Hoe te Dweilen: een stapsgewijze handleiding

Vloeren kunnen een van de smerigste plekken in een gezinswoning zijn. Van kruimels in de keuken tot vuile schoenen in de gang, je moet hard werken om ze schoon te houden.

Het zal je misschien verbazen dat veel mensen verkeerd dweilen. Dit lijkt misschien gek, maar je moet de juiste tools en technieken hebben om te weten hoe je goed kunt dweilen.

We hebben een dweilgids samengesteld, zodat u resultaten op professioneel niveau kunt krijgen tegen veel minder kosten.

Inhoudsopgave
  • Hoe vaak moet ik dweilen?
  • Wegwerp versus herbruikbare dweilpads?
  • Hoe te Dweilen
  • Veelgestelde vragen
  • Geniet van uw vlekkeloze vloeren

Hoe vaak moet ik dweilen?

Streef ernaar om minstens één keer per week te dweilen. Gebieden met veel voetverkeer kunnen echter meer schrobsessies nodig hebben.

Over het algemeen zul je vaker stofzuigen dan dweilen. Stofzuigen pakt puin op tijdens het dweilen is het beste voor het schrobben van vlekken en vlekken, evenals het ontsmetten.

Wegwerp versus herbruikbare dweilpads?

U kunt wegwerp dweilpads kiezen als u zwaar vervuilde vloeren schoonmaakt. Ze kunnen handiger zijn, vooral als u een ongeluk opruimt.

Maar ze kunnen duurder uitpakken. Als je je portemonnee in de gaten houdt en een schoonmaakbudget hebt, wil je misschien kiezen voor herbruikbare dweilpads.

Veel mensen gaan ervan uit dat herbruikbare dweilpads meer vuil en ziektekiemen bevatten. Maar dit is niet waar. In feite kunnen ze beter zijn voor het vangen van vuil, afhankelijk van het materiaal.

Microvezel is bijvoorbeeld goed voor het vangen van bacteriën en kan meer vet verwijderen dan katoen of papier (1). Het droogt ook sneller dan katoen, wat schimmel- en meeldauwgroei voorkomt.

Ze zijn gemakkelijk in de wasmachine te gooien om op te frissen en opnieuw te gebruiken. Natuurlijk is dit ook voordeliger, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

Hoe te Dweilen

We laten je de meest effectieve en efficiënte manier zien om je vloeren schoon te maken met een dweil en emmer. Onze 11 stappen hieronder zouden u moeten dekken.

  • Tijd: 20 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Een venster openen

Open eerst een raam in de kamer die je schoonmaakt. Dit helpt de ruimte te ventileren als u een reinigingsoplossing gebruikt. Het kan ook helpen om het droogproces te versnellen.

2. Meubels opruimen en verplaatsen

We weten dat je waarschijnlijk al wilt beginnen met dweilen. Maar deze stap bespaart u veel tijd en moeite.

Verplaats alle objecten die u in de weg staan. Til bijvoorbeeld tapijten op, verplaats de vuilnisbak en zet stoelen op tafel.

Je hoeft natuurlijk geen grote meubels te verplaatsen. Veel dweilen zijn ontworpen met een flexibele of platte kop om onder banken en rond koelkasten te schuiven.

3. Begin met de stofzuiger

Vrouw die tapijt stofzuigt

Elke diepe reiniging moet beginnen met stofzuigen. Mops zijn niet ontworpen om overtollig vuil en puin op te ruimen – ze zijn meer voor ontsmetten en polijsten. U loopt het risico uw vloeren te beschadigen als u vuil rondsleept.

Aan de andere kant hebben stofzuigers een krachtige zuigkracht om stof, vuil en kruimels op te vangen en zullen ze je een diepere reiniging geven.

U kunt in de verleiding komen om een bezem te gebruiken voor deze stap. Maar vegen geeft grote hoeveelheden stof af in de lucht in plaats van het op te vangen zoals een vacuüm doet. Dit is misschien niet goed als je allergieën hebt.

