Hoe een Steam Mop te gebruiken

Heb je net een stoommop gekocht en voel je je een beetje verloren over hoe je het moet gebruiken? Wilt u weten hoe u het beste uit uw nieuwe investering kunt halen? Maak je niet druk; we zijn er geweest: het kan in eerste instantie op een vreemd object lijken.

Je hebt misschien een stoommop gekocht omdat het een handig, kiemdodend hulpmiddel is – precies wat je nodig hebt voor een druk gezinshuis. We gebruiken al jaren een stoommop en zijn er helemaal weg van.

Als u niet weet hoe u het op de juiste manier moet gebruiken, beantwoorden we enkele veelgestelde vragen en bieden we een stapsgewijze handleiding om aan de slag te gaan. Al snel zul je je realiseren hoeveel een briesje een stoommop is om te gebruiken!

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt een Steam Mop?
 • Welke vloeren kan ik reinigen met een stoommop?
 • Kan ik een stoommop op tapijt gebruiken?
 • Hoe vaak moet ik een StoomMop gebruiken?
 • Kan ik de watertank vullen met een reinigingsoplossing?
 • Kan ik kraanwater gebruiken voor een stoommop?
 • Zal het gebruik van een stoommop ziektekiemen doden?
 • Hoe een Steam Mop te gebruiken
 • Veelgestelde vragen

Hoe werkt een Steam Mop?

Wanneer aangesloten op een stopcontact, verwarmt het water tot ongeveer 245 graden Fahrenheit. Sommige kunnen lager in temperatuur zijn, terwijl anderen hoger kunnen gaan. De hete waterdamp wordt vervolgens vanaf de basis op het dweilkussen uitgestoten.

De stoom maakt taai vuil en vuil los, dat het dweilkussen absorbeert. Het kan zelfs vlekken en schimmels verwijderen.

Hoe een stoommop te gebruiken

Welke vloeren kan ik reinigen met een stoommop?

U kunt verschillende oppervlakken schrobben, waaronder tegels, voegen, linoleum, keramiek en tapijt. De sleutel is dat de vloer moet worden afgedicht om te voorkomen dat overtollig vocht kwetsbare materialen beschadigt.

In het bijzonder wordt aanbevolen om ongedicht hardhout te vermijden. De stoom kan het hout kromtrekken en leiden tot zwelling en verkleuring.

Als u niet weet of uw vloer is afgedicht, kunt u een watertest doen. Kies een afgesloten gebied en laat er kleine hoeveelheden water op vallen. Als het water na een paar minuten niet wordt geabsorbeerd, kan dit betekenen dat het is afgesloten en veilig voor stoommops.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die laminaatvloer reinigt met een stoommopBeste stoommops voor laminaatvloeren van 2022

Kan ik een stoommop op tapijt gebruiken?

Het is misschien mogelijk om wat multifunctionele stoommoppen op het tapijt te gebruiken. Dit komt meestal door de opname van een accessoire dat een tapijtzweefvliegtuig wordt genoemd. Een tapijtzweefvliegtuig klemt zich vast aan de dweilkop om weerstand van het tapijt te voorkomen.

We raden echter aan om de gebruikershandleiding te raadplegen voordat u uw stoommop op tapijt gebruikt. Het laatste wat je wilt is de kleur of het uiterlijk vervormen. Stoom kan tapijten beschadigen met kunstmatige vezels en Berbertapijten kunnen wazig worden.

Hoe vaak moet ik een StoomMop gebruiken?

Het hangt ervan af hoe vies uw vloer kan worden. Gemiddeld gebruiken de meeste gezinnen ongeveer één keer per week een stoommop. Het kan meer zijn als je druk en actief bent.

Bij ons thuis komt de stoommop iets vaker dan wekelijks naar buiten. Dit komt door het hebben van een zeer modderige hond!

Kan ik de watertank vullen met een reinigingsoplossing?

Stoommoppen hebben alleen water nodig om te functioneren. Het bijvullen met uw eigen reinigingsoplossing kan het beschadigen, evenals uw vloer.

Sommige stoommoppen hebben extra accessoires, zoals geparfumeerd gedemineraliseerd stoommopwater. Maar het is het beste om eerst uw gebruikershandleiding te lezen om er zeker van te zijn dat deze compatibel is met youw model.

Bovendien kunt u profiteren van het gebruik van giftige of agressieve chemicaliën in uw huis. Dit kan mensen met allergieën helpen, maar ook veilig zijn voor kinderen en harige vrienden.

Als u een aangename geur wilt toevoegen, neem dan contact op met uw fabrikant, omdat zij een paar druppels etherische olie aan het waterreservoir kunnen toevoegen.

Kan ik kraanwater gebruiken voor een stoommop?

Als u in een regio met hard water woont, raden we kraanwater niet aan. Dit komt omdat het mineralen kan bevatten, zoals calcium en magnesium. (1).

Hoewel kraanwater veilig kan zijn om te drinken, kan het je stoommop beschadigen. Er is een mogelijkheid dat mineralen de stoomuitlaten na verloop van tijd kunnen blokkeren. We raden aan om gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken om dit te voorkomen.

Zal het gebruik van een stoommop ziektekiemen doden?

Ja. Gelukkig kunnen stoommoppen bacteriën en ziekteverwekkers doden vanwege de hoge temperatuur waterdamp.

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat stoom Acinetobacter baumannii, VRE en MRSA aanzienlijk kan verminderen (2). Je kunt het ook gebruiken om Clostridium difficile te ontsmetten en te verwijderen (3). Een andere grote die kan worden aangevallen met stoom is Salmonella, een belangrijke factor voor degenen die veel koken.

