Hoe zonnepanelen schoon te maken (vanaf de grond)

Een zonnepaneel op het dak en een PV-paneel zijn geweldige manieren om uw elektriciteitsrekening te verlagen. Ze werken automatisch terwijl je je leven leeft. Zonnepanelen verzamelen echter wel stof, bladeren en vogelpoep die de hoeveelheid energie die uw panelen kunnen produceren, verminderen.

U moet dus weten wat de beste manier is om zonnepanelen schoon te maken, zodat ze het hele jaar door elektriciteit voor u blijven produceren.

Moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Zonnepaneel op een rood dak

Zonnepanelen verzamelen vuil, stof en pollen die meestal door de regen kunnen worden weggespoeld. Andere items verzamelen zich echter op zonnepanelen, zoals vogelpoep, bladeren en takken. Dit soort puin moet waarschijnlijk door u worden schoongemaakt.

Sommige delen van het land krijgen niet de nodige harde regens om de zonnepanelen schoon te maken, of je woont misschien in een staat die de neiging heeft om frequente droogtes te hebben. In dit geval moet u mogelijk ook uw zonnepanelen regelmatig reinigen.

Het vuil en puin heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht die uw zonnepanelen ontvangen. Meestal is de hoeveelheid klein, vooral als je regelmatig harde regen krijgt. Soms kan het vuil een aanzienlijke vermindering van de energie-efficiëntie van uw panelen veroorzaken.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

U zult waarschijnlijk uw zonnepanelen 2 tot 4 keer per jaar moeten reinigen om de energie-efficiëntie van uw panelen te behouden. Hoewel, u kunt wachten tot u merkt dat de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen produceren, afneemt.

Hoe zonnepanelen thuis te reinigen

Mannelijke eigenaar met kap wast thuis zonnepanelen met behulp van waterslang

Voordat u zonnepanelen thuis schoonmaakt, raadpleegt u de gebruikershandleiding van uw zonnepanelen. Zonnepanelen hebben verschillende onderhoudssuggesties.

U moet ook rekening houden met uw vermogen om de zonnepanelen veilig schoon te maken. Als u een steil, glad dak heeft of als de panelen extreem hoog van de grond zijn, kunt u overwegen een professional in te huren. Houd altijd rekening met de veiligheidsoverwegingen voordat u begint en zorg ervoor dat u een helm, ladderondersteuning en een harnas hebt als u op een dak klimt.

Zorg ervoor dat u op een koele, bewolkte dag werkt, omdat u het risico verkleint dat het glas dat uw zonnepaneel afschermt, ook scheurt.

 • Tijd: 20-60 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Veiligheidsuitrusting zoals een helm, harnas, ladderstabilisator en handschoenen
 • Ladder
 • Verlengstang
 • Telescopische slangenstaaf
 • Zachte borstel

1. Zonnepanelen uitschakelen

Zonnepanelen zijn elektrische apparatuur, dus u moet ze uitschakelen voordat u ze gaat schoonmaken. Reinig de panelen niet zolang er elektriciteit doorheen loopt om het risico op een elektrische schok te voorkomen.

Lees ook:   Hoe koelpasta uit de CPU te verwijderen (stapsgewijze handleiding)

U moet de specificaties van de fabrikant controleren om er zeker van te zijn dat u weet hoe u alle elektrische stromen van en naar de panelen kunt uitschakelen. Dit omvat zowel de elektrische stromen geproduceerd door de panelen als de gekozenricity die je huis in en uit gaat.

2. Verwijder vuil

Verwijder al het vuil op de zonnepanelen met een zachte borstel. Misschien vindt u bladeren, vogelpoep, stof en takjes op uw zonnepanelen. Door het vuil voorzichtig van de panelen te borstelen, verklein je de kans op het veroorzaken van uitstrijkjes op je panelen wanneer je ze met water besproeit.

Gebruik een verlengstang om met je borstel vanaf de grond de bovenkant van de panelen te bereiken. Misschien moet je een ladder beklimmen als je 2 of 3 verdiepingen naar je huis hebt.

3. Spray Panelen Schoon

Zorg ervoor dat uw tuinslang geen hogedrukinzetstuk heeft. Het gebruik van een stroom hogedrukwater om de zonnepanelen te reinigen, veroorzaakt waarschijnlijk fijne scheuren op het oppervlak. Deze fijne scheuren kunnen de efficiëntie van de panelen verpesten, toekomstige problemen veroorzaken en kunnen ook de garantie ongeldig maken.

Gebruik uw gewone tuinslangsproeier om elk paneel met kraanwater te besproeien, beginnend aan de bovenkant en naar beneden werkend. Mogelijk moet u een telescopische slangenstok gebruiken om de bovenkant van de zonnepanelen te bereiken.

4. Zonnepanelen inschakelen

Herstel de stroom naar uw zonnepanelen wanneer u klaar bent met het reinigen ervan.

Hoe zonnepanelen diep te reinigen

Mannelijk reinigen zonnepaneel met dweil met groene emmer in de buurt

Het borstelen en wassen van zonnepanelen met water verwijdert niet altijd al het vuil. Je kunt je vuile zonnepanelen diep reinigen door ze voorzichtig te schrobben met een borstel. Wees je bewust van veiligheidsproblemen en huur een professional in om de schoonmaak te doen als dat nodig is.

 • Tijd: 20-60 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Veiligheidsuitrusting
 • Ladder
 • Verlengstang
 • Spons, wisser of zachte doek (iedereen zal het doen)
 • Emmer
 • Gedeïoniseerd of gedestilleerd water
 • Afwasmiddel
 • Azijn

1. Panelen uitschakelen

Zorg ervoor dat je zonnepanelen en de elektriciteit die er doorheen loopt zijn uitgeschakeld. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant voor meer informatie over het uitschakelen van uw specifieke panelen.

