschadigen.
 • Verplaats uw tank niet, dit zal het zand roeren en de zandwolk erger maken.
 • Voeg niets toe aan uw tank totdat de zandwolk is neergedaald, omdat dit het zand gewoon zal roeren. De zandwolk zal er langer over doen om te bezinken nadat het zand is geroerd.
 • Ververs het water dagelijks. Elke keer dat je de helft van het water ververst, wordt de tijd dat de zandwolk meegaat verminderd.

Waarom wordt mijn aquarium zo snel vies?

Uw aquarium kan snel vies worden omdat het aquarium te klein is voor het aantal vissen dat u heeft of u kunt uw vis overvoeren. Zorg er ook voor dat u een goed filtratiesysteem hebt geïnstalleerd, omdat dit ook zal helpen uw water schoon te houden.

Verdwijnen bruine algen vanzelf?

De bruine alg, een klein eencellig dier dat een diatomee wordt genoemd, zal na een paar weken of enkele maanden vanzelf verdwijnen. Het is echter het beste om er vanaf te komen, ook al is het niet schadelijk voor je vissen. Het is niet goed voor planten die je in de tank hebt, omdat het concurreert om voedingsstoffen en zonlicht blokkeert.

Hoe houd je zand uit een aquariumfilter?

De beste manier om zand uit uw aquariumfilter te houden, is door uw filter uit de buurt van uw zandbed te plaatsen.

Een andere optie is om een spons ter grootte van je inlaatbuis te snijden. Steek het in het uiteinde van de buis. Houd de spons in de gaten, want deze filtert het zand eruit en moet uiteindelijk worden vervangen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?