Hoe een vaatwasser te ontstoppen

Heb je je vaatwasser geopend om een vervelende, stinkende plas water op de bodem te vinden? Je vaat is niet schoon, er hangt een behoorlijk vieze geur en niets helpt om het water af te voeren! Je vaatwasser is helaas verstopt.

Hoewel dit een ongemakkelijke en behoorlijk grove gebeurtenis is, is het geen lastige oplossing. We hebben veel tips, suggesties, methoden en hacks om uw vaatwasser te herstellen naar zijn maximale werkingsniveaus.

Bij twijfel raden we aan contact op te nemen met de fabrikant of een loodgieter, omdat er mogelijk een dieper probleem is met uw apparaat of sanitair systeem.

Inhoudsopgave
 • Hoe weet ik of mijn vaatwasserafvoerslang verstopt is?
 • Wat zorgt ervoor dat water niet uit een vaatwasser loopt?
 • Hoe een vaatwasser te ontstoppen
 • Kan ik mijn vaatwasser laten draaien als mijn gootsteen verstopt is?
 • Ontstopt kokend water afvoeren?
 • Hoe ontstop ik mijn vaatwasser met azijn?
 • Kan coke een afvoer ontstoppen?
 • Repareer de klompen

Hoe weet ik of mijn vaatwasserafvoerslang verstopt is?

U weet dat uw afvoer verstopt is als een van deze dingen gebeurt:

 • Vaatwasser kan geen volledige wascyclus voltooien – hij blijft afsluiten.
 • Er is een plas water op de bodem, in de buurt van de afvoer.
 • Je hebt gecontroleerd of de afvalverwijdering duidelijk is – dus je weet dat het daar niet vandaan komt.
 • Er zitten voedselstukjes vast in het filter.

Waar het op neer komt

Als het water in uw apparaat niet wegloopt, is er hoogstwaarschijnlijk een verstopping in de afvoerslang.

Wat zorgt ervoor dat water niet uit een vaatwasser loopt?

Er zijn een paar redenen waarom je vaatwasser geen water afvoert. Het is waarschijnlijk een verstopping in de afvoerslang, normaal gesproken veroorzaakt door voedselresten. Maar er zijn nog een paar andere mogelijke oorzaken.

 • Pomp problemen: Het kan een defecte pompassemblage zijn waarbij er vuil kan zijn dat de waswaaier blokkeert. Mogelijk moet u de pompassemblage of een van de kapotte onderdelen vervangen.
 • Versleten riem: Dit is zeldzaam. Maar als uw pompassemblage wordt aangedreven door een riem, die vervolgens slijt, kan deze het water niet wegpompen. Als uw vaatwasser een aandrijfriem heeft, controleer deze dan en vervang deze indien nodig.
 • Niet-functionele timer: Controleer het timermechanisme van de vaatwasser en vervang het indien nodig. Mogelijk moet u de fabrikant bellen om u hierbij te helpen.
 • Defecte motor: Als het niet goed werkt, kan de motor knoeien met een reeks factoren. Test de motor van uw vaatwasser en vervang deze als deze defect raakt. Uw fabrikant kan u hierbij mogelijk helpen.
 • Afvoerklep of de magneet: Sommige vaatwassers hebben een klep die opengaat zodat het water eruit kan lopen. De klep wordt bestuurd door een solenoïde, maar het is de timer die deze reactie veroorzaakt. Als de timer goed werkt, controleer dan de afvoerklep en de solenoïde. Mogelijk moeten ze worden vervangen.

Hoe een vaatwasser te ontstoppen

We delen drie methoden voor het ontstoppen van een vaatwasser, zodat u de beste aanpak voor u kunt vinden!

Pro Tip

Controleer altijd eerst uw handleiding voor de specifieke instructies van het merk voor ontstopping. Het kan afwijken van onze tips.

Het filtermandje

Wat je nodig hebt

 • Emmer.
 • Spons.
 • Kopje.
 • Vork.
 • Rubberen handschoenen.
 • Zeep.
 • Borstel.

Stap voor stap instructies

 1. Draag rubberen handschoenen om uw handen te beschermen tegen vuil water en bijwerkingen van vaatwasmiddel.
 2. Gebruik een kopje of een spons om het water op te pompen dat op de bodem van de vaatwasser is gepoold. Leeg het in een aparte emmer.
 3. Zodra het water op is, verwijdert u de filtermand. Trek vervolgens met een vork of je vingers eventuele vastzittende stukjes voedsel eruit. Gooi ze weg.
 4. Vul een bassin of gootsteen met warm zeepsop en was de filtermand, verwijder extra voedsel en resten.
 5. Plaats de filtermand terug en controleer of de vaatwasser goed leegloopt.

Afvalverwijdering

De verstopping kan in de vuilnisbelt of de afvoerslang zitten, dus daar gaan we het nu controleren.

