Hoe lang gaan stofzuigers mee?

Een stofzuiger kopen is niet zo eenvoudig. Meestal concentreren we ons op het merk, de zuigkracht of de stijl van vacuüm. Maar een van de belangrijkste specificaties om te overwegen bij de aankoop van een nieuwe is de levensduur.

Fabrikanten vertellen je niet altijd de duurzaamheid van de stofzuiger. Daar komen wij om de hoek kijken. Als u zich afvraagt hoe lang stofzuigers meegaan, kunnen we u helpen erachter te komen.

Er zijn drie factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Zodra u de levensduur van een bepaald vacuüm hebt opgemerkt, kan het u helpen beslissen of het uw centen waard is.

Inhoudsopgave
  • Soorten stofzuigers en hun levensduur
  • Factoren die van invloed zijn op hoe lang een vacuüm meegaat
  • Veelgestelde vragen
  • Tot slot

Soorten stofzuigers en hun levensduur

Stofzuigers kunnen een mediaan van acht jaar meegaan (1). Natuurlijk gaan sommige een paar jaar minder mee dan dit, terwijl andere langer meegaan.

Laten we eens kijken naar de gemiddelde levensduur van verschillende soorten stofzuigers om de juiste voor u te vinden.

1. Rechtopstaande stofzuiger

Man die het tapijt reinigt met een rechtopstaande stofzuiger

Beschouwd als het “originele” vacuümontwerp, is de staander het grootste en meest omvangrijke type dat je kunt krijgen. Maar je moet dit niet alleen als negatief zien.

Natuurlijk zijn ze misschien moeilijk op te bergen en mee te nemen. Maar ze zijn vaak gebouwd om lang mee te gaan, meestal met meer zuigkracht en een stevigere constructie.

Dit betekent dat je mag verwachten dat een rechtopstaande stofzuiger lang meegaat – we zouden zeggen in de buurt van de mijlpaal van acht jaar of langer.

Bovendien zijn ze normaal gesproken van snoer. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de levensduur van batterijen.

2. Bus Vacuüm

Mooie vrouw die het tapijt schoonmaakt met een busstofzuiger

Een busvacuüm biedt een vergelijkbare zuigkracht en kracht als een rechtopstaande stofzuiger. Ze zijn ook van snoer. U kunt dus waarschijnlijk een vergelijkbare levensduur tot of met meer dan acht jaar.

Maar ze worden gezien als een meer draagbare optie. Dit kan betekenen dat ze niet zo duurzaam zijn en kunnen breken met misbruik.

3. Steel vacuüm

Vrouw reinigt de vloer met draadloze steelstofzuiger

Bij steelstofzuigers gaat het erom lichtgewicht en veelzijdig te zijn voor reiniging. Dit maakt ze gemakkelijk te gebruiken in huis. Maar ze zullen niet de meest duurzame stofzuiger ooit zijn. Ze zijn ook niet ontworpen voor het reinigen van zwaar vervuilde vloeren.

We schatten dat steelstofzuigers kan ongeveer vijf tot acht jaar duren. De meest bekende merken zijn misschien ook meer vertrouwd als het gaat om deze stijl.

4. Robot vacuüm

Robotstofzuiger op hardhouten vloer

Een van de nieuwste uitvindingen als het gaat om stofzuigers is de robotstofzuiger. Dit werkt op zichzelf. Robotstofzuigers zijn ideaal als je de hele dag aan het werk bent of gewoon wilt relaxen en je geen zorgen hoeft te maken over stofzuigen.

Helaas zijn ze gewoon niet zo robuust als rechtopstaande stofzuigers. Ze kunnen ook meer kans hebben om in de problemen te komen, omdat u ze niet rechtstreeks bedient.

Robotstofzuigers werken op batterijen. Als de batterijen in het vacuüm zijn ingebouwd, kan dit betekenen dat u ze niet kunt vervangen.

Dat betekent dat je stofzuiger maar zo lang meegaat als de accu. Lithium-ionbatterijen kunnen langer meegaan dan andere Typen. Maar toch zouden we zeggen dat robotstofzuigers mag slechts drie tot vijf jaar duren.

