Hoe een stofzuiger te reinigen en de efficiëntie ervan te verhogen

Stofzuigers zelf kunnen behoorlijk vervelend worden. Vuile stofzuigers zijn niet goed voor het schoonmaken. Het kan de zuigkracht verminderen, waardoor het vacuüm nutteloos wordt.

Het dumpen van het afval uit uw stofzuiger is niet het einde van het reinigingsproces. Het is eigenlijk het begin en we zijn hier om u de volgende stappen te laten zien voor het reinigen van een stofzuiger.

Blijf lezen om de volledige uitsplitsing te krijgen voor het reinigen van de klopperbalk, inlaatpoort, filters, ventilator en meer. Binnenkort zal je stofzuiger net zo goed functioneren als op de dag dat je hem kocht!

Inhoudsopgave
 • Waarom u uw stofzuiger moet reinigen
 • Hoe vaak moet je je stofzuiger schoonmaken?
 • Hoe maak je je stofzuiger schoon
 • Fouten om te vermijden
 • Wat te doen met een stinkende stofzuiger?
 • Veelgestelde vragen
 • Tot slot

Waarom u uw stofzuiger moet reinigen

Terwijl u uw vloeren, tapijten en tapijten stofzuigt, komt het meeste vuil in de stofzak of bus. Maar een deel van het vuil, stof, allergenen en puin komt vast te zitten in de klopperbalk en de filters.

Het reinigen van uw stofzuiger zal ook helpen om vuil, bacteriën en andere micro-organismen die daar op de loer liggen, te verwijderen.

Terwijl we het over het onderwerp hebben, vermijd het gebruik van de stofzuiger als een lid van uw gezin een maagvirus heeft. Dit is vooral belangrijk als de persoon overgeeft of diarree heeft. Sommige ziektekiemen kunnen hun rug vinden in uw huis en andere mensen beïnvloeden (1).

Het reinigen van je stofzuiger helpt ook om optimaal te presteren. Sommige mensen zullen hun vacuüm weggooien omdat het niet meer goed werkt. Maar tenzij er een mechanisch probleem is, kan het vacuüm een goede reiniging nodig hebben.

De borstels op de klopperbalk raken bijvoorbeeld verstrikt in haar, vacht en ander vuil, wat hun vermogen om correct te functioneren vermindert. In dezelfde geest kunt u niet vertrouwen op een verstopt filter om stof effectief van de lucht te scheiden.

Dus door de tijd te nemen om je stofzuiger schoon te maken, zul je hem ook instellen voor een lange levensduur. Je zult ook genieten van veel schonere vloeren dan voorheen.

Hoe vaak moet je je stofzuiger schoonmaken?

De gebruikershandleiding bevat specifieke informatie over het onderhoud van uw stofzuiger. Als je er geen bij de hand hebt, kun je het altijd online controleren. Idealiter wilt u de stofzuiger elke 12 maanden uit elkaar halen voor een grondige reiniging, maar niet langer dan 18 maanden.

Bovendien, als uw stofzuiger wordt geleverd met een stofzak, leegt u de inhoud altijd wanneer de zak ongeveer tweederde vol is. Hoger, en het vacuüm zal niet effectief presteren. Veel stofzuigers hebben een maximale lijn om u eraan te herinneren wanneer u de tank moet legen.

Het zou het beste zijn om de bussen na elk gebruik in zakloze stofzuigers te legen. Reinig uw filters om de zeven keer gebruik.

Hoe weet u dat het tijd is om uw stofzuiger schoon te maken?

Verminderde efficiëntie is een tip-off. Als je meerdere keren over dezelfde plek moet gaan, dan is het tijd om schoon te gaan maken.

Hoe maak je je stofzuiger schoon

Stofzuigers verschillen afhankelijk van het model. In de meeste gevallen bevatten ze echter vergelijkbare componenten zoals de filters, klopperbalk, ventilator, motor en dergelijke. We hebben hieronder een stapsgewijze handleiding gegeven om u te helpen uw stofzuiger schoon te maken.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Water
 • Microvezeldoek
 • Gootsteen of bassin
 • Kleine schoonmaakborstel of tandenborstel
 • Schaar of naad ripper
 • Vuilniszak
 • Handschoenen
 • Blikje perslucht (optioneel)
 • Desinfectiemiddel (inclusief alcohol) en een wattenschijfje (beide optioneel)
 • Een open ruimte of garage waar u de stofzuiger gaat schoonmaken

Snelle tip

Wanneer u de stofzuiger uit elkaar haalt, moet u onthouden hoe de onderdelen er weer in passen. U kunt problemen ondervinden als u zich niet kunt herinneren hoe u ze weer in elkaar kunt zetten.

