Hoe een tandenborstel te desinfecteren (maak het weer hygiënisch)

Wist je van de toiletpluim die fecale materie de lucht in stuurt wanneer het toilet wordt doorgespoeld? Het is van vitaal belang dat u uw tandenborstel regelmatig reinigt, ontsmet en desinfecteert. Op deze manier houd je je tandenborstel vrij van ziektekiemen en resten die in de borstelharen blijven hangen.

We zijn hier om u te helpen en u te laten zien hoe u uw tandenborstel kunt reinigen, zodat u kunt genieten van gemoedsrust wetende dat uw tandenborstel hygiënisch is.

Inhoudsopgave
 • Hoe maak je een tandenborstel dagelijks schoon
 • Hoe een tandenborstel te desinfecteren
 • Hoe maak je een elektrische tandenborstel schoon
 • Hoe tandenborstel te ontsmetten tijdens COVID
 • Tips voor het schoonhouden van een tandenborstel
 • Wanneer een tandenborstel vervangen
 • Veelgestelde vragen

Hoe maak je een tandenborstel dagelijks schoon

Het is belangrijk om je tandenborstel elke dag schoon te maken. Wanneer je je tanden poetst, schrob je de tandplak en bacteriën uit je mond en op je tandenborstel. Het schoonmaken van je haren zal voorbezorgd zijnnt je van het opnieuw introduceren van deze micro-organismen in je mond.

Reinig je tandenborstel voor en na het tandenpoetsen.

 • Tijd: 2 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Warm water
 • Tandenborstel

Stappen

 1. Zet de kraan open: Zorg ervoor dat u warm water gebruikt.
 2. Spoel de tandenborstel: Houd de borstelharen van je tandenborstel 15-20 seconden onder het stromende hete water om al het vuil te verwijderen.

Hoe een tandenborstel te desinfecteren

Het desinfecteren van een tandenborstel doodt de meeste ziektekiemen en bacteriën op je tandenborstel. Dit is nodig om een tandenborstel schoon te maken die in het toilet of op de grond viel. Er zijn veel verschillende methoden om een tandenborstel te desinfecteren, dus kies degene die het meest geschikt voor u is.

Met UV-ontsmettingsmiddel

U kunt een ultraviolet licht ontsmettingsmiddel kopen, zoals deze UV-ontsmettende tandenborstelhouder. Dit is een effectieve methode, maar soms kan de apparatuur duur zijn. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant voor uw specifieke machine opvolgt.

 1. Gebruik de houder: Plaats je tandenborstel of tandenborstels na gebruik in de houder.
 2. Druk op de knop: Wacht nu 5 minuten. De machine gebruikt UV-licht om de borstels te ontsmetten.

Met waterstofperoxide

Waterstofperoxide kan worden gebruikt om uw tandenborstels elke dag te reinigen en te desinfecteren.

 1. Giet waterstofperoxide in een klein kopje dat je in de badkamer kunt bewaren.
 2. Tandenborstels inbrengen: Bewaar je tandenborstelhaar in het kopje waterstofperoxide. Je kunt ze in de beker laten zitten tot de volgende keer dat je je tanden poetst. Spoel de tandenborstels voor gebruik.
 3. Vervang het waterstofperoxide: Eenmaal per dag moet je de waterstofperoxide in de kleine beker gieten en verse waterstofperoxide aan de beker toevoegen.

Met mondwater

Mondwater is een ander uitstekend ontsmettingsmiddel om te gebruiken om je tandenborstels schoon en hygiënisch te houden.

 1. Vul een klein kopje: Giet mondwater in een klein kopje dat je in de badkamer bewaart.
 2. Week tandenborstel: Nadat je je tanden hebt gepoetst, plaats je de tandenborstel in het mondwater. Laat het daar 2 minuten staan.
 3. Leg de tandenborstel weg.

Met kunstgebitreiniger

Denture cleaner bevat antimicrobiële ingrediënten die zich richten op de bacteriën en plaque die zich in de mond ontwikkelen. U moet ervoor zorgen dat u voor elk gebruik een verse reinigingsoplossing voor een kunstgebit gebruikt.

 1. Tablet oplossen: Los 1/2 van een gebitsreinigingstablet zoals Retainer Cleaning 120 Denture Cleaning Tablets op in een klein kopje water.
 2. Week je tandenborstel in de oplossing gedurende 90 seconden om eventuele bacteriën en plaque erop te doden.

Met zuiveringszout en azijn

Je kunt het ook schoonmaken met azijn of zuiveringszout.

Met Azijn

Week je tandenborstel 15 minuten in een klein kopje witte azijn.

Met Baking Soda

Meng 1 theelepel zuiveringszout in een klein kopje water. Week je tandenborstel, borstel naar beneden, gedurende 15 minuten in het mengsel.

Met kokend water

Kokend water kan worden gebruikt om je tandenborstel schoon te maken, maar je moet voorzichtig zijn. Het plastic handvat van je borstel kan smelten in het kokende water.

 1. Water verwarmen in een theeketel of een kleine pot op je fornuis. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit.
 2. Week tandenborstel: Als je een kleine pot hebt gebruikt, houd je gewoon de kop van je tandenborstel in het kokende water gedurende 30 seconden of zo. Een theeketel kan vereisen dat u het kokende water in een mok giet, zodat u de kop van uw tandenborstel gemakkelijk 30 seconden in het kokende water kunt houden.