5. Handheld

De bank schoonmaken met een handstofzuiger

Last but not least is een handstofzuiger. Deze zijn ontworpen om lichtgewicht te zijn en gemakkelijk te gebruiken rond het huis en zelfs in de auto.

De motor is niet zo krachtig als andere opties en ze werken ook op batterijen. Een handstofzuiger kan ongeveer twee tot drie jaar duren, afhankelijk van hoe goed je ervoor zorgt.

Factoren die van invloed zijn op hoe lang een vacuüm meegaat

De levensduur van uw stofzuiger is nooit gegarandeerd. Maar helemaal onvoorspelbaar is het niet. Bepaalde bijkomende factoren kunnen aangeven hoe lang je stofzuiger meegaat.

1. Het merk

De fabrikant speelt een grote rol bij het regelen van de levensduur van een vacuüm. Als algemene regel geldt dat stofzuigers van grotere merken over het algemeen beter zijn dan merkloze, lokale winkelproducten.

Dergelijke merken hebben vaak meer geld om te investeren in premium onderdelen. Ze zullen waarschijnlijk ook productonderzoek voltooien en de bedrijven hebben over het algemeen hogere normen.

Ze kunnen u ook een garantie bieden met de stofzuiger. Dit is geweldig voor de gemoedsrust. Maar meer nog, het kan de minimale tijd aangeven die het merk verwacht dat het product lang meegaat.

Haai

Shark is een bekend merk voor stofzuigers, met name rechtopstaande. Ze zijn betaalbaarder dan sommige andere grote merken.

We zouden zeggen dat je ongeveer vijf tot zeven jaar kunt genieten van een goede Shark-stofzuiger. Hoewel het misschien onder de mediane leeftijd van een vacuüm is, is dit een afweging voor het meer betaalbare prijskaartje.

Hoe dan ook, we zijn nog steeds onder de indruk dat dit bedrijf vijf jaar garantie biedt op de Shark APEX AZ1002 stofzuiger. Klanten waarderen de stevige en robuuste constructie van deze.

Dyson

Als er één merk is dat iedereen kent als het gaat om stofzuigers, dan is het Dyson wel. Dit Britse bedrijf biedt verbazingwekkende cyclonische technologie en krachtige motoren.

We zijn onder de indruk van hun producten en naar schatting kunnen Dyson-stofzuigers ongeveer zeven tot 10 jaar meegaan. De Dyson Ball Multi Floor Upright Vacuum bevat bijvoorbeeld een garantie van vijf jaar (2).

Bissell

Bissell staat bekend om geweldige vloerproducten. Ze maken al producten sinds 1876, dus ze hebben veel ervaring.

We zouden zeggen dat je ongeveer acht jaar kunt genieten van een Bissell-stofzuiger. De Bissell CrossWave stofzuiger is bijvoorbeeld robuust en krijgt uitstekende beoordelingen.

Verrassend genoeg biedt het slechts een garantie van één jaar (3). Dus misschien neem je een klein risico met deze. Maar het bedrijf lijkt betrouwbaar, geavanceerd en betrouwbaar.

Stofzuiger

Ooit iemand een stofzuiger een Hoover horen noemen? Nou, dit heeft allemaal te maken met dit merk. Ze waren zo populair in de 20e eeuw dat het woord synoniem werd met vacuüm, vooral in het Verenigd Koninkrijk.

Dit bedrijf heeft veel ervaring als het gaat om deze reinigingstool. Hoewel de levensduur afhankelijk is van het model, kunnen de duurdere modellen tot 15 jaar meegaan. Dit kan een goede investering voor u zijn.

Sommige van hun producten hebben een garantie van 10 jaar, dus je bent klaar met een van hun stofzuigers (4).

Miele

Miele is een van uw high-end apparatenbedrijven. Dit betekent dat uw Miele stofzuiger duur zal zijn. Maar is het de investering waard?