1. Ontmantel het vacuüm

Verwijder eventueel vuil dat zich in de stofzak of bus bevindt. Verwijder alle wasbare en vervangbare onderdelen, zoals de filters en bevestigingsaccessoires.

2. Reinig de filters

Uw vacuüm kan meer dan één filter bevatten. Raadpleeg de gebruikershandleiding om te controleren hoeveel er zich in uw stofzuiger bevinden en waar ze zich bevinden.

Dompel het wasbare filter in water en schrob het schoon met een tandenborstel. Voeg desinfectie toe aan het water als u ervoor kiest om er een te gebruiken. Spoel het filter af in koud water en droog het minstens 24 uur aan de lucht.

Niet-afwasbare filters kunnen een paar keer tegen een oppervlak worden getikt om stof en andere samengeklonterde deeltjes los te maken en te verwijderen. Je kunt ook een doek gebruiken om het vuil af te vegen.

Vervang indien nodig de filters nu. Raadpleeg de handleiding voor de instructies, met name met betrekking tot HEPA-filters.

Alleen droge onderdelen monteren

Vermijd het monteren van het vacuüm als de onderdelen nog nat zijn. U kunt de kans op schimmelgroei in het vacuüm vergroten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen (2).

HEPA-filters voor stofzuigers die in residentiële omgevingen worden gebruikt, hoeven mogelijk tot drie jaar niet te worden vervangen (3). Neem contact op met de fabrikant. Als het HEPA-filter echter een muffe geur afgeeft, is het tijd om het te vervangen.

3. Maak de bus schoon

U kunt deze stap overslaan als uw stofzuiger wordt geleverd met een stofzak. Maar als u uw stofzak grondiger wilt reinigen, controleer dan of de handleiding wordt geleverd met instructies. Fabrikanten raden meestal niet aan om stofzakken te wassen, dus mogelijk moet u ze vervangen.

Nu voor degenen met jerrycans. Begin met het legen van de bus. Raadpleeg de handleiding voor instructies over het scheiden van de bus van de grotere stofzuigunit.

Week vervolgens de bus in warm zeepsop (gemengd met een ontsmettingsmiddel) en schrob het met een borstel. Spoel af met koud water en laat het volledig aan de lucht drogen.

4. Reinig het interieur

Met de bus uit de weg verwijdert u vuil uit de binnenkant van de stofzuiger met een tandenborstel. Gebruik neerwaartse slagen om ervoor te zorgen dat het vuil naar beneden komt en niet verder omhoog.

Blaas wat perslucht om hardnekkig en moeilijk bereikbaar vuil te verwijderen. Pas op voor vliegende deeltjes die uw ogen en luchtwegen kunnen binnendringen en allergische reacties kunnen veroorzaken.

5. Maak de Beater Bar schoon

Veel spullen raken verstrikt in dit deel van het vacuüm, waaronder haar, snaren en ander puin. Begin met het zorgvuldig trimmen van het haar en de snaren van de borstelharen met behulp van een schaar of een naadripper.

Trek voorzichtig het haar en ander vuil weg zonder de borstelharen te beschadigen. Gebruik de tandenborstel om het resterende vuil af te vegen.

Als de roterende borstel in uw stofzuiger kan worden verwijderd, schroeft u deze los voor een grondige schrobbeurt. Achter de roterende borstel zie je een kleine doorgang (aanwezig in de meeste stofzuigers) die gemakkelijk wordt genegeerd.

Verwijder alle puin dat deze doorgang kan belemmeren. Wrijf wat reinigingsalcohol op een wattenschijfje en breng het aan op de bodem van je stofzuiger.

We raden aan om de bodem te desinfecteren, omdat dit de oppervlakken rond uw huis raakt. Alcohol is hier perfect voor omdat het zeer snel droogt tijdens het desinfecteren van het vacuüm.

Inspecteer de vacuüm aandrijfriem op tekenen van slijtage. Zichtbare tekenen van veroudering en krassen betekenen dat het tijd is om het te vervangen.

6. Reinig de accessoires voor bevestigingen

Dit is een vrij eenvoudig proces. Dunk wasbare accessoires in een sopje, schrob en spoel af in koud water. Als er haar of touwtjes in zitten, gebruik dan de schaar om het vuil bij te snijden en te verwijderen.

Vergeet niet om ze plat te leggen om ze minstens 24 uur aan de lucht te drogen.