Misschien wilt u een busstofzuiger gebruiken voor deze klus. Het heeft geen klopperbalk, dus het is minder waarschijnlijk dat het hardhouten vloeren beschadigt. U mag gebruik een rechtopstaande stofzuiger, maar alleen als deze specifieke borstels heeft voor een veilige reiniging.

4. Vul je dweilemmer

Vul je dweilemmer met koud water en een reinigingsoplossing naar keuze. Je wilt daar genoeg water om de dweilkop onder te dompelen, maar maak het niet zo zwaar dat je de emmer niet kunt vervoeren.

Het is belangrijk om de juiste verhouding water en reinigingsoplossing in uw emmer te bereiken. Dit kan helpen om strepen en plakkerigheid te voorkomen. De meeste schoonmaakmiddelen geven u instructies die u moet volgen.

Let op

U kunt zelfgemaakte reinigingsoplossingen maken. Dit kan u geld besparen, agressieve chemicaliën verwijderen en de vloeren net zo goed ontsmetten als commerciële reinigingsmiddelen.

Met zijn azijnzuur is azijn een goed ontsmettingsmiddel voor uw vloer. Een studie wees uit dat het het natuurlijke vermogen heeft om ongeveer 80 procent van de ziektekiemen te doden (2). Dit omvat bacteriën die Salmonella en ziekte van E. coli kunnen veroorzaken.

Zorg ervoor dat u een 2: 1-oplossing van water en azijn gebruikt, omdat onverdunde azijn de vloer kan beschadigen vanwege de zuurgraad.

5. Dunk Je Mop

Nu is het tijd om te beginnen met dweilen: dunk je dweil in de emmer. Dompel de dweilkop onder zodat deze de reinigingsoplossing kan absorberen. Draai het rond om ervoor te zorgen dat alle vezels bedekt zijn.

Maar vergeet niet om je dweil te wringen voordat deze je vloer raakt. Te veel water kan uw vloeren beschadigen of ze streperig maken.

Voorzichtigheid

Gebruik geen vochtige dweil op niet-afgesloten houten vloeren. Dit kan het hout kromtrekken en overtollig vocht kan leiden tot schimmelgroei.

Misschien wilt u voor deze taak investeren in een microvezel dweil. Deze zijn beter voor het verwijderen van kleine verontreinigingen en stof van houten vloeren.

Als u een afgedichte houten vloer heeft, kunt u mogelijk dweil dempen zonder schade aan te richten. Neem voor de zekerheid vooraf contact op met de vloerfabrikant.

6. Begin in de verste hoek van de kamer

Je wilt waarschijnlijk niet urenlang dweilen. De beste reinigingstechniek is dus om te beginnen met schrobben in de verste hoek van de kamer. Dit moet weg zijn van de deuropening met je rug naar de uitgang.

Het idee is om te voorkomen dat je met vuile schoenen over een schone, natte vloer loopt. Dat gaat je werklast gewoon onnodig verdubbelen.

7. Dweil in rechte lijnen of figuur van acht

Om al het vuil en vuil van je vloer op te vangen, dweil je in rechte lijnen. Volg als een ruwe gids de richting van het patroon of het korrelontwerp van uw vloer. Dit is de beste techniek voor het gebruik van een vochtige microvezel dweil of stoommop.

Als je ervoor kiest om een katoenen touwmop te gebruiken, beweeg dan in een cijfer van acht. Elke pas moet overlappen voor de meest effectieve reiniging.

Misschien wilt u wat neerwaartse druk uitoefenen op hardnekkig vuil of vlekken. Op deze manier kun je het vuil schrobben en losmaken met het vocht. Het is vaak het beste om in kleine secties te werken – het is misschien gemakkelijker om bij te houden waar je al hebt schoongemaakt.

8. Spoel en wring je dweil regelmatig

Spoel en wring tijdens het dweil meerdere keren. Het aantal keren dat je dit moet doen, hangt af van hoe vies de vloer is.

Gebruik het water en de reinigingsoplossing van je emmer om je vuile dweil schoon te maken. Het zal vuil en ziektekiemen hebben opgepikt die je niet kunt zien. Spoel en wring het om strepen en overtollig vocht te voorkomen.

