Hoe zijde te wassen


Hoe zijde te wassen

Hoe zijde veilig te wassen

Als je zijden stukken hebt gekoesterd, of het nu blouses, jurken, nachthemden, lakens of andere items zijn, weet je hoe zacht en mooi zijde is. Je weet echter waarschijnlijk ook dat zijde een zeer delicate stof is, en als het niet goed wordt gewassen en verzorgd, kan het krimpen, vervagen of zelfs scheuren. Als je je zijden kleding en beddengoed naar de stomerij hebt gebracht, vraag je je misschien af of het mogelijk is om je zijden stukken vanuit het comfort van je huis te wassen. Gelukkig kan dat, zolang je maar de juiste stappen volgt. Lees verder en we zullen meer informatie delen om al uw vragen over het wassen en bewaren van deze prachtige stof te beantwoorden.

Voor het wassen

We weten dat uw primaire zorg bij het wassen van een zijden stof het beschermen ervan en het voorkomen van schade of verkleuring is, dus voordat u begint na te denken over het reinigen van zijde, is het belangrijk om te beginnen met het testen van uw items op kleurechtheid. Sommige zijde is niet kleurvast en de kleur zal te veel bloeden bij het wassen. Dit kan ertoe leiden dat je zijde vervaagt, en die levendige blauwe blouse waar je van houdt, kan veranderen in een saaie lichtblauwe blouse, en dat wil niemand!

een felblauwe zijden blouse op een hanger

Als een zijden item niet kleurvast is, is het de beste optie om het naar de stomerij te brengen om de kleuren te behouden. Om te testen op kleurechtheid, gebruikt u een vochtige doek en veegt u voorzichtig de binnenkant van een naad of een ander verborgen gebied. Als de kleur van de zijden stof overloopt op de doek die je gebruikt, betekent dit dat deze niet kleurvast is en dat je niet moet proberen het zelf te wassen.

Hoe was je zijde?

Twee van de meest voorkomende vragen die we krijgen over het wassen van zijden stoffen zijn “kan ik zijde wassen in de wasmachine” en “kan ik zijde met de hand wassen?”

Laten we beginnen met de vraag over het gebruik van een wasmachine. Hoewel wasmachines handiger kunnen zijn, zijn ze niet de beste keuze om te gebruiken op delicate zijden kleding of beddengoed. Dus, wat gebeurt er als u de wasmachineoptie kiest? Het kan echt afhangen, in sommige gevallen kan het goed uitkomen, maar in andere gevallen kan de wasmachine te ruw zijn voor het materiaal en kan het vervagen of scheuren.

Lees ook:   hoe luxaflex schoonmaken

Als u nog steeds een wasmachine wilt gebruiken om uw delicate stoffen te wassen, overweeg dan om de delicate of handwascyclus op uw machine te gebruiken in combinatie met een mesh waszak om veilig te zijn. U wilt uw delicate items groeperen en in de mesh-waszak plaatsen, die bestand is tegen een grondige machinewas, maar ook de extra bescherming biedt tegen veelvoorkomende wasproblemen zoals; vervelende haken en ogen, trekken en draaien.

Wat betekent dit alles voor het wassen van je zijden items? Ook al is het misschien wat meer werk, handwaszijde is de beste keuze. Dit is de meest zachte manier om kleding of linnengoed te verzorgen dat u wilt beschermen. De extra tijd en moeite zal zeker de moeite waard zijn als je in staat bent om je dierbare items te beschermen en hun bruikbare levensduur te verlengen!

een strook luxe crème zijde

Wanneer u zijde met de hand wast, houd dan rekening met de volgende belangrijke aanwijzingen. Gebruik eerst koud of koud water met een zeer mild reinigingsmiddel. Kouder water helpt voorkomen dat de kleur vervaagt en een zacht reinigingsmiddel beschermt de delicate eiwitten die samen worden gesponnen om de zijde te maken.

Wees voorzichtig en was slechts één item tegelijk. Dit voorkomt dat de stoffen tegen elkaar wrijven en voorkomt kleuroverdracht tussen items. Nadat u uw zijden item in het bakje koud water met afwasmiddel hebt geplaatst, roert u het voorzichtig rond en laat u het een paar minuten weken in het wasmiddel / watermengsel. Het zou niet lang moeten duren voordat vuil uit het zijdemateriaal vrijkomt, dus je moet je items na ongeveer drie minuten spoelen, maar niet langer dan vijf minuten.