7. Veeg de buitenunit schoon

Gebruik de microvezeldoek om de stofzuigunit af te vegen. Wrijf als extra maatregel een beetje alcohol in om ervoor te zorgen dat alles schoon en gedesinfecteerd is.

8. Monteer de stofzuiger opnieuw

Zodra alle onderdelen droog zijn, is het nu tijd om de stofzuiger opnieuw in elkaar te zetten en eventuele nieuwe onderdelen te installeren. When klaar, geef de stofzuiger nog een laatste veeg naar beneden, en je bent klaar om te gaan.

Fouten om te vermijden

Hier zijn enkele dingen om te onthouden als u uw stofzuiger schoonmaakt:

 1. Schakel de stofzuiger uit: Als u naar de klopperbalk wilt kijken, zorg er dan voor dat de stofzuiger is uitgeschakeld en losgekoppeld. Een hardloopvacuüm kan je haar uit je hoofd trekken (ja, we krimpen ook ineen bij de gedachte). Het kan je kleding beschadigen en zelfs letsel veroorzaken.
 2. Defecte elektra: Gebruik uw stofzuiger niet als de elektrische storing versleten is of als er draden uitsteken.
 3. Voorzichtig bij het dragen van: Draag de stofzuiger niet bij het snoer, omdat dit het snoer kan beschadigen, wat resulteert in een elektrische storing.

Wat te doen met een stinkende stofzuiger?

Stofzuigers kunnen stinken als de stofzak of bus niet regelmatig wordt geleegd. De geur kan ook komen van het opzuigen van iets smerigs of van het stofzuigen van een gebied waar je hond had gelegen.

Hier zijn enkele tips voor het opfrissen van je stofzuiger:

 • Geurkralen: Investeer in frisse lucht geurparels en plaats er een in de vacuümzak voordat je gaat stofzuigen.
 • Doe-het-zelf strooien: Je kunt ook gaan diy door een kleine hoeveelheid kaneel of gemalen potpourri in de stofzak te strooien. U kunt ook van tevoren rechtstreeks op het gebied strooien dat u stofzuigt.

Deze opties zorgen voor een frisse geur van je stofzuiger en huis.

Een brandende geur is echter een indicatie van precies dat – branden. U kunt een defect elektrisch snoer hebben waardoor u het risico loopt op brand of elektrische schokken. Laat in dit geval een elektricien het vacuüm controleren. Gebruik het niet totdat ze het als veilig hebben gecertificeerd.

Veelgestelde vragen

Hoe desinfecteer je een stofzuiger?

U kunt uw stofzuiger desinfecteren met witte azijn en water. Voeg een liter azijn toe aan een liter warm water en meng het in een emmer. Maak een schone doek nat en veeg de buitenkant van de stofzuiger af.

Om de binnenkant te desinfecteren, spuit u het water en de azijnoplossing in de bus, wacht u vijf minuten en veegt u deze vervolgens schoon.

Hoe vaak moet u uw vacuümfilter vervangen?

U moet uw vacuümfilter om de twee of drie jaar vervangen als het in een residentiële omgeving wordt gebruikt. Voor commercieel gebruik, waarbij het vacuüm vaker wordt gebruikt, vervangt u het filter om de zes maanden tot een jaar.

Als u een muffe geur ruikt bij het gebruik van de stofzuiger, is het waarschijnlijk het filter dat moet worden vervangen.

Kan ik zuiveringszout in mijn vacuüm doen?

Je kunt zuiveringszout niet in je vacuüm doen omdat de kleine deeltjes filters blokkeren en uiteindelijk de motor vernietigen. Hoewel sommigen bakpoeder aanbevelen als een tapijtgeurremedie, vermijd het in het vacuüm te zuigen.

Waarom raakt mijn stofzuiger steeds verstopt?

Je stofzuiger raakt steeds verstopt omdat je hem niet genoeg schoonmaakt. Filters en slangen raken verstopt met vuil, waardoor het vacuüm niet meer werkt.


Tot slot

Leren hoe u een stofzuiger op de juiste manier kunt reinigen, helpt uw apparaat efficiënter te werken en de levensduur te verlengen. Vergeet niet om regelmatig de filters, stofzak en bak te controleren op opbouw terwijl je bezig bent.

Verzamel al je schoonmaakspullen in één gebied voordat je begint met schoonmaken, zodat je klaar bent voor de missie. Deze methode duurt slechts ongeveer 45 minuten, maar kan de duurzaamheid van uw stofzuiger voor de komende jaren verlengen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   dettol pharma original 1000ml