Wat je nodig hebt

 • Kanaalslot tang.
 • Handdoek.
 • Ontstompers (of rechtgetrokken kleerhanger).

Stap voor stap instructies

 1. Voer de afvalverwijdering uit om ervoor te zorgen dat deze niet wordt geblokkeerd. Als dat zo is, moet je daar in plaats daarvan mee omgaan.
 2. Als de afvalverwijdering in orde is, leg dan een handdoek onder de afvoerslang die deze verbindt met de vaatwasser.
 3. Gebruik uw kanaalvergrendelingstang om de afvoerslang te verwijderen. Controleer op eventuele verstoppingen op het aansluitpunt.
 4. Als die er niet zijn, moet u controleren op klompen dieper in de slang. Gebruik een commerciële delogger, vaatwasserreiniger of een rechtgetrokken kleerhanger. Steek het in de afvoer om te zoeken naar klompen en ruim ze op.
 5. Laat de vaatwasser draaien om te controleren of deze nu goed leegloopt.

Iets om op te merken

Als u geen afvalverwijdering heeft, controleer dan de afvoer die uw vaatwasser verbindt met het andere sanitair.

Graven in de afvoer

Deze methode klinkt misschien een beetje vies, dus als je misselijk bent, wil je misschien dat iemand anders deze probeert!

Wat je nodig hebt

 • Emmer.
 • Zip-it afvoer reinigingsgereedschap.

Stap voor stap instructies

 1. Zodra u de filtermand hebt schoongemaakt en de vaatwasser hebt gecontroleerd en hebt vastgesteld dat deze nog steeds niet leegloopt, kan deze dieper in de afvoer komen. Houd een emmer bij de hand.
 2. Verwijder the filtermandje.
 3. Gebruik een draad of een rits-afvoerreinigingsgereedschap om rond te graven in de afvoeropening.
 4. Trek het eruit en je zult merken dat de verstopping zich vastklampt aan het gereedschap. Leeg het in de emmer.

Kan ik mijn vaatwasser laten draaien als mijn gootsteen verstopt is?

Spoelbakken en vaatwassers zijn meestal aangesloten; vaatwassers zullen meestal door de afvoer van uw gootsteen lopen. Als uw afvalverwijdering of gootsteen verstopt is, is de kans groot dat uw vaatwasser niet goed leegloopt.

Ontstopt kokend water afvoeren?

Als u een minder invasieve manier wilt proberen om de vaatwasser te ontstoppen voordat u onze methoden probeert, kunt u kokend water proberen. Kokend water kan wat klompen oplossen! Dit is een gemakkelijke en goedkope manier, maar het zal niet altijd werken. Ga als volgt te werk om deze methode te proberen:

 1. Kook water.
 2. Terwijl u wacht, verwijdert u zoveel mogelijk van het stilstaande water uit de vaatwasser met behulp van een kopje of spons.
 3. Giet het kokende water in de afvoer. Als het daar staat en niet leegloopt, geef het dan wat tijd om af te koelen voordat je het water verwijdert en het opnieuw probeert. Mogelijk moet u het meerdere keren herhalen.

Waarschuwing

Gebruik deze methode niet als u PVC-buizen heeft, omdat deze kunnen smelten of beschadigd raken.

Hoe ontstop ik mijn vaatwasser met azijn?

Je kunt een zelfgemaakte oplossing van azijn, zuiveringszout en heet water proberen om een vaatwasser te ontstoppen. Giet een kopje azijn in de mand, gevolgd door een half kopje zuiveringszout. Laat het 15 minuten zitten voordat je kokend water in de mand giet om te zien of de verstopping verdwijnt. Dit kan een paar pogingen kosten, maar als het niet werkt, ga hier dan niet mee door.

Kan coke een afvoer ontstoppen?

Dit is een andere leuke methode die je kunt proberen! Cola is een zure drank, dus het kan werken om klompen af te breken (1).

Ga als volgt te werk om deze methode te proberen:

 1. Laat een fles cola van twee liter op kamertemperatuur bezinken.
 2. Giet het direct in de afvoer en laat het één tot twee uur staan.
 3. Giet vervolgens kokend water in de afvoer.
 4. Test je vaatwasser.


Repareer de klompen

Een vaatwasser is voor de meeste huishoudens een super handig item. Dus als het verstopt raakt, kan het super onhandig zijn. Gelukkig is het meestal een snelle oplossing. Het is waarschijnlijk de filtermand, de afvoer of de aansluiting op de afvalverwijdering.

Zorg ervoor dat u de instructies van uw fabrikant controleert voordat u onze methoden probeert, omdat deze mogelijk meer specifiek advies voor uw apparaat hebben. Als je echter vastzit in een sleur, volg dan onze methoden en we zijn er zeker van dat je vaatwasser binnen de kortste keren weer soepel zal werken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?