Plafondventilatoren reinigen (methode van 15 minuten)

Als uw plafondventilatoren stoffig en vies zijn, zullen ze dit puin rondwaaieren wanneer u ze inschakelt. Dit kan niet alleen de rest van de kamer stoffig maken, maar het kan ook allergieën en astma-aanvallen veroorzaken, omdat je nu meer stof inademt.

We laten u zien hoe u plafondventilatoren snel en eenvoudig kunt reinigen. We zullen niet zo ver gaan om het woord leuk te gebruiken, maar onze hack maakt het karwei draaglijk.

Blijf lezen voor een stapsgewijze methode en onvergetelijke hacks die je doorgeeft aan vrienden, familie en buren.

Inhoudsopgave
 • Hoe plafondventilatoren te reinigen
 • Hoe plafondventilatorarmaturen te reinigen
 • Hoe een plafondventilator te reinigen met een kussensloop
 • Reiniging plafondventilatorbladen Hacks
 • Veelgestelde vragen
 • Doei, Bye Dust

Hoe plafondventilatoren te reinigen

Hier leest u hoe u plafondventilatorbladen regelmatig kunt reinigen om ophoping van stof en puin te voorkomen.

 • Tijd: 15 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Opstapkruk.
 • Plafondventilator duster (zoals de Swiffer 360 Duster).
 • Microvezeldoeken.
 • Spray voor alle doeleinden.
 • Stofafstotende spray (optioneel).

1. Stof de messen af

Veeg met behulp van uw plafondventilator elk mes af door de duster eroverheen te slepen. Dit verwijdert stof, puin, spinnenwebben, insecten en meer. Zorg er wel voor dat je de dusterkop wast na het schoonmaken van de ventilator of gooi hem in de prullenbak als deze wegwerpbaar is.

Je vraagt je misschien af of je messen kunt afstoffen met een stofzuiger. We denken dat dit uitdagender is en raden het daarom niet aan.

2. Spuit de messen

Gebruik je opstapkruk om bij de messen te komen. Spuit je allesreiniger op een microvezeldoek en veeg elk mes aan beide kanten af. Dit verwijdert vettige resten, vuil en ander hardnekkig vuil.

Herhaal dit totdat de messen schoon zijn.

Als de messen bijzonder vies zijn, probeer dan een ontvetterspray zoals Spray Nine te gebruiken.

3. Aan de lucht drogen

Voordat u de ventilator inschakelt, moet u ervoor zorgen dat u de messen volledig aan de lucht laat drogen. Natte messen zullen meer stof aantrekken.

4. Stofafstotende spray aanbrengen (optioneel)

U kunt een stofafstotende spray aanbrengen om te voorkomen dat stof zich op de ventilator nestelt. De Pledge Dust Cleaner Spray is een uitstekende optie die harde oppervlakken reinigt en beschermt tegen stof.

Spuit het eerst op een doek en veeg vervolgens over elk mes om een beschermende laag aan te brengen.

Hoe plafondventilatorarmaturen te reinigen

Wij zijn er om u te helpen bij het reinigen van de volledige plafondventilator, inclusief messen en Armaturen. Laten we eens kijken naar de beste manier om lampen, bollen, glaskappen en meer schoon te maken. Doe eerst je lampje en ventilator uit en laat de lamp afkoelen.

 • Tijd: 15 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Schroevendraaier.
 • Kopje of kom.
 • Gootsteen of bassin.
 • Warm water.
 • Afwasmiddel.
 • Microvezeldoeken.
 • Spons.

1. Armaturen verwijderen

We halen de armaturen naar beneden om ze schoon te maken. Verwijder dus de bollen, glazen tinten en gloeilampen. Deze worden meestal op hun plaats geschroefd, dus je moet ze demonteren met een schroevendraaier.

Doe de losse schroeven in een beker of kom, zodat je ze niet kwijtraakt.

2. Was de globe en schaduw

Dump vuil en puin in een vuilnisbak. Vul een gootsteen met warm zeepsop en plaats de bol en/of schaduw erin. De eenvoudigste manier om deze schoon te schrobben is door een spons of doek te gebruiken om stof, vuil en puin van binnenuit te verwijderen.

3. Droog de bol en schaduw aan de lucht

Plaats de bol en schaduw op een droogrek om aan de lucht te drogen. Pas op dat er niemand in de buurt is om het af te slaan voor het geval het verbrijzelt.

4. Reinig de gloeilamp

Leg een microvezeldoek in het warme zeepsop en wring het uit. Veeg de gloeilamp schoon om stof te verwijderen.

Voorzichtigheid

Zorg er bij het reinigen van de gloeilamp voor dat u het glazen deel slechts licht bevochtigt. Maak de lamp niet te nat en krijg nergens vocht in de buurt van het elektrische element.

5. Vervangen

Zodra alle onderdelen 100 procent aan de lucht zijn gedroogd, bevestigt u ze opnieuw aan de plafondventilator.

Hoe een plafondventilator te reinigen met een kussensloop

Het gebruik van een duster om je plafondventilator schoon te maken is superhandig omdat de vezels meer stof en puin zullen opvangen. Het stof kan echter uit de duster vallen en neerslaan op uw meubels en vloeren. Je kunt deze kussensloop hack gebruiken om je ventilatorbladen schoon te maken zonder een puinhoop te maken.

Plaats gewoon een kussensloop over één mes tegelijk. Trek het strak, zodat er geen opening is tussen de opening en het blad. Trek de kussensloop voorzichtig en langzaam naar je toe en verzamel stof en puin terwijl je onderweg bent.