Laat de stoommop vijf seconden inactief zijn om bacteriën te doden

Studies hebben aangetoond dat het slechts vijf seconden duurt voordat een stoommop vijf seconden nodig heeft om de klus te klaren (4). Hoe geweldig is dat?

Hoe een Steam Mop te gebruiken

De grootte en stijl zijn aan jou. Maar het goede nieuws is dat alle stoommoppen op dezelfde manier werken. Dit betekent dat de primaire stappen min of meer hetzelfde zullen zijn.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Verwijder alle obstakels en losse voorwerpen

Verwijder alles wat een obstakel kan worden om het dweilen snel gedaan te krijgen.

Stoommoppen hebben meestal roterende dweilkoppen voor het werken rond meubels. Maar het is misschien gemakkelijker om te zien welke gebieden moeten worden schoongemaakt wanneer u ze vanaf het begin verplaatst.

2. Eerst vegen of stofzuigen

Allereerst is het het beste om je vloer te vegen of te stofzuigen voordat je de stoommop tevoorschijn haalt. Je denkt misschien dat dit contraproductief is – gebruik je niet meer tijd met twee schoonmaakmiddelen? Nou, het zal sneller zijn en effectiever zijn voor het schoonmaken.

Het is beter om de zuigkracht van een vacuüm te gebruiken voor los vuil en kruimels. De dweilpads worden minder vies en de stoommop kan zich concentreren op vlekken en vuil. Het slepen van grote stukken puin door het huis op de dweil kan ook onnodige krassen op uw vloer veroorzaken.

Het hoeft geen intense stofzuigsessie te zijn – verwijder gewoon gruis die je ziet rondslingeren. Misschien bent u geïnteresseerd in een alles-in-één stoommop, met een vacuüm in combinatie met een stoommop. Het kan handig zijn als je beperkte opslagruimte hebt of gewoon het gedoe van verschillende schoonmaakaccessoires wilt vermijden.

3. Bereid je stoommop voor

Als je stoommop draadloos is, zorg er dan voor dat deze is opgeladen en klaar is voor gebruik.

Bevestig vervolgens de dweilpads aan de basis met klittenband- of handdoekclips, afhankelijk van uw model. Veel stoommoppen worden geleverd met dweilpads inbegrepen, herbruikbaar of wegwerpbaar. Toch wilt u misschien extra’s kopen voor het geval dat.

Terwijl je aan het dweilen bent, is het gunstig om verschillende dweilpads in je schoonmaakholster te hebben, zodat je ze kunt vervangen als ze te vies worden. Het laatste wat je wilt is om vuil terug te smeren op je schone oppervlakken.

Vul nu de watertank tot de maximale capaciteitslijn.

Sluit je stoommop aan op het dichtstbijzijnde stopcontact of schakel hem gewoon in als hij draadloos is. Laat het ongeveer 20 tot 30 seconden opwarmen. Er kan een indicatielampje zijn om u te laten zien wanneer het klaar is voor gebruik.

4. Begin weg van de deuropening

Niemand wil over de vloer lopen waar ze net tijd aan hebben besteed om schoon te maken. Om dit te voorkomen, begin je bij de hoek die het verst van de deuropening ligt.

Het is het gemakkelijkst om in rechte lijnen schoon te maken om te controleren waar je al bent geweest. Laat de stoommop zachtjes glijden in een heen-en-weer beweging voor het beste resultaat.

5. Laat de Steam Mop niet aan en onbeheerd achter

Het maakt niet uit of de bezorger voor de deur staat of de telefoon gaat, vermijd het achterlaten van je stoommop. Als het te lang op één plek van de vloer is geconcentreerd, kan het het beschadigen.

Als u halverwege de sessie moet stoppen, vergeet dan niet om het uit te schakelen.

Veelgestelde vragen

Waarom is my floor sticky after I Steam Mop?

Je vloer is plakkerig nadat je meerdere rea hebt gedoomdzoons. Het kan worden veroorzaakt door een residu-opbouw van eerdere reinigingsmiddelen, of u kunt het verkeerde product op uw vloer gebruiken.

Andere redenen zijn het hebben van een vuile dweilkop, niet eerst stofzuigen of niet genoeg stoom gebruiken.

Wat gebeurt er met het vuil als je stoomschoon bent?

Wanneer je stoomt, maakt de warmte van de stoom het vuil los. Het valt dan weg van de tapijtvezel en andere oppervlakken om later te worden gestofzuigd wanneer de vloer droogt.

Wat gebeurt er als u geen gedestilleerd water in stoommop gebruikt?

Als u geen gedestilleerd water in een stoommop gebruikt, loopt u het risico dat de dweil verstopt raakt met minerale afzettingen uit kraanwater. Als dat gebeurt, zal je stoommop breken en kan het lastig zijn om de blokkade te verwijderen.

Wat kan ik in mijn stoommop doen om lekker te ruiken?

Je kunt azijn in je stoommop doen om het lekker te laten ruiken. Witte azijn, zoals deze Lucy’s Family-Owned Distilled White Vinegar, is een van de beste producten om te gebruiken omdat het slechts vijf procent zuur is.

Waar moet je geen stoomreiniger gebruiken?

Gebruik geen stoomreiniger op delicate stoffen zoals zijde, leer of geverfde oppervlakken. De hitte van de stoom kan onherstelbare schade aanrichten.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   15 Tips voor het snel wegwerken van mussen [Op menselijke wijze]