Lees ook:   waarom is schoonmaken belangrijk

2. Emmer vullen

Vul de emmer met gedeïoniseerd of gedestilleerd water. Het gedeïoniseerde of gedestilleerde water zal andere chemicaliën of mineralen aantrekken waardoor het beter kan reinigen dan gewoon water. Indien nodig kunt u uw slangwater behandelen met een waterontharder om in plaats daarvan de reinigingskracht te verbeteren.

Het is het beste om gewoon water te gebruiken in plaats van zeep of reinigingsmiddelen. Veel reinigingsmiddelen bevatten schuurmiddelen die uw panelen kunnen krassen. Zepen laten ook een zeepachtig residu achter waardoor u streperige zonnepanelen kunt hebben, wat de functionaliteit van het paneel zal verminderen.

Als u echter hardnekkige vlekken heeft, moet u mogelijk een doe-het-zelf reinigingsoplossing maken door een spuit milde afwasmiddel aan de emmer toe te voegen. Voeg vervolgens met een verhouding van 8: 1 water en azijn toe aan de emmer en meng alle drie de ingrediënten samen. Dit verhoogt het vermogen van de zeep om de vlekken te verwijderen.

3. Scrub Zonnepanelen

Schrob uw zonnepanelen voorzichtig met een zachte doek, wisser of zachte spons totdat de vuile gebieden verdwenen zijn.

4. Spoel zonnepanelen

Spoel de zonnepanelen af met vers water om zoveel mogelijk van het zeepsopresten te verwijderen.

5. Stroom herstellen

Herstel de stroom naar de zonnepanelen wanneer u klaar bent met het schoonmaken ervan.

Moet ik zonnepanelen uitschakelen om schoon te maken?

Ja, zonnepanelen zijn elektrische apparatuur. U moet ervoor zorgen dat ze zijn uitgeschakeld om het risico op elektrische schokken te voorkomen.

Reinigingsdiensten voor zonnepanelen

Professionele schoonmaakdiensten zijn beschikbaar voor u om uw zonnepanelen te reinigen. U kunt overwegen om ze te gebruiken als u een steil, hoog dak heeft of als u uw zonnepanelen niet zelf veilig kunt reinigen. De professionele reinigingsdiensten zijn ook handig wanneer uw panelen meer werk vereisen dan een tuinslang en spons kunnen reinigen.

Ze gebruiken speciaal ontworpen reinigingsapparatuur om schade aan uw panelen te voorkomen.

Gebruik Google, een directory, of bel uw fabrikant voor aanbevelingen voor lokale services. Zorg ervoor dat uw huis in hun servicegebied valt, omdat de meeste reinigingsdiensten voor zonnepanelen regionaal zijn. Vraag de schoonmaakdienst ook naar schema’s, licenties en verzekeringen.

Onderhoudstips voor zonnepanelen

Het onderhouden van uw zonnepanelen is de beste manier om ze voor u elektriciteit te laten produceren.

 • Inspecteer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet bedekt zijn met vogelpoep of beschadigd zijn.
 • Verwijder eventuele vuil op de panelen.
 • Controleer op bomen die uw panelen op elk moment van de dag kunnen schaduwen.
 • Reinig uw panelen 2-4 keer per jaar.
 • Gebruik een monitoring-app om de energie bij te houden die uw panelen produceren. Let op een dip in de productie die kan aangeven dat het tijd is om uw panelen schoon te maken.
 • Controleer de zonne-omvormers eenmaal per jaar om er zeker van te zijn dat alle LED’s groen zijn.
Lees ook:   HG witter dan wit waskrachtversterker wasmiddeltoevoeging

Veelgestelde vragen

Hoe reinigen professionals zonnepanelen?

Professionals reinigen zonnepanelen door gedeïoniseerd water te gebruiken met een rollende of op het voertuig gemonteerde borstel. Hierdoor kunnen ze de panelen reinigen zonder dat er reinigingsmiddelen nodig zijn. Sommige professionals gebruiken een zonnepaneelreiniger die het water helpt het vuil op de panelen te verwijderen zonder een zeepachtig residu achter te laten.

Kun je zonnepanelen onder druk wassen?

Nee, was je zonnepanelen niet van stroom. De druk kan fijne scheuren in de panelen veroorzaken die ze beschadigen en hun efficiëntie bij het creëren van elektriciteit verminderen.

Kunt u azijn gebruiken om zonnepanelen schoon te maken?

Hoewel het het beste is om alleen water te gebruiken om zonnepanelen schoon te maken, kunt u azijn gebruiken om ze schoon te maken. Gebruik een verhouding van 1 deel azijn tot 8 delen water.

Kunt u eenvoudig groen gebruiken om zonnepanelen schoon te maken?

Ja, u kunt uw zonnepanelen reinigen met Simple Green. Werk aan 1-2 panelen tegelijk.

Spuit eerst 1 spuit simple green op het paneel. Gebruik een zachte borstel om het hele paneel voorzichtig schoon te schrobben. Zorg ervoor dat u het paneel onmiddellijk afspoelt met schoon water. Werk af met een wisser om het paneel te drogen en strepen of watervlekken te voorkomen.

Kan ik mijn zonnepanelen reinigen met Windex?

De meeste zonnepanelen zijn afgeschermd met glas. In plaats daarvan zijn een paar zonnepanelen echter afgeschermd met doorzichtig plastic. Windex reinigt veilig glazen schilden, maar het kan plastic schilden kromtrekken of verkleuren. U moet weten van welke materialen uw zonnepaneelschilden zijn gemaakt voordat u Windex gebruikt om ze schoon te maken.