Met zout water

Zout water kan ook worden gebruikt om een tandenborstel schoon te maken.

 1. Maak de zoutwateroplossing: Meng 2 theelepels zout in 1 kopje warm water.
 2. Week de tandenborstel: Week de tandenborstel 15-20 minuten in het zoute water.

Hoe maak je een elektrische tandenborstel schoon

Elektrische tandenborstels zijn handige hulpmiddelen om in je badkamer te hebben om ervoor te zorgen dat je je tanden effectief reinigt.

 • Tijd: 2 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Mondwater
 • Klein kopje

1. Kop verwijderen

Verwijder de kop van uw tandenborstel van de elektrische basis voordat u de tandenborstel in een desinfecterende oplossing weekt.

2. Desinfecteer hoofd

Vul een klein kopje met mondwater. Doe de tandenborstelkop in het mondwater. Als je het hoofd niet kunt losmaken, spoel dan de haren van je tandenborstel onder stromend heet water of laat de borstelharen 2 minuten in het mondwater weken.

3. Winkel

Bewaar je elektrische tandenborstel op een schone en droge plaats.

Hoe tandenborstel te ontsmetten tijdens COVID

Als u ontdekt dat iemand in uw huishouden COVID heeft en de badkamer deelt met andere leden van uw huis, volgen hier enkele tips om de verspreiding van COVID te voorkomen.

 • Bewaar ieders tandenborstels op verschillende plaatsen, zodat de tandenborstels elkaar niet raken. Mogelijk moet u afzonderlijke tandenborstelhouders aanschaffen.
 • Deel geen tandenborstels.
 • Was je handen voor en na het tandenpoetsen.
 • Desinfecteer de borstel en handgreep na elk met een verdunde bleekoplossing van 1 deel bleekmiddel en 4 delen water. Zorg ervoor dat u de tandenborstel spoelt nadat u deze hebt gedesinfecteerd.
 • Raak de borstelharen van de tandenborstels niet aan tegen de punt van de tube tandpasta. Leg in plaats daarvan de tandpasta op een wattenstaafje en gebruik dat om de tandpasta op de borstelharen aan te brengen.
 • Verander ieders tandenborstel zodra iedereen weer gezond is.

Tips voor het schoonhouden van een tandenborstel

Het is belangrijk om je tandenborstel op de juiste manier op te bergen en schoon te houden. Dit voorkomt dat u vreemde bacteriën en micro-organismen aan uw mond toevoegt bij het tandenpoetsen.

 • Bewaar je tandenborstel in een waterstofperoxide-oplossing.
 • Vermijd het naast elkaar opslaan van tandenborstels, omdat dit kruisbesmetting van bacteriën en de introductie van vreemde mondflora in ieders mond kan veroorzaken.
 • Houd de tandenborstels zo ver mogelijk bij het toilet. Fecale materie stijgt op in de lucht wanneer het toilet wordt doorgespoeld. Dit wordt de toiletpluim genoemd en kan oplopen tot 15 voet.
 • Reinig tandenborstelhoezen en -houders regelmatig.
 • Was je handen voor en na het tandenpoetsen.
 • Spoel je tandenborstel voor en na elk gebruik in heet water.
 • Gebruik een tandpastadispenser of wattenstaafjes om tandpasta aan te brengen op individuele tandenborstels. Dit vermindert de kruisbesmetting tussen tandenborstels.

Wanneer een tandenborstel vervangen

Je weet dat het tijd is om een tandenborstel te vervangen wanneer de borstelharen zijn versleten of voorovergebogen zijn. Vervang ook tandenborstels nadat je ziek bent of nadat iemand anders ze gebruikt. Het is onmogelijk om een tandenborstel grondig te ontsmetten nadat deze is gedeeld.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een tandenborstel schoon als iemand het heeft gebruikt?

Je moet een tandenborstel niet schoonmaken nadat iemand anders het heeft gebruikt, omdat het onmogelijk is om het volledig te desinfecteren. Bovendien is de mondflora of bacterie van elke persoon uniek. Je wilt je mond niet schrobben met de ziektekiemen van iemand anders.

Hoe lang kunnen bacteriën leven op tandenborstel?

Virussen en bacteriën uit een geïnfecteerde mond kunnen wekenlang op het oppervlak van een tandenborstel leven. Ze zullen gedurende deze tijd ziekte blijven veroorzaken.

Wat gebeurt er als je dezelfde tandenborstel te lang gebruikt?

Tandenborstels worden minder effectief in het verwijderen van tandplak en bacteriën van je tanden, tong en tandvlees naarmate de borstelharen versleten en uit vorm gebogen raken.

Kun je bleekmiddel gebruiken om een tandenborstel schoon te maken?

Ja, u kunt een verdunde bleekoplossing gebruiken om uw tandenborstel schoon te maken. Gebruik 1 deel bleekmiddel tot 4 delen water in een klein kopje. Week de kop van je tandenborstel in de bleekoplossing en laat hem een nacht weken.

Spoel ’s ochtends de tandenborstel grondig af en laat hem drogen voordat je hem gebruikt. Giet de bleekoplossing na elk gebruik in de gootsteen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?