Nou, we zouden zeggen dat het zou kunnen. Ze hebben hun stofzuigers uitgebreid ontworpen en getest en ze zeggen dat ze tot 20 jaar mee kunnen gaan.

Klanten lijken dol te zijn op de Miele Complete C3 Canister stofzuiger. Het is krachtig en lijkt ook duurzaam. Toch biedt het slechts een garantie van één jaar – niet zoveel als sommige andere merken. U hebt echter de mogelijkheid om een verlengde garantie tussen 2-5 jaar te kopen, afhankelijk van waar u de stofzuiger koopt.

2. Onderhoud

Een van de belangrijkste factoren die u kunt controleren, is onderhoud. Als u voor uw stofzuiger zorgt, kunt u er nog vele jaren meer gebruik van maken. We hebben het over het minstens één keer per maand schoonmaken.

Als u een probleem ervaart, negeer het dan niet. Als er bijvoorbeeld een vreemd geluid of een plotseling verlies van zuigkracht is, is het misschien nog steeds mogelijk om uw stofzuiger te krijgen Gerepareerd.

Het regelmatig reinigen van uw stofzuiger kan helpen om te verhogen hoe lang het model meegaat. We hebben een aantal tips voor je om te volgen.

Leeg de stofbus of zak regelmatig

Het maakt niet uit of je een zak- of zakloze stofzuiger hebt, zorg ervoor dat je deze regelmatig leegt.

Als je het tot de rand laat vullen en nog steeds rond het huis stofzuigt, bestaat de kans dat het de machine verstopt. Bovendien zal het ook van invloed zijn op hoe goed je kunt schoonmaken.

Reinig de filters

De filters op uw vacuüm vangen pollen, stof, bacteriedeeltjes en rook op. Natuurlijk betekent dit dat ze uiteindelijk vies worden en verstopt raken. Je moet dit bijhouden door de filters schoon te maken.

Veel stofzuigers worden geleverd met wasbare en herbruikbare filters. Het is dus het beste om ze regelmatig schoon te maken. Was ze onder de kraan als ze vies worden van stof en puin.

Er hoeven geen chemicaliën te worden gebruikt – water is voldoende om het vuil weg te spoelen. Droog ze grondig af voordat je ze terug in het vacuüm steekt. Je wilt niet dat er schimmel groeit en dat de sporen vrijkomen in de lucht.

Schimmel kan je ziek maken en oogirritatie veroorzaken. Het kan ook een zere keel, huiduitslag of verstopte neus veroorzaken (5).

Het wordt ook aanbevolen om filters om de twee tot drie jaar volledig te vervangen voor reinigingsefficiëntie.

Ontwar de gemotoriseerde borstel

De gemotoriseerde borstel aan de basis van uw stofzuiger is wat al het vuil, vuil, lang haar en tapijtvezels opvangt. Het is een van de belangrijkste onderdelen.

Maar terwijl het al dit vuil verzamelt, kan vuil zich omwikkelen en er stress op leggen. Dit kan uiteindelijk voorkomen dat de gemotoriseerde borstel draait en uw huis schoonmaakt.

Om dit te voorkomen, moet u om de paar weken een schaar gebruiken om om het haar en vuil van de gemotoriseerde borstel weg te knippen.

3. Gebruik

Hoe meer u uw stofzuiger gebruikt, hoe groter de kans dat deze een kortere levensduur heeft. Door het regelmatig te gebruiken, wordt de machine blootgesteld aan meer slijtage, vooral bij grote ruimtes.

Dit geldt met name als uw vloeren en tapijt vuil en zwaar vervuild zijn, omdat uw stofzuiger harder moet werken.

Maar misbruik kan ook de levensduur van je stofzuiger verkorten. Voorbeelden van misbruik zijn het niet gebruiken van de juiste hoogteverstelling voor een hoogpolig tapijt of het niet kiezen van het geschikte model voor uw behoeften.

Stick-, handheld- en robotstofzuigers zijn bijvoorbeeld niet voor zwaar bevuilde vloeren. Gebruik in plaats daarvan een rechtopstaande stofzuiger.

Vloeistoffen opruimen

Sommige handstofzuigers zijn ontworpen om licht water en ongelukken op te ruimen. Dit staat vaak bekend als het hebben van nat / droog stofzuigen vermogen.

Maar de meeste rechtopstaande, stok- en busstofzuigers zijn dat niet. Als u vloeistoffen probeert op te zuigen, kan dit uw machine beschadigen. Ook loop je het risico om zelf te elektrocuteren.

Het is dus het beste om naar een dweil of papieren handdoek te grijpen om vloeistof op te ruimen als je van plan bent om een gewone stofzuiger te krijgen.

Onzorgvuldig omgaan met het netsnoer

Als u het netsnoer tijdens het gebruik niet uit de buurt van het vacuüm houdt, kan het worden doorgesneden en gerafeld door de gemotoriseerde borstel. Uiteindelijk zal dit uw vacuüm onveilig maken om te gebruiken met de blootstelling van elektrische draden.

Zorg er daarnaast voor dat je je stofzuiger niet aan het snoer trekt. (6).

Niet eerst opruimen

We weten dat je alle huishoudelijke taken gedaan en afgestoft wilt krijgen. Maar het overslaan van de opruimfase kan uiteindelijk je vacuüm beschadigen.

Kleine voorwerpen zoals speelgoed en munten, maar ook glas en schroeven, kunnen je vacuüm breken. Dit omvat de tas of, nog erger, de motor.

Veelgestelde vragen

Welk vacuüm gaat het langst mee?

Het vacuüm dat het langst duurt is Miele. Ze zijn beroemd om hun lange levensduur, met velen die tot 20 jaar meegaan. Vergelijk dat eens met andere stofzuigers die gemiddeld acht jaar meegaan, en je kunt zien hoe betrouwbaar ze zijn.

Verliezen stofzuigers na verloop van tijd zuigkracht?

Stofzuigers verliezen na verloop van tijd zuigkracht omdat de filters verstopt raken, waardoor de luchtstroom wordt beperkt. Wanneer dat gebeurt, daalt de zuigkracht. U moet het filter reinigen of vervangen volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Waarom branden vacuümmotoren uit?

Vacuümmotoren branden uit omdat ze heet lopen. Alle motoren hebben bewegende delen en wanneer het vacuüm verstopt raakt, beperkt dit de prestaties, waardoor de motor harder werkt. Langdurige belasting zorgt ervoor dat het opbrandt.

Gaan Dyson-stofzuigers langer mee dan haaien?

Dyson stofzuigers gaan niet langer mee dan Sharks. Beide hebben een verwachte levensduur van vijf tot zeven jaar.oren. Dyson biedt echter slechts twee jaar garantie, terwijl Shark-producten worden geleverd met een garantie van vijf jaar.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn stofzuiger langer meegaat?

U kunt uw stofzuiger langer laten meegaan als u deze onderhoudt, regelmatig schoonmaakt en versleten onderdelen vervangt. Het filter moet om de één of twee jaar worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak u het gebruikt.

Zijn stofzuigers de moeite waard om te repareren?

Stofzuigers zijn de moeite waard om te repareren als ze veel geld kosten, maar goedkopere modellen hebben goedkope componenten die sneller slijten. Het is misschien niet kosteneffectief om goedkopere modellen te repareren.


Tot slot

Er is veel om rekening mee te houden wanneer u een nieuwe stofzuiger koopt. Een lange levensduur zou de belangrijkste factor moeten zijn, zodat u waar voor uw geld uit uw nieuwe aankoop kunt halen.

Rechtopstaande stofzuigers kunnen het langst meegaan vanwege hun robuuste en duurzame ontwerp. Maar verschillende factoren spelen een rol in de levensduur van deze machine.

Ten eerste heeft het merk veel invloed op hoe de machine wordt vervaardigd. We zouden zeggen dat Miele-stofzuigers tot 20 jaar het langst meegaan. Maar regelmatig onderhoud is essentieel, evenals het correct gebruiken van uw stofzuiger.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Scrub Daddy - Groen