Als je het een gedoe vindt om je dweil met de hand uit te wringen, ben je misschien geïnteresseerd in een spin mop. Deze heeft een apparaat aan de emmer bevestigd om overtollig water automatisch uit je dweil te laten draaien.

een rood-witte spin mop en emmer

9. Gooi vuil water weg

Het reinigen van uw vloeren met vuil water werkt averechts. We raden aan om het water in je emmer weg te gooien als het troebel wordt.

Ziektekiemen en vuil zullen in het water liggen en je dweil verzadigen. Het laatste wat je wilt doen is vuil terugsmeren op je schone vloeren, toch?

10. Spoel uw vloer af

Als uw vloer ongelooflijk vies is geweest, kunt u overwegen om deze na het schrobben te spoelen. Dit is een essentiële stap als je een snaarmop hebt gebruikt.

Zodra je je reinigingsoplossing hebt uitgegoten, vul je je emmer met schoon water uit de kraan. Dweil net als vroeger snel over je vloer. Je hoeft niet zo grondig te zijn als voorheen.

11. Laat uw vloer drogen

Tot slot is het dweilen allemaal gedaan. Laat je vloeren drogen voordat je er weer op loopt. Dit voorkomt buitenschoppenes van het verspreiden van mest op de vloeren terwijl ze nog nat zijn.

Vergeet niet dat ventilatie en frisse lucht ervoor zorgen dat vloeren sneller drogen.

Veelgestelde vragen

Wat moet je niet doen bij het dweilen?

Bij het dweilen moet u geen meubels over de vloer slepen, omdat stoel- en tafelpoten het oppervlak kunnen krassen. Bewaar natte dweilen niet in kasten of tegen muren. En vertel iedereen in huis dat je aan het dweilen bent om ze te waarschuwen dat de vloer nat is.

Is het beter om te dweilen met warm water of koud water?

Het is beter om met koud water te dweilen omdat sommige oppervlakken beschadigd raken met warm water. Gebruik altijd een reinigingsmiddel om bacteriën te doden en zoveel mogelijk vuil op te halen.

Hoe lang duurt het om een vloer te dweilen?

De hoeveelheid tijd die nodig is om een vloer te dweilen is ongeveer een uur. Uiteraard hangt het af van de vloergrootte en het type dweil dat je gebruikt.

Hoe krijg je streepvrije vloeren?

Om streepvrije vloeren te krijgen, moet u eerst vegen en vervolgens nat dweilen met een reinigingsoplossing zoals witte azijn en water. Eenmaal voltooid, moet u de vloer drogen om watervlekken en strepen te verwijderen.

Waarom is mijn vloer nog steeds vies nadat ik dweil?

Je vloer is na het dweilen nog steeds vies omdat je niet genoeg reinigingsoplossing hebt gebruikt. Volg de instructies van de fabrikant op de verpakking om de juiste waterverhoudingen voor het reinigingsmiddel te krijgen.

Een andere reden kan zijn dat je de vloer niet hebt geveegd of gestofzuigd voordat je dweilt. In plaats van de vloer schoon te maken, verandert de natte dweil het vuil in bruin slib, dat op het oppervlak droogt.


Geniet van uw vlekkeloze vloeren

Vloeren zijn vaak het eerste wat opvalt als je een huis binnenloopt. Je wilt toch een goede indruk maken op je gasten?

Als je onze dweilgids volgt, kun je genieten van een spick and span-huis.

Enkele van de belangrijkste dweilstappen zijn stofzuigen voordat u begint. U wilt ook de juiste waterverhouding tot reinigingsoplossing in uw emmer. Zorg ervoor dat je je dweil vaak dunkt en wringt.

Als je water vies wordt, is het tijd om te gaan. Het spoelen van je vloer is handig als je op zoek bent naar een diepe reiniging. Vergeet niet om je vloeren te laten drogen voordat de kinderen thuiskomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Allesreiniger Power & Fresh - Citrus - 500ml x3