Giet vervolgens het water en het wasmiddel af en vul het bad opnieuw met 1/4 kopje gedestilleerde witte azijn en koel water. Plaats de zijde terug in de kuip en meng deze voorzichtig weer rond. Wanneer u deze extra stap toevoegt voordat u de zijde eenvoudig met water spoelt, werkt het om zijde- of alkalisporen effectief uit het kledingstuk te verwijderen.

Lees ook:   Beste Mops voor vinylvloeren van 2023

Giet ten slotte het water af en vul het bad met schoon water om de zijde nog een keer te spoelen. Voila – nu heb je vers gereinigde zijde! Maar daar blijft het niet bij; het goed drogen van je zijde is net zo belangrijk, dus blijf lezen voor enkele zijdedroogtips.

Zijde drogen

We zijn nu dus in het stadium dat je je mooie zijden kledingstuk voorzichtig hebt gewassen en het eruit ziet als een klein bolletje nat materiaal. Je wilt het graag zo snel mogelijk droog krijgen, maar wees gewaarschuwd dat de droger een ‘no go’ is en dat is ook zo. uitwringen. Je wilt je zijde niet beschadigen, verkleinen of verkeerd achterlaten, dat zou tragisch zijn!

Om zijde te drogen leg je het veilig op een witte katoenen handdoek. Vouw de handdoek voorzichtig over de zijde of rol deze op om een deel van het overtollige water te verwijderen. Vervolgens kunt u de zijde plat op een schone handdoek laten liggen of te drogen hangen. Hoewel zonlicht kan helpen bij het drogen van andere materialen, mag het niet worden gebruikt bij het drogen van zijde, omdat dit ervoor kan zorgen dat de stof vervaagt.

Vlekken behandelen en rimpels verwijderen

  citroensap gemengd met warm water maakt een zachte vlekkenverwijderaar

Je hebt tot nu toe alles goed gedaan en de juiste was- en droogprocedures gevolgd, maar dit zijn slechts twee aspecten van het verzorgen van je zijden items. Zorg voor zijde betekent ook het behandelen en verwijderen van vlekken en het veilig gladstrijken van eventuele rimpels.

Als een van uw zijden kledingstukken een vlek krijgt, wilt u een zachte vlekkenverwijderaar gebruiken. Het maken van je eigen is een manier om ervoor te zorgen dat je je zijde niet blootstelt aan schadelijke chemicaliën die ervoor kunnen zorgen dat de stof verslechtert. Probeer twee eetlepels citroensap te mengen met twee kopjes warm water. Nadat u het kledingstuk op kleurechtheid hebt getest, spuit u de oplossing op de vlek met behulp van een spuitfles. Dep vervolgens de oplossing in het gebied dat is gekleurd met een schone spons. Zorg ervoor dat u voorzichtig werkt en wrijf of schrob nooit over de stof, omdat dit schade aan de zijdevezels kan veroorzaken. Nadat de vlek eruit is gekomen, gebruik je de stappen die we hierboven hebben gedeeld om het kledingstuk te wassen.

Lees ook:   hoe mtb schoonmaken

De beste manier om rimpels van zijde te verwijderen, is door stoom te gebruiken. Begin met het gebruik van een stomer die is ontworpen voor gebruik met meer delicate stoffen. Stoom zijde altijd als het droog is, niet nog vochtig. Het gebruik van een lagere warmte-instelling op uw stoom zal u ook helpen voorkomen dat de zijde wordt beschadigd.

Wanneer zijde chemisch reinigen

alleen label voor een zijden kledingstuk

Hoewel u misschien de voorkeur geeft aan handen wassen, kan het soms verstandig zijn om zijde voor de zekerheid chemisch te laten reinigen. Het laatste wat je wilt is een tie dye effect als je zijde niet kleurvast is! We zouden het vreselijk vinden als je een van je favoriete zijden stukken zou verpesten!

Zijde thuis wassen

Hopelijk hebben we je geholpen te begrijpen dat het antwoord op “kan ik zijde wassen” ja is, als je dat zorgvuldig en correct doet. Je zijden items zijn waardevol en prachtig, en je wasroutine moet dat weerspiegelen. Gebruik de stappen die we hierboven hebben beschreven en u zult in staat zijn om uw zijden linnengoed en kledinggoed thuis uitstekend te verzorgen!

  wandelen op het strand in een zijden rok gegolfd door de wind

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.