Wanneer je bij het uiteinde van het blad komt, plaats je de kussensloop zo dat deze rechtop staat en er geen stof uitvalt. Herhaal dit op het volgende ventilatorblad. Schud daarna de kussensloop buiten en was hem vervolgens goed in je machine.

Merk op dat dit voor lichte reiniging is, omdat het niet zoveel stof verwijdert als een goede plafondverduisteraar.

Voorzichtigheid

Misschien wilt u dit niet doen met witte kussenslopen, omdat het misschien moeilijk is om de vlekken eruit te krijgen.

Reiniging plafondventilatorbladen Hacks

Hier zijn enkele extra tips en trucs om uw plafondventilatorbladen sprankelend schoon te maken:

 • Verfrol en drogervellen: Rol drogervellen rond een verfrollerpad en beveilig ze met elastiekjes. Veeg dit over de plafondventilatorbladen en het verwijdert stof en voegt een fijne laag bescherming toe.
 • Spuit de kussensloop: Ga nog een stap verder met de kussensloop hack door de binnenkant te besproeien met een 1:1 oplossing van water met azijn. Dit verwijdert hardnekkige vlekken, vlekken en puin zonder overal stof te krijgen.
 • Tang en handdoek: Leg een kleine handdoek of doek over elke arm van een tang. Veilig met een elastiekje. Veeg de plafondbladen af met de tang en het verwijdert stof van beide zijden van de ventilator in één veeg.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u plafondventilatoren reinigen?

Onderhoud is de sleutel om op de hoogte te blijven van stof. We raden aan om uw plafondventilatoren minstens om de twee weken af te stoffen. U kunt elke maand of twee een diepe reiniging uitvoeren met behulp van een all-purpose spray.

Wat gebeurt er als u uw plafondventilator niet schoonmaakt?

Het is om vele redenen belangrijk om uw plafondventilatoren regelmatig te reinigen.

Ten eerste kan te veel stof en puin je ventilator zelfs vertragen, waardoor deze minder effectief wordt.

Het kan ook de messen uit balans brengen, waardoor ze wiebelen. Dit kan de motor van de ventilator belasten, waardoor deze sneller slijt.

Te veel stof kan zich ook ophopen in de motor van de ventilator, wat schadelijk is voor de levensduur.

Het grootste probleem met het nalaten om uw plafondventilator schoon te maken, is dat het de luchtkwaliteit in uw huis vermindert. Het inschakelen van de plafondventilator blaast stof, huisstofmijt en bacteriën door de lucht. Dit kan de ademhaling beïnvloeden en is vooral problematisch voor mensen met allergieën of astma.

Verspreiden plafondventilatoren stof?

Ja – wanneer u uw plafondventilator inschakelt, verspreidt deze stof door het hele huis. Als u het niet vaak schoonmaakt, zal er meer stof op de messen neerslaan en door de kamer vliegen wanneer de ventilator in gebruik is. Daarom raden we aan om wekelijks of tweewekelijks schoon te maken.

Hoe reinig je plafondventilatorbladen zonder ladder?

Een opstapje kan prima zijn als je al lang bent. Zo niet, dan raden we aan om gereedschap met uitschuifbare handgrepen te kopen, zodat u op de grond kunt blijven en hoog kunt reiken.

Ikals je een stevige stoel of tafel hebt om op te staan, zou je dat ook kunnen proberen. Maar zorg alsjeblieft voor iemand in de buurt om je te spotten en je stabiel te houden.

Hoe haal je een plafondventilator uit elkaar?

U kunt een schroevendraaier gebruiken om bollen, tinten en bollen te verwijderen. Hetzelfde geldt voor de messen. Ze worden meestal bevestigd met schroeven, zodat u ze eenvoudig kunt losdraaien.

Waarschuwing

Zorg er altijd voor dat de stroom naar de ventilator en het licht zijn uitgeschakeld voordat u gaat sleutelen. U loopt het risico om uzelf te elektrocuteren wanneer u toegang krijgt tot de ventilator en het licht terwijl de stroom is ingeschakeld.

Hoe weet ik of mijn plafondventilator olie nodig heeft?

Veel plafondventilatoren hebben een oliereservoir om alles soepel te laten verlopen. Mogelijk moet u olie toevoegen als uw plafondventilator:

 • Is erg luidruchtig.
 • Maakt piepende of malende geluiden.
 • Loopt of draait niet soepel, vooral niet op een lage stand.

De beste manier om te controleren of uw plafondventilator olie nodig heeft, is door het oliepeil te controleren. Steek een pijpreiniger in het oliegat. Als het er schoon uitkomt, is uw oliereservoir laag of leeg en moet u het bijvullen.


Doei, Bye Dust

Het is van cruciaal belang dat u uw plafondventilatoren minstens om de twee weken reinigt. De messen worden een comfortabel huis voor stof, vuil en bacteriën. Elke keer dat je je ventilator aanzet, verspreidt dit zich door de kamer.

Het is gemakkelijk om uw plafondventilatorbladen schoon te maken met een plafondventilator of een kussensloop. Deze methoden zullen stof verwijderen. U kunt ook een stofafstotende spray toevoegen om de ventilatoren tegen meer stof te beschermen.

De beste manier om plafondventilatoren te reinigen duurt slechts 15 minuten en vier eenvoudige stappen. Vergeet niet om de stroom uit te schakelen naar uw ventilator en licht voordat u aan de slag gaat.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB