Hoe een stropdas schoon te maken (per materiaaltype)

Je staat misschien op het punt om je vuile stropdas in de wasmachine te gooien met de rest van je kleding, maar voordat je dat doet – stop. Er zijn zeer specifieke instructies als het gaat om het wassen van een stropdas.

Mijn man heeft een heleboel verschillende stropdassen, allemaal gemaakt van een verscheidenheid aan materialen. Dus als het gaat om het wassen ervan, moeten we voorzichtig zijn zodat we de materialen niet verpesten.

We gaan de beste manier delen om een stropdas schoon te maken, afhankelijk van het materiaal. We zullen ook enkele tips delen voor het drogen, bewaren en strijken van je stropdassen. Tegen het einde ben je voorbereid op elke vlek, geur of vuil op je geliefde stropdassen.

Inhoudsopgave
 • Kan ik een stropdas wassen in de wasmachine?
 • Hoe maak je een stropdas schoon
 • Hoe handwaatjes te wassen
 • Hoe stropdassen te strijken en op te slaan
 • De beste tips voor het onderhouden van banden
 • Vastbinden

Kan ik een stropdas wassen in de wasmachine?

De meeste stropdassen zouden niet in de machine worden gewassen. Controleer het onderhoudsetiket van uw stropdas om de instructies te zien. Mijn man heeft een heleboel stropdassen, en slechts één van hen zegt dat het in de machine kan worden gewassen. De rest is alleen met de hand gewassen of chemisch schoon.

Hoe maak je een stropdas schoon

Je denkt er misschien niet aan om je stropdas te wassen, maar na een lange dag op het werk of een nacht dansen op de bruiloft van je vriend, zijn stropdassen onderhevig aan vuil. Ze kunnen bezweet worden, stinken en natuurlijk kun je voedsel naar beneden morsen.

Toch zijn stropdassen gemaakt van delicate materialen en zijn ze niet goedkoop. Het is dus belangrijk om te weten hoe je een stropdas goed en veilig kunt schoonmaken.

Droogkuis

Een optie die je hebt is chemisch reinigen. Het onderhoudslabel geeft aan of een stropdas ‘alleen chemisch schoon’ is. Dit is normaal gesproken het geval voor zijde en wol. Wees echter voorzichtig, want sommige materialen moeten helemaal niet chemisch worden gereinigd, zoals leer.

Als je stropdas zegt “alleen chemisch reinigen”, zal dit helpen om de glanzende look en de afwerking van de stropdas te behouden. Wanneer u het naar de stomerij brengt, moet u hen vragen om met de hand op de stropdas te drukken, omdat de mechanische persmethoden de afgeronde randen van een stropdas kunnen verpesten. Vooral op zijde – de randen kunnen voorbij het reparatiepunt breken.

Aan de andere kant, als je moeite hebt om vlekken op andere materialen eruit te krijgen, bel dan je lokale stomerij en vraag of ze kunnen helpen. Nogmaals, zorg ervoor dat je ze vraagt om met de hand op de stropdas te drukken.

Wist je dat

U kunt een stomerijkit voor thuis gebruiken om dit thuis te doen. Het is misschien niet zo effectief en u kunt enkele fouten maken, maar onze gids kan u helpen.

Handen wassen

Gelukkig zijn er enkele materialen die geen reis naar de stomerij vereisen. Dit is normaal gesproken het geval voor linnen, katoen, seersucker, breisel, microvezel en polyester.

Hoe handwaatjes te wassen

Volg deze stappen om die handwasbanden superschoon te krijgen:

 1. Vul een bassin, emmer of gootsteen met koel of warm water. Gebruik voor seer-sucker en gebreide banden alleen koel water. Gebruik voor microvezel alleen warm water.
 2. Voeg een paar druppels zacht wasmiddel toe. We raden aan om wasmiddel te vinden dat bij uw materiaaltype past. Als u gebreide banden wast, gebruik dan een wasmiddel dat is gemaakt voor breiwerk.
 3. Meng het water en het wasmiddel door elkaar.
 4. Voeg de bandjes toe aan de oplossing en laat ze 10 minuten weken.
 5. Roer de banden voorzichtig samen of gebruik een borstel met zachte borstel om vuil en vlekken te verwijderen.
 6. Goed afspoelen.
 7. Gebruik een handdoek om het overtollige water eruit te persen.
 8. Hang de banden aan de lucht droog. Hang ze niet boven een radiator, omdat dit krimp kan veroorzaken, kleuren kan vervagen of gewoon algehele schade aan de stropdas kan veroorzaken.

Hoe vlekken van banden te verwijderen

Vlekken op een stropdas kunnen een grote bron van paniek zijn, maar als je snel handelt, zou er geen bewijs moeten zijn dat je ooit je wijn hebt gemorst of een canapé in je stropdas hebt laten vallen.

 1. Dep de vlek zo snel mogelijk met een doek of servet. Wrijf niet over de vlek, omdat dit deze in de vezels van de stropdas kan inbedden.
 2. Als het een in water oplosbare vlek is, gebruik dan seltzerwater of club soda om de vlek te deppen.
 3. Als het een olie- of vetvlek is, breng dan talkpoeder, voetpoeder, maïzena of zuiveringszout aan op de stropdas om de overtollige olie te absorberen. In een handomdraai zou je zelfs een sneetje wit brood over de vlek kunnen leggen. Laat het poeder – of brood – een paar uur zitten voordat je de vlek met een doek borstelt.
 4. Voor het morsen van vloeistof, dep het gebied met een witte papieren handdoek of servet. Kleurrijke servetten kunnen kleurstof overbrengen op je stropdas. Gebruik indien mogelijk een vlekverwijderaar om van de vlek af te komen. Volg de instructies van de fabrikant voor hoeveel u moet aanbrengen en lang om het aan te laten staan.
 5. Spoel het gebied af met water.
 6. Met de hand wassen of naar de stomerij brengen, afhankelijk van de stof.

Hoe stropdassen te strijken en op te slaan

Als uw stropdas er een beetje rimpelig uitziet nadat deze verkeerd is gewassen of opgeslagen, kunt u deze mogelijk strijken, afhankelijk van de stof:

 • Zijde: Het is het beste om zijden stropdassen op een lage stand te stomen. Als je het moet strijken, leg je de stropdas op een handdoek. Leg dan een licht vochtige handdoek over de stropdas. Zet het strijkijzer op de laagste stand en beweeg langzaam over de vochtige handdoek. Verwijder de handdoeken niet voordat ze volledig zijn opgedroogd.
 • Wol: Strijk geen wollen banden. Gebruik in plaats daarvan een kledingstomer op de laagste stand en houd de stoomboot ver van de stropdas. Een woord van waarschuwing echter – doe dit alleen als het absoluut noodzakelijk is.
 • Linnen: Wanneer de linnen stropdas droogt, druk er dan voorzichtig op om rimpels te verwijderen. Als je in een augurk zit, gebruik dan de stoominstelling op je strijkijzer om de resterende rimpels eruit te blazen.
 • Katoen: Je kunt katoenen stropdassen stomen of strijken op een hete stand.
 • Ziener-sucker: Stoom- of ijzeren seer-sucker bindt op de laagste stand.
 • Breien: Gebruik geen strijkijzer op gebreide stropdassen. Gebruik indien nodig een stomer op de laagste stand en houd de stomer op ten minste zes centimeter afstand van de stropdas.
 • Microvezel: Stoom of strijk op een lage stand.
 • Polyester: Het is het beste om polyester banden te stomen. Als u strijkt, gebruik dan een lage of gemiddelde instelling.
 • Leer: Stoom of strijk geen leren stropdassen.

De beste manier om je stropdassen op te bergen is door ze meteen op te hangen. Dit voorkomt kreukels en rimpels. Je kunt ze eenvoudig over een hanger draperen of een stropdasrek gebruiken.

Als je vierkante gepunte gebreide banden hebt, moet je deze los oprollen en in een lade bewaren. Dit voorkomt dat ze zich uitrekken en hun vorm verliezen.

Top Tip

Hoewel het rollen van je stropdassen en het plaatsen van je stropdassen geen slechte manier is om ze op te slaan en niet noodzakelijkerwijs schade zal veroorzaken, zal het de levensduur van je stropdassen niet verlengen. Bovendien kan het rimpels en plooien veroorzaken, wat leidt tot de noodzaak om te stomen en te strijken.

De beste tips voor het onderhouden van banden

Wanneer je een nieuwe stropdas koopt, wil je dat deze lang meegaat. Hier zijn de beste tips voor het verlengen van de levensduur van je stropdassen:

 • Wees voorzichtig als je een stropdas draagt. Eet en drink zorgvuldig om morsen te voorkomen. Doe een servet over je stropdas, in de kraag of je overhemd om je stropdas te beschermen. Misschien wil je zelfs je stropdas verwijderen terwijl je eet.
 • Rol tijdens het reizen je stropdassen op en plaats ze in individuele zakjes. Je zou ook kunnen investeren in een stropdas reiskoffer. Vouw je stropdassen niet.
 • Zorg ervoor dat u het onderhoudsetiket controleert om het materiaal van uw stropdas te achterhalen, zodat u weet hoe u het het beste kunt wassen en drogen.
 • Stop je stropdassen nooit in een wasdroger. Hang ze altijd aan de lucht te drogen.
 • Verwijder vlekken onmiddellijk. Hoe langer ze zitten, hoe groter de kans dat ze gaan instellen.
 • Voordat je je stropdassen aan de lucht droogt, dep je ze voorzichtig met een handdoek om overtollig water te verwijderen. Nooit de banden dichtgooien of wringen om het water te verwijderen.
 • Gebruik nooit bleekmiddel om je stropdassen schoon te maken, zelfs als ze wit zijn. Dit kan schade veroorzaken.
 • Gebruik altijd een zacht reinigingsmiddel dat geschikt is voor het materiaaltype van de stropdas.
 • Hang altijd op bij het opbergen, tenzij je een vierkante punt gebreide stropdas hebt. Als je je stropdassen vouwt of rolt en in een lade stopt, kan dit gemakkelijk leiden tot rimpels.
 • Bind je stropdas niet te strak vast, want dit kan slijtage veroorzaken. Wanneer je je stropdas verwijdert, maak dan altijd de knoop los, trek hem niet zomaar over je hoofd.

Vastbinden

Nu je weet wat de beste manier is om voor je stropdassen te zorgen, moeten ze lang meegaan.

Je hoeft je stropdassen niet na elke slijtage te wassen. Maar controleer op vlekken, vuil en slechte geuren en was ze wanneer je zoiets opmerkt. Vergeet niet om altijd het onderhoudsetiket te controleren om te zien of het met de hand kan worden gewassen of chemisch moet worden gereinigd.

Door uw stropdassen goed te verzorgen, wordt de levensduur verlengd. Dan hoef je niet elke keer dat je naar een evenement gaat meer geld uit te geven waar een gelijkspel